FERGUSON ARIVA T65

Awatar użytkownika
rusticalming
Posty: 102
Rejestracja: 11 października 2012, o 11:29
Odbiornik: Opticum x7
Ariva 250 combo
Ariva T650i
Instalacja antenowa: OPTICUM AX900
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kisielice/Iława

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: rusticalming » 26 września 2013, o 12:18

Panowie zamiast pisać ogólnikowo,

1. tzn. że to jest .avi to nie jest żadna informacja, bo to jest tylko kontener, a tu warto sprawdzić jaki kodek został użyty (zarówno kodek audio, jak i wideo). Sprawdźcie plik na PC za pomocą MediaInfo i wklejcie informacje na forum.

2. wmv . Już od kilku wersji to nie działa. Fakt jest taki, że nie ma nigdzie napisane, że ma działać...a to już kwestia licencji. Poza tym, jakie filmy są jeszcze konwertowane w tym formacie, podejrzewam że tylko z kamerek cyfrowych.

cichy_misiek
Posty: 1
Rejestracja: 27 września 2013, o 12:05
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna UHF Dipol 44/21-69 Tri Digit, kable triset

Diagnoza uszkodzenia Arivy T65

Post autor: cichy_misiek » 27 września 2013, o 12:12

Witam posiadam dwa identyczne tunery typu Ferguson Ariva T65 z identycznym softem. Na jednym z nich na kanałach MUX3 robią się kwadraty, cos jakby piksele i obraz się przycina albo ekran jest czarny. Oba tunery testowane na tej samej antenie, więc problem instalacji odpada. Co może być problemem? Jest jeszcze na gwarancji jak myślicie wymienią go?

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1746
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski

Re: Diagnoza uszkodzenia Arivy T65

Post autor: Anduraki » 27 września 2013, o 16:46

Zły dział, a po drugie nie napisałeś nic jak reaguje drugi tuner.
Mam rozumieć oba t65 mają identyczne ustawienia- rozdzielczości itp kable są identycznie umieszczone, oba tunery podczas podpięcia do tej instalacji są umieszczone w tym samym miejscu(podpinasz 1 tuner, sprawdzasz, odpinasz, zabierasz go i w to samo miejsce podpinasz drugi - sprawdzasz czy kabel zasilania i kabel antenowy oraz kabel sygnałowy(euro hdmi) leży identycznie.

Jeśli identycznie wszystko było to:

a) czy mux1 i mux2 dobrze odbierają na tunerze gdzie mux3 pikselował?
b) czy nie rusza się gniazdo RF in w tym tunerze?
c) jaka wtyczka - separator z zasilaczem czy Fka + gniazdo ->wtyk antenowy?


ad a) jeśli jest odbiór mux1 i mux2 to nie liczyłbym na uwzględnienie reklamacji - teoretycznie mogą być minimalne rozbieżności czułości poszczególnych egzemplarzy głowic. Popraw instalację aby odbiór mux3 był bezproblemowy - bo pewnie masz na styk ustawioną instalację.
ad b) jeśli się rusza zewnętrzny pierścień spróbuj podpiąć innym wtykiem do gniazda loop.
ad c) przy ekstremalnych przesterowaniach oraz w użyciu wtyczek z separatorem kombinowanie z kablem unoszenie dekodera w odpowiednie pozycje oraz różnego rodzaju gimnastyka z tunerem kablem w okolicy gniazda antenowego w tunerze może zapewnić poprawny odbiór, aby tego uniknąć należy stosować wtyk F + przejście do wtyku antenowego zasilając z tunera lub wywalić wzmacniacz i załączyć symetryzator. Jeśli ma być już zasilacz 12v to lepiej zastosować separator nakręcany pod zasilacz na jacka http://www.dipol.com.pl/separator_zasil ... _C0397.htm Na pewno poprawia to znacząco jakość wykonania instalacji, bo klasyczne separatory z zasilaczem są wykonane niedbale, ale wystarczająco dobrze do odbioru TV analogowej.

snykwa
Posty: 176
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 13:03
Odbiornik: Ferguson Ariva T65.
LG 32LN5400 ZA
Instalacja antenowa: Antena 19-elementowa Dipol. Symetryzator 21-69. Przy szczycie, obok dachu..
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: snykwa » 27 września 2013, o 17:38

Tak naprawdę nie ma dla mnie to żadnego znaczenia czy to jest kontener i jaki rodzaj avi. W 1.058 działa, w 1.061 nie działa. I tylko to się dla mnie liczy.

nasula
Posty: 11
Rejestracja: 15 kwietnia 2013, o 18:55

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: nasula » 27 września 2013, o 19:34

Witam. Mam pytanie. Odbiornik Ariva T65. Po zmianie kanału lub wciśnięciu info pokazuje się małe okienko z informacją o programie i z paskiem u góry koloru żółtego. Co ten pasek wskazuje? Czy siłę czy jakość sygnału?. I jak się to ma do pasków przy ręcznym wyszukiwaniu sygnału, jeśli tam mam : siła 95%, jakość skacze między 75 a 80% cały czas. A ten żółty pasek w zależności od programu jest cały , pół lub prawie w ogóle go nie ma. Jak to zinterpretować?

Awatar użytkownika
rastel82
Posty: 50
Rejestracja: 28 lipca 2012, o 21:42
Odbiornik: PS51E530+Ariva 120 Combo|3x Ariva T65|Cabletech 0083, 0085.
Instalacja antenowa: 4x Sowar Dexta Euro; 3x 6 mnpt + 11 mnpt
Nadajnik - obiekt nadawczy: PL JG/ŚK 1-3, L1| CZ 1-3 | DE - Löbau

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: rastel82 » 27 września 2013, o 19:57

Ten pasek pokazuje, ile czasu już upłynęło od początku emisji danego programu.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: m@rtops » 29 września 2013, o 20:24

cichy_misiek pisze:Witam posiadam dwa identyczne tunery typu Ferguson Ariva T65 z identycznym softem. Na jednym z nich na kanałach MUX3 robią się kwadraty, cos jakby piksele i obraz się przycina albo ekran jest czarny. Oba tunery testowane na tej samej antenie, więc problem instalacji odpada. Co może być problemem? Jest jeszcze na gwarancji jak myślicie wymienią go?
do pytań kol.@Anduraki dodałbym - czy czasem nie jesteś w zasięgu mux 3 z dwóch nadajników i może masz zapisane na różnych kanałach w dekoderze ? :?
nasula pisze: Co ten pasek wskazuje?
jest to tzw "pasek postępu" po którym można się zorientować w jakim punkcie emisji danego programu jesteśmy ;)

julita151
Posty: 1
Rejestracja: 30 września 2013, o 13:34

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: julita151 » 30 września 2013, o 13:43

Witam,
niestety mam pewien problem z odbiornikiem FERGUSON ARIVA T65. Od grudnia do tej pory nie miałam żadnych zastrzeżeń w jego działaniu. Obecnie w momencie kiedy chcę ustawić 'po swojemu' listę kanałów jest ona zapisywana tak samo jak inne ustawienia ale w momencie wyłączenia i włączenia odbiornika lista kanałów wraz z innymi ustawieniami wraca do poprzedniej formy, moja indywidualne ustawienia nie zostają zapisane. Odbiornik posiada moja babcia i sprawia jej to ogromny problem ;) Macie może jakiś pomysł? Dodam tylko, że przywracanie ustawień fabrycznych nic nie pomogły i ja jestem totalnym laikiem w tym temacie także proszę o wytłumaczenie wszystkiego jak 'krowie na rowie' :) Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
rusticalming
Posty: 102
Rejestracja: 11 października 2012, o 11:29
Odbiornik: Opticum x7
Ariva 250 combo
Ariva T650i
Instalacja antenowa: OPTICUM AX900
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kisielice/Iława

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: rusticalming » 30 września 2013, o 15:00

@julita151
Wgraj nowe oprogramowanie ze strony producenta.

nasula
Posty: 11
Rejestracja: 15 kwietnia 2013, o 18:55

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: nasula » 2 października 2013, o 22:08

m@rtops, dziękuję za odpowiedź. Zasugerowałem się cabletechem , gdzie taki pasek pokazuje jakość sygnału. Pozdrawiam.

nasula
Posty: 11
Rejestracja: 15 kwietnia 2013, o 18:55

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: nasula » 2 października 2013, o 22:13

@julita151
Spróbuj wyłączyć funkcję LCN w menu instalacja, funkcja ta automatycznie sortuje kanały według informacji zawartej w sygnale, czyli po swojemu.

Debik17
Posty: 17
Rejestracja: 7 września 2013, o 20:51
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kołowo

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: Debik17 » 3 października 2013, o 19:46

Miałem taki sam problem jak julita151. Pomogło wgranie najnowszego softu.

distefano
Posty: 589
Rejestracja: 19 kwietnia 2013, o 19:15
Odbiornik: TV Panasonic 50"
Ferguson T65
LTC HD-302
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa 12 el. pasmo UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krzemianucha odl. 10 km

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: distefano » 3 października 2013, o 21:02

Ja mam najnowsze oprogramowanie (061) poprzednio miałem (058) i zarówno przy nowszym jak i przy poprzednim nigdy samoczynnie lista się nie rozsypywała. Podczas każdego skanowania to owszem tak, ale nigdy po wyłączeniu. Tak więc nie koniecznie musi to być tylko wina softu.

snykwa
Posty: 176
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 13:03
Odbiornik: Ferguson Ariva T65.
LG 32LN5400 ZA
Instalacja antenowa: Antena 19-elementowa Dipol. Symetryzator 21-69. Przy szczycie, obok dachu..
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: snykwa » 3 października 2013, o 23:22

U mnie dokładnie tak samo jak u distefano.

m0ck
Posty: 25
Rejestracja: 3 czerwca 2012, o 13:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1T1Q

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: m0ck » 4 października 2013, o 12:57

Gdy odtwarzam film z wmuxowanymi napisami i mam napisy osobno w txt, to przy wyborze tych napisów z pliku, ariva się gubi i nie wie, które suby ma wyświetlać.
Wygląda to tak, że wyświetla przez chwilę wmuxowane napisy, potem te z piku, potem znów wmuxowane i tak w kółko.
U was też tak jest?
Soft najnowszy.

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1746
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: Anduraki » 4 października 2013, o 16:12

jest na to sposób:

Na samym początku jak odtwarzasz film, ustaw napisy na off, a potem włącz te które ci pasują.

awokas
Posty: 2
Rejestracja: 5 października 2013, o 10:18
Odbiornik: Ariva T65
Instalacja antenowa: ant.zbiorcza (w bloku)

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: awokas » 5 października 2013, o 10:31

To mój pierwszy post na FE po dłuższym jego podczytywaniu, więc kłaniam się pięknie 8-)

Mam dwa problemy:
1. po ostatniej aktualizacji do wersji v1.061 znacznie obniżył się poziom głośności - żeby dorównać do dawnego ustawienia mocy dźwięku w TV na '10' obecnie muszę ustawić minimum '16'. Czy jest na to jakaś rada? Listę kanałów wczytałem już dwukrotnie, do tego podniosłem na max siłę głosu w Arivie, ale nie ma poprawy
2. czy można usunąć wyświetlanie informacji na początku audycji? niektóre TV (m.in. TVP Kultura, Historia, Polonia, Rozrywka) nadają informację z godziną emisji i nazwą dwóch najbliższych programów; w opcjach obciąłem czas wyświetlania informacji do 1 sekundy, ale może da się to zupełnie usunąć?

malintm
Posty: 2
Rejestracja: 5 października 2013, o 11:16
Odbiornik: t65

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: malintm » 5 października 2013, o 11:22

Witam
Mam problem z napisami do filmów. W prawie każdym filmie napisy się blokują. Wszystko jest ok przez jakiś czas po czym przestają się wyświetlać, gdy próbuje je włączyć jeszcze raz pojawia się na chwile ten sam zblokowany wers. Napisy pobieram napiprojektem zmiana formatu pliku nie pomaga.
Proszę o pomoc próbowałem znaleźć rozwiązanie ale jestem bezsilny....

m0ck
Posty: 25
Rejestracja: 3 czerwca 2012, o 13:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1T1Q

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: m0ck » 5 października 2013, o 14:26

Anduraki pisze:jest na to sposób:

Na samym początku jak odtwarzasz film, ustaw napisy na off, a potem włącz te które ci pasują.
Dzięki. Działa. :)

snykwa
Posty: 176
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 13:03
Odbiornik: Ferguson Ariva T65.
LG 32LN5400 ZA
Instalacja antenowa: Antena 19-elementowa Dipol. Symetryzator 21-69. Przy szczycie, obok dachu..
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: FERGUSON ARIVA T65

Post autor: snykwa » 5 października 2013, o 18:32

malintm pisze:Witam
Mam problem z napisami do filmów. W prawie każdym filmie napisy się blokują. Wszystko jest ok przez jakiś czas po czym przestają się wyświetlać, gdy próbuje je włączyć jeszcze raz pojawia się na chwile ten sam zblokowany wers. Napisy pobieram napiprojektem zmiana formatu pliku nie pomaga.
Proszę o pomoc próbowałem znaleźć rozwiązanie ale jestem bezsilny....
Nie wiemy jaki masz soft. Po drugie-było już na ten temat pisane wcześniej. Sprawa kodowania filmu. Jeśli dobrze pamiętam muszą być w kodzie ansi.

Odpowiedz