FERGUSON ARIVA T65

kamil1404
Posty: 1
Rejestracja: 9 lipca 2013, o 11:51

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: kamil1404 » 9 lipca 2013, o 11:54

Witam. Mam pytanko:
Chciałem obejrzeć film przez usb, tylko nie miałem pen drive`a wiec skorzystałem z telefonu który połaczyłem z tunerem kablem. No i tuner chwile pozniej wiesza sie tak ze nic nie da sie zrobić i musze go resetowac. Da sie jakos temu zapobiec???

snykwa
Posty: 176
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 13:03
Odbiornik: Ferguson Ariva T65.
LG 32LN5400 ZA
Instalacja antenowa: Antena 19-elementowa Dipol. Symetryzator 21-69. Przy szczycie, obok dachu..
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: snykwa » 15 lipca 2013, o 04:08

Pendrive powinien być sformatowany na FAT 32 lub NTSC. Telefon raczej nie ma takiej opcji (chyba, że się mylę) więc podłączenie go do tunera może powodować właśnie stan zawieszenia.

Awatar użytkownika
grzesk511
Posty: 187
Rejestracja: 15 stycznia 2011, o 20:30
Odbiornik: Philips22PFL3405H
Ariva T50 i 60
WinFastDTV1800H MaximumT102
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + wzmacniacz HFO LNA-101 + rozgałęźnik Telkom Telmor RA-4F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin Konin-Żółwieniec

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: grzesk511 » 15 lipca 2013, o 20:32

kamil1404
Aby mój telefon współpracował z komputerem to najpierw muszę w pececie zainstalować sterowniki.
W dekoderze też należało by je zainstalować, tylko jak :lol: :lol: :lol:

P.S.
Jeśli będziesz kupować pena to też może być taki problem bo gdzieś na forum wyczytałem że jakiś dekoder nie widzi pena USB3.

micand
Posty: 3
Rejestracja: 19 lipca 2013, o 20:22
Odbiornik: FERGUSON ARIVA T65
Instalacja antenowa: stara analogowa antena żeberkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4 Łódź

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: micand » 19 lipca 2013, o 20:39

Proszę o pliną pomoc

Za każdym razem po wyłączeniu dekodera resetują się kanały. A nie chce mi się za każdym razem ustawiać od nowa kolejności. LCN mam wyłączony, zasilanie anteny też wyłączone. Ciekawostką jest że robi się tak dopiero od około 2 miesięcy. Dawniej nic takiego się nie robiło.
Szału można od tego dostać.

Czy ktoś mógłby zamieścić aktualnie najstabilniejszą wersję aktualizacji do FERGUSON ARIVA T65 działającą na polocie RCU-200.

fred
Posty: 282
Rejestracja: 13 kwietnia 2012, o 01:17
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Ferguson Ariva T650i
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź, ECIV Zygry

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: fred » 20 lipca 2013, o 00:22

Nic takiego nie obserwuję. Wgraj od nowa system, przywróć ustawienia fabryczne i ustaw wszystko od nowa. Musi działać.

Jak nie to chyba tylko gwarancja.

micand
Posty: 3
Rejestracja: 19 lipca 2013, o 20:22
Odbiornik: FERGUSON ARIVA T65
Instalacja antenowa: stara analogowa antena żeberkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4 Łódź

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: micand » 20 lipca 2013, o 09:33

fred pisze:Wgraj od nowa system, przywróć ustawienia fabryczne i ustaw wszystko od nowa.
Sorry ale jeśli chodzi o ten dekoder to zielony jestem...nie wiem jak to się robi. Potrzebuje ten system do wgrania, bo fabrycznie z dekoderem ze sklepu nic nie dawali. Nigdy, a mam go już od września zeszłego roku, nie był aktualizowany. Zdziwiony jestem w ogóle że coś takiego się dzieje.

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 134
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Odbiornik: Samsung UE32ES5500W + CryptoBox 652 Combo,
CRT + Ariva T65
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzatorem. Do 652 biquad
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św.Marcina

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: kris_s8 » 20 lipca 2013, o 14:26

Oprogramowanie jest na necie. A jak się go wgrywa to zapraszamy do lektury posta dotyczący T65

micand
Posty: 3
Rejestracja: 19 lipca 2013, o 20:22
Odbiornik: FERGUSON ARIVA T65
Instalacja antenowa: stara analogowa antena żeberkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4 Łódź

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: micand » 25 lipca 2013, o 05:51

Przywróciłem ustawienia fabryczne i jak do tej pory działa dobrze.

alex_777
Posty: 114
Rejestracja: 9 marca 2012, o 13:41
Odbiornik: ARIVA T-65
Instalacja antenowa: siatkowa,wzm.LNA, pasywny rozdzielacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przemyśl MUX 1-2-3

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: alex_777 » 28 lipca 2013, o 11:39

czy na oprogramowaniu 058 da się usuwać pilotem pliki jpg z podłączonej pamięci USB :?: :?: :?:

bo pliki video można usuwać pilotem bez problemu ...

Awatar użytkownika
krzos
Posty: 189
Rejestracja: 15 lipca 2011, o 20:40
Odbiornik: Not Only TV LV5TDLX
Instalacja antenowa: DavBol TV:N LUX z wzmacniaczem SWA 955-T Turbo-Quatro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: Odp: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: krzos » 28 lipca 2013, o 23:39

Nie da.

micx
Posty: 2
Rejestracja: 2 sierpnia 2013, o 11:42
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: Aktualnie samotny Telmor ATV-5 ze wzmacniaczem WW-12/3 + radiowa AUKF-3
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk-Chwaszczyno/Elbląg-Jagodnik

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: micx » 2 sierpnia 2013, o 11:47

micand pisze:Proszę o pliną pomoc

Za każdym razem po wyłączeniu dekodera resetują się kanały. A nie chce mi się za każdym razem ustawiać od nowa kolejności. LCN mam wyłączony, zasilanie anteny też wyłączone. Ciekawostką jest że robi się tak dopiero od około 2 miesięcy. Dawniej nic takiego się nie robiło.
Szału można od tego dostać.
fred pisze:Nic takiego nie obserwuję. Wgraj od nowa system, przywróć ustawienia fabryczne i ustaw wszystko od nowa. Musi działać.

Jak nie to chyba tylko gwarancja.
micand pisze:Przywróciłem ustawienia fabryczne i jak do tej pory działa dobrze.
Mam dokładnie taki sam przypadek, kiedyś za którymś razem nareszcie lista kanałów się zapisywała, ale nie raz po 10 razy i więcej ustawiałem listę... Mam soft v.1.013, ani przywrócenie ustawień fabrycznych, ani ponowne wgranie softa nic nie pomaga.

Edit: aktualizacja do v.1.058 też nic nie pomogła.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: m@rtops » 7 sierpnia 2013, o 07:24

jeśli masz podpiętą instalację antenową "kablówkę" to rozsypywanie listy to rzecz normalna (brak info w profilu - strzelam w ciemno) ;)

micx
Posty: 2
Rejestracja: 2 sierpnia 2013, o 11:42
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: Aktualnie samotny Telmor ATV-5 ze wzmacniaczem WW-12/3 + radiowa AUKF-3
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk-Chwaszczyno/Elbląg-Jagodnik

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: micx » 8 sierpnia 2013, o 10:51

Faktycznie jeszcze info w profilu nie uzupełniłem ;) Korzystam z telewizji naziemnej poprzez własną antenę z mocnym sygnałem. Wcześniej kanały się zapisywały, dekoder ma już dobry rok, jakieś 2-3 miesiące temu pierwszy raz zauważyłem ten problem, ale przy 10 próbie zapisu wreszcie lista się zapisała i o problemie zapomniałem...

Janek569
Posty: 6
Rejestracja: 18 sierpnia 2013, o 18:53
Odbiornik: Ferguson Ariva T65

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: Janek569 » 18 sierpnia 2013, o 19:39

Witam ;)

Mam problem z dźwiękiem, nie do końca wiem, po której stronie może leżeć wina. Otóż mam Fergusona Arivę T65 (wersja oprogramowania 1.026), który kablem HDMI jest połączony z kinem domowym Samsung HT-F5500 (tegoroczny model). Z kina kablem HDMI obraz idzie do telewizora. W ustawieniach Arivy mam wybrany tryb RAW, HDMI RAW. Mimo wyboru ścieżki DD+ np. na TVP1 HD brak jest dźwięku przestrzennego (oczywiście wybieram transmisję 5.1 - można sprawdzić na stronie TVP) a bardzo często po zmianie ścieżki z domyślnej MPEG nie ma dźwięku w ogóle, nawet po powrocie z DD+ na MPEG - trzeba wyłączyć i włączyć dekoder. Raz (jednakże nie pamiętam na jakich ustawieniach wyjścia audio) słychać było dźwięk przestrzenny na TVN w piątkowym Superkinie przy DD. Jeszcze co do Arivy - jest z nią też taki problem, że w momencie przełączenia się z niej na zwykłą analogową kablówkę i po powrocie do oglądania DVB-T nie ma dźwięku. Znów trzeba wyłączyć i włączyć dekoder. Co można z tym zrobić? Czy może to wina podłączenia przez HDMI? Czy wina oprogramowania? Czy może wreszcie kina domowego? Dodam, że przy płytach DVD/BD czy innych plikach nie ma najmniejszego problemu z dźwiękiem przestrzennym.

Awatar użytkownika
rusticalming
Posty: 102
Rejestracja: 11 października 2012, o 11:29
Odbiornik: Opticum x7
Ariva 250 combo
Ariva T650i
Instalacja antenowa: OPTICUM AX900
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kisielice/Iława

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: rusticalming » 19 sierpnia 2013, o 12:15

@Janek569
Powinno to działać, najlepiej sprawdź z najnowszym oprogramowaniem 1.058. Do pobrania ze strony producenta.

Janek569
Posty: 6
Rejestracja: 18 sierpnia 2013, o 18:53
Odbiornik: Ferguson Ariva T65

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: Janek569 » 20 sierpnia 2013, o 14:04

Nic z tego. Po aktualizacji nadal nie działa, pozostał również ten problem, że przy przełączeniu kina/tv na inne źródło niż HDMI z dekodera i po powrocie do niego nie ma dźwięku. Trzeba wyłączyć i włączyć dekoder ponownie. Co ciekawe, po nagraniu fragmentu i odtwarzaniu z poziomu PVR działają wszystkie 3 ścieżki, ale dźwięku przestrzennego nie było - ale akurat mogło nie być żadnych efektów w nagranym fragmencie (Czas Honoru, TVP2 HD, rzekomo z dźwiękiem 5.1). Sprawdziłem też przez laptopa kabel HDMI - puściłem próbki dźwięku DD+ - wszystko działało (aczkolwiek nie wiem, czy z laptopa idzie HDMI RAW, dźwięk przestrzenny w każdym razie był). Czyli co, pozostaje popsuty dekoder?

Awatar użytkownika
rusticalming
Posty: 102
Rejestracja: 11 października 2012, o 11:29
Odbiornik: Opticum x7
Ariva 250 combo
Ariva T650i
Instalacja antenowa: OPTICUM AX900
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kisielice/Iława

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: rusticalming » 20 sierpnia 2013, o 15:20

@Janek569
Pisząc, że nie masz dzwięku przestrzennego masz na myśli że nie ma 5.1, a dźwięki jest podawany jako 2.0 w formacie DD+ (na wyświetlaczu kina pojawia się ikona DDPlus?), czy nic nie słychać, żadnej z 3 ścieżek?

Janek569
Posty: 6
Rejestracja: 18 sierpnia 2013, o 18:53
Odbiornik: Ferguson Ariva T65

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: Janek569 » 21 sierpnia 2013, o 08:39

Brak jest jakiegokolwiek dźwięku przy DD+, a potem nawet po powrocie do ścieżki MPEG. Trzeba uruchomić ponownie dekoder. Problemu nie ma np. na TVNie, gdzie mogę dowolnie zmieniać ścieżki z DD na MPEG i odwrotnie. Kino nie wyświetla informacji o dekodowanej ścieżce, jest tylko napis "HDMI" jako źródła.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: m@rtops » 21 sierpnia 2013, o 13:45

witam
zdaje mi się że problemem jest opis ścieżki na TVP - po prostu kino domowe nie odczytuje rodzaju ścieżki (miałem podobny problem w pioneerze) ;)

Janek569
Posty: 6
Rejestracja: 18 sierpnia 2013, o 18:53
Odbiornik: Ferguson Ariva T65

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: Janek569 » 21 sierpnia 2013, o 15:41

To znaczy, że mimo iż jest w stanie odtwarzać dany typ to przez złe oznaczenie nie jest w stanie rozpoznać, że to taka a taka ścieżka i jej zdekodować? Dobrze rozumiem? I co w takim razie mogę z tym zrobić?

Wciąż pozostaje problem z tym brakiem dźwięku po zmianach ścieżki dźwiękowej - to już ewidentnie wina dekodera, tak samo działo się przy podłączeniu bezpośrednio do telewizora. Przy trybie PCM wszystkie ścieżki grają i można je zmieniać, no ale wiadomo, dekoduje Ariva.

Odpowiedz