FERGUSON ARIVA T65

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1746
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: Anduraki » 6 stycznia 2013, o 13:35

Co do mux 4 polsatu zwanego tez muxem mobilnym, on miał być do wyświetlania programów niższej rozdzielczości przeznaczonych na telefony i inne urządzenia mobilne. A obecnie mobilność polega na tym, że można wszędzie w obrębie nadajnika odbierać programy ze względu na inną- korzystniejszą pod względem odbioru na małym obszarze (miasta) polaryzację pionowa. Ale jest to Multiplex zawierający kodowane kanały DVB-T, ale nie FTA ale płatne T65 ma opcję szukania każdego sygnału DVB-T i też samych darmowych czyli FTA. Nawet na stronie polsatu to piszą że to zwykły DVB-T.
To nie miejsce na dyskusje na temat mux4 z którym emitel nie ma nic wspólnego.

hartke
Posty: 3
Rejestracja: 7 stycznia 2013, o 21:25
Odbiornik: DVB-T FERGUSON ARIVA T65
Instalacja antenowa: zwykła pokojowa antena
Nadajnik - obiekt nadawczy: MUX Machów

FERGUSON ARIVA T65

Post autor: hartke » 7 stycznia 2013, o 21:34

Witam !!!
Na wstępie chciałem zaznaczyć ,że jestem amatorem w tej dziedzinie. Dzisiaj przyjechał do mnie kurier z takim oto tunerem MPEG4 : FERGUSON ARIVA T65 !!!
Wszystko podłączyłem tak jak w instrukcji elegancko wszystko śmiga :D Antena wszystko ok jest tylko 16 programów, ale nowiutki tuner i zdziwiło mnie jedna sytuacja , bo za każdym razem gdy wyłączyłem go z prądu , po półgodzinnej przerwie nie mógł się włączyć , po po prostu automatycznie ja mu na pilocie wciskam on (włącz) a on setna sekundy się włączy i zaraz jest off (wyłączony) :( Trochę mnie to zdziwiło, owszem kilka razy się ak bawiłem i w końcu się włączył ale moje pytanie brzmi : Czy to może być wada produktu czy coś innego , soft czy co ???? Proszę o pomoc w tej sytuacji , zaznaczam ,ze produkt jest na gwarancji pierwszy raz dzisiaj go użyłem był zafoliowany !!! ;)

Z góry dzięki :) POZDRAWIAM !!!

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: m@rtops » 7 stycznia 2013, o 21:37

a dalej się tak dzieje?
może po dostawie był zimny i coś szwankowało :?

hartke
Posty: 3
Rejestracja: 7 stycznia 2013, o 21:25
Odbiornik: DVB-T FERGUSON ARIVA T65
Instalacja antenowa: zwykła pokojowa antena
Nadajnik - obiekt nadawczy: MUX Machów

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: hartke » 7 stycznia 2013, o 22:15

Właśnie nie nie był zimny :( Nie wiem co się dzieje dalej tak jest :( Może to wina softa ? :(

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: m@rtops » 7 stycznia 2013, o 22:20

przywróć ustawienia fabryczne
jaki nr softu? (menu-info- v1.0...) choć to nie powinno mieć nic wspólnego :?
w menu daj w ustawieniach "pamiętaj ostatni tryb" na "włączone"
chyba że "auto start" - też daj na wył (jeśli masz tę opcję)

hartke
Posty: 3
Rejestracja: 7 stycznia 2013, o 21:25
Odbiornik: DVB-T FERGUSON ARIVA T65
Instalacja antenowa: zwykła pokojowa antena
Nadajnik - obiekt nadawczy: MUX Machów

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: hartke » 7 stycznia 2013, o 22:33

Dzięki wielkie m@rtops zrobiłem tak jak napisałeś i :D Śmiga wszystko, bez problemu teraz się włącza tuner THX !!!

Awatar użytkownika
Kubunia
Posty: 17
Rejestracja: 2 listopada 2012, o 16:15
Odbiornik: Ariva T65
Instalacja antenowa: UHF Dipol 44/21-69 Tri Digit + 15m TRISET-113 PE (bez wzm.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Żagań-Wichów odległość 32km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: Kubunia » 11 stycznia 2013, o 21:37

Chyba chłopaki z Fergusona szykują kolejną wersję oprogramowania do pobrania, bo widzę że zniknęła dzisiaj ze strony wersja 1.056.

talos2002
Posty: 19
Rejestracja: 9 marca 2011, o 10:17
Odbiornik: NotOnlyTV LV6TBOXHDA2

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: talos2002 » 12 stycznia 2013, o 02:12

Wersję 1.058
http://www.ferguson-digital.eu/pl/pobie ... V1.058.zip

add: repeat function. repeat function works with autoplay function too.
fix: movie subtitles truncated when there are more than one line

tomku77
Posty: 3
Rejestracja: 12 stycznia 2013, o 16:12
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: Siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mikstat

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: tomku77 » 12 stycznia 2013, o 16:26

Witam. Mam T65 i bardzo mnie wkurza jak po odłączeniu prądu i ponownym podłączeniu tuner się zaraz włącza na ostatnio zostawionym kanale. Jest podłączony do trójnika z "pstryczkiem" no i codziennie, nawet jak z niego nie korzystam muszę go wyłączyć po włączeniu "pstryka" Może wystarczy coś w ustawieniach zmienić teraz mam ustawione na "eko", a kilka softów do tyłu tak się nie działo. Czy można temu zaradzić :?:

snykwa
Posty: 176
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 13:03
Odbiornik: Ferguson Ariva T65.
LG 32LN5400 ZA
Instalacja antenowa: Antena 19-elementowa Dipol. Symetryzator 21-69. Przy szczycie, obok dachu..
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: snykwa » 12 stycznia 2013, o 17:54

Jaki masz soft, bo w ostatnich jest taka funkcja w menu "zapamiętaj ostatni tryb" jeśli ustawisz na wł. to po wyłączeniu arivy pilotem do trybu standby (eko) ponowne włączenie napięcia w obwodzie przywraca stan Standby. Trzeba jednak zawsze po wyłączeniu tunera poczekać aż ta czerwona dioda zasygnalizuje stan standby dopiero odcinać napięcie..

tomku77
Posty: 3
Rejestracja: 12 stycznia 2013, o 16:12
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: Siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mikstat

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: tomku77 » 12 stycznia 2013, o 18:56

Soft wgrałem ten najnowszy 058, ale jak zmieniłem z "eko' na "szybki start" jest już ok. Temat już nieaktualny. Dzięki :D

snykwa
Posty: 176
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 13:03
Odbiornik: Ferguson Ariva T65.
LG 32LN5400 ZA
Instalacja antenowa: Antena 19-elementowa Dipol. Symetryzator 21-69. Przy szczycie, obok dachu..
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: snykwa » 12 stycznia 2013, o 20:28

Pamiętaj tylko, że jeżeli masz szybki start to tuner po wyłączeniu pilotem do pozycji standby tak naprawdę nie jest wyłączony, jest odcięta tylko wizja. Jeśli nie odłączysz go od napięcia to on nadal pracuje.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: m@rtops » 12 stycznia 2013, o 20:52

nowy soft v1.058
http://www.ferguson-digital.eu/pl/pobie ... down/1638/
zmiany
add: repeat function. repeat function works with autoplay function too.
fix: movie subtitles truncated when there are more than one line
- dodano funkcję powtarzania utworów
- naprawiono obcinanie napisów górnych przez tło dolnej linijki
:D
teraz nie mam jak sprawdzić zmian (czas do roboty :( ) - jeśli ktoś wgra i ma porównanie proszę o opinię o zmianach ;)

tomku77
Posty: 3
Rejestracja: 12 stycznia 2013, o 16:12
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: Siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mikstat

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: tomku77 » 12 stycznia 2013, o 23:28

snykwa pisze:Jaki masz soft, bo w ostatnich jest taka funkcja w menu "zapamiętaj ostatni tryb" jeśli ustawisz na wł. to po wyłączeniu arivy pilotem do trybu standby (eko) ponowne włączenie napięcia w obwodzie przywraca stan Standby. Trzeba jednak zawsze po wyłączeniu tunera poczekać aż ta czerwona dioda zasygnalizuje stan standby dopiero odcinać napięcie..
snykwa pisze:Pamiętaj tylko, że jeżeli masz szybki start to tuner po wyłączeniu pilotem do pozycji standby tak naprawdę nie jest wyłączony, jest odcięta tylko wizja. Jeśli nie odłączysz go od napięcia to on nadal pracuje.
Zmieniłem z "szybki start" na "eko", tak jak było wcześniej i włączyłem funkcje w menu "zapamiętaj ostatni tryb" i to pomogło, że tuner się nie włącza przy dołączeniu do prądu, no i jest wyłączony normalnie w pozycji czuwania. Dzięki za pomoc ;)

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: m@rtops » 13 stycznia 2013, o 06:06

tomku77 pisze:Zmieniłem z "szybki start" na "eko", tak jak było wcześniej i włączyłem funkcje w menu "zapamiętaj ostatni tryb" i to pomogło, że tuner się nie włącza przy dołączeniu do prądu, no i jest wyłączony normalnie w pozycji czuwania.
tak dla wyjaśnienia - jeżeli po zaniku napięcia i jego ponownym włączeniu dekoder ma w ustawieniach "zapamiętaj ostatni tryb" - na "włączone" to wszelkie ustawione nagrania w harmonogramie przepadają ponieważ dekoder nie pobierze aktualnego czasu z EPG :oops:
dlatego przy programowaniu nagrania należy pamiętać aby tę opcję przestawić na "wyłączone" - tak na wszelki wypadek ;)

snykwa
Posty: 176
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 13:03
Odbiornik: Ferguson Ariva T65.
LG 32LN5400 ZA
Instalacja antenowa: Antena 19-elementowa Dipol. Symetryzator 21-69. Przy szczycie, obok dachu..
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: snykwa » 13 stycznia 2013, o 10:48

m@rtops sprawdziłem jak odtwarza napisy. Nie ucina już ogonków. Jest OK poza jednym przypadkiem. Jeśli napisy są długie to potrafi przenieść do następnej linijki np. samo "ć" z napisu np. "napisać". Albo końcówkę wyrazu ale nie sylabowo tylko tak jak utnie. Sprawdzałem na filmie Basic instict 2. Na innych filmach tego nie zaobserwowałem. Być może dialogi nie były takie długie. Miałem taką sytuację, że w pierwszej linijce były napisy, w drugiej samo "ć" a w trzeciej linijce resztę napisów. Ale to są wyjątki tylko przy długich dialogach (czyli tak do końca to sobie chyba nie poradzili).
tomku77 oczywiście przy zaniku napięcia jeśli tuner będzie włączony to również uruchomi się w pozycję pracy. Ale to są wyjątki. No i ten warunek o którym napisał m@rtops.

Voo
Posty: 5
Rejestracja: 13 stycznia 2013, o 13:34
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: Voo » 13 stycznia 2013, o 13:49

Witam.Dekodera używam od dwóch miesięcy.Wszystko działa jak należy.Jakość sygnału 80%. Tylko mam mały problem.Po włączeniu dekodera buczą głośniki telewizora.Nawet jak wyciszę telewizor i dekoder to też słychać te buczenie.Myślałem że to może wina anteny ale po odłączeniu jej nic się nie poprawia.Dekoder podłączony pod wejścia scart.
Jaki może być powód tego buczenia i jak to naprawić?
Dzięki za odpowiedzi

alex_777
Posty: 114
Rejestracja: 9 marca 2012, o 13:41
Odbiornik: ARIVA T-65
Instalacja antenowa: siatkowa,wzm.LNA, pasywny rozdzielacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przemyśl MUX 1-2-3

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: alex_777 » 13 stycznia 2013, o 14:43

m@rtops pisze: ... tak dla wyjaśnienia - jeżeli po zaniku napięcia i jego ponownym włączeniu dekoder ma w ustawieniach "zapamiętaj ostatni tryb" - na "włączone" to wszelkie ustawione nagrania w harmonogramie przepadają ponieważ dekoder nie pobierze aktualnego czasu z EPG :oops:
dlatego przy programowaniu nagrania należy pamiętać aby tę opcję przestawić na "wyłączone" - tak na wszelki wypadek ...

w takim razie, po co Chińczyki wogóle wstawiali tę możliwość w opcjach ?

co daje użytkownikowi to "zapamiętaj ostatni tryb" :?:

DjTomy
Posty: 92
Rejestracja: 31 sierpnia 2011, o 22:01
Odbiornik: TV LED UE46ES6800 Samsung
CP T-HD 1000
HP Pavilion dv7
Instalacja antenowa: Opticum AX1000+
Dipol 44/21-69 Tri Digit + LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy / Skrzyczne

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: DjTomy » 13 stycznia 2013, o 14:47

Problemem może być słabej jakości przewód scart.

snykwa
Posty: 176
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 13:03
Odbiornik: Ferguson Ariva T65.
LG 32LN5400 ZA
Instalacja antenowa: Antena 19-elementowa Dipol. Symetryzator 21-69. Przy szczycie, obok dachu..
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: snykwa » 13 stycznia 2013, o 14:57

alex_777 pisze:
m@rtops pisze: ... tak dla wyjaśnienia - jeżeli po zaniku napięcia i jego ponownym włączeniu dekoder ma w ustawieniach "zapamiętaj ostatni tryb" - na "włączone" to wszelkie ustawione nagrania w harmonogramie przepadają ponieważ dekoder nie pobierze aktualnego czasu z EPG :oops:
dlatego przy programowaniu nagrania należy pamiętać aby tę opcję przestawić na "wyłączone" - tak na wszelki wypadek ...

w takim razie, po co Chińczyki wogóle wstawiali tę możliwość w opcjach ?

co daje użytkownikowi to "zapamiętaj ostatni tryb" :?:
Jak nie było tej opcji to po każdorazowym podaniu napięcia, tuner automatycznie przechodził do pozycji pracy. W sytuacji gdy ja jednym wyłącznikiem odłączam kilka urządzeń, to po ponownym podaniu napięcia nawet jak nie chciałem używać tunera to on i tak przechodził do pozycji praca. Nie ma Cię w domu a jest zanik napięcia to po ponownym pojawieniu się napięcia (w sytuacji gdy tuner jest na stałe podłączony do napięcia i jest w trybie eco)tuner się uruchamia. A po co? Jedyny wyjątek jest przy nagrywaniu i to tylko przy zaniku napięcia. Mnie jest bardzo przydatna. Ale jest wybór i nie ma obowiązku korzystać. Natomiast zegara w trybie standby jak nie ma tak nie ma.

Odpowiedz