FERGUSON ARIVA T65

shamar
Posty: 30
Rejestracja: 25 kwietnia 2013, o 23:26
Odbiornik: Ariva t-65

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: shamar » 25 kwietnia 2013, o 23:36

Witam. Niby jestem nowy. Niby bo czytałem to forum już od jakiegoś czasu.
Po testach kilku tunerów wybrałem T-65 (który także w międzyczasie oddałem ale nie o tym).

To, że jest to chłam już łyknałem. Poprzedni egzemplarz sprawiał mi sporo problemów. Nowy chodził, w miarę, nieźle do... ostatniej aktualizacji programów. (mieszkam w woj. śląskim i zmieniano parametry). Na czym polega problem?

Otóż, po aktualizacji programów odbiornik nie zapamietuje moich ustawien sortowania kanałów. Zapamietuje np. na 2 godziny, 3. Czasem na godzinę. Po czym, ni z tego, ni z owego lista zostaje rozwalona i wraca do stanu jakbym dopiero co aktualizował.

Sprawdziłem w opcjach - wszelkie "dziwności" są wyłączone. Nie ma "automatycznej aktualizacji" a mimo to lista się rozwala jakby odbiornik sam ją uaktualniał.


... trza było kupić Mantę za 90 PLN bo to wszystko to 1 szajs.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: kb997 » 25 kwietnia 2013, o 23:57

Skasuj listę kanałów, przywróć ustawienia fabryczne, wyłącz LCN, dodaj ręcznie kanały, nie dodawaj mux4, powinno być ok. Jeśli nie to gwarancja.

shamar
Posty: 30
Rejestracja: 25 kwietnia 2013, o 23:26
Odbiornik: Ariva t-65

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: shamar » 26 kwietnia 2013, o 00:07

Dzięki.
Jutro zastosuje te rozwiązania. Choć przyznam, że chodziło mi to po głowie. ;) Wahałem się tylko dlatego, że do tej pory, nie miałem nigdy, takich cyrków po aktualizacjach.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: m@rtops » 26 kwietnia 2013, o 10:52

a ja się zastanawiam że skoro zapamiętuje i rozsypuje po pewnym czasie to czy czasem nie jest przyczyną instalacja antenowa - a konkretnie "kablówka" :oops: :roll:

fred
Posty: 282
Rejestracja: 13 kwietnia 2012, o 01:17
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Ferguson Ariva T650i
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź, ECIV Zygry

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: fred » 26 kwietnia 2013, o 18:49

Zwykle nie rozsypuje się.

Wyjątek to dodanie TVP Rozrywka. Dodać programu samego się nie da, ponowne dodanie kanału z MUX3 niby dodawał, ale po ponownym uruchomieniu rozwalało listę. Mi pomogło przywrócenie ustawień fabrycznych i ustawienie programów od nowa. Od tego momentu żadnych problemów.

shamar
Posty: 30
Rejestracja: 25 kwietnia 2013, o 23:26
Odbiornik: Ariva t-65

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: shamar » 26 kwietnia 2013, o 18:52

m@rtops pisze:... czy czasem nie jest przyczyną instalacja antenowa - a konkretnie "kablówka" :oops: :roll:
Można jaśniej? Jaka "kablówka"? I co ma do tego antena, że nagle tuner gubi "zapisywalne ustawienia"? Jestem dosyć "zielony" więc pytam :D ;)

Zastosowałem punkt nr. 1 (jak na razie) czyli skasowałem wszystkie programy. Ręcznie, pojedyńczo, bo może jestem ślepy ale nie znalazłem przycisku odpowiadającego funkcji oznaczonej w menu jako "OPT" (a pod nią jest niby kasowanie wszystkich kanałów "na raz").

Nie wracałem do fabrycznych. Wyszukałem automatycznie. Jak na razie, minęło kilka godzin, działa i nie rozsypuje.

Adamed
Posty: 10
Rejestracja: 28 marca 2013, o 19:09

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: Adamed » 26 kwietnia 2013, o 20:13

Też nabyłem Arivę i mam do Was pytanie -
1. Czy da się sprawdzić EPG z innego kanału niż aktualnie oglądanego?
2. Czy da się jakoś przerzucić EPG np. 3 dni do przodu, czy ręcznie trzeba tak przewijać?
3. I jak wyłączyć ten głupi podświetlający się przycisk wyłączenia?

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: m@rtops » 26 kwietnia 2013, o 22:13

1 - nie
2 - można przerzucić o 1 całą stronę chyba czerwonym przyciskiem
3 - w pilocie? :? - to tylko zmiana na starszy model RCU 200 :lol:

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 156
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Miejscowość: Zgłobice
Odbiornik: SamsungUE32K5572SU,CryptoBox 652ComboLevel5632Manta 20LHN38L
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzator do Samsung i Level.Do652 biquad.DoManty "drut
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św. Marcina

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: kris_s8 » 26 kwietnia 2013, o 23:16

Adamed pisze: 2. Czy da się jakoś przerzucić EPG np. 3 dni do przodu, czy ręcznie trzeba tak przewijać?
Jedynie co to można przerzucić o 10 programów do przodu czerwonym przyciskiem.

shamar pisze:nie znalazłem przycisku odpowiadającego funkcji oznaczonej w menu jako "OPT" (a pod nią jest niby kasowanie wszystkich kanałów "na raz").
Za OPT odpowiada przycisk F3

shamar
Posty: 30
Rejestracja: 25 kwietnia 2013, o 23:26
Odbiornik: Ariva t-65

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: shamar » 26 kwietnia 2013, o 23:53

kris_s8 pisze: Za OPT odpowiada przycisk F3
No to chyba mi nie działa. Bo testowałem wszystkie :)

I przy okazji - czy Wam też nie działa anulowanie nagrywania? A konkretniej, opcja "Nie-anuluj". Kiedy wyskakuje monit "czy chcesz anulować" nie da się zrobić "powrót".
Można tylko wyłączyć nagrywanie albo oglądać resztę z ta planszą na środku ekranu... :evil:

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: m@rtops » 27 kwietnia 2013, o 10:08

wiem że jest trochę stron w temacie więc już nie odsyłam do "lektury" :lol:
w większości przypadków w opisie na ekranie i instrukcji jest błąd (zresztą już zgłaszany)
zamiast przycisku "back" należy użyć przycisku "exit" :oops:
shamar pisze:Można jaśniej? Jaka "kablówka"? I co ma do tego antena, że nagle tuner gubi "zapisywalne ustawienia"? Jestem dosyć "zielony" więc pytam :D ;)
jeżeli sygnał dvbt jest puszczany w instalacji tv kablowej to przeważnie są zmieniane parametry nadawanych kanałów i dekoder odbiera to jako nowy/zmieniony sygnał i skanuje sam zakresy poszukując już zapisanych stacji
przykładem może być dodanie nowego kanału gdzie jeśli dekoder go wykryje to "rozsypuje" listę a mimo to kanał należy dodać ręcznie
w instalacjach kablowych często występują zakłócenia nadawanych parametrów - stąd moje stwierdzenie
dzieje się podobnie jeśli mamy zapisane kodowane kanały "tv mobilnej" ;)
shamar pisze:może jestem ślepy ale nie znalazłem przycisku odpowiadającego funkcji oznaczonej w menu jako "OPT" (a pod nią jest niby kasowanie wszystkich kanałów "na raz").
:shock: - pod oznaczeniem "opt" na pilocie (w RCU240 "F3") jest to przycisk do zmiany rozdzielczości :D

Adamed
Posty: 10
Rejestracja: 28 marca 2013, o 19:09

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: Adamed » 27 kwietnia 2013, o 21:14

I przy okazji - czy Wam też nie działa anulowanie nagrywania? A konkretniej, opcja "Nie-anuluj". Kiedy wyskakuje monit "czy chcesz anulować" nie da się zrobić "powrót".
Zgadza się, też mam ten problem i nie wiem jak go rozwiązać. A porada:
zamiast przycisku "back" należy użyć przycisku "exit"
jest dość dziwna, bo na pilocie RCU240 nie ma przycisku exit...

Edit:
OK, funkcję Exit spełnia klawisz F2.

Swoją drogą mogliby ten głupi błąd naprawić ;)

shamar
Posty: 30
Rejestracja: 25 kwietnia 2013, o 23:26
Odbiornik: Ariva t-65

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: shamar » 27 kwietnia 2013, o 22:54

m@rtops pisze: w instalacjach kablowych często występują zakłócenia nadawanych parametrów - stąd moje stwierdzenie
dzieje się podobnie jeśli mamy zapisane kodowane kanały "tv mobilnej" ;)
Czyli słowo kablówka nie było jakimś slangiem a kablówką-kablówką. ;) A to nie mam z tym nic wspólnego. I jednocześnie przytakuję, że rzeczywiście przy ostatniej aktualizacji załadowało mi programy kodowane.

masz
Posty: 6
Rejestracja: 18 września 2012, o 16:26
Odbiornik: T65

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: masz » 28 kwietnia 2013, o 07:06

witam
22 kwietnia pisałem o zawieszaniu się mojego tunera T65 podczas nagrywania. Zwieszanie występuje czasami po 20 min. nagrywania, czasami po 80 min. Brak reguły w czasach. Proszę o jakąś radę gdyż nie wiem czy jest to normalne i występuje często w tych odbiornikach, czy jest to wada, z którą poradzi sobie (lub nie) tylko serwis. JESZCZE RAZ PROSZĘ O SUGESTIE!!!

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 156
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Miejscowość: Zgłobice
Odbiornik: SamsungUE32K5572SU,CryptoBox 652ComboLevel5632Manta 20LHN38L
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzator do Samsung i Level.Do652 biquad.DoManty "drut
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św. Marcina

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: kris_s8 » 28 kwietnia 2013, o 12:41

Spróbu ustawienia fabryczne --> wgrać soft --> ustawienia fabryczne.

Mi się (odpukać) nie wiesza ale format pendraka mam fat 32

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5401
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: @GUTEK@ » 28 kwietnia 2013, o 13:00

masz próbowałeś nagrywać na inny nośnik?

Andrzei
Posty: 3
Rejestracja: 28 kwietnia 2013, o 21:24

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: Andrzei » 28 kwietnia 2013, o 21:45

używam FERGUSON ARIVA T65 (głównie dzieki opiniom na tym forum) :-)
ale doprowadza mnie do szału dysk - podłacza się tylko 3-4 na 10 razy czyli w większości Ariva mi wypisuje że "nie znaleziono nośnika".
Jak odtwarzam - mogę się bawić i kilka razy uruchamiac Arivę aż w końcy "załapie" dysk, ale zacząłem nagrywać programy i jak urządzenie startuje i nie załączy dysku to filmu z TV mi nie nagra - więc mam loterie.
Dysk jaki używam to 1TB WD My Book - 3 cale USB3.0 ze swoim zasilaniem
Formatowałem go i na komputerze i z poziomu Arivy - zawsze na NTFS - bo dużo filmów mam powyżej 4GB. - żadnych zmian. w obu przypadkach mam ten sam problem.
Czasem po włączeniu wypisze że dysk nie jest podłączony, po kilku sekundach wypisze że podłączył już dysk, po chwili znów odłączy. Ale jak już zacznę oglądać jakiś film z dysku to już ok.

Już jestem zdeteminowany kupić jakiś inny nośnik, ale nie mam pojęcia co pomoże:
- dysk 3 cale - to to samo co mam, ale może pomoże że kupię jakiś mniejszy?.
- dysk 2 cale - doczytałem że Ariva ma za słabe zasilanie więc i tak trzeba zasilać osobno czyli tak jak mój 3calowy - czyli chyba też nie pomoze
- Flash - za drogi, pendrive - małe pojemności
Plis poradzcie albo odeślijcie mnie do jakichs źródeł
Jeśli gdzieś już było - dajcie proszę znać gdzie to szukać

B.P.
Posty: 33
Rejestracja: 10 lipca 2012, o 07:51
Odbiornik: Ariva T65mini
Instalacja antenowa: yagi 19/21-69 ze wzmacniaczem LNA101
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk-Chwaszczyno-39 km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: B.P. » 29 kwietnia 2013, o 07:09

Nie wiem czy dobrze myślę ale Ariva obsługuje USB 2.0 a Twój dysk to USB 3.0 czy to czasami nie jest przyczyną? Jeśli nie to proszę mnie poprawić.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: Anduraki » 29 kwietnia 2013, o 07:27

masz posłuchałbym się Gutka na Twoim miejscu,

@up usb3.0 jest kompatybilny wstecznie z usb2.0, ale trzeba pamiętać że usb 3.0 podaje więcej mA(tzn może podać więcej). W przypadku dysków USB 3.0 do których jest jeden kabelek podłączeniowy może okazać się to za mało, po prostu za małe zasilanie aby silniczek napędzający dysk ruszył - będzie wtedy tylko słychać ciągłe stukanie głowicy.

Zwykle bywa to przy stosowaniu kabli przedłużających, jeśli podpiąłeś do przedłużacza usb spróbuj podpiąć bezpośrednio. Inna sprawa to brak kompatybilności z dużą częścią kieszeni usb zwłaszcza tych 3,5'

Andrzei
Posty: 3
Rejestracja: 28 kwietnia 2013, o 21:24

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: Andrzei » 29 kwietnia 2013, o 09:25

Dzieki, pewnie to to USB3.0
Dysk jest zgodny wstecznie z USB2.0 i w teorii i w praktyce - podłączałem do komputera do gniazd 2.0 i dzialało. Przedłużacza USB nie używam
Zawsze myslałem że jak dysk jest zgodny wstecz z USB2.0 to powinno byc zgodne i odczyt i prędkości transmisji i zasilanie
Ale to może być to. Stukac nie stukał.
Nie chce wydawac kasy na nowy dysk w ciemno - ale widze ze nie macie takich problemów.
Wiec kupie drugi. jakis USB2.0

Odpowiedz