MANTA DVBT05

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: MANTA DVBT05

Post autor: m@rtops » 17 kwietnia 2012, o 14:54

zawsze pozostaje adapter euro-chinch :D

Cypisek_XL
Posty: 114
Rejestracja: 2 listopada 2010, o 14:06
Odbiornik: Wiwa HD-90, MANTA DVBT05
Instalacja antenowa: Vivanco DVBA 28 pokojowa wzm.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: MANTA DVBT05

Post autor: Cypisek_XL » 17 kwietnia 2012, o 14:56

Pewno dlatego że nie dla wszystkich zasadniczą wadą jest brak SCART. Nawet jeśli posiadamy TV CRT to łączymy przez composite lub component, które są na wyjściu playera.
Jeśli TV CRT ma tylko SCART to trzeba zastosować przejściówkę SCART => composite lub component.

Chris
Posty: 29
Rejestracja: 23 listopada 2011, o 22:54
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: MANTA DVBT05

Post autor: Chris » 17 kwietnia 2012, o 15:35

Rozważałem użycie adaptera EURO-Cinch, ale instrukcja obsługi telewizora nic nie wspomina o obsłudze sygnałów Component przez wbudowane złącze Euro, chociaż wiem, że w standardzie złącza Euroscart te sygnały są przewidziane.
Wbudowane złącze doskonale obsługuje sygnały RGB, na ekranie mam piękny obraz, ale z kolei ten dekoder nie ma RGB na wyjściu! (A może jednak ma? Wie ktoś?)
Użycie sygnału Composite skreślam z góry, ze względu na zdecydowanie gorszą jakość obrazu.

EDIT:
Sprawdziłem, w standardzie Euroscart jednak nie ma sygnałów Component, są tylko sygnały S-Video.
Ostatnio zmieniony 17 kwietnia 2012, o 16:42 przez Chris, łącznie zmieniany 1 raz.

Cypisek_XL
Posty: 114
Rejestracja: 2 listopada 2010, o 14:06
Odbiornik: Wiwa HD-90, MANTA DVBT05
Instalacja antenowa: Vivanco DVBA 28 pokojowa wzm.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: MANTA DVBT05

Post autor: Cypisek_XL » 17 kwietnia 2012, o 16:11

I słusznie - Composite skreślamy!
Manta ma wyjścia YPbPr - Component Video a do TV Scart kablem jak na obrazku:
http://dl.dropbox.com/u/39660571/Manta/scart.jpg - Obrazek przykładowy!
I oczywiście sygnał audio. Ale nie wiem jak masz to rozwiązane.

Chris
Posty: 29
Rejestracja: 23 listopada 2011, o 22:54
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: MANTA DVBT05

Post autor: Chris » 17 kwietnia 2012, o 16:37

Nic z tego nie wyjdzie!
Kabelek, do którego link podałeś, to jest zwykła przejściówka z RGBSync na Euroscart, a w dekoderze wyjścia sygnału RGB nie ma.
Zresztą prostej przejściówki z Component na SCART nie da się zrobić, bo wbrew temu co poprzednio napisałem, w złączu SCART wcale nie ma sygnałów Componet. Są tylko dwa sygnały S-Video, a to nie jest to samo.
Temat przejściówki Component-Euro był wielokrotnie poruszany na Elektrodzie. Konkluzja rozważań jest taka, że do zbudowania takiej przejściówki trzeba użyć specjalnego układu scalonego.

Awatar użytkownika
grzesk511
Posty: 187
Rejestracja: 15 stycznia 2011, o 20:30
Odbiornik: Philips22PFL3405H
Ariva T50 i 60
WinFastDTV1800H MaximumT102
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + wzmacniacz HFO LNA-101 + rozgałęźnik Telkom Telmor RA-4F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin Konin-Żółwieniec

Re: MANTA DVBT05

Post autor: grzesk511 » 17 kwietnia 2012, o 17:40

Chris pisze:w złączu SCART wcale nie ma sygnałów Componet
Jest i component-to te na zdięciu wyżej i jest compozyt.
Aby nagrać coś z magnetowidu do komputera podłączyłem z euro pin 19 do żółtego gniazda w karcie telewizyjnej.
Manta ma żółte gniazdo z tyłu i obok audio lewy i prawy. Z żółtego w mancie należy podłączyć do pinu 20 we wtyku euro.

component=RGB
Chris pisze:do zbudowania takiej przejściówki trzeba użyć specjalnego układu scalonego
Chyba wszystkie nowe telewizory obsługują w gnieżdzie euro component, więc można użyć przejścówki 3rca-euro.
Ostatnio zmieniony 17 kwietnia 2012, o 18:34 przez grzesk511, łącznie zmieniany 1 raz.

Chris
Posty: 29
Rejestracja: 23 listopada 2011, o 22:54
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: MANTA DVBT05

Post autor: Chris » 17 kwietnia 2012, o 18:31

grzesk511 pisze:
Chris pisze:w złączu SCART wcale nie ma sygnałów Componet
Jest i component
Nic podobnego!
Aby nagrać coś z magnetowidu do komputera podłączyłem z euro pin 19 do żółtego gniazda w karcie telewizyjnej.
Manta ma żółte gniazdo z tyłu i obok audio lewy i prawy. Z żółtego w mancie należy podłączyć do pinu 20 we wtyku euro.
W ten sposób połączyłeś oba urządzenia sygnałem compozytowym, czyli zespolonym sygnałem, który daje obraz dosyć niskiej jakości (o czym pisałem wyżej).
component=RGB
Nieprawda!
Przeczytaj ze zrozumieniem to, co sam zacytowałeś z Wikipedii!
Wikipedia pisze:YPbPr (tzw. Component Video)
[...]
Są to Y (złącze zielone) - luminancja, Pb (złącze niebieskie) - niebieska składowa różnicowa (Y-B) chrominancji, Pr (złącze czerwone) - czerwona składowa różnicowa (Y-R) chrominancji. Jest odpowiednikiem cyfrowego standardu YCbCr.
YPbPr to wcale nie jest RGB!
Chyba wszystkie nowe telewizory obsługują w gnieżdzie euro component, więc można użyć przejścówki 3rca-euro.
Cały czas mylisz sygnał Component z sygnałem RGB.

Awatar użytkownika
grzesk511
Posty: 187
Rejestracja: 15 stycznia 2011, o 20:30
Odbiornik: Philips22PFL3405H
Ariva T50 i 60
WinFastDTV1800H MaximumT102
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + wzmacniacz HFO LNA-101 + rozgałęźnik Telkom Telmor RA-4F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin Konin-Żółwieniec

Re: MANTA DVBT05

Post autor: grzesk511 » 17 kwietnia 2012, o 18:42

Przeczytałem dokładnie, masz rację, chyba mylę :oops:

pufon
Posty: 96
Rejestracja: 22 maja 2011, o 22:33
Odbiornik: Samsung UE40F6500
Instalacja antenowa: OPTICUM AX1000 bez wzmacniacza parter
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: MANTA DVBT05

Post autor: pufon » 17 kwietnia 2012, o 21:11

Nie wiem jak inne telewizory CRT ,jednak z moim JVC ten tuner pracuje podłączony do wyjścia
audio video czincz .Kabel euro czincz mam ale ma przesył w drugą stronę,więc nie sprawdzę.

Chris
Posty: 29
Rejestracja: 23 listopada 2011, o 22:54
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: MANTA DVBT05

Post autor: Chris » 17 kwietnia 2012, o 22:45

Ale Twoje połączenie odbywa się właśnie przez sygnał kompozytowy, którego ja chcę uniknąć ze względu na złą jakość obrazu.

pufon
Posty: 96
Rejestracja: 22 maja 2011, o 22:33
Odbiornik: Samsung UE40F6500
Instalacja antenowa: OPTICUM AX1000 bez wzmacniacza parter
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: MANTA DVBT05

Post autor: pufon » 18 kwietnia 2012, o 00:16

Ja nie widzę żadnej różnicy w jakości obrazu między sygnałem po euro a kompozytem.
Sprawdzone oczywiście w innych tunerach mających oba te wyjścia.

Chris
Posty: 29
Rejestracja: 23 listopada 2011, o 22:54
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: MANTA DVBT05

Post autor: Chris » 18 kwietnia 2012, o 00:52

A przełączałeś wejście SCART z sygnału Composite Video Na sygnał RGB?
Przypuszczam, że nie!
Bo złącze Euroscart obsługuje 3 rodzaje sygnałów video:
- Composite video (domyślny)
- RGB
- Super-Video

Żeby oglądać obraz w danym standardzie to musisz na niego przełączyć zarówno wyjście dekodera, jak i wejście telewizora.
Jeśli nic nie przełączałeś, to obraz ze złącza SCART też oglądałeś z sygnału Composite Video, więc nic dziwnego, że nie widziałeś różnicy.

pufon
Posty: 96
Rejestracja: 22 maja 2011, o 22:33
Odbiornik: Samsung UE40F6500
Instalacja antenowa: OPTICUM AX1000 bez wzmacniacza parter
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: MANTA DVBT05

Post autor: pufon » 18 kwietnia 2012, o 08:42

Tak przełączałem w takim KM00188 mam pod przyciskiem możliwość przełączyć między RGB-YUV-CVBS
i tam najlepszy obraz ma na CVBS .Jednak MANTA ma obraz lepszy po tym jednym kablu ale za to nie opisuje nagrań z EPG i tylko jest kanał data i godzina a tamten nawet przewija opis.

Ma Manta jeszcze taki feler że nagrywając jednocześnie dwa kanały tracimy dostęp do pozostałych kanałów a taki model KM00186 pozwala mi oglądać pozostałe kanały w takim układzie.
Wychodzi na to że obecnie wszystkiego nie można jeszcze mieć w jednym odbiorniku.

Chris
Posty: 29
Rejestracja: 23 listopada 2011, o 22:54
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: MANTA DVBT05

Post autor: Chris » 18 kwietnia 2012, o 10:57

pufon pisze:Tak przełączałem w takim KM00188 mam pod przyciskiem możliwość przełączyć między RGB-YUV-CVBS
i tam najlepszy obraz ma na CVBS .
Ale ja pytałem, czy w telewizorze przełączałeś wejście SCART z trybu CVBS na RGB!
Przypuszczam, że nie, bo gorszy od CVBS obraz daje tylko sygnał w.cz. z wejścia antenowego.
Gdybyś chciał powtórzyć testy, to rób je na nieruchomym obrazie jakiegoś menu z małymi literkami. Zobaczysz wtedy, że obraz CVBS (czyli inaczej Composite Video) drga i jest lekko rozmyty, podczas gdy obraz RGB jest ostry, stabilny i wygląda jak na monitorze komputerowym (a przynajmniej tak wyglądać powinien). Przecież monitory komputerowe jeśli nie są podłączone do wyjścia DVI karty graficznej, to pracują właśnie na sygnale RGB!
Ma Manta jeszcze taki feler że nagrywając jednocześnie dwa kanały tracimy dostęp do pozostałych kanałów a taki model KM00186 pozwala mi oglądać pozostałe kanały w takim układzie.
To jest dosyć oczywiste, gdyż Manta ma pojedynczy tuner, a KM00186 ma podwójny.

pufon
Posty: 96
Rejestracja: 22 maja 2011, o 22:33
Odbiornik: Samsung UE40F6500
Instalacja antenowa: OPTICUM AX1000 bez wzmacniacza parter
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: MANTA DVBT05

Post autor: pufon » 18 kwietnia 2012, o 11:29

Jak może mieć pojedynczy tuner jak nagrywa dwa konały jednocześnie ?
przewijający pasek np: TVPinfo na dole to wiem ,po RGB jest najlepiej czytelny nie drga.

Zaraz będę testował KM00188 tylko po kablu RGB.

Chris
Posty: 29
Rejestracja: 23 listopada 2011, o 22:54
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: MANTA DVBT05

Post autor: Chris » 18 kwietnia 2012, o 11:38

pufon pisze:Jak może mieć pojedynczy tuner jak nagrywa dwa konały jednocześnie ?
Faktycznie, mój błąd, ta Manta też ma podwójny tuner!
Myślałem, że piszesz o nagrywaniu dwóch kanałów z tego samego Muxa.

badmoon
Posty: 10
Rejestracja: 19 stycznia 2011, o 12:52

Re: MANTA DVBT05

Post autor: badmoon » 22 kwietnia 2012, o 13:09

@GUTEK@ pisze:Opis jak zainstalować moService3:

Ta paczka jest dostosowana głównie pod playery Asusa, więc może nie działać poprawnie.
Na pewno nie należy instalować żadnych znajdujących się w niej patchy bo można uwalić player.

Strona moService: http://moservices.org
Opis instalacji na forum moService: http://moservices.org/forum/viewtopic.php?f=16&t=694

Opis po PL:
1. zalogować się na player przez telnet:
- uruchomić klient telnetu w windowsie wpisując w Uruchom "telnet".
- wpisać "o adres_ip_tunera" i nacisnąć Enter
- jeśli player będzie chciał login, spróbować wpisać "root", jeśli nie przyjmie trzeba kombinować z innymi
2. Po kolei wprowadzać poniższe polecenia:

Kod: Zaznacz cały

cd /tmp
wget http://www.moservices.org/mos3/install
chmod +x install
./install
UWAGA PLAYER MUSI MIEĆ POŁĄCZENIE Z INTERNETEM!
3. Poczekać aż zakończy się instalacja - może to chwilkę potrwać, następnie odłączyć zasilanie i podłączyć ponownie
4. Powinno dać się wejść w interfejs moService przez przeglądarkę http://adres_ip_playera - jeśli ładuje się co innego wyłączyć w ustawieniach klienta BT i Sambe
5. Przez przeglądarkę doinstalować moduły które się chce np. IPLA.

INSTALOWAĆ NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!!!
Bardzo dziękuję za poradę. Korzystałem z innych metod, które znalazłem w necie i ciągle były jakieś błędy. Tutaj ruszyło z kopyta, ale trzeba wchodzić przez adres.ip.manty/index.php. W innym przypadku było 404 error.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MANTA DVBT05

Post autor: @GUTEK@ » 22 kwietnia 2012, o 15:27

badmoon doinstalowałeś w tym moduł Ipli? Działa ok, stabilnie? U mnie nie zawsze chce odtworzyć materiał za pierwszym razem, nieraz muszę drugi raz dać play.

_Luky_
Posty: 3
Rejestracja: 10 kwietnia 2012, o 19:37

Re: MANTA DVBT05

Post autor: _Luky_ » 24 kwietnia 2012, o 13:25

Odnośnie pierwszego posta. W sprzedaży jest inny sprzęt (wizualnie) :
http://www.alibaba.com/product-gs/51496 ... tuner.html
http://videostrong.en.alibaba.com/produ ... p_box.html

Chris
Posty: 29
Rejestracja: 23 listopada 2011, o 22:54
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: MANTA DVBT05

Post autor: Chris » 24 kwietnia 2012, o 13:53

Jak z tego drugiego linku wynika, są również produkowane identycznie wyglądające tunery jednogłowicowe.

Odpowiedz