Dalsze doświadczenia z KM00186
Teoretycznie tuner daje możliwość nagrywania programów w dwóch formatach TS i MPG.
Tutaj UWAGA !!!
Nazwy i opisy w instrukcjach ( tej papierowej i tej elektronicznej - przynajmniej wersja polska ) istotnie odbiegają od tego co pojawia się na ekranie ( przynajmniej w wersji softwaru "SW_Version: 1.0.5" ) trzeba się wykazać dużą elastycznością interpretacyjną i wyobraźnią by to zebrać do kupy i skumać bluesa.
Pomimo nadludzkiego wysiłku poszukiwawczego ( w manualach ) i interpretacyjnego ( ograniczonego wiedzą i starczymi zdolnościami intelektualnymi ) nie udało mi się rozcyfrować znaczeń okrągłych piktogramów które pojawiają się w okienku informacyjnym kanału:
1) :"-12" - pierwszy od lewej na obrazku zaznaczony czerwoną strzałką
2) " HGW ( nie potrafię rozcyfrować tego symbolu - nie jestem maniakiem TV i oldskulowy { niezły eufemizm znalazłem dla posiadanego weterana CTR } telewizor nie daje mi żadnych szans - może ktoś obluka to na jakimś wypasionym 1920*1080/16:9 i zezna co to jest za symbol bo dla mnie to pomarańczowa rozmazana miazga ) - drugi od lewej na obrazku zaznaczony czerwoną strzałką
EPG
1) O programie który już nadano/minął ( już minutę po zakończeniu emisji ) wiadomości nie znajdziecie - gorsze od telegazety.
Uwaga!!! Jak tylko napisałem powyższe nagle okazało się że działa wstecz !!! Głowę bym dał że wcześniej nie działało, próbowałem kilka razy na różnych kanałach - dobre że znów stestowałem bo wyszedł bym na głupa. Ciekawostka, może to zadziała ( jak o tym napiszę to nagle się pojawi ) i w innych kwestiach -- antycypując zaraz napiszę o ... czytajcie 2).
2) No testuje nadal i kolejna ciekawostka: Jak pierwszy raz wszedłem w EPG na Polsacie ( 16:53 w trakcie trwania filmu "Te święta" potem poprzechodziłem pomiędzy programami ( okazało się że można iść wstecz chociaż za pierwszą próbą nie dawało takiej możliwości ), potem miałem jakieś trudności z powrotem do aktualnie nadawanego programu. próbowałem temu zaradzić wyjściem z EPG ( exit, exit ... do skutku ). Gdy ponownie wybrałem EPG ( przycisk na pilocie EPG ) to mimo że była 17:03 i aktualnie był nadawany ( dalej "leciał" ) film "Te święta 16:35~18:50" to wyświetliło u góry w nagłówku ( czyli jakby aktualnie nadawany program ) "W krzywym zwierciadle: Witaj, Św - 14:45~16:35".
Już nie będę tego rozgryzał - wiem o co chodzi. Badziewność organizacji współczesnego świata jest permanentna i dotyczy wszelkich dziedzin życia a tych cyfrowych szczególnie.
Dygresja ---
Ostatnio moja nowa Nokia zaczęła robić dziwne rzeczy ( mimo że internet, i inne daty/dane, miałem zablokowane, mms też - chyba teoretycznie ) między innymi z rejestrami i książką.
Na tej samej karcie wróciłem do przedpotopowej Nokii na systemie Nokii ... i wszystko wróciło do normalności. Jak się okazało w rozmowie, znajomy ma jeszcze gorsze doświadczenia i doradza powrót do 6310 - chyba Go posłucham.
Chciałem jeszcze coś napisać o funkcjonowaniu : trójkąt w prawo/lewo, dwa trójkąty w -"-, trzy trójkąty -"- ( wejście - czerwony "Czas" w EPG ) ale w obliczu doświadczeń opisanych powyżej odpuszczam i przyjmuje za standard że funkcje tak działają jak w danej chwili działają = należy podchodzić do nich luźno/olewacko i wszystko co nas spotka przyjmować za dobrą monetę. Inaczej zawał, wylew lub co najmniej pulsująca żyła/gula pewna.
I kontynuując myśl - wymiana informacji i opis funkcjonowania tunerów w tej sytuacji wydaje się bezsensowna i niewiarygodna bo HGW co komu, gdzie ( pod jakim nadajnikiem/MUX-em/kanałem ) i jak zadziała.
Jak będę miał jakiś istotne braki wiedzy i skończą mi się możliwości interpretacji i rozumienia to grzecznie zapytam o wasze doświadczenia ( wybaczcie nie będę je brał za pewnik ) ale własnych doświadczeń nie pytany nie będę tu umieszczał bo jak się okazuje ich wartość zbieżna jest z tym co twierdził Połomski, chociaż w innej kwestii:
"A wszystko to pewne tak prawie, jak listek na wietrze, w trawie ślad,
jak latem zerwany w trawie dmuchawiec, gdy zawieje wiatr." .
PS
Aktywator napisz jak można zmieniać ustawienie "bacikowej" anteny.
PS2
Tuner ma ( teoretyczną ) możliwość nagrywania materiału/programu bez "wodotrysków" ( dodatkowe informacje takie jak telegazeta, napisy, program, itp. ) w formacie mpg. Zmiany można dokonać przez ( według instrukcji ): Menu -> Nagrywanie -> Konfiguracja DVR ( w praktyce na OSD - "PVR setting" ) -> [druga opcja do góry] Tryb nagrywania ( w praktyce na OSD - [trzecia opcja od góry] "PS Record" do wyboru : ON/OFF ).
Jest to oszustwo i manipulacja ponieważ:
Polaczki się porwały na MPG4 ( lepszejszy, wspanialszy, z lepszą kompresją - w praktyce wymagający znacznie lepszego sprzętu/hardware-u/&software-u, który potrzebuje oczywiście również więcej energii { zachód cały czas śmiga na mpg2, i o jakieś zmianie/rewolucji jak na razie nie słychać - mierzą siły na zamiary i wydatki na zyski ).
No więc zachodni dystrybutor, przełożony na Polską 7 wodę po kisielu, ( Kruger&Matz.pl ) a przynajmniej nadążający za nim jego wykonawca, oczywiście chiński, idąc w naszą, świetlaną, rzeczywistość zrobił minimum. Dokładnie wiodącym standardem wśród producentów chipsetów/kości/procesorów, a już tym bardziej odpowiedniego oprogramowania systemowego, jest nadal ( ze względu na rozmiar rynku ) mpg2.
Dlatego opcja nagrywania mpg nie jest realizowana ( o czym komunikuje KM00186 przy ustawieniu preferowanego systemu nagrywania na PS - rozszerzenie mpg a nie TS ) dla naszego lokalnego/polskiego systemu ( mpg4 H264 ). Inaczej mówiąc system nagrywania plików w standardzie ( z rozszerzeniem ) mpg jest dokładnie tym samym czym system nagrywania TS ( zrzutem oryginalnego, bez modyfikacji, strumienia nadawczego ) tyle że oryginalny strumień mpg4 ( h264 ) nie jest oznaczany i czytany ( przez większość konwerterów, odtwarzaczy, programów do authoringu DVD, .... ) jako mpg ( standard vob/DVD-owy ) a jako coś odmiennego, yższy poziom mpg/H264. Może Blu-ray'owy ??? Nie nadążam z tą techniką.