FERGUSON ARIVA T65

PiotrP68
Posty: 9
Rejestracja: 6 stycznia 2012, o 19:46
Odbiornik: Ferguson ARIVA T65 i 250 Combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin - Kołowo

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: PiotrP68 » 5 czerwca 2013, o 19:24

Witam użytkowników. Coś namieszałem w swoim tunerze i może coś poradzicie, może ktoś tez tak namieszał. Miałem problem z odtwarzaniem filmów avi, robiły się stop klatki, pomyślałem że wgram ponownie oprogramowanie które miałem ale najpierw wgrałem T65 Bridge, a potem już była kicha nie mogłem wgrać najnowszego. Niby działa ale ciemność na wyświetlaczu nawet nie świeci czerwona kontrolka.
Gdy próbuję zainstalować inny soft tuner się resetuje :( .
Także błagam o pomoc.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: m@rtops » 6 czerwca 2013, o 06:14

Bridge nie posiada obsługi wyświetlacza więc to normalne
Przywróć ustawienia fabryczne i wgraj nowy soft na pena sformatowanego w fat 32 - jeśli nie pomoże spróbuj innego pena ;)

PiotrP68
Posty: 9
Rejestracja: 6 stycznia 2012, o 19:46
Odbiornik: Ferguson ARIVA T65 i 250 Combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin - Kołowo

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: PiotrP68 » 6 czerwca 2013, o 18:43

Dzięki za pomoc ,wszystko działa.

To_mek008
Posty: 2
Rejestracja: 14 czerwca 2013, o 23:54
Odbiornik: Ferguson Ariva T65

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: To_mek008 » 15 czerwca 2013, o 00:02

Witam Mam problem z moim dekoderem :cry:
Chodzi op odtwarzanie filmów z dysku. Wszystkie działa nic sie nie tnie itp, problem tkwi ze wyłącza każdy film którego długość jest większa od 2 godz i 3 minut tzn gdy film trwa np 02:10 wszystko działa świetnie dopóki czas filmu przekroczy 2 godz i 3 minuty wtedy automatycznie sie wyłącza do menu z katalogami filmów. Myślałem ze to problem dane pliku ale robi tak przy każdym dłuższym filmie. Nie da sie nawet przewinąć filmu poza dany czas wtedy dekoder nie reaguje.

Z gory dzieki za pomoc :)

javek
Posty: 1
Rejestracja: 15 czerwca 2013, o 11:18
Odbiornik: T65
Instalacja antenowa: AX-1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: javek » 15 czerwca 2013, o 11:27

Witam i od razu proszę o pomoc dla T65. Posiadam T65 w miejscowości X i mam siłę sygnału dla wszystkich Mux`ach 80% czyli max ( z Trzeciewiec ). W tym samym mieście mieszka znajomy i również zakupił T65 i odbiera tylko Mux 1 i 2 z siłą sygnału max 60% ( również Trzeciewiec i często sygnał skacze ).
Jako, że chciałem wykluczyć awarie dekodera lub instalacji antenowej zabrałem swój tuner do niego i mój tuner pokazuje tak jak u mnie max dla wszystkich Mux`ów również z Mux`em 3 więc myślę pewnie coś z głowicą i tuner na serwis ale mnie tknęło i zabrałem jego tuner podłączyć u siebie i wielkie zdziwienie ponieważ jego tuner u mnie pokazuje max czyli 80% i łapie wszystkie mux`y.
Więc co może być, że mój tuner działa idealnie u mnie i u niego, a jego tuner działa u mnie a u niego już nie?
Dodam, że mój został zakupiony w kwietniu 2012 roku, a jego w kwietniu lecz 2013?
Softy te same ( zmieniałem już na różne ) ustawienia też.
Pozdrawiam,
Marek

fred
Posty: 282
Rejestracja: 13 kwietnia 2012, o 01:17
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Ferguson Ariva T650i
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź, ECIV Zygry

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: fred » 15 czerwca 2013, o 20:49

Może anteny wymagają zasilania i u kolegi jest wyłączone (lub odwrotnie).

Sprawdź też inne opcje ustawień.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: m@rtops » 17 czerwca 2013, o 01:04

@javek
Może problem jest na łączu gniazdo/wtyk antenowy - u znajomego może być luźne a twój wtyk ciaśniej siedzi ;)

@To_mek008
Kiedyś były takie problemy lecz nie pamiętam co było przyczyną :? - jaki soft ?

To_mek008
Posty: 2
Rejestracja: 14 czerwca 2013, o 23:54
Odbiornik: Ferguson Ariva T65

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: To_mek008 » 17 czerwca 2013, o 21:44

Najnowszy V1.058

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3099
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: qwerty » 23 czerwca 2013, o 10:03

Chciałbym podzielić się swoim doświadczeniem z T65.
Jakość obudowy - ok.
Pilot - fajne przyciski, ale inaczej bym rozmieścił (kwestia gustu).
Umieszczenie USB - zbyt blisko gniazda antenowego.
Soft to wielka pomyłka (1.058). Zamiast poprawieniem stabilności i przejrzystości to wymyślają jakieś pierdoły.
Menu w ogóle jest nieintuicyjne (nie to co u konkurencji). Po cholerę mi się bawić okrągłym menu, skoro to niepotrzebnie wydłuża czas ustawienia.
Kalendarz - ktoś z tego korzysta? Nawet nie ma szczegółowych informacji, czy coś jest w harmonogramie. Zrobili chyba z nudów.
Gry - gdy się uruchomi nie da się z nich wyjść (naciskałem back, menu i 0 efektu). Trzeba było wyłączyć STB - wielka porażka.
Informacje o oprogramowaniu - czcionka jest zbyt mała - na małym tv 21" CRT ledwo da się coś rozczytać. Kolorystyka jak z nc+ (czyżby byli źli, że nikt nie chce ich tunerów dvb-s(2)? Dają akcent fioletowy, ale przy zmienianiu kanałów w prawym górnym rogu jest różowy.
Na pilocie jest napisane, że 2 odpowiada na klawiaturze abc itp. Po co, skoro edytując nazwę programu pojawia się klawiatura?
Pokazuje zupełnie inne wartości przy wyszukiwaniu ręcznym, a 2x naciśniętym info.
Dodatkowo nie trzyma ustawień - ustawiłem rozdzielczość 576i. Po resecie widzę: 720p O_o
Instrukcja biedna (brak informacji o trybie czuwania). Szybki start to nic innego jak wyłączenie wyjść (a pobór energii ten sam).
Odkryłem jedyną zaletę - szybko reaguje na sygnał (szybkie odświeżanie).
Ogólnie oceniam na 2-2,5/5.

Awatar użytkownika
radier
Posty: 298
Rejestracja: 24 stycznia 2012, o 23:07
Odbiornik: Samsung UE48H6400 + UPPLEVA 2.1
Instalacja antenowa: DPM GT-961
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: radier » 23 czerwca 2013, o 10:58

Poćwicz obsługę pilota to będzie lepiej :lol:
Ja mam wersję ze starym pilotem pod którego dopasowane jest menu ekranowe. U rodziców jednak jest nowy pilot, a mimo to nie ma problemów z obsługą.
Ustawienia trzyma bez zarzutu.
Kolorystyka to kwestia gustu.

Problemów ze stabilnością nie zauważyłem.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3099
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Miejscowość: Białystok
Odbiornik: LE32B530
32LM6300
UE32K5100
39LN5400
NOT LV5T Deluxe
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: qwerty » 23 czerwca 2013, o 11:10

Nie mam problemów z obsługą pilota. Nowa wersja jest ok, tylko bym inaczej rozmieścił przyciski (ale jak napisałem to kwestia gustu). Nie trzeba celować w odbiornik. Czym można wyjść z gier? Dodatkowo przy przełączaniu kanałów miałem informację, że lista kanałów się zmieniła i czy ją zaktualizować. Oczywiście wybrałem nie (LCN jest wyłączone). Dla bezpieczeństwa wywaliłem dwa kanały TVP Info.

shamar
Posty: 30
Rejestracja: 25 kwietnia 2013, o 23:26
Odbiornik: Ariva t-65

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: shamar » 25 czerwca 2013, o 00:26

qwerty pisze: Czym można wyjść z gier?
To jest dobre pytanie. Ja musiałem wyłączać z gniazdka. Przy grach się zawiesza.

B.P.
Posty: 33
Rejestracja: 10 lipca 2012, o 07:51
Odbiornik: Ariva T65mini
Instalacja antenowa: yagi 19/21-69 ze wzmacniaczem LNA101
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk-Chwaszczyno-39 km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: B.P. » 25 czerwca 2013, o 07:20

Dla RCU240 to chyba F2

snykwa
Posty: 176
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 13:03
Odbiornik: Ferguson Ariva T65.
LG 32LN5400 ZA
Instalacja antenowa: Antena 19-elementowa Dipol. Symetryzator 21-69. Przy szczycie, obok dachu..
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: snykwa » 27 czerwca 2013, o 13:15

Mam najnowszy soft i starszego pilota (moim zdaniem lepszego) i nie ma problemu z wyjściem z gier. Tylko nie zgodnie z opisem back a przyciskiem exit.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: Anduraki » 2 lipca 2013, o 10:18

javek pisze:Witam i od razu proszę o pomoc dla T65. Posiadam T65 w miejscowości X i mam siłę sygnału dla wszystkich Mux`ach 80% czyli max ( z Trzeciewiec ). W tym samym mieście mieszka znajomy i również zakupił T65 i odbiera tylko Mux 1 i 2 z siłą sygnału max 60% ( również Trzeciewiec i często sygnał skacze ).
Jako, że chciałem wykluczyć awarie dekodera lub instalacji antenowej zabrałem swój tuner do niego i mój tuner pokazuje tak jak u mnie max dla wszystkich Mux`ów również z Mux`em 3 więc myślę pewnie coś z głowicą i tuner na serwis ale mnie tknęło i zabrałem jego tuner podłączyć u siebie i wielkie zdziwienie ponieważ jego tuner u mnie pokazuje max czyli 80% i łapie wszystkie mux`y.
Więc co może być, że mój tuner działa idealnie u mnie i u niego, a jego tuner działa u mnie a u niego już nie?
Dodam, że mój został zakupiony w kwietniu 2012 roku, a jego w kwietniu lecz 2013?
Softy te same ( zmieniałem już na różne ) ustawienia też.
Pozdrawiam,
Marek
Sorki, że się obudziłem dopiero teraz ;P na tunerze gdzie w obydwu lokalizacjach jest 80% jakości ustawiona jest niższa rozdzielczość, a na tym gdzie w jednej lokalizacji 80% a w drugiej mniej - wyższa rozdzielczość. Wynika to ze słabego sygnału w lokalizacji gdzie jest poniżej 80% jakości.

rumcajs007
Posty: 2
Rejestracja: 2 lipca 2013, o 12:41

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: rumcajs007 » 2 lipca 2013, o 12:47

Witam!

Przy odtwarzaniu pliku mkv obraz jest opóźniony w stosunku do dźwięku. Wartość opóźnienia nie jest stała i rośnie wraz z długością odtwarzania od ostatniej pauzy (po pauzie przez pierwsze sekundy opóźnienie nie jest zauważalne). Prędkość pamięci, z której odtwarzany jest film wynosi ~11 MB/s, bitrate pliku wynosi 5 407 Kbps, wersja firmware 1.058. Czy ktoś wie co powinienem zrobić, aby obraz nie był opóźniony?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Awatar użytkownika
rusticalming
Posty: 102
Rejestracja: 11 października 2012, o 11:29
Odbiornik: Opticum x7
Ariva 250 combo
Ariva T650i
Instalacja antenowa: OPTICUM AX900
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kisielice/Iława

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: rusticalming » 2 lipca 2013, o 13:06

Najpierw sprawdź, co jest w środku. Proponuję załączyć zdjęcie z MediaInfo lub informacji wyświetlanych w playerze komputerowym.

rumcajs007
Posty: 2
Rejestracja: 2 lipca 2013, o 12:41

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: rumcajs007 » 2 lipca 2013, o 13:33

Zapomniałem dodać, że na komputerze rzeczone opóźnienie nie występuje.

Zrzut:
Obrazek

Wersja tekstowa:
Ogólne
Format : Matroska
Wersja formatu : Version 1
Rozmiar pliku : 3,48 GB
Czas trwania : 1h 32 min.
Rodzaj całkowitej przepływności bitów : Zmienna
Całkowita przepływność bitów : 5.407 Kb/s
Zdekodowana data : UTC 2009-10-02 15:39:33
Aplikacja zapisująca : mkvmerge v2.5.3 ('Boogie') built on Mar 7 2009 15:00:41
Biblioteka zapisująca : libebml v0.7.7 + libmatroska v0.8.1

Wideo
ID : 2
Format : AVC
Format/Informacja : Advanced Video Codec
Profil formatu : High@L3.1
Ustawienia formatu, CABAC : Tak
Ustawienia formatu, poklatkowy : 5 klatek
ID kodeka : V_MPEG4/ISO/AVC
Czas trwania : 1h 32 min.
Przepływność bitów : 5.273 Kb/s
Szerokość : 1.280 pikseli
Wysokość : 688 pikseli
Proporcje obrazu : 1,85:1
Tryb wyświetlania klatek : Stały
Szybkość wyświetlania klatek : 23,976 kl/s
ColorSpace : YUV
ChromaSubsampling : 4:2:0
BitDepth/String : 8 bitów
Rodzaj skanu : Progresywny
bity/(piksele*ramki) : 0.250
Rozmiar strumienia : 3,33 GB (95%)
Biblioteka zapisująca : x264 core 67 r1153 7b6ce6a
Ustawienia kodowania : cabac=1 / ref=5 / deblock=1:0:0 / analyse=0x3:0x113 / me=umh / subme=7 / psy_rd=1.0:0.0 / mixed_ref=1 / me_range=16 / chroma_me=1 / trellis=1 / 8x8dct=1 / cqm=0 / deadzone=21,11 / chroma_qp_offset=-2 / threads=12 / nr=0 / decimate=1 / mbaff=0 / bframes=3 / b_pyramid=1 / b_adapt=1 / b_bias=0 / direct=1 / wpredb=1 / keyint=250 / keyint_min=25 / scenecut=40 / rc=2pass / bitrate=5273 / ratetol=1.0 / qcomp=0.60 / qpmin=10 / qpmax=51 / qpstep=4 / cplxblur=20.0 / qblur=0.5 / ip_ratio=1.40 / pb_ratio=1.30 / aq=1:1.00
Język : Angielski
Default : Tak
Forced : Nie

Audio
ID : 1
Format : MPEG Audio
Wersja formatu : Version 1
Profil formatu : Layer 3
ID kodeka : A_MPEG/L3
ID kodeka/Wskazówka : MP3
Czas trwania : 1h 28 min.
Rodzaj przepływności : Zmienna
Przepływność bitów : 136 Kb/s
Przepływność minimalna : 128 Kb/s
Kanały : 2 kanały
Częstotliwość próbkowania : 48,0 KHz
Opóźnienie wideo : 500ms
Rozmiar strumienia : 85,9 MB (2%)
Biblioteka zapisująca : LAME3.91
Ustawienia kodowania : -m s -V 0 -q 2 -lowpass 20.4 --vbr-old -b 128
Default : Tak
Forced : Nie

Awatar użytkownika
rusticalming
Posty: 102
Rejestracja: 11 października 2012, o 11:29
Odbiornik: Opticum x7
Ariva 250 combo
Ariva T650i
Instalacja antenowa: OPTICUM AX900
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kisielice/Iława

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: rusticalming » 2 lipca 2013, o 13:55

Ze wszystkimi plikami tak masz, czy tylko z tym jednym. Nie widzę tu nic nadzwyczajnego, może ten co to wrzucił do pobrania skopał plik. Odtwarzałeś go na komputerze?
Przy tych urządzeniach należy pamiętać, że to nie komputer czy NMT.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: Anduraki » 3 lipca 2013, o 10:10

nie spotkałem się ze ścieżką mp3 w filmie MKV ...
Musisz dostosować FPS audio do FPS filmu inaczej audio będzie się coraz bardziej rozjeżdżało.
Zacząłbym od przekonwertowania na AC3 z dostosowaniem fps - po konwersji na ac3 jak będzie ci poprawnie na komputerze grało to na tunerze tym bardziej będzie ok.
Albo ściągnij jeszcze raz film w normalnej wersji a nie jakieś wynalazki z bylekąd.

Odpowiedz