KRUGER & MATZ KM00186

bewu
Posty: 13
Rejestracja: 9 stycznia 2012, o 13:18
Odbiornik: kruger-matz KM00186, wiwa hd-90
Instalacja antenowa: Cabletech ANT0524
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: Kruger & Matz KM00186

Post autor: bewu » 10 stycznia 2012, o 19:59

Przede wszystkim instrukcja jest zbyt mała. Nawet osoby z dobrym wzrokiem będą miały kłopot z czytaniem, czy domyśleniem się co jest na poglądowych obrazkach.

bewu
Posty: 13
Rejestracja: 9 stycznia 2012, o 13:18
Odbiornik: kruger-matz KM00186, wiwa hd-90
Instalacja antenowa: Cabletech ANT0524
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: bewu » 10 stycznia 2012, o 20:40

Zbyt niewygodne wejscie do żądanej grupy mediów. Trzeba najpierw użyć przycisk USB, a następnie kilkakrotnie INFO.
Wystarczyłoby wykorzystać kolorowe przyciski telegazety do natychmiastowego przejcia w trybie menu lub oglądania telewizji do wybrania żądanej grupy.

Automatyczna zmiana kanału na ten który został zaprogramowany, przy uruchamianiu i zakończeniu planowego nagrywania.
O ile przy starcie nagrywania jest to uzasadnione, choć i tu przeskok powinien nastąpić jedynie jeśli aktualny kanał koliduje z tym który ma być nagrywany, to przy zakończeniu nagrywania jest to niepotrzebne. Wystarczy sama informacja na ekranie.

W razie zaniku napięcia tuner przechodzi w ON.

Możliwość ustawienia wyświetlania zegarka w trybie ON.

Możliwość "zamrożenia" obrazu.
Mam coś takiego w telewizorze i przydaje się gdy chcę zapisać jakieś informacje.
Ostatnio zmieniony 10 stycznia 2012, o 20:45 przez bewu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: @GUTEK@ » 10 stycznia 2012, o 20:42

Ja bym jeszcze proponował dopisać do listy zrobienie porządnych napisów do filmów z formatów MicroDVD, MPL2, SubRip.

Quqi
Posty: 31
Rejestracja: 16 grudnia 2011, o 10:50
Odbiornik: KM00186
Instalacja antenowa: Antena DIY - dipol prosty
Nadajnik - obiekt nadawczy: Poznań/Śrem

Re: Kruger & Matz KM00186

Post autor: Quqi » 10 stycznia 2012, o 20:53

Nie wiem co masz na myśli pisząc o zawijaniu wierszy ( trudno zawijać wiersze jak ma się do dyspozycji jedną linijkę )
Obrazek
W ramce do góry po lewej z powodzeniem zmieściłyby się dwie linijki tytułu - wystarczy dać czas trwania trochę niżej.
Podgląd programu w okienku w otwartym oknie informacji EPG, a dokładniej jego brak, nie jest tak nieuzasadniony - a co niby miałoby się wyświetlać w tym okienku podglądu programu gdy w EPG przejdziesz do kolejnej pozycji na liście programów - tej pozycji która będzie nadawana w przyszłości/później ?
Jak dla mnie mogło by tego okienka nie być wcale ale skoro jest to wypadało by aby pokazywało to co powinno - czyli aktualny program na danym kanale (nawet jak sprawdzamy co dopiero będzie nadawane).
Generalnie moim zdaniem buszując po EPG nie powinien się przełączać program który oglądamy obecnie (a co najwyżej pokazywać się w tym okienku podgląd kanału który mamy podświetlony w EPG) przełączanie kanałów gdy wędrujemy po EPG niepotrzebnie wydłuża ten proces gdy chcemy tylko sprawdzić po tytułach co aktualnie leci na innych kanałach zamiast patrzeć do telegazety czy papierowego programu TV.
Podobnie rewelacyjne jest tłumaczenie funkcji zielonego przycisku "Przesk" a wystarczyło prawidłowo przetłumaczyć i nawet cała nazwa funkcji by się zmieściła "Pomiń".
Podpisuję się pod tym rękami i nogami :D
Dopiero teraz zauważyłem że w nowej poprawionej !!!! instrukcji zamiast "Przesu" jest "Ruch". No tak po angielsku jest "Move" - chyba zlecają tłumaczenie szkołom specjalnym.
Ja obstawiam translator internetowy i brak późniejszego sprawdzenia przez osobę kompetentną..
Jak chodzi o żarty to żartują sobie okuliści twierdząc że to niemożliwe, co ja będę tracił czas na przymułów, a ojcu coś pomogli ?
U nikogo jeszcze z tym nie był - tylko ostatnio jak go gdzieś zawoziłem to usłyszałem "To tu przy tej niebieskiej bramie" (brama była zielona..)

Quqi
Posty: 31
Rejestracja: 16 grudnia 2011, o 10:50
Odbiornik: KM00186
Instalacja antenowa: Antena DIY - dipol prosty
Nadajnik - obiekt nadawczy: Poznań/Śrem

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: Quqi » 10 stycznia 2012, o 21:01

bewu pisze:Możliwość "zamrożenia" obrazu.
Mam coś takiego w telewizorze i przydaje się gdy chcę zapisać jakieś informacje.
O ile wiem taką możliwość daje obecny w urządzeniach timeshift, a nawet przy braku pamięci w porcie USB po naciśnięciu pauzy mamy stopklatkę

bewu
Posty: 13
Rejestracja: 9 stycznia 2012, o 13:18
Odbiornik: kruger-matz KM00186, wiwa hd-90
Instalacja antenowa: Cabletech ANT0524
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: bewu » 10 stycznia 2012, o 21:14

Quqi pisze:
bewu pisze:Możliwość "zamrożenia" obrazu.
Mam coś takiego w telewizorze i przydaje się gdy chcę zapisać jakieś informacje.
O ile wiem taką możliwość daje obecny w urządzeniach timeshift, a nawet przy braku pamięci w porcie USB po naciśnięciu pauzy mamy stopklatkę
Dzieki za info. Jakoś nie doczytałem tego w instrukcji.
Ostatnio zmieniony 10 stycznia 2012, o 22:34 przez bewu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kowa1
Posty: 118
Rejestracja: 10 stycznia 2010, o 14:53

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: Kowa1 » 10 stycznia 2012, o 21:20

Mam jakieś deja vu czytając ten wątek - przynajmniej jego początek. Zdaje się że administrator w swej mondrości go gdzieś wcześniej przekleił, dobrze że się nie poddałeś bo to całkiem inny wątek dotyczący sumy tunerów.

Mimo że dotyczy sumy tunerów to ja nie jestem wcale taki pewny że we wszystkich, chociaż generalnie tak, wszystko jest identyczne.

Dlatego moja uwaga żeby jednak pisać na wstępie postu na podstawie jakiego tunera pisane uwagi.

Bo na przykład uwaga o dodaniu możliwości zamrażania obrazu w przypadku KM00186 jest nietrafiona bo ten tuner ma taką możliwość - przynajmniej mój egzemplarz.

Przy wyłączonych wszelkich funkcjach timeshift-a gdy nacisnę przycisk pauza obraz ulega zamrożeniu a po ponownym naciśnięciu "dogania" czas i dalej "leci" program w czasie rzeczywistym. Oczywiście program który leciał pomiędzy naciśnięciami utracony.

-------------Edit

Jak na mnie Quqi jest za szybki.

pufon
Posty: 96
Rejestracja: 22 maja 2011, o 22:33
Odbiornik: Samsung UE40F6500
Instalacja antenowa: OPTICUM AX1000 bez wzmacniacza parter
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: pufon » 10 stycznia 2012, o 23:15

Zgłaszam kilka niedociągnięć tego odbiornika
1) Przy wyjściu z epg wita nas czarny ekran na dwie sekundy.

2) nagrania styczne w czasie zaplanowane z epg z jednego kanału, pierwsze nagra poprawnie drugiego nie nagra wcale (odbiornik wyłączony do czuwania na zaplanowanym kanale)

3) odbiornik nie opisuje nagrań tytułem nagranej audycji jak to pokazuje okno menadżer nagrań w instrukcji obsługi.[w poprawionej instrukcji to okno znikło] ale chyba ta opcja nie przepadnie w odbiorniku wykonującym spore ilości nagrań. .Wzorem niech będzie następca KM00188 który znakomicie opisuje nagrania,a zbyt długi opis nagranej audycji przewija ,więc doczytamy cały opis.


4) timer planowania nagrań z epg ustawiony domyślnie na obraz ,powinien być na record co zdecydowanie ułatwia planowanie nagrań.

Dodam że w tańszych modelach z jedną głowicą z serii 83 działają wszystkie te opcje idealnie.

Awatar użytkownika
Kowa1
Posty: 118
Rejestracja: 10 stycznia 2010, o 14:53

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: Kowa1 » 11 stycznia 2012, o 12:28

Wysłałem tu ( http://www.krugermatz.pl/module/contact/4 ) i tu ( lechpol@lechpol.pl ) poniższą treść
Witam !

Uprzejmie proszę o nową, nowszą od km00186_v106_soft, wersje softwaru dla tunera Kruger&Matz KM00186 uwzględniającą uwagi zawarte w dyskusjach:
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=3418
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=85508#p85508

Pozdrawiam
{podpis}
edit

Awatar użytkownika
Aktywator
Posty: 9
Rejestracja: 23 grudnia 2011, o 04:27
Odbiornik: KM00186
Instalacja antenowa: Logarytmiczno-periodyczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica (15km)

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: Aktywator » 12 stycznia 2012, o 08:24

Dzięki wszystkim za odpowiedzi - poprawki dodane do listy.
@GUTEK@ pisze:Ja bym jeszcze proponował dopisać do listy zrobienie porządnych napisów do filmów z formatów MicroDVD, MPL2, SubRip.
Przedstaw proszę dokładniej ten problem, bo sam nie testowałem odtwarzania filmów poza nagraniami z TV. Chodzi o kontur, kolor, wielkość czcionki, położenie, czy możliwość zmiany tych wartości?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: @GUTEK@ » 12 stycznia 2012, o 15:02

Chodzi o to że napisy są małe, zamiast normalnie się wyświetlać to rozwijają się, brak jest jakiejkolwiek obwódki, oczywiście żadnej regulacji ich wyświetlania też nie ma. Ja przynajmniej takich napisów nie mogę oglądać, są one dla mnie zbyt nieczytelne.
Pod koniec mojej recenzji masz opisane napisy i kilka obrazków - http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=64426#p64426

Jedrek2011
Posty: 25
Rejestracja: 10 września 2011, o 20:00
Odbiornik: URZ0086

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: Jedrek2011 » 12 stycznia 2012, o 20:53

Skoro powstał wątek uwag usprawniających to również dodam kilka rzeczy od siebie które już były przeze mnie zgłaszane do serwisu dla URZ0086:
1. W menu mam wybrany format obrazu na auto ale oglądając film czasami trzeba zmienić format np. na 4:3LB i wówczas jedynym wyjściem jest wejście do menu i tam zmiana, po zakończeniu znowu trzeba w Menu przywrócić ustawienie formatu obrazu na Auto . Przydałoby się aby był przycisk do szybkiej zmiany tego parametru (na pilocie jest przycisk RES ale w moim przypadku kiedy oglądam poprzez złącze Euro nic nie zmienia (nie mam TV z HDMI ))
2. Zdarza mi się bardzo często oglądać nagrany program kiedy włącza się zaprogramowane nagrywanie w tunerze. Oczywiście tuner przerywa odtwarzanie i przełącza się na kanał którego nagranie się rozpoczęło. Chcąc kontynuować oglądanie przerwanego nagrania muszę wywołać listę nagrań a później wybrać nagranie a następnie przewinąć do miejsca gdzie tuner mi przerwał. Czy jest możliwa taka zmiana oprogramowania aby tuner rozpoczynając nagranie informował mnie o tym komunikatem ale nie przerywał mi oglądania filmu. Jeśli jest to nie możliwe technicznie to może chociaż dodanie następującej funkcjonalności: Przy przerwaniu odtwarzania nagrania tuner zapisuje do pliku info.dvr (jest taki plik na dysku w katalogu gdzie znajduje się nagranie) pozycję czasową gdzie je przerwał a potem jeśli wywołam Listę nagrań i wcisnę przycisk „play” mogę kontynuować odtwarzanie tam gdzie zostało przerwane, natomiast jeśli wybiorę nagranie z listy poprzez przycisk „OK.” rozpoczynam odtwarzanie od początku. Oczywiście funkcjonalność tę można rozszerzyć na przycisk „stop” tzn po zatrzymaniu odtwarzania tym przyciskiem tuner również zapisuj gdzie zatrzymaliśmy i mamy możliwość wznowienia odtwarzania z tego miejsca gdzie je przerwaliśmy po naciśnięciu przycisku „Play”.
3. Kolejna spraw to prośba o dodanie funkcji „GOTO” polegającej przejściu to wybranego momentu czasowego odtwarzanego filmu po wpisaniu czasu przeskoku lub przynajmniej możliwość zdefiniowania kroku szybkiego przewijania bo teraz jest na stałe ok. 30s
4. Problem dotyczy sposobu wyświetlania napisów dla filmów z oddzielnym plikiem z napisami. Oprogramowanie wyświetla je w sposób rozwijany co uniemożliwia ich niekiedy przeczytanie do końca zanim się „rozwinął w pełni „ bo po chwili już znikają. Tu jest gorąca prośba o ich wyświetlanie tak jak to robią wszyscy a więc wyświetlamy cały tekst napisów (tak są nadawane programy z napisami, napisy w kinie itd..).
5. Uwaga dotyczy to sytuacji kiedy korzystamy z funkcji Timeshift i oglądamy program z opóźnieniem. Wszystko jest w porządku do chwili kiedy któryś z domowników chce zmienić kanał ale nie wie że program leci z timeshiftem (z opóźnieniem) i wówczas pozornie wydaje się że tuner nie reaguje na polecenia z pilota. Czy jest możliwe aby przy próbie zmiany kanału wyskakiwało okienko z informacją że „Trwa odtwarzanie aby zmienić kanał zatrzymaj timeshift” lub podobny komunikat) można do tego użyć np. pole informacyjne które teraz jest puste (chodzi mi o okienko które wyskakuje kiedy naciskamy ”Info” w czasie oglądania z timeshiftem.
6. Prośba aby przy programowaniu timerów poprzez EPG domyślnie timer ustawiał się na „Record” teraz tak jest tylko wtedy kiedy programujemy bezpośrednio z menu Timera natomiast kiedy robimy to poprzez EPG jest „Kanał”
7. Ilość dostępnych timerów jest stanowczo za mała, tunery sat na procesorach Ali pozwalają na zaprogramowanie do 32 pozycji, tu wystarczyło by zwiększenie nawet do 16 pozycji
8. Czy jest możliwa poprawka pozwalająca na zaprogramowanie do nagrania kolejnych programów tv, teraz aby nagranie przebiegło prawidłowo trzeba sprawdzać czy jest pomiędzy nimi odstęp co najmniej 1 minuty a jeśłi by go nie było to trzeba ręcznie przesunąć czas startu lub zakończenia.
9. Przy EPG wystarczyłoby aby tytuł programu mógł być pisany w dwóch linijkach a nie tylko w jednej lub był przewijany bo przy dłuższych tytułach po prostu tekst jest ucinany.
10. W polu informacyjnym wywołanym po naciśnięciu przycisku INFO również potrzebne jest zwiększenie miejsca na tytuły programów a w przypadku gdyby nie mieściły się to dodanie „…” informujących że tytuł jest dłuższy lub przewijania tytułu.
11. Pola na tytuł programu który został zapisany na dysku są również za krótkie, moim zdaniem dodawanie [TS] w linijce tytułu jest zupełnie niepotrzebne , może ta informacja pojawić się z prawej strony przy informacjach szczegółowych. Informacje szczegółowe powinny mieć również możliwość dwóch linijek na nazwę programu lub nazwa powinna się przesuwać w okienku tak aby można było wprowadzić do 32 znaków (oczywiście zwiększenie w tym miejscu pól tekstowych powinno również spowodować zwiększenie pola do wprowadzania nazwy pliku). Ideałem byłoby gdyby nagranie zaprogramowane z EPG otrzymywało tytuł programu który ustawiliśmy do nagrania a plik info zawierał informacje o tym programie z EPG które można wywołać przyciskiem Info
12. Pole info jest mało czytelne a wystarczyło by zmienić kolor czcionki na ciemniejszy (na jasnym tle ) i nieco wielkość aby poprawić czytelność.
13. W przypadku pola info dla odtwarzanego z dysku filmu czcionka jest zupełnie nieczytelna ponieważ jest prawie w kolorze niebieskiego paska i tam gdzie powinien być tytuł i godzina to praktycznie nic nie widać.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
wandosu
Posty: 133
Rejestracja: 11 kwietnia 2011, o 23:25
Odbiornik: /KRUGER&MATZ KM00186
CryptoBox 752HD Combo/
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860
313mnpm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: wandosu » 14 stycznia 2012, o 10:48

Tuner KRUGER&MATZ KM00186
Witam wszystkich jestem od dwóch dni posiadaczem tego tunera ,czytam plusy minusy mam wgrane SW_Version: 1.0.5 czy można śmiało przejść na nowszy SW_Version: 1.0.6 i gdzie go pobrać, pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 14 stycznia 2012, o 15:09 przez wandosu, łącznie zmieniany 1 raz.

Jedrek2011
Posty: 25
Rejestracja: 10 września 2011, o 20:00
Odbiornik: URZ0086

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: Jedrek2011 » 14 stycznia 2012, o 11:40

linki do oprogramowania:
(KM00186) Tuner DVB-T do telewizji cyfrowej MPEG-4 (twin tuner) Kruger&Matz:
http://www.lechpol.eu/model/km00186
(URZ0086) Tuner DVB-T do telewizji cyfrowej MPEG-4 (twin tuner):
http://www.lechpol.eu/model/urz0086

Ja osobiście posiadam URZ0086 w którym wgrałem soft urz0086_v1.1.1_soft który zawiera kilka poprawek względem wersji wcześniejszych

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
wandosu
Posty: 133
Rejestracja: 11 kwietnia 2011, o 23:25
Odbiornik: /KRUGER&MATZ KM00186
CryptoBox 752HD Combo/
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860
313mnpm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: wandosu » 14 stycznia 2012, o 14:01

Tuner KRUGER&MATZ KM00186
Dzięki wgrałem.
....................................
Mam pytanie jak macie ustawiony obraz bo co program to czarne pasy w pionie lub poziomie albo tu i tu.
Posiadam telewizor 32' panoramiczny
Typ proporcji:
AUTO
4:3PS
4:3LB
16:9
Z tego co na szybkiego sprawdzałem to najbardziej do wszystkich programów pasuje ustawienie AUTO.
Czy za każdym razem trzeba wchodzić do menu żeby zmienić formatu obrazu czy jest któryś z przycisków na pilocie.
..........................................................
Co jeszcze bym w nim zmienił wyświetlacz za bardzo ostro świeci w tunerze i i diodę przyciemnił.

bewu
Posty: 13
Rejestracja: 9 stycznia 2012, o 13:18
Odbiornik: kruger-matz KM00186, wiwa hd-90
Instalacja antenowa: Cabletech ANT0524
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: bewu » 14 stycznia 2012, o 18:25

Jak zaznaczam plik do skasowania z pamięci zewnętrznej po czym rezygnuję odchaczając, to przy wyjściu i tak pyta czy ma usunąć.

Ostatnio przy próbie nagrywania na pendrive zaczął wywalać błąd "limit: can not record" i record nie startuje mimo wolnej pamięci. Pomogło dopiero format.

Generalnie wszystkie teksty powinny być przetłumaczone, a ich sens opisany w instrukcji.
Ide o zakład że wielu użytkowników przy tego typu problemach uda się do sprzedawcy twierdząc że coś mu się popsuło.

Awatar użytkownika
Aktywator
Posty: 9
Rejestracja: 23 grudnia 2011, o 04:27
Odbiornik: KM00186
Instalacja antenowa: Logarytmiczno-periodyczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica (15km)

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: Aktywator » 15 stycznia 2012, o 07:55

Poprawki proponowane przez Jędrka również już dodane do listy.

Mam prośbę - Panowie, trzymajmy się tematu!
Ten jest konkretnie dedykowany li tylko do zgłaszania poprawek do softu, a pozostałych sprawach związanych z omawianymi odbiornikami można przeczytać/napisać tu: CABLETECH URZ0086 KRUGER&MATZ KM00186
Dzięki!

Awatar użytkownika
Aktywator
Posty: 9
Rejestracja: 23 grudnia 2011, o 04:27
Odbiornik: KM00186
Instalacja antenowa: Logarytmiczno-periodyczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica (15km)

Re: Kruger & Matz KM00186

Post autor: Aktywator » 15 stycznia 2012, o 13:02

Przedwczoraj miałem ciekawą sytuację - włączyłem jak zwykle nagrywanie ok. 17:00, aby nagrały się najbliższe 2 godziny TVN7 (2 odcinki Przyjaciół i Monk). W połowie Monka, nagle odtwarzacz zmienił nagrywany kanał na TVP Historia (no chyba, że sam to zrobiłem, ale przecież i tak powinien nagrywać TVN7). Spotkał się już ktoś z takim bugiem?

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: Kruger & Matz KM00186

Post autor: Anduraki » 15 stycznia 2012, o 14:08

Znajomy kupil ten tuner w sklepie za ponad 230 zl jestem ciekawe za co
w tym samym sklepie kupilem cabletech urz0083 za 160 zl mniej wiecej w tym samym czasie i moge stwierdzic ze ten kruger to szajs taki sam jak urz0083, obydwa maja tyle samo funkcji, KM ma tylko wiecej pamieci i lepszy procek, ale nie wplywa to w zadnym stopniu na jakosc odbioru. W obydwu sa zaciecia na mkv z AC3 bo mkv z DTS nie da sie odtworzyc, no chyba ze dla samego obrazu.

Konkluzja: lepiej kupic urz0083 zamiast KM00186, i zaoszczedzic 70 zl, bo w odbiorze i funkcjach obydwu tunerow nie ma zauwazalnej roznicy.

Awatar użytkownika
Kowa1
Posty: 118
Rejestracja: 10 stycznia 2010, o 14:53

Re: Kruger & Matz KM00186

Post autor: Kowa1 » 15 stycznia 2012, o 15:23

Anduraki wyjdź z tej mgły. To jest temat Kruger & Matz KM00186 a nie Kruger & Matz KM00183
70 zł za drugą głowicę i możliwość wykonywania dwóch nagrań jednocześnie i to z dwóch MUX-ów - jakość głowic też lepsza.

------------- Edit

Proszę o informacje od użytkowników posiadających dysk zewnętrzny podłączony do tunera zasilany przez USB z tunera bez dodatkowego zewnętrznego zasilania dysku.

Czy jak tuner przełączymy w stendby to wyłączane jest zasilanie dysku czy dysk cały czas kręci ?

------------------- Edit

Żeby faktycznie nie "zaśmiecać" dyskusją tematu poprawek tu się przenoszę z http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=86516#p86516.
bewu pisze:Jak zaznaczam plik do skasowania z pamięci zewnętrznej po czym rezygnuję odchaczając, to przy wyjściu i tak pyta czy ma usunąć.
...................
Może nie do końca precyzyjnie napisałem. Zaznaczone pliki oczywiście przy wyjściu kasuje.
Chodziło mi o to że jeśli zaznaczysz plik do skasowania, i rozmyślając się usuniesz zaznaczenie to przy wyjściu i tak pyta czy ma usunąć.

Typ tunera widać przy moich wpisach.
Jak dla mnie nadal nieprecyzyjnie.
To jaki masz tuner wpisany pod w informacjach pod nikiem/avatarem nie musi determinować tego o jakim piszesz, są na tym forum użytkownicy przez których ręce przewinęły się chyba wszystkie możliwe tunery.
Tym bardziej że nie podajesz tam wersji softu - ja mam v1.0.5 i przy wyjściu z okna mediów "Record" nie mam nigdy żadnego zapytania, nieważne czy mam zaznaczone pliki do skasowania czy nie mam zaznaczonych żadnych plików. Najpierw zaznaczone do skasowania z później usuniętym zaznaczeniem ( np. pomyliłem się lub rozmyśliłem ) przy wyjściu nie zostają skasowane.
A u Cie ( kurde ) jak ostatecznie jest ????
Jak zaznaczysz plik do skasowania a później zrezygnujesz i tuner przy wyjściu z okna mediów "Record" zapyta czy kasować a Ty odpowiesz że tak to skasuje czy nie skasuje ten plik nagrania który wcześniej zaznaczyłeś a później usunąłeś zaznaczenie ????

Bo jak pragnę zdrowia za cholerę się nie można od Ciebie dowiedzieć jakie dokładnie jest działanie sprzętu tylko trzeba z Ciebie wyciągać jak drut kolczasty z d..odwłoka.

Załóżmy że wybrałeś dwa pliki do skasowania i obydwa zaznaczyłeś a później z kasowania jednego z nich zrezygnowałeś i usunąłeś zaznaczenie. Co robi ten Twój tuner z HGW softem ?

No to że przy wyjściu z okna mediów "Record" tuner pyta czy usunąć to już wiemy, tyle że nie wiemy co robi w zależności od tego co "odpowiesz" - jaką opcje wybierzesz ( domniemam tak lun nie - bo tego też nie napisałeś )
1> Odpowiadasz Tak - kasuje obydwa pliki, ten zaznaczony i ten którego zaznaczenie do skasowania usunąłeś ?? czy robi co innego ???
2> Odpowiadasz Nie - nie kasuje żadnego pliku, tego zaznaczonego i tego którego zaznaczenie do skasowania usunąłeś ?? czy robi co innego ???

Odpowiedz