FERGUSON ARIVA T65

fred
Posty: 279
Rejestracja: 13 kwietnia 2012, o 01:17
Odbiornik: Ferguson T65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź, ECIV

Re: FERGUSON ARIVA T65

Postautor: fred » 13 września 2014, o 23:16

Mam tą wersję i teletext jest. Przywróć ustawienia domyślne i ustaw wszystko od nowa.

jahred
Posty: 3
Rejestracja: 13 września 2014, o 22:42

Re: FERGUSON ARIVA T65

Postautor: jahred » 14 września 2014, o 09:06

robiłem tak jak mówiłeś i nic, dalej teletekstu brak

FoxMan
Posty: 4
Rejestracja: 14 września 2014, o 22:15
Odbiornik: KrugerMatz KM0201 (Ali)
Ferguson Ariva T65 (MStar)
Instalacja antenowa: Antena siatkowa szerokopasmowa

Re: FERGUSON ARIVA T65

Postautor: FoxMan » 14 września 2014, o 22:45

W wersji softu 1.061 jest Teletext i działa bez problemu, sprawdż pilota czy wysyła kod, ew.cofnij się do dowolnej poprzedniej wersji np: 1.058 , 1.056.

jahred
Posty: 3
Rejestracja: 13 września 2014, o 22:42

Re: FERGUSON ARIVA T65

Postautor: jahred » 15 września 2014, o 00:00

cofnałem do 1.058 a potem ponownie do 1.061 i teraz juz wszystko dziala ok, nie wiem czemu tak się wcześniej stało ale z tego co czytałem to rózne dziwne rzeczy z tym dekoderem sie dzieją :)

FoxMan
Posty: 4
Rejestracja: 14 września 2014, o 22:15
Odbiornik: KrugerMatz KM0201 (Ali)
Ferguson Ariva T65 (MStar)
Instalacja antenowa: Antena siatkowa szerokopasmowa

Re: FERGUSON ARIVA T65

Postautor: FoxMan » 15 września 2014, o 23:27

Tak na marginesie, w porównaniu do wersji 1.058 w sofcie 1.061 zablokowano na amen niektóre formaty audio i video, nie obejrzymy już video.wmv nie posłuchamy muzyki.wma zablokowano także niektore versje.flv , w zamian za kosmetyczne poprawki zablokowali kolejne formaty. Nie zawsze to co nowsze oznacza lepsze.

snykwa
Posty: 176
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 13:03
Odbiornik: Ferguson Ariva T65.
LG 32LN5400 ZA
Instalacja antenowa: Antena 19-elementowa Dipol. Symetryzator 21-69. Przy szczycie, obok dachu..
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: FERGUSON ARIVA T65

Postautor: snykwa » 18 września 2014, o 21:57

Zgadza się. Moim zdaniem najlepsza jest 1.058.

laki1
Posty: 8
Rejestracja: 23 października 2014, o 23:19
Odbiornik: LG740S

Re: FERGUSON ARIVA T65

Postautor: laki1 » 23 października 2014, o 23:28

Cześć,

Powiedzcie mi proszę czy mam wymieniać Arive t65 na nową ?

Objawy:

Na wyświetlaczu 'boot', na ekranie odbiornika co 5 sekund pojawia się logo Ariva.
Urządzenie jest po gwarancji w połowie zeszłego roku wgrałem do niego oprogramowanie 1.061 do dzisiaj działało bez zarzutów.
Sprawdziłem kable i wtyczki, zamieniłem na alternatywne, może hard reset ale bez menu - nie wiem czy to możliwe.

Pozdrawiam

fleszgordon
Posty: 10
Rejestracja: 8 października 2014, o 11:05

Re: FERGUSON ARIVA T65

Postautor: fleszgordon » 24 października 2014, o 10:10

@laki1

Raczej serwis. Naprawy powyżej 50 zł konsultują z klientem.

laki1
Posty: 8
Rejestracja: 23 października 2014, o 23:19
Odbiornik: LG740S

Re: FERGUSON ARIVA T65

Postautor: laki1 » 24 października 2014, o 12:06

@fleszgordon

Jestem miedzy serwisem a kupnem nowego. Trochę nie rozumiem zachwytów nad T65 - moja babcia mówi że jest (był) wolny nieczytelny i się wieszał :-)

Dlatego biorę pod uwagę zakup nowego, szczególnie ze wiva HD95 jest do kupienia za mniej niż 100 zł.

Napisałem jeszcze doserwisu i zdecyduję w którą stronę iść

dzięki

distefano
Posty: 588
Rejestracja: 19 kwietnia 2013, o 19:15
Odbiornik: TV Panasonic 50"
Ferguson T65
LTC HD-302
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa 12 el. pasmo UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krzemianucha odl. 10 km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Postautor: distefano » 24 października 2014, o 14:08

Jeśli nie trafi się jakiś felerny egzemplarz to do T-65 nie powinno być specjalnie większych zarzutów. Ja nie narzekam,mój nie pracuje wolno i nie zawiesza się.

laki1
Posty: 8
Rejestracja: 23 października 2014, o 23:19
Odbiornik: LG740S

Re: FERGUSON ARIVA T65

Postautor: laki1 » 24 października 2014, o 15:42

ten który się zepsuł przełączał programy tak po 3 sekundach. czasem wieszał się po wyświetleniu listy kanałów. Ale wiecie jak to jest - starsza pani sobie radziła i nie uważała tego za usterkę a za lokalny koloryt.

Może rzeczywiście felerny model.
Nadal czekam na odpowiedz z serwisu.

fleszgordon
Posty: 10
Rejestracja: 8 października 2014, o 11:05

Re: FERGUSON ARIVA T65

Postautor: fleszgordon » 24 października 2014, o 16:23

Pytanie jakie oprogramowanie miałeś, może jakieś przedpotopowe? Wersji firmware trochę wyszło do tego modelu i selektywnie błędy były usuwane przez producenta.

laki1
Posty: 8
Rejestracja: 23 października 2014, o 23:19
Odbiornik: LG740S

Re: FERGUSON ARIVA T65

Postautor: laki1 » 24 października 2014, o 17:14

Oprogramowanie - tak jak wcześniej pisałem 1.061, wgrałem je ponad rok temu było to upgrade z 1.028 jeśli dobrze pamiętam. w każdym razie bridge nie był potrzebny.

fred
Posty: 279
Rejestracja: 13 kwietnia 2012, o 01:17
Odbiornik: Ferguson T65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź, ECIV

Re: FERGUSON ARIVA T65

Postautor: fred » 24 października 2014, o 21:11

Ja też specjalnie nie narzekam na T65. Każdy model, każdej firmy ma słabsze egzemplarze, a obiegowa opinia twierdzi, że najlepszy ten którego nie mamy. Aż do zakupu.

Oczywiście wadliwy należy naprawić lub wymienić. Gdy ma się ochotę nawet na inny typ. Ale po kupnie i pewnym czasie okaże się, że nowy też ma coś za uszami.

FoxMan
Posty: 4
Rejestracja: 14 września 2014, o 22:15
Odbiornik: KrugerMatz KM0201 (Ali)
Ferguson Ariva T65 (MStar)
Instalacja antenowa: Antena siatkowa szerokopasmowa

Re: FERGUSON ARIVA T65

Postautor: FoxMan » 25 października 2014, o 00:24

Tuner jest jaki jest, ma swoje zalety, ma też wady. Najpoważniejsza to niedostateczne chłodzenie processora MStar, kawałek blaszki zamiast radiatora. Przegrzane pomieszczenia, bliskość kaloryfera i uszkodzenie tunera to kwestia czasu. Pierwszy objaw to zawieszanie, potem częste resety i po Arivie. Przegrzany processor generuje błędy przy zapisie do Ramu i Flasha. Można spróbować wgrać wcześniejszy soft + ustawienia fabryczne. Rada: zanim tuner sfixuje dołożyć dodatkowy radiator z alu.

laki1
Posty: 8
Rejestracja: 23 października 2014, o 23:19
Odbiornik: LG740S

Re: FERGUSON ARIVA T65

Postautor: laki1 » 25 października 2014, o 20:08

Wpadł jakąś niekończącą się pętlę restartów jest logo nie ma loga i od nowa. Babcia nie wytrzyma bez telewizji, już marudzi więc prawdopodobnie kupie nowy bo ferguson nic do tej pory nie odpisał.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3085
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: FERGUSON ARIVA T65

Postautor: qwerty » 25 października 2014, o 21:53

Może zainteresuj się zwycięzcą satkrak na najlepszy odbiornik dvb-t/mpeg-4 (choć sam chwalę wiwę).

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 217
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, Wiwa 90HD
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant. Uni Line LOG 560UD
20km-Trzeciewiec, 3,2km-Chodkiewicza
22km-Solec Kuj.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: FERGUSON ARIVA T65

Postautor: Bogoes » 25 października 2014, o 21:58

...a może pomyśl o fergusonie T70 opartym na nowym Mstarze i wyposażonym w głowicę obsługującą DVB-T2 cena na allegro to 130pln... :)

laki1
Posty: 8
Rejestracja: 23 października 2014, o 23:19
Odbiornik: LG740S

Re: FERGUSON ARIVA T65

Postautor: laki1 » 26 października 2014, o 15:33

Właśnie go oglądałem tylko są dwa problemy
1. nie wiem czy nie ma takiego samego problemu jak poprzednik - tzn blaszki zamiast radiatora.
2. dvbt2 w Polsce nie ma, a na telewizorze "sferycznym" 28 cali będzie po prostu zbędne :)

Poszukuję czegoś trwałego bez wodotrysków.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3037
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Postautor: m@rtops » 26 października 2014, o 21:11

laki1 pisze:ten który się zepsuł przełączał programy tak po 3 sekundach.

jeżeli przełączało się przyciskami numerycznymi - to tak - jak wszystkie/większość tunerów czeka wtedy na wpisanie kolejnej cyfry lub cyfr kanału - po upływie danego czasu dopiero przerzuca na wyświetlony numer kanału ;)
przy przełączaniu "+/-" czas jest krótki :D
można skrócić czas wyboru programu - po wciśnięciu np. "9" należy nacisnąć "ok" i wtedy przerzuci od razu na dany kanał ;)

ps
w wiwie to działa na tej samej zasadzie :mrgreen:


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika