KRUGER & MATZ KM00186

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: @GUTEK@ » 22 stycznia 2012, o 19:58

Jedrek2011 pisze:co do wielkości pliku z programem to fakt jest to 4M ale proszę zwrócić uwagę że przy wgrywaniu nowego softu następuje przeflasch'owanie całej pamięci programu a więc tak do końca nie wiemy ile w tym jest kodu zasadniczego a ile jest pustego miejsca (plik z z wersją v1.1.1 zawiera spory całkiem obszar zapisany przez FF Hex).
Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę że musi zostać trochę miejsca na zapis ustawień i przede wszystkim na listę kanałów. Nigdzie nie widziałem żeby podawali ile maksymalnie kanałów tuner może zapisać, ale myślę że zapobiegawczo musi to być przynajmniej 999 kanałów TV + radiowych. A taka lista kanałów jednak swoje zajmuje.

pufon
Posty: 96
Rejestracja: 22 maja 2011, o 22:33
Odbiornik: Samsung UE40F6500
Instalacja antenowa: OPTICUM AX1000 bez wzmacniacza parter
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: Kruger & Matz KM00186

Post autor: pufon » 23 stycznia 2012, o 15:04

Domaganie się funkcji go to w tych odbiornikach jest zbędne, mamy przecież znakomitą opcję
przeskoku w pliku co 10% w dwie strony co moim zdaniem jest bardziej poręczne od go to.

Awatar użytkownika
wandosu
Posty: 133
Rejestracja: 11 kwietnia 2011, o 23:25
Odbiornik: /KRUGER&MATZ KM00186
CryptoBox 752HD Combo/
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860
313mnpm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: wandosu » 23 stycznia 2012, o 18:01

Raczej takiej długiej listy kanałów nam nie grożą to pamięci nie powinno braknąć.
.
Dodam kolejną opcję dla naszych programistów jak dało by się to mogli by tak jak w Technisat T4 zrobić że gdy przerwiemy oglądanie zaprogramowanego programu to przy wznowieniu odtwarzania są dwie opcje;
---zacznij od początku
albo
--- od ostatniego momentu wyłączenia
super przydatne nie trzeba przewijać i pamiętać czasu.

Awatar użytkownika
bodzio.man
Posty: 24
Rejestracja: 6 kwietnia 2011, o 21:18
Odbiornik: LV6TBOXHD
CABLETECH URZ0086
Nadajnik - obiekt nadawczy: *G.Skrzyczne* *Kosztowy*

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: bodzio.man » 23 stycznia 2012, o 19:06

Jedrek2011 pisze:(...)(plik z z wersją v1.1.1 zawiera spory całkiem obszar zapisany przez FF Hex)(...)
Tak na oko:D
soft 1.1.1 ma 4194304 bajtów
obszar FF zajmuje +- 2140633 bajtów
co daje nam około 45% miejsca do dyspozycji
zawsze dodatkowo można poprosić o usuniecie gierek:D
Ostatnio zmieniony 23 stycznia 2012, o 22:29 przez bodzio.man, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bodzio.man
Posty: 24
Rejestracja: 6 kwietnia 2011, o 21:18
Odbiornik: LV6TBOXHD
CABLETECH URZ0086
Nadajnik - obiekt nadawczy: *G.Skrzyczne* *Kosztowy*

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: bodzio.man » 23 stycznia 2012, o 22:29

Propozycja szablonu oczywiście do dalszej edycji i sprecyzowania. Tak na dobry początek :)
Przede wszystkim sugerowałem się 1 postem z tego tematu. Ale myślę że trzeba by dodać resztę propozycji tak aby było tu zawarte wszystko co nas boli :D


Witam.
Jako jeden z wielu użytkowników tunerów CABLETECH URZ0086 i KRUGER&MATZ KM00186 zwracam się do państwa jako dystrybutora owego sprzętu
o pomoc w rozwiązaniu kilkunastu problemów, które utrudniają użytkowanie lub całkowicie uniemożliwiają normalne korzystanie z urządzeń
przez nas zakupionych. Poniżej chciałbym przedstawić najpoważniejsze problemy oraz sugestie użytkowników, które mogą przyczynić się do
dalszego rozwoju sprzętu. Jestem pewien że moja prośba, a zarazem innych użytkowników nie zostanie pozostawiona bez odpowiedzi.

1 Poprawienie błędu z źle działającym EPG: brak podglądu, przełączanie się kanałów po poruszaniu się po EPG.
2 Dodanie paska postępu, obrazującego ile oglądanego programu już upłynęło.
3 Dodanie możliwości wejścia w EPG, oraz w szczegółowe info programu podczas nagrywania.
4 Poprawienie błędu z wyświetlania: "Info szczegółowe".Ucinany jest tytuł aktualnie nadawanego programu.
5 Poprawienie błędu wyświetlania "Info skrócone". Ucinany jest tytuł aktualnie nadawanego programu.
6 Poprawienie błędu z ponownym wznowieniem odtwarzania po zaniku zasilania.
7 Poprawienie błędu zanikania obrazu podczas wychodzenia z EPG.
8 Poprawienie błędu nagrywania stycznego z EPG. Brak możliwości nagrania kilku kanałów.
9 Poprawienie autonazewnictwa z nagranych audycji, tak aby zawierały więcej informacji.
10 Poprawienie opcji wyświetlanych napisów:
a) dodanie czarnej obwódki
b) dodanie żółtego koloru czcionki do palety
c) dodanie większych rozmiarów czcionek do wyboru
d) dodanie pozycjonowania napisów.
11 Poprawienie działania Timera. Tuner rozpoczynając nagranie powinien tylko informować o rozpoczęciu nagrania komunikatem
nie przerywająć innych czynności np. ogladania filmu z pamięci USB
12 Dodanie opcji "autowznawiania" dla oglądanych materiałów z pamięci USB.
13 Poprawienie błędu "GO TO". Brak możliwości przechodzenia do określonej pozycji nagrania.
14 Dodanie znacznika dla odtwarzania z Timeshiftu.
15 Dodanie dodatkowych "Timerów".
16 Zwiększenie ilości miejsca w polach tytułowych/informacjach szczegółowych pliku, który został zapisany w pamięci USB.
17 Zmiana koloru czcionki na bardziej czytelny w polach informacyjnych.
18 Poprawienie nawigacji po multimediach.

Kupując Państwa sprzęt zarówno ja, jak i osoby z forum Emitel zauważyliśmy możliwości tego dekodera, który po dopracowaniu wymienionych
przez nas błędów ma potencjał na rywalizację z obecnie "lepszymi" urządzeniami tego typu. Szerzej na ten temat można przeczytać na
stronie http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... 18&start=0 gdzie jest rozwijana nasza lista poprawek.
Z góry dziekuje i czekam na odpowiedz.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: @GUTEK@ » 24 stycznia 2012, o 10:59

wandosu pisze:Raczej takiej długiej listy kanałów nam nie grożą to pamięci nie powinno braknąć.
bodzio.man pisze:Tak na oko:D
soft 1.1.1 ma 4194304 bajtów
obszar FF zajmuje +- 2140633 bajtów
co daje nam około 45% miejsca do dyspozycji
zawsze dodatkowo można poprosić o usuniecie gierek:D
Nam może i dłuższe listy kanałów nie grożą, ale sprzęt nie jest robiony tylko dla nas. Więc tak jak pisałem wcześniej. Miejsce na długą listę kanałów musi być zarezerwowane.
Nie wiem jak to jest zrobione w ALi, ale w Mstarze jest sporo miejsca przeznaczonego na listę kanałów. A nie może być tak że nagle w którymś sofcie obetną listę kanałów dajmy na to ze 500 możliwych do tylko 100.
Oczywiście można to skompresować, tylko potem zaś tuner będzie się uruchamiał nie 10s a 20s i wszyscy będą zaś na nim psy wieszać.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1953
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: Krosnoludek » 24 stycznia 2012, o 13:12

bodzio.man pisze: 2 Dodanie paska postępu, obrazującego ile oglądanego programu już upłynęło.
[/b]
Bezwzględnie muszą to dołożyć, mogło by to wyglądać jakoś tak:
Obrazek Obrazek
lub ewentualnie zamienić pasek siły sygnału na pasek postępu.
Tak samo na temat tunera STRONG o tym pisałem: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=3397
Wybierając tuner zwracam na to uwagę, czy posiada pasek postępu, jak tego nie dołożą, wybiorę inny tuner który to posiada np. wiwe.

Na jaki adres wysyłacie e-meile, czy na ten: serwis@lechpol.pl ?

Quqi
Posty: 31
Rejestracja: 16 grudnia 2011, o 10:50
Odbiornik: KM00186
Instalacja antenowa: Antena DIY - dipol prosty
Nadajnik - obiekt nadawczy: Poznań/Śrem

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: Quqi » 24 stycznia 2012, o 13:53

@GUTEK@ pisze: A nie może być tak że nagle w którymś sofcie obetną listę kanałów dajmy na to ze 500 możliwych do tylko 100.Oczywiście można to skompresować, tylko potem zaś tuner będzie się uruchamiał nie 10s a 20s i wszyscy będą zaś na nim psy wieszać.
Zawsze można ustawienia i listę kanałów trzymać w RAMie cały czas, a podczas wyłączania do stand-by robić backup w postaci skompresowanej we Flashu. Miało by to jeszcze tą zaletę że tuner wstawał by o wiele szybciej bo już wszystko w ramie by było załadowane, natomiast wyłączałby się chwilę dłużej. Jeszcze tylko preloader ładujący całość do ramu po przerwie w zasilaniu i mamy komplet..
Tyle ,że na tak drastyczne zmiany w sofcie bym chyba nie liczył..

Tak było to w dekoderze kablówkowym który miałem do niedawana włączał się 2-3sec wyłączał 15 - jedyny minus takiego rozwiązania to jeśli odłączyło się zasilanie podczas wyłączania (robienia backupu) to dekoder wracał do ustawień fabrycznych.

Jeszcze co do 4 MB flasch to na przykład na moim routerku z 4MB Flash i 32MB RAM siedzi linuks z możliwościami zarządzania ruchem których nie powstydziłby się mały serwer, klientem torrentów, obsługą dysku twardego na USB i interfacem graficznym przez WWW więc jak się chce to można.. - oczywiście jest to firmware nieoficjalny..

mojekonto1980
Posty: 40
Rejestracja: 9 stycznia 2012, o 12:17

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: mojekonto1980 » 24 stycznia 2012, o 20:42

Moja propozycja napisów to biały napis z grubą czarną obwódką i z cieniem:
czytelne napisy:
Obrazek
jeśli link nie zadziała to tu jest drugi:
http://s2.ipicture.ru/uploads/20111109/9flYM7aV.jpg

a tak wygląda aktualnie czyli biały napis z cienką obwódką bez cienia:
nieczytelne napisy:
Obrazek
jeśli link nie zadziała to tu jest drugi:
http://obrazki.elektroda.pl/3824339900_1303839313.jpg

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: @GUTEK@ » 24 stycznia 2012, o 20:55

mojekonto1980 pisze:a tak wygląda aktualnie czyli biały napis z cienką obwódką bez cienia:
nieczytelne napisy:
Obrazek
jeśli link nie zadziała to tu jest drugi:
http://obrazki.elektroda.pl/3824339900_1303839313.jpg
To akurat napisy z Mstara, z tunera LV6TMPVR4 i tam czcionka (według mnie) jest i tak o wiele lepsza/czytelniejsza ze słabą obwódką niż to co jest w tunerach na ALI.

mojekonto1980
Posty: 40
Rejestracja: 9 stycznia 2012, o 12:17

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: mojekonto1980 » 25 stycznia 2012, o 09:15

Już poprawiam.
KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 mają takie w standardzie napisy, czyli biały napis bez obwódki i bez cienia:
nieczytelne napisy:
Obrazek

Otrzymałem również odpowiedzi na @ ze sklepu ITSklep.pl w sprawie napisów dla tunera EVOLVE Andromeda choć jak dla mnie są one niezbyt precyzyjne a nawet wymijające.

Witaj, Uprzejmie informujemy, że pojawiła się odpowiedź na pytanie, które zadałeś w dniu 2012-01-23. Dotyczyło ono produtku o nazwie "EVOLVE Andromeda". Treść pytania:
"Witam, pytania dotyczą plików multimedialnych:
1. W jaki sposób wyświetlane są napisy zewnętrzne np. srt do filmów typu avi divx itp. czy od lewej do prawej pojawiają się na ekranie litera po literce tzw. "wjazd napisów" czy też pojawia się od razu całe zdanie?
2. Czy białe napisy posiadają czarną obwódkę wokół liter?
3. Czy jest możliwość zmiany wielkości czcionki napisów oraz zmiana ich położenia góra/dół?" Odpowiedź:

Ad.1 - cały napis
Ad.2 - kolorystykę można zmieniać
Ad 3 - pozycję także

W drugim @ pytałem ponownie o obwódkę:
"Witam ponownie, mam jeszcze drobne pyt. dot. tunera EVOLVE Andromeda. Czy obwódka wokół napisów plików multimedialnych jest bardzo cienka jak na tym 1 linku: http://obrazki.elektroda.pl/3824339900_1303839313.jpg czy też z cieniem na 2 linku: http://s2.ipicture.ru/uploads/20111109/9flYM7aV.jpg z góry dziękuję za odpowiedź"
Odpowiedź:
obramowanie można ustawiać.

Nie mam żadnych odpowiedzi od producenta tego tunera ale jedynie od sprzedawcy sklepu. Ogólnie soft w tym tunerze wydaje się być bardziej dopracowany choć żadnych screenów dot. napisów nie otrzymałem.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1953
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: Krosnoludek » 26 stycznia 2012, o 11:31

Krosnoludek pisze:
bodzio.man pisze: 2 Dodanie paska postępu, obrazującego ile oglądanego programu już upłynęło.
[/b]
Bezwzględnie muszą to dołożyć, mogło by to wyglądać jakoś tak:
Obrazek Obrazek
lub ewentualnie zamienić pasek siły sygnału na pasek postępu.
Tak samo na temat tunera STRONG o tym pisałem: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=3397
Wybierając tuner zwracam na to uwagę, czy posiada pasek postępu, jak tego nie dołożą, wybiorę inny tuner który to posiada np. wiwe.

Na jaki adres wysyłacie e-meile, czy na ten: serwis@lechpol.pl ?
Wczoraj napisałem na ww adres do Lechopla w sprawie tego paska postępu, i taką oto otrzymałem odpowiedź:
na chwilę obecną nie planujemy zmian w tym temacie....
Pozdrawiam
Krzysztof Chmielak
serwis@lechpol.pl

Lechpol
Miętne ul. Garwolińska 1
08-400 Garwolin
tel. +48 256850040
A więc dla mnie te tunery już odpadają, mam nadzieję, że ww poprawkę zrobi jednak Strong SRT8105, który jest klonem ww tunerów: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=3397

Awatar użytkownika
bodzio.man
Posty: 24
Rejestracja: 6 kwietnia 2011, o 21:18
Odbiornik: LV6TBOXHD
CABLETECH URZ0086
Nadajnik - obiekt nadawczy: *G.Skrzyczne* *Kosztowy*

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: bodzio.man » 26 stycznia 2012, o 18:42

A ja dostałem taką odpowiedz z firmy Lechpol na treść wiadomości z "szablonu"

Witam

Bardzo dziękuje za wszystkie sugestie, przestudiujemy szczegółowo punkt po puncie wszystkie problemy i postaramy się wprowadzić poprawki.


W dalszej części zostałem przyparty do muru :D

Zaintrygował mnie Pan jednak stwierdzeniem:
"
Kupując Państwa sprzęt zarówno ja, jak i osoby z forum Emitel zauważyliśmy możliwości tego dekodera, który po dopracowaniu wymienionych
przez nas błędów ma potencjał na rywalizację z obecnie "lepszymi" urządzeniami tego typu.
"

Czy mógłby Pan to rozwinąć, tzn: przykłady "lepszych" tunerów, szczególnie tzw. "twin tunerów" na rynku polskim


Pozdrawiam
Mariusz L......

Coś nakreśliłem i zapytałem czy są w ogóle jakieś szanse na aktualizacje tych tunerów:D

Awatar użytkownika
Kowa1
Posty: 118
Rejestracja: 10 stycznia 2010, o 14:53

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: Kowa1 » 27 stycznia 2012, o 10:32

1! mojekonto1980 na 4MB można zrobić cudeńka jak się pisze w kodzie a nie w języku, tylko trzeba umić i mieć pełną dokumentacje kości a nie korzystać z topornych kompilatorów producenta. Dodatkowo dochodzi to co pisze Jędrek2011 o "pustej przestrzeni kosmicznej" ładowanej przy flashowaniu.
Quqi pisze:Zawsze można ustawienia i listę kanałów trzymać w RAMie cały czas, a podczas wyłączania do stand-by robić backup w postaci skompresowanej we Flashu.
A myślisz że program do kompresji zajmie mniej miejsca niż lista ?????
Quqi pisze:Jeszcze co do 4 MB flasch to na przykład na moim routerku z 4MB Flash i 32MB RAM siedzi linuks z możliwościami zarządzania ruchem których nie powstydziłby się mały serwer
No właśnie, przecież pisałem na początku. To że dzisiaj programy i systemy to takie kobyły to zwykłe nieudacznictwo programistów Przypomnę że znakomity windows NT zajmował 123 MB zresztą sami zobaczcie co można zrobić na 578KB jak się umi - http://www.wavosaur.com/ dla porównania podam Creative Wave studio które zajmuje 2578KB czyli 5 razy więcej a pluginów VST i ASIO nie obsługuje.


O fuckultatywnie ( czytaj fakultatywnie ) stwierdzam że ten obecny soft wrukwia mnie jak mieszacz Kowa1a i to wielki tak jak słonia nos.

Na musiku niedoczasowym ustawiałem dzisiaj rano dwa nagrania z EPG i co się nagrało ??? A no tyle ile wyobraźni mają twórcy oprogramowania = 0 !

Ustawiając nagranie, czy to z EPG czy z "Ustawień kalkulografu" ( tego tekstu w żadnym wypadku nie zmieniać, to jest kultowy wymiar który poniesie markę w pizdu - dwa basy już zyskałem w zakładach ze znajomymi { przy podziale po pół basa na głowę } że nie zaprogramują nagrywania ) jako domyślne ustawienie "Usługi pobudki" ( tego też nie zmieniać - jara mnie ) realizowana jest opcja "Kanał" ( gdyby tak uczestniczący w tym wątku przedstawiciel dystrybutra zechciał uzasadnić, przeprowadzić logiczny wywódowód takiego określenia w tym miejscu ) i faktycznie jest to kanał !!! Jak się spieszysz niedoustawisz to ..., no właśnie kanał = nagrania nie masz.
Teraz logiczne uzasadnienie dlaczego w tym miejscu domyślnie powinno być "Record". Otóż dla tego że wtedy nie może być "kanału" dla użytkownika = brak nagrania. Chciałeś mieć tylko pobudkę, nie dopatrzyłeś no to się nagrało ( tuner i tak się uruchomi na danym kanale !!!!!!!wa go nać !! ), "kanału"=porażki dla użytkownika nie ma, zawsze może skasować nagranie no chyba że tuner ma taką rewelacyjną cechę że jak na nośniku brakuje miejsca to coś kasuje ???
Co na to przestabutor lub dystrywiciel ? Kasuje ????
Zresztą dla mnie opcja pobudki wisi nisko kalafiorem - mam dobry budzik.
-----------Edit
Przy okazji kolejny dowód na absurdalność tego pomysłu producenta.
Żeby pobudka miała sens tuner musiał by umić załączyć/włączyć jednocześnie telewizor - umi ????

Druga uwaga/sugestia powiązana z powyższą.
Jak zauważyłem że mi się program nie nagrywa to wszedłem w kalkulograf ( rewelacja, to określenie mnie rozbraja - w słowniku języka polskiego go nawet niema ) dalej w daną pozycję , zmieniłem "Usługa pobudki" z "Kanał" na "Record" ( tak by po zatwierdzeniu tuner rozpoczął natychmiast nagrywanie ) przesunąłem zaznaczenie na opcje "Zapisz" i wcisnąłem OK tj. zatwierdziłem zmiany.
I tutaj siurpryza !!!
Tuner pokazał komunikat: "Złe dane ! Kontynuować czy poprawić ?" i "do wyboru" "opcje", jedną !!!, "Tak".
Szanowny dystrybutorzu sprzętu: dla dwóch opcji: zostawić czy poprawić softwar tunera, daje możliwość identyczną z tą jaka daje użytkownikowi sprzedawany sprzęt: TAK !!

Tyle że tuner po zatwierdzeniu odpowiedzi "TAK" nie zmienia ustawień czyli nie robi nic, więc nie idźcie w jego ślady.

No i oczywiście koniecznie !!!!!!!!!!! pełny tekst tytułu audycji w EPG !!! Teraz gdy pokazuje np. program "You can dance - ameryka, trzeci sezon, odcinek 12" to widać jedynie: "You can dance -" czyli w praktyce nic nie wiadomo o programie.

bodzio.man dopisz do listy

Jedrek2011
Posty: 25
Rejestracja: 10 września 2011, o 20:00
Odbiornik: URZ0086

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: Jedrek2011 » 27 stycznia 2012, o 20:33

na mojego maila:
Proszę o informację kiedy można liczyć na nowe oprogramowanie dla
URZ0086 uwzględniające uwagi użytkowników zamieszczone na forum Emitela:

http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=3418

otrzymałem następująca odpowiedź od serwisu Lechpola:
wszelkie uwagi użytkowników czy to pisane na email , czy zgłaszane telefonicznie, czy też pisane na forum są przekazywane do producenta
nie znamy daty publikacji nowego softu : soft będzie umieszczony na naszych stronach

a więc tak naprawdę to ciągle nic nie wiemy, będzie nie będzie, kiedy, co jest wykonalne a co nie itd....

ale uważam mimo to że uwagi trzeba zgłaszać "bo kropla drąży skałę"

Z poważaniem

Awatar użytkownika
wandosu
Posty: 133
Rejestracja: 11 kwietnia 2011, o 23:25
Odbiornik: /KRUGER&MATZ KM00186
CryptoBox 752HD Combo/
Instalacja antenowa: Telmor ASR-860
313mnpm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: wandosu » 27 stycznia 2012, o 22:29

Trzeba pisać odzywać się , to coś może zrobią z czasem,programiści mają pewno platformy satelitarne wykupione i tam siedzą w TV albo kablową telewizję, bo inaczej korzystając z tunerów sami widzieli by jakie niedociągnięcia są.

Quqi
Posty: 31
Rejestracja: 16 grudnia 2011, o 10:50
Odbiornik: KM00186
Instalacja antenowa: Antena DIY - dipol prosty
Nadajnik - obiekt nadawczy: Poznań/Śrem

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: Quqi » 28 stycznia 2012, o 00:29

Wystarczyłoby aby "uwolnili" soft a wtedy znaleźliby się zapaleńcy tworzący alternatywny nieoficjalny firmware, który bywa o wiele lepszy niż robiony na odpieprz przez producenta i z łaski poprawiany..

Awatar użytkownika
Kowa1
Posty: 118
Rejestracja: 10 stycznia 2010, o 14:53

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: Kowa1 » 29 stycznia 2012, o 21:16

Producent założył że Tuner ze stend by do nagrywania powinien przejść w maksymum 30 sekund. Co prawda "budzi" tuner ze stendby co do sekundy zgodnie z czasem początku nagrywania ale już czas nagrywania rozpoczyna odliczać 30 sekund po nastawionym czasie nagrywania tj. nagrywa ustawiony czas nagrywania od momentu ( ustawiona godzina i minuta ) początku nagrania + 30 sekund.
Tymczasem mój tuner z dyskiem posiadającym zasilanie zewnętrzne rozpoczyna nagrywanie:
1) gdy dysk jest już wcześniej zasilany - po 38 sekundach
2) gdy zasilanie dysku jest włączanie jednocześnie z wyjściem tunera ze stendby ( wtedy na gnieździe USB pojawia się na pięcie 5V DC które dodatkowym przekaźnikiem załącza zasilanie dysku ) - po 41 sekundach.
Gdy podłączony jest pendrive
3) Kingston DataTraveler II 1GB, szybszy - nie nagrywa wcale bo go nie widzi ????
4) Kingston DataTraveler I 4GB, wolniejszy - po 33 sekundach.

Dlatego jak nastawię czas nagrywania na 5 minut to tuner nagra:
ad1) 4min 52sek
ad2) 4min 49sek
ad4) 4min 57sek

Tracimy więc 30 pierwszych sekund od momentu planowanego czasu nagrania zgodnie z założeniami producenta plus to o co dłużej tuner startował od wyjścia ze stendby do rozpoczęcia faktycznego nagrywania.

To co się więcej nagra zawsze można uciąć ale tego co się nie nagrało dosztukować nie da rady bo niema z czego. A tuner, ze względu na sygnał czy nośnik może "startować do nagrywania jeszcze dłużej.

Sugeruje takie ustawienie czasów by budzenie tunera do nagrania następowało 60 sekund przed nastawionym czasem nagrania i odliczanie długości czasu nagrania od momentu ustawionego ( godzina i minuta ) czasu nagrania.

PS
Jak ktoś ma szybsze nośniki widziane przez tuner które rozpoczynają nagranie wcześniej niż 30 sekund od momentu wyjścia ze stendby niech ustawi tuner na nagranie 5 minut i napisze ile mu tuner faktycznie nagrał.

pufon
Posty: 96
Rejestracja: 22 maja 2011, o 22:33
Odbiornik: Samsung UE40F6500
Instalacja antenowa: OPTICUM AX1000 bez wzmacniacza parter
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: pufon » 29 stycznia 2012, o 23:02

PQI Dysk SSD S530 32GB nagrał 4min.55sek.

Dysk wykrywa wraz z obrazem tj.20 sek. od kliknięcia na pilocie, więc na rozpoczęcie
zaplanowanego nagrania z czuwania czeka w gotowości 40 sek.

Awatar użytkownika
Kowa1
Posty: 118
Rejestracja: 10 stycznia 2010, o 14:53

Re: KRUGER&MATZ KM00186 oraz CABLETECH URZ0086 - lista popra

Post autor: Kowa1 » 31 stycznia 2012, o 02:01

Nie rozumiem o czym pisze pufon: "Dysk wykrywa wraz z obrazem tj.20 sek. od kliknięcia na pilocie" ????? Co to jest wraz ? Z jakim obrazem ? Od jakiego kliknięcia ? Tabularaza.
Jeśli nagrał 4min 55sek to start musiał mu zająć 35sek - nie pasuje ani do 20 ani do 40 podawanych sekund. Nie nadążam za logiką tej informacji.

Chodzi mi o następującą sytuacje:

Jest godzina 14:24
1) Ustawiasz w kalkulografie nagranie od 14:30, czas nagrania 5 min
2) Wyłączasz tuner = przejście w standby ( nie wyłączenie z zasilania !!! )
Na wyświetlaczu pokazuje się czas: godzina 14:27 ( jeśli ustawianie zajmuje komuś więcej czasu to powinien w kalkulografie wstawić późniejszą godzinę rozpoczęcia nagrywania - tu tylko przykład )
3) Dokładnie o 14:30 tuner wychodzi ze stendby = załącza się - od tego momentu należy rozpocząć pomiar czasu ( zazwyczaj w komórce jest stoper )
Tuner przechodzi wszystkie fazy uruchamiania siebie i dysku/nośnika aż ostatecznie
4) na ekranie telewizora ( cholera zapomniałem zaznaczyć na początku że teleizior należy pozostawić włączony ) pokazuje się komunikat o dostępnym miejscu na dysku/nośniku - w tym momencie należy zatrzymać odliczanie czasu ( tuner w tym momencie faktycznie rozpoczyna nagrywanie, symbol Rec pokazuje się z opóźnieniem )

Chodzi mi o informacje od osób u których ten czas jest krótszy od 30sek, ile faktycznie nagra im tuner równe 5min czy może więcej?

Odpowiedz