FERGUSON ARIVA T65

don707
Posty: 91
Rejestracja: 26 sierpnia 2011, o 14:32
Odbiornik: Media-Tech MT4160 v1.1

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: don707 » 27 sierpnia 2013, o 00:36

snykwa pisze:Pendrive powinien być sformatowany na FAT 32 lub NTSC...
albo PAL :D ? Jak już to NTFS a nie NTSC.


Ponowię pytanie: czy najnowszy firmware rozwiązuje problem (http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... 049#p89049) z moim dyskiem USB :?:
Ostatnio podłączyłem go do jakiegoś Apollo DVB-T, który jest 2x mniejszy i dysk działa :idea: , a na Arivie T65 nie.

snykwa
Posty: 176
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 13:03
Odbiornik: Ferguson Ariva T65.
LG 32LN5400 ZA
Instalacja antenowa: Antena 19-elementowa Dipol. Symetryzator 21-69. Przy szczycie, obok dachu..
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: snykwa » 27 sierpnia 2013, o 17:09

Zwykłe "przejęzyczenie".
edit:
Mam 2 dyski 320 GB Samsung i Toshiba 500 GB- obydwa 2.5. Nie mam żadnych problemów. Uruchamiają się szybko i nie miałem nigdy problemów z odtwarzaniem czegokolwiek a zwłaszcza filmów.
Ostatnio zmieniony 28 sierpnia 2013, o 17:08 przez snykwa, łącznie zmieniany 1 raz.

fred
Posty: 282
Rejestracja: 13 kwietnia 2012, o 01:17
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Ferguson Ariva T650i
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź, ECIV Zygry

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: fred » 27 sierpnia 2013, o 22:29

Mam WD 1TB (dwie partycje NTFS) i działa. Zapis, odczyt, zdjęcia itd.

Jedyna niedogodność to dłuższe uruchamianie funkcji związanych z dyskiem.

tyrion12
Posty: 1
Rejestracja: 1 września 2013, o 11:46
Odbiornik: Ariva Ferguson T65

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: tyrion12 » 1 września 2013, o 11:57

Witam,
mam ten sam problem co To_mek008, czyli przy odtwarzaniu filmów z USB po 2 godzinach i 3 minutach film automatycznie się wyłącza i wracamy do listy multimediów. Posiadam najnowszego softa (v1.058), problem pojawia się szczególnie przy mp4, avi chodzi bez zarzutu. Proszę o pomoc!
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
radier
Posty: 298
Rejestracja: 24 stycznia 2012, o 23:07
Odbiornik: Samsung UE48H6400 + UPPLEVA 2.1
Instalacja antenowa: DPM GT-961
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: radier » 1 września 2013, o 14:14

Jakbym oglądał materiały w tak podłej jakości (na co wskazują rozszerzenia plików) to również bym się zawiesił ze wstydu.

Reakcja dekodera jest całkowicie zrozumiałą i usprawiedliwiona.

Grand
Posty: 7
Rejestracja: 2 września 2013, o 20:54

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: Grand » 2 września 2013, o 21:00

Siema. Od ostatnich zmian w Mux1 i 3 mój tuner zwariował i nie chce zapisywać własnej listy kanałów. LCN powyłączane aktualizacja listy też. Tuner był już resetowany do ustawień fabrycznych, wyszukiwanie kanałów od nowa - nic nie pomogło. Soft najnowszy 1.058. Antena własna a nie zbiorcza.

Z tego co widziałem na innych forach wiele tych tunerów ostatnio ma taki problem, ale nikt sobie jeszcze z tym nie poradził. Napisałem do producenta może to wina oprogramowania, że jakimś cudem przepuszcza LCN. Jak jest u Was?

fred
Posty: 282
Rejestracja: 13 kwietnia 2012, o 01:17
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Ferguson Ariva T650i
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź, ECIV Zygry

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: fred » 2 września 2013, o 21:15

Mam ten sam problem.

Dotychczas zawsze ponowne wyszukiwanie kanałów pomagało. Jeden raz, gdy wprowadzono TP Rozrywka trzeba było zresetować do ustawień fabrycznych.

Obecnie wszystko działa do wyłączenia dekodera. Potem po włączeniu znowu domyślna lista programów. Nic nie pomaga, chociaż nie. Jedno pseudo wyjście. Zamiast wyłączania przejście do opcji "szybki start".

Awatar użytkownika
radier
Posty: 298
Rejestracja: 24 stycznia 2012, o 23:07
Odbiornik: Samsung UE48H6400 + UPPLEVA 2.1
Instalacja antenowa: DPM GT-961
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: radier » 2 września 2013, o 21:25

Ja nie mam takich problemów.

Grand
Posty: 7
Rejestracja: 2 września 2013, o 20:54

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: Grand » 2 września 2013, o 21:26

To mam nadzieję, że coś z tym zrobią wreszcie. Od stycznia nie poprawili niczego w sofcie to najwyższy czas. Bo moim zdaniem to jakaś luka w oprogramowaniu i dlatego zawsze jest lista LCN. W ogóle LCN powinien być wyłączony. Każdy rozgarnięty użytkownik potrafi sobie wyszukać i ustawić kanały.

Nie masz mówisz... to może model anteny gra tu jakąś rolę.

Awatar użytkownika
radier
Posty: 298
Rejestracja: 24 stycznia 2012, o 23:07
Odbiornik: Samsung UE48H6400 + UPPLEVA 2.1
Instalacja antenowa: DPM GT-961
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: radier » 2 września 2013, o 22:31

Na nowe oprogramowanie nie liczcie bo ten model nie jest już produkowany.

Awatar użytkownika
krzos
Posty: 189
Rejestracja: 15 lipca 2011, o 20:40
Odbiornik: Not Only TV LV5TDLX
Instalacja antenowa: DavBol TV:N LUX z wzmacniaczem SWA 955-T Turbo-Quatro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: Odp: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: krzos » 2 września 2013, o 23:55

U mnie Ariva od miesiaca sluzy tylko jako zasilanie do anteny ;)
Lezy sobie na parapecie..
A tak to tunerek Media-Tech pod USB do lapka!

(Dlatego sie tu juz jakis czas nie odzywalem)

sattik
Posty: 25
Rejestracja: 8 czerwca 2012, o 14:08

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: sattik » 5 września 2013, o 17:55

U mnie też Ferguson zwariował po aktualizacji listy kanałów - po wyłączeniu i ponownym włączeniu pamięta własną kolejność kanałów gubiąc kolejność ustawioną przeze mnie. Przedziwne. Nie jest to kwestia jednego urządzenia, nie jest to kwestia epromów, nie jest to kwestia softu, tak jakby mieszał to sygnał od nadawcy. ???

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2358
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: JaroslawMroczkowski » 5 września 2013, o 19:31

Podobny problem wydaje się mieć ostatnio kilka modeli odbiorników. Rozwiązaniem jest skanowanie kanałów w trybie ręcznym. Więcej szczegółów w m.in. w wątku o Wiwa hd-90 (http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... start=4491).
Potwierdźcie na forum, czy w przypadku Fergusona to też się sprawdza.

fred
Posty: 282
Rejestracja: 13 kwietnia 2012, o 01:17
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Ferguson Ariva T650i
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź, ECIV Zygry

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: fred » 5 września 2013, o 21:05

Znalazłem następujący sposób.

Po wybraniu resetowania do ustawień fabrycznych, Ariva chce skanować kanały. Trzeba wybrać Back nie dopuszczając do skanowania. Potem ręcznie wybrać kanały trzech muxów.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: arik92 » 5 września 2013, o 23:52

Od czasu kiedy kupiłem Arive T65 nie zdażyła się sytuacja, aby tuner ot tak rozsypał liste, jedynie teraz kiedy były zmiany dotyczące TVP Info i TVP Regionalna musiałem od nowa ułożyć liste. Teraz przywróciłem ustawienia fabryczne, wyszukało kanały automatycznie, ułożyłem je po swojemu i będę obserwował czy coś się zmieni. Zastanawiam się czy problem z rozwalaniem listy nie występuje czasem wtedy kiedy instalacja antenowa podłączona do tunera odbiera dany MUX z więcej niż jednego nadajnika lub jest w zasięgu SFN. Moja instalacja odbiera wszystkie trzy multipleksy z jednego obiektu, sygnału z innych obiektów w niej nie ma, a także nie ma w niej sygnału MUX4(TV Mobilna).

sattik
Posty: 25
Rejestracja: 8 czerwca 2012, o 14:08

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: sattik » 6 września 2013, o 10:09

U mnie to nie zadziałało. Zrobiłem ręczne skanowanie trzech pierwszych muxów i nadal nie zapamiętał ustawionej przeze mnie kolejności kanałów. Zrobiłem skanowanie tylko jednego muxa, to samo! Totalna masakra.

sattik
Posty: 25
Rejestracja: 8 czerwca 2012, o 14:08

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: sattik » 6 września 2013, o 10:12

Ilość nadajników nie ma znaczenia, przecież się nie zmieniła, a do tej pory było dobrze, to po tym najnowszym dołączeniu TVP regionalna (u mnie Warszawa) coś się porąbało.

Grand
Posty: 7
Rejestracja: 2 września 2013, o 20:54

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: Grand » 6 września 2013, o 16:39

U różnych ludzi ten problem pojawił się w różnych okresach czasu. Wysłałem pismo do Fergusona, ale odpowiedzi nie dostałem. Niestety ja wypróbowałem wszystkich metod.

- przywrócenie ustawień fabrycznych
- wyszukiwanie kanałów w trybie ręcznym
- wykasowanie listy do zera

Ja mieszkam w Lublinie. MUX 4 też odbieram i potem trzeba to wszystko usuwać. Ale co ciekawe nawet gdy zaznaczam wyszukuj tylko niekodowane kanały i tak wyszukuje polsatowską paczkę.

U mnie też zaczęło się to od 1 września, dokładnie wraz z wprowadzeniem TVP Regionalnej.

fred
Posty: 282
Rejestracja: 13 kwietnia 2012, o 01:17
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Ferguson Ariva T650i
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź, ECIV Zygry

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: fred » 7 września 2013, o 00:01

Prawda że porąbało się po dodaniu TVP regionalnej.

U mnie krytycznym momentem było niedopuszczenie do automatycznego skanowania. Późniejsze wykasowanie kanałów nic już nie dawało. Trzeba zanim dojdzie do skanowania wyjść do Menu i ręcznie wyszukać dla muxów 1 - 3.

Widocznie przeskanowanie mux4 zapisuje jakieś dane w routerze psując efekt ułożenia programów. Inną sprawą jest dlaczego dotyczy to wielu dekoderów różnych firm. Czy wszyscy producenci powielili ten sam błąd, czy kodowanie muxów ma błędy? Może mux4 coś zakłóca w konfiguracji, a może muxy 1 - 3.

Grand
Posty: 7
Rejestracja: 2 września 2013, o 20:54

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: Grand » 7 września 2013, o 14:42

Przeszukałem ręcznie wszystkie trzy MUXy i od samego początku tuner zaczął je ustawiać według LCN. Nie wydaje mi się więc, by to sygnał z MUX-4 był winowajcą. Wygląda właśnie na to, że na MUX-1 jest coś nie tak.

Trzeba będzie się skarżyć w TVP albo KKRiT.

Odpowiedz