MANTA DVBT05

raptor123
Posty: 4
Rejestracja: 15 lutego 2012, o 23:13
Odbiornik: USB Stick Media-Tech MT4163, Manta DVBT05
Instalacja antenowa: siatka ze wzmacniaczem na 8 m n.p.t., kablówka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa-Wręczyca Wielka

Re: MANTA DVBT05

Post autor: raptor123 » 21 maja 2012, o 23:25

Dzisiaj zakupiłem tą Mantę, podłączoną mam pod kablówkę, która podaje naziemną NTC i działa bez problemu. Z tego co zauważyłem wentylator działa cały czas, nie obciążałem jej mocno więc nie wiem czy hałas się wzmaga po dłuższym działaniu. Na razie co zauważyłem na starym sofcie to problem z polską czcionką i dziwnie napisy zapierniczają na filmie.

Edit:
Wentylator minimalnie przy oglądaniu mkv 720p zwiększył swoją głośność, o 1 w nocy jak cisza w domu to troszę słuchać go, po wgraniu nowego beta z dodatkami chodzi na razie OK. Szkoda, że brak scart:(

Szukam Tunera

MANTA DVBT05 = JAK POŁACZYĆ Z KOMPUTEREM ???

Post autor: Szukam Tunera » 27 maja 2012, o 15:38

WITAM SERDECZNIE

POSIADAM MANTE DVBT05 OD WCZORAJ I NIE WIEM JAK JĄ POŁĄCZYĆ Z KOMPUTEREM ŻEBY MOŻNA BYŁO OGLĄDAĆ FILMY NA MANCIE Z KOMPA
CHCĘ JĄ POLACZYĆ W SIEĆ Z KOMPEM

MAM DWA KABLE ALE A NI JEDNYM A NI DRUGIM NIC MI NIE WYCHODZI

1.KABEL RJ45-RJ45
2.USB 2.0 - USB 3.0 (WTYK JAK DO DRUKAREK)

JAK SKONFIGUROWAĆ POŁĄCZENIE SIECIOWE MIĘDZY KOMPUTEREM I TUNEREM MANTA DVBT05 ŻEBY BYŁO MOŻNA NP. OGLĄDAĆ FILMY Z KOMPUTERA LUB OGLĄDAĆ NAGRANIA Z DYSKU TWARDEGO WŁOŻONEGO W MANTE

BARDZO PROSZĘ O SZCZEGÓŁOWĄ ODPOWIEDŹ ...

PS. INSTRUKCJA JEST ŻAŁOSNA
A W GOOGLE JUŻ SZUKAŁEM 3 DNI WIĘC PROSZĘ <edit> POMÓC

MAM WINDOWSA 7 64BIT

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MANTA DVBT05 = JAK POŁACZYĆ Z KOMPUTEREM ???

Post autor: @GUTEK@ » 27 maja 2012, o 15:45

Po pierwsze o tym tunerze już jest założony temat na forum, nowego nie trzeba było zakładać http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=3123
Po drugie nie pisz wielkimi literami.

Jeśli łączysz tuner przez LAN bezpośrednio z komputerem (nie przez router, switch itp) potrzebujesz kabel z przeplotem.
Jeśli w sieci nie masz serwera DHCP musisz ręcznie ustawić adresy IP dla komputera i tunera.
Aby przeglądać zawartość dysków w komputerze na tunerze musisz je udostępnić, odpowiednia opcja jest w systemie. Potem wystarczy wybrać w tunerze sieć, nazwę Twojego komputera i udostępnione udziały.

Szukam Tunera

Re: MANTA DVBT05 = JAK POŁACZYĆ Z KOMPUTEREM ???

Post autor: Szukam Tunera » 27 maja 2012, o 15:53

juz poaczyłem sieć jest i siebie widzą
użyłem kabel rj45

tylko dlaczego manta nie widzi moich plików na kompie wszystko jest udostępnione więc jest inny problem

co to jest samba czy to ma coś do żeczy ???

komputer nie widzi manty

groovee

Re: MANTA DVBT05

Post autor: groovee » 1 czerwca 2012, o 21:55

Panowie, czy w tym dekoderze timeshift włącza się automatycznie po zmianie kanału, czy trzeba jakiś przycisk wciskać dodatkowo, żeby zaczął działać? Są jakieś ograniczenia (czas nagrywania, możliwość zmiany programu przy nagrywaniu z timeshiftingu)?

A może ktoś jest w stanie porównać funkcje urządzenia w tym zakresie z Cabletech URZ0086?

Pozdrawiam, Kacper

xury
Posty: 19
Rejestracja: 26 marca 2012, o 01:44
Odbiornik: Wiwa HD100 NEW
Instalacja antenowa: ATX-51

Re: MANTA DVBT05

Post autor: xury » 2 czerwca 2012, o 22:35

Moja pierwsza udana mała modyfikacja na bazie ostatniej bata wersji:
http://chomikuj.pl/xury/dvb-t/DVBT05.20 ... 838660.zip
mirror:
DVBT05.20120530b_busybox_1_18_5_mc.zip

Moje zmiany to jedynie zamieniony busybox na 1.18.5 oraz dodany midnight commander w katalogu sbin.
By wygodniej używać mc należy przed uruchomieniem dodać zmienną środowiskową:

Kod: Zaznacz cały

export TERM=xterm
Na tej wersji busyboxa działa passwd i można ustawić hasło na telnet.
Myślę, że w następnej wersji telnet zostanie wyłączony i zastąpię go ssh.
Uwaga poprawka !!!
Ostatnio zmieniony 10 czerwca 2012, o 15:24 przez xury, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MANTA DVBT05

Post autor: @GUTEK@ » 3 czerwca 2012, o 19:44

A znasz jakiś patent na zrobienie dumpa firmware z tunera na tym Realteku RTD1185?

xury
Posty: 19
Rejestracja: 26 marca 2012, o 01:44
Odbiornik: Wiwa HD100 NEW
Instalacja antenowa: ATX-51

Re: MANTA DVBT05

Post autor: xury » 4 czerwca 2012, o 01:54

Powinno się dać przy pomocy polecenia dd. zgrać wszystkie partycje dev/mtdblock/

Jutro wypuszczę zintegrowaną wersję moservices w squashfs dzięki czemu jest wolne 16 MB (a może i więcej) na yaffs2.
Nowa modyfikacja !!!
Teraz dodałem moservices 3 do FW dzięki czemu jest 16 MB wolnego na partycji RW i można doinstalować więcej modułów.
Linki do moda:
Mod_Xury_DVBT05_fw20120530b_mos3_mc_bb_release1.zip
lub z mirrora:
http://chomikuj.pl/xury/dvb-t/Mod_Xury_ ... 290190.zip

By wystartować moservices logujemy się na telnecie i wpisujemy:

Kod: Zaznacz cały

/usr/local/etc/mos/services start
By na stale dodać autostart moservices dodajemy powyższą linikę do pliku

Kod: Zaznacz cały

/usr/local/etc/rcS 
najlepiej na końcu wpisów.
Wystąpił problem z symlinkami do poleceń linuksowych z których korzysta moservices. Poniższe polecenia naprawiają ten problem:

Kod: Zaznacz cały

rm -r /usr/local/etc/mos/bin/*
ln -s /bin/busybox /usr/local/etc/mos/bin/bzip2
ln -s /bin/busybox /usr/local/etc/mos/bin/gunzip
ln -s /bin/busybox /usr/local/etc/mos/bin/httpd
ln -s /bin/busybox /usr/local/etc/mos/bin/passwd
ln -s /bin/busybox /usr/local/etc/mos/bin/telnetd
ln -s /bin/busybox /usr/local/etc/mos/bin/tar
ln -s /bin/busybox /usr/local/etc/mos/bin/busybox
ln -s /bin/wget /usr/local/etc/mos/bin/wget
ln -s /bin/lighttpd /usr/local/etc/mos/bin/lighttpd
ln -s /bin/vsftpd /usr/local/etc/mos/bin/vsftpd
ln -s /bin/php /usr/local/etc/mos/bin/php
ln -s /bin/pm /usr/local/etc/mos/bin/pm
ln -s /bin/wait_ip /usr/local/etc/mos/bin/wait_ip
ln -s /bin/wait_mount /usr/local/etc/mos/bin/wait_mount
ln -s /bin/mos_remove /usr/local/etc/mos/bin/mos_remove
Należy je wpisać w konsoli jedno po drugim tylko raz, a potem uruchomić moservices zgodnie z opisem powyżej.
Ostatnio zmieniony 10 czerwca 2012, o 15:25 przez xury, łącznie zmieniany 1 raz.

wiesiek0102
Posty: 73
Rejestracja: 9 września 2011, o 20:07
Odbiornik: WIWA HD-100
Nadajnik - obiekt nadawczy: KATOWICE KOSZTOWY

Re: MANTA DVBT05

Post autor: wiesiek0102 » 4 czerwca 2012, o 18:51

Kto ma Wi-Fi i powie mi jaki dokladnie model dongla tam pracuje aby dzialalo ? Mam liveboxa w domu, a jak wiadomo to magiczne pudelko slabo rozsiewa sygnal Wi-Fi.

raptor123
Posty: 4
Rejestracja: 15 lutego 2012, o 23:13
Odbiornik: USB Stick Media-Tech MT4163, Manta DVBT05
Instalacja antenowa: siatka ze wzmacniaczem na 8 m n.p.t., kablówka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa-Wręczyca Wielka

Re: MANTA DVBT05

Post autor: raptor123 » 4 czerwca 2012, o 20:19

wiesiek0102 pisze:Kto ma Wi-Fi i powie mi jaki dokladnie model dongla tam pracuje aby dzialalo ? Mam liveboxa w domu, a jak wiadomo to magiczne pudelko slabo rozsiewa sygnal Wi-Fi.
Ja zakupiłem takie cudo EDIMAX EW-7622UMn i działa bardzo fajnie.

xury
Posty: 19
Rejestracja: 26 marca 2012, o 01:44
Odbiornik: Wiwa HD100 NEW
Instalacja antenowa: ATX-51

Re: MANTA DVBT05

Post autor: xury » 5 czerwca 2012, o 10:23

Kolega raptor123 zauważył błędy w moich modach.
Pierwszy mod jet to beta z 14 maja a nie z 30 maja.

W drugim jest problem z linkami symbolicznymi i nie da się uruchomić moservices
Przygotuję wkrótce poprawkę by poprawnie uruchomić mos.

wiesiek0102
Posty: 73
Rejestracja: 9 września 2011, o 20:07
Odbiornik: WIWA HD-100
Nadajnik - obiekt nadawczy: KATOWICE KOSZTOWY

Re: MANTA DVBT05

Post autor: wiesiek0102 » 10 czerwca 2012, o 11:58

Prosze o podanie modeli kart do WI Fi ktore bezproblemowo działają z tym sprzętem.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: MANTA DVBT05

Post autor: @GUTEK@ » 10 czerwca 2012, o 14:27

Powinna działać też karta Belkin F5D7050E.

raptor123
Posty: 4
Rejestracja: 15 lutego 2012, o 23:13
Odbiornik: USB Stick Media-Tech MT4163, Manta DVBT05
Instalacja antenowa: siatka ze wzmacniaczem na 8 m n.p.t., kablówka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa-Wręczyca Wielka

Re: MANTA DVBT05

Post autor: raptor123 » 11 czerwca 2012, o 08:20

wiesiek0102 pisze:Prosze o podanie modeli kart do WI Fi ktore bezproblemowo działają z tym sprzętem.
Edimax EW-7612UAn – RTL8191SU
Edimax EW-7622UMn – RTL8192SU

xury
Posty: 19
Rejestracja: 26 marca 2012, o 01:44
Odbiornik: Wiwa HD100 NEW
Instalacja antenowa: ATX-51

Re: MANTA DVBT05

Post autor: xury » 6 lipca 2012, o 23:49

Poprawiłem nieco mój mod na podstawie ostatniego fw z 26 czerwca.
Teraz wiele ciekawych rzeczy dostępne jest na http://code.google.com/p/manta/downloads/list.

jlatk
Posty: 1
Rejestracja: 11 lipca 2012, o 15:16
Odbiornik: Manta DVBT05

Re: MANTA DVBT05

Post autor: jlatk » 11 lipca 2012, o 15:23

@GUTEK@ pisze:badmoon doinstalowałeś w tym moduł Ipli? Działa ok, stabilnie? U mnie nie zawsze chce odtworzyć materiał za pierwszym razem, nieraz muszę drugi raz dać play.
Chris pisze:Jak z tego drugiego linku wynika, są również produkowane identycznie wyglądające tunery jednogłowicowe.
@Chris ale przecież w tych linkach jak wół jest napisane, że są to tunery z "double TUNER".

lesiu234
Posty: 4
Rejestracja: 31 sierpnia 2012, o 16:47
Instalacja antenowa: Tri-Digit + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lubuskie - Wichów

Re: MANTA DVBT05

Post autor: lesiu234 » 31 sierpnia 2012, o 16:56

qqqaaazzz pisze: 10. aha i na koniec - intensywnie eksploatowany DVBT05 okresowo się zawiesza i pomaga tylko wyrwanie wtyczki zasilania.
Chciałbym się dowiedzieć czy ten problem nadal występuje (może nowe firmware usunęło ten problem?)

Muszę szybko kupić jakiś tuner bo Ariva 210 Combo nie działa. Jeżeli nie Manta DVBT05 to zostanie mi do wyboru Kruger&Matz KM00186 lub Cabletech URZ0086 (muszę mieć wyjście komponentowe).

keminona
Posty: 31
Rejestracja: 15 września 2012, o 19:19
Odbiornik: Przed wyborem
Instalacja antenowa: tc'eq ATC 21
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem

Re: MANTA DVBT05

Post autor: keminona » 16 września 2012, o 10:15

Czy DVBT05 ma możliwość równoczesnego nagrywania materiału (z 1 lub 2 głowic) oraz odtwarzania w tym samym czasie materiału dostępnego na USB (czy to nagranego wcześniej z głowicy czy też pliku np. AVI skopiowanego z komputera).

Testuję T65 i jestem wielce zaskoczony , że czegoś takiego nie ma - a posiadam to w swojej starej nagrywarce Manta DVD-029.

xury
Posty: 19
Rejestracja: 26 marca 2012, o 01:44
Odbiornik: Wiwa HD100 NEW
Instalacja antenowa: ATX-51

Re: MANTA DVBT05

Post autor: xury » 17 września 2012, o 11:29

Z tego co ja testowałem to mogłem oglądać trzeci kanał DVBT a pozostałe dwa w tym czasie się nagrywały. Warunkiem jest tylko to, że oglądany kanał musi być na tym samym Muxie co jeden z nagrywanych.
Co do odtwarzania z USB to pewno da się oglądać i jednocześnie nagrywać jeden kanał. Być może i da się dwa nagrywać ale nie miałem przyjemności tego sprawdzać.

Marek_K80
Posty: 1
Rejestracja: 25 listopada 2016, o 21:37
Odbiornik: Manta DVBT05
Instalacja antenowa: Instalacja naziemna - DVBT05 LOG 5-69 Barczak
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: MANTA DVBT05

Post autor: Marek_K80 » 25 listopada 2016, o 22:44

Pytanie do użytkowników wymienionego dekodera:
- czy ktoś ma problem z "nie trzymaniem" ustawionego czasu systemowego po odłączeniu dekodera od zasilania
(nie dopatrzyłem się baterii)
- podczas wyszukiwania automatycznego (po dodaniu MUX8) dekoder się zawiesza, a ręcznie nie umiem dodać kanałów - czy ktoś też ma tak?
Firmware V20121114

Odpowiedz