MANTA DVBT05

grandmmaster
Posty: 17
Rejestracja: 16 maja 2012, o 22:43

Re: MANTA DVBT05

Post autor: grandmmaster » 16 maja 2012, o 22:48

witam. posiadam tv z mpeg4 i wszystko śmiga ok. mam wszystkie dostepne muxy. zasięg i jakość 10/10 (max). mam też zewnętrzną nagrywarkę dvd hdd panasonica eh57. nie ma ona wbudowanego dvbt i tym samym widzi programy tylko po analogu. ma za to opcję żeby sama się wybudzała i nagrywała program który zostanie zaprogramowany na innym urzadzeniu. jest jakaś możliwość żeby na dekoderze zaprogramowac nagrywanie i żeby zapisywało na mojej nagrywarce? czy tylko pozostaje zaprogramowanie nagrywarki na konkretną godzinę i pozostawienie włączonego dekodera na danym kanale..... to spełni oczywiście swoje zadanie ale jak będzie sie chciało nagrać dwa programy na innych kanałach to już problem.
jak ktos mi pomoże rozwiązać problem to będę wdzięczny. dvd chcę zostawić bo zgrywam mamie filmy na płyty :P

majkeljot
Posty: 82
Rejestracja: 12 marca 2012, o 10:27
Odbiornik: LG MS450H
Manta DVBT05
LG 32LN575s
Instalacja antenowa: samoróbka biquad w oknie na strychu.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin kołowo 18km

Re: MANTA DVBT05

Post autor: majkeljot » 16 maja 2012, o 23:05

A czemu nie chcesz wykorzystać mozliwości nagrywania na samym tunerze? Przecież to duzo łatwiejsze (programujesz jedno urządzenie, a nie dwa), nie tracisz nic na jakości (w stosunku do zwykłej nagrywarki HDD duża różnica), no i możesz nagrywać dwa programy równolegle. Wystarczy tylko podłączyć jakąś pamięć et voilà!

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 134
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Odbiornik: Samsung UE32ES5500W + CryptoBox 652 Combo,
CRT + Ariva T65
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzatorem. Do 652 biquad
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św.Marcina

Re: MANTA DVBT05

Post autor: kris_s8 » 16 maja 2012, o 23:24

Ja mogę podać na mojej sytuacji. Też mam nagrywarkę DVD z możliwością nagrywania z zewnętrznych źródeł (mam tuner satelitarny ale tuner dvbt też może być). Na nagrywarce ustawiam kanał z którego ma nagrać (np. AV2, EXT2)i godzinę rozpoczęcia i zakończenia, następnie na tunerze ustawiam kanał, czas włączenia i wyłączenia (w niektórych tunerach można tylko ustawić godzinę włączenia, nie ma możliwości ustawić czasu wyłączenia). I nagrywa mi się bez problemu to co chciałem. Więc u Ciebie powinno być podobnie. Ja mam nagrywarkę LG.

A co do nagrywania na tunerze to ja podziękuję, postoję. Niech mi ktoś poda model tunera który jest niezawodny w tym zakresie (z tego co czytam to nie ma takiego, albo nie nagra w ogóle albo się w połowie wyłączy w czasie trwania nagrania albo pędraka w połowie nagrywania nie widzi albo co ostatnio sprawdzałem i ustawiłem nagrywanie za EPG to nie nagrało mi ostatnich ze 3 minut bo zapewne reklamy z początku się przeciągnęły. A nagrywarka to tylko mnie zawiodła jeżeli prądu brakło).
Ostatnio zmieniony 16 maja 2012, o 23:31 przez kris_s8, łącznie zmieniany 1 raz.

grandmmaster
Posty: 17
Rejestracja: 16 maja 2012, o 22:43

Re: MANTA DVBT05

Post autor: grandmmaster » 16 maja 2012, o 23:26

majkeljot pisze:A czemu nie chcesz wykorzystać mozliwości nagrywania na samym tunerze? Przecież to duzo łatwiejsze (programujesz jedno urządzenie, a nie dwa), nie tracisz nic na jakości (w stosunku do zwykłej nagrywarki HDD duża różnica), no i możesz nagrywać dwa programy równolegle. Wystarczy tylko podłączyć jakąś pamięć et voilà!
"dvd chcę zostawić bo zgrywam mamie filmy na płyty :P"


Kris to już jakiś jest pomysł. Dvd ma l opcję włączania się po sygnale z zeq urządzenia. Tylko który dekoder ma opcje włączenia i wyłączenia danego kanału programowo. Jak taki znacie to piszcie, odrazu go kupie.

Awatar użytkownika
grzesk511
Posty: 187
Rejestracja: 15 stycznia 2011, o 20:30
Odbiornik: Philips22PFL3405H
Ariva T50 i 60
WinFastDTV1800H MaximumT102
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + wzmacniacz HFO LNA-101 + rozgałęźnik Telkom Telmor RA-4F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin Konin-Żółwieniec

Re: MANTA DVBT05

Post autor: grzesk511 » 17 maja 2012, o 07:42

Chyba każdy "normalny" dekoder ma możliwość, moje mają.
Oto przykład maximum, na końcu wybiera się tryb: oglądanie, nie nagrywanie. Drobny szczegół: nie wszystko przetłumaczyli.
W ariva t50 jeśli nagrywam audycje jedna po drugiej należy zrobić 2 minuty przerwy pomiędzy nimi, ja ustawiam koniec tej pierwszej 2 min. przed czasem (wtedy są reklamy) aby dekoder nie odrzucił mojego ustawiania, w innych jeszcze nie sprawdzałem, krótko je mam.
Obrazek

majkeljot
Posty: 82
Rejestracja: 12 marca 2012, o 10:27
Odbiornik: LG MS450H
Manta DVBT05
LG 32LN575s
Instalacja antenowa: samoróbka biquad w oknie na strychu.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin kołowo 18km

Re: MANTA DVBT05

Post autor: majkeljot » 17 maja 2012, o 08:31

kris_s8 pisze: Niech mi ktoś poda model tunera który jest niezawodny w tym zakresie (z tego co czytam to nie ma takiego, albo nie nagra w ogóle albo się w połowie wyłączy w czasie trwania nagrania albo pędraka w połowie nagrywania nie widzi albo co ostatnio sprawdzałem i ustawiłem nagrywanie za EPG to nie nagrało mi ostatnich ze 3 minut bo zapewne reklamy z początku się przeciągnęły. A nagrywarka to tylko mnie zawiodła jeżeli prądu brakło).
LG MS450H - jeszcze nigdy mnie nie zawiódł, a nagrywam multum pozycji. Co do uciętych końcówek to winny jest nadawca, przesuwając w czasie nadawany materiał względem podanego programu. Ja to rozwiązuję dodając w ustawieniu nagrywania parę minut. To samo jednak stanie się w nagrywarce HDD jeśli zaprogramujesz wg tego samego programu.
Myślę, że podany przeze mnie LG nie jest wyjątkiem.

grandmmaster
Posty: 17
Rejestracja: 16 maja 2012, o 22:43

Re: MANTA DVBT05

Post autor: grandmmaster » 17 maja 2012, o 08:53

grzesk511 pisze:Chyba każdy "normalny" dekoder ma możliwość, moje mają.
Oto przykład maximum, na końcu wybiera się tryb: oglądanie, nie nagrywanie. Drobny szczegół: nie wszystko przetłumaczyli.
W ariva t50 jeśli nagrywam audycje jedna po drugiej należy zrobić 2 minuty przerwy pomiędzy nimi, ja ustawiam koniec tej pierwszej 2 min. przed czasem (wtedy są reklamy) aby dekoder nie odrzucił mojego ustawiania, w innych jeszcze nie sprawdzałem, krótko je mam.
Obrazek
Hmmm czyli tam gdzie jest opcja mode można ustawić nagrywanie lub oglądanie? czyli każdy dekoder będzie miał możliwość żeby sam się włączył na danym kanale i sam się wyłączy? jeśli tak bit było to super. Musiałbym programować dwa urządzenia. Ktoś powie mi który dekoder ma ta opcje oraz dwa odbiorniki dvbt?

Awatar użytkownika
grzesk511
Posty: 187
Rejestracja: 15 stycznia 2011, o 20:30
Odbiornik: Philips22PFL3405H
Ariva T50 i 60
WinFastDTV1800H MaximumT102
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + wzmacniacz HFO LNA-101 + rozgałęźnik Telkom Telmor RA-4F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin Konin-Żółwieniec

Re: MANTA DVBT05

Post autor: grzesk511 » 17 maja 2012, o 09:36

Tak, opcja mode jest tak jak napisałeś.
Aby zaprogramować to co jest na moim obrazku należy wcisnąć EPG, potem strzałką w dół wybrać audycję, kliknąć 2 razy OK i już.
Oczywiście przy programowaniu należy dodać kilka minut bo audycja może się opóźnić.
Ogólnie łatwizna.

grandmmaster
Posty: 17
Rejestracja: 16 maja 2012, o 22:43

Re: MANTA DVBT05

Post autor: grandmmaster » 17 maja 2012, o 09:43

grzesk511 pisze:Tak, opcja mode jest tak jak napisałeś.
Aby zaprogramować to co jest na moim obrazku należy wcisnąć EPG, potem strzałką w dół wybrać audycję, kliknąć 2 razy OK i już.
Oczywiście przy programowaniu należy dodać kilka minut bo audycja może się opóźnić.
Ogólnie łatwizna.
Każdy dekoder ma taką opcje że włączac się sam się może?

Awatar użytkownika
grzesk511
Posty: 187
Rejestracja: 15 stycznia 2011, o 20:30
Odbiornik: Philips22PFL3405H
Ariva T50 i 60
WinFastDTV1800H MaximumT102
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + wzmacniacz HFO LNA-101 + rozgałęźnik Telkom Telmor RA-4F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin Konin-Żółwieniec

Re: MANTA DVBT05

Post autor: grzesk511 » 17 maja 2012, o 09:54

No chyba każdy, ja mam 3 i one mają.
A tutaj obrazek Ariva T60.
Obrazek

grandmmaster
Posty: 17
Rejestracja: 16 maja 2012, o 22:43

Re: MANTA DVBT05

Post autor: grandmmaster » 17 maja 2012, o 10:12

grzesk511 pisze:No chyba każdy, ja mam 3 i one mają.
A tutaj obrazek Ariva T60.
Obrazek
Dzieeeeeeeeeeki bardzo za info. Jestem ogromnie wdzięczny. Masz jakiś dekret z podwójnym tunerem dvbt? Jaki byś polecił?

Awatar użytkownika
grzesk511
Posty: 187
Rejestracja: 15 stycznia 2011, o 20:30
Odbiornik: Philips22PFL3405H
Ariva T50 i 60
WinFastDTV1800H MaximumT102
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + wzmacniacz HFO LNA-101 + rozgałęźnik Telkom Telmor RA-4F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin Konin-Żółwieniec

Re: MANTA DVBT05

Post autor: grzesk511 » 17 maja 2012, o 10:22

O podwójnych tunerach nic nie wiem, może po południu ktoś inny ci odpowie.
Ja mam w jednym pokoju 2 różne sztuki jeden z penem taki bardziej do oglądania pod telewizor lub komputer a drugi taki bardziej do nagrywania na magnetowid.

grandmmaster
Posty: 17
Rejestracja: 16 maja 2012, o 22:43

Re: MANTA DVBT05

Post autor: grandmmaster » 17 maja 2012, o 10:34

Dz za info. Teraz znajdę jakiś dek z podwójnym tunerem. Poczytam instrukcje i jak będzie miał taką opcje to kupie.

majkeljot
Posty: 82
Rejestracja: 12 marca 2012, o 10:27
Odbiornik: LG MS450H
Manta DVBT05
LG 32LN575s
Instalacja antenowa: samoróbka biquad w oknie na strychu.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin kołowo 18km

Re: MANTA DVBT05

Post autor: majkeljot » 17 maja 2012, o 13:16

Jakbyś nie zauważył to piszesz w wątku o konkretnym odbiorniku Manta DVBT05. Akurat to jest z podwójnym tunerem. Tylko do tego celu po co Ci z podwójnym tunerem. Możliwość nagrywania dwóch różnych programów będziesz miał jedynie nagrywając tunerem. Nagrywając na nagrywarkę nie będziesz miał możliwości nawet obejrzeć drugiego programu na tunerze.
Jeśli na płyty nagrywasz od czasu do czasu to zawsze możesz nagrywać na tunerze a później to co chcesz przegrać na nagrywarkę, albo zrzucić na komputer i tam nagrać na nagrywarce.

grandmmaster
Posty: 17
Rejestracja: 16 maja 2012, o 22:43

Re: MANTA DVBT05

Post autor: grandmmaster » 17 maja 2012, o 14:11

majkeljot pisze:Jakbyś nie zauważył to piszesz w wątku o konkretnym odbiorniku Manta DVBT05. Akurat to jest z podwójnym tunerem. Tylko do tego celu po co Ci z podwójnym tunerem. Możliwość nagrywania dwóch różnych programów będziesz miał jedynie nagrywając tunerem. Nagrywając na nagrywarkę nie będziesz miał możliwości nawet obejrzeć drugiego programu na tunerze.
Jeśli na płyty nagrywasz od czasu do czasu to zawsze możesz nagrywać na tunerze a później to co chcesz przegrać na nagrywarkę, albo zrzucić na komputer i tam nagrać na nagrywarce.
Dwa tunery biorę na wszelki wypadek. I chyba na ten konkretny model się zdecyduje. Mam mpeg 4 w tv więc i taknie będę używał jego na codzien. Kupie jakiś tani dysk i filmy z kompa będę zgrywał.

Awatar użytkownika
kris_s8
Posty: 134
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 13:01
Odbiornik: Samsung UE32ES5500W + CryptoBox 652 Combo,
CRT + Ariva T65
Instalacja antenowa: Siatka na poddaszu z symetryzatorem. Do 652 biquad
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów g. Św.Marcina

Re: MANTA DVBT05

Post autor: kris_s8 » 17 maja 2012, o 17:05

@ majkelot Pytałem się o niezawodny stb ws.nagrywania. Zadałeś pytanie dlaczego grandmmaster chce nagrywać na nagrywarce skoro można nagrywać na pędraka z stb. Z tego co czytałem to nie ma niezawodnego stb. A co do nagrywarki to ja mam LG RH278H i też mnie nie zawiodła chyba że w wiosce prąd chwilowo odcięli.

majkeljot
Posty: 82
Rejestracja: 12 marca 2012, o 10:27
Odbiornik: LG MS450H
Manta DVBT05
LG 32LN575s
Instalacja antenowa: samoróbka biquad w oknie na strychu.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin kołowo 18km

Re: MANTA DVBT05

Post autor: majkeljot » 17 maja 2012, o 19:57

kris_s8 pisze:@ majkelot Pytałem się o niezawodny stb ws.nagrywania.

Twoje pytanie cyt:
...Niech mi ktoś poda model tunera który jest niezawodny w tym zakresie (z tego co czytam to nie ma takiego, albo nie nagra w ogóle albo się w połowie wyłączy...

Odpowiedziałem Ci, że jest taki, sam go posiadam, i na pewno są i inne równie niezawodne. Akurat Manta jeszcze do tej grupy nie należy. Może któryś soft to poprawi. Oba urządzenia które posiadam mimo, że to bardziej multimedialne odtwarzacze z tunerami DVBT, to jednak kwalifikują się pod nazwę stb jak można to przeczytać tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Set-top_box.
kris_s8 pisze:Zadałeś pytanie dlaczego grandmmaster chce nagrywać na nagrywarce skoro można nagrywać na pędraka z stb.
Nie zadałem takiego pytania. Pytałem w kontekście Tunera Manta DVBT05 gdyż wątek ten jest temu urządzeniu poświęcony, a o pendraku w ogóle nie wspomniałem gdyż w tym celu używam dysków twardych, a pisałem ogólnie o pamięci mając na myśli HDD.

xury
Posty: 19
Rejestracja: 26 marca 2012, o 01:44
Odbiornik: Wiwa HD100 NEW
Instalacja antenowa: ATX-51

Re: MANTA DVBT05

Post autor: xury » 18 maja 2012, o 10:50

Kupiłem wczoraj ten badziew i jestem mega rozczarowany!!!
Chyba go dzisiaj oddam bo:
1. Zawiesza się na wyszukiwaniu automatycznym. Na 8 prób ani razu nie udało mi się przeskanować całego pasma !!! Zaraz po włączeniu taka "miła" niespodzianka i już od razu mi się odechciało. Wskażnik postępu zatrzymał się na 64% i ani drgnie. Brak reakcji na pilota.
Myślę, że jest problem, kiedy tuner łapie zbyt wiele jednakowych Muxów z wielu nadajników, bo u mnie w tym momencie jest dobry odbiór aż z czterech RTCNów. I kiedy mux się powtarza następuje zwiecha. Możliwe też, że to przez TV Mobilną, która jest emitowana w Radomiu w ramach testów.

2. No dobra wyszukałem ręcznie i zapisałem i jak to teraz k...wa posortować?!!! Nie pasuje mi Ani po LCN, ani po ONID, ani po nazwie, ani po ID. Ja chcę mieć WŁASNE sortowanie, a takiej opcji nie widzę !!!!
3. Co parę naciśnięć pilota zwiecha!!!!
4. Dziwne uczucie podczas przełączania kanałów kiedy jest chwilowe zamrożenie obrazu.
5. Mega niewygodna obsługa pilotem Przykładowo chcę zobaczyć opis programu to muszę nacisnąć info, które jest gdzieś tam u góry, a potem szybko szukać zielonego gdzieś tam na dole pilota.
Pewnie jest więcej kwiatów, ale ja pewnie się o nich już nie przekonam, bo idę to oddać w cholerę. Ogólnie nie polecam nawet jakby to potaniało do 100zł

Edit.
Ok znalazłem jak edytować i sortować programy.
Od razu widać, że soft robiony na styl nielogicznego chińskiego myślenia.
UDAŁO się zeskanować w automacie po tym jak odpiąłem antenę by pominąć K22,K24 i K31.
Po tej operacji skanowanie szczęśliwie doszło do końca :) Ale to przecież nie powinno tak być !!!
Aha i jak by ktoś chciał zobaczyć co w sofcie jest to niech zmieni rozszerzenie firmware z img na tar i rozpakuje. Potem jeszcze można rozpakować squashfs, itp.

groovee

Re: MANTA DVBT05

Post autor: groovee » 21 maja 2012, o 13:18

Panowie (i Panie?)

Na początek się przywitam, bo jestem tu nowy :)

Chciałbym kupic w/w dekoder, pomimo pojawiających się negatywnych opinii.

Zależy mi na podłączeniu go DO KABLÓWKI, która NADAJE DVB-T - czy ktoś próbował tego rozwiązania?
Arivy T65 - 210 działają w tej kablówce bez problemu, nie znam niokogo, kto testował Mantę, a podoba mi się tutaj wewnętrzny HDD i twin.

Dodatkowo chciałbym wiedzieć jaki jest jego pobór prądu w czuwaniu/pracy, czy HDD się wyłącza jak nie jest potrzebny i czy wentylator pracuje cały czas (także na standby), czy w zależności od temperatury?

Pozdrawiam, Kacper

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MANTA DVBT05

Post autor: @GUTEK@ » 21 maja 2012, o 16:42

Jak kablówka nadaje w DVB-T FTA to tak jak w przypadku ferdków nie będzie problemów z odbiorem na tej Mancie.

Odpowiedz