GIGABYTE U8300

bartosz4
Posty: 186
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Tuner Gigabyte U8300 oprogramowanie

Post autor: bartosz4 » 3 lutego 2011, o 16:57

Tuner spisuje się nieźle, ale oprogramowanie VIVOTV kiepskie. Nie wiem jak zmienić kolejność programów. Jedyny sposób to chyba tylko edycja numerów liście kanałów. Efekt: czarny ekran w edytowanej stacji. Poza tym nie działa EPG.

Można próbować z innym programem, ale co zrobić aby chodził pod nimi pilot?

Obsługujący pilota Remote Controler Utily sprawia wrażenie, że można by go jakoś odblokować do innych programów.

Chyba o to samo pyta gościu tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1874996.html .

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner Gigabyte U8300 oprogramowanie

Post autor: janek 77 » 3 lutego 2011, o 18:05

To tuner chyba na bazie Conexant.
Raczej wystarczy aby był driver do pilota a program np ALTDVB powinien go wykryć i umożliwić używanie. Tak samo np Blaze HD Player
http://www.blazevideo.com/download.htm

Większość producentów gwarantuje współpracę z Media Center w Windows Vista czy 7.
a jeśli to jest notebook niezbyt stary to
HP dołącza HP Media Smart TV
Asus Cinema TV Player (lub podobna nazwa)

A jeśli tak to pewnie mozna udostepnić innym programom zmieniając ścieżkę

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5393
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Tuner Gigabyte U8300 oprogramowanie

Post autor: @GUTEK@ » 3 lutego 2011, o 19:36

Jeśli tuner ma czujnik IR wbudowany, a nie osobno podłączany przez USB/RS232 to raczej nie znajdziesz nic co by go obsługiwało oprócz oryginalnego oprogramowania.
Chyba że producent udostępnia do tunera SDK i twórcy oprogramowania zaimplementowali obsługę pilota, ale to bardzo mało prawdopodobne. Z programów które widziałem to obsługa pilota jest praktycznie tylko dla kart Technotrenda, Prof i Technisat - dlatego że karty bardzo popularne i producenci udostępniają SDK.

Co do alternatywnego oprogramowania to z darmowych są między innymi: SkyView (polski program), SmartDVB i AltDVB. Z płatnych DVB Viewer (w sumie najlepszy), DVB Dream (płatny od wersji 1.5) i ProgDVB.

bartosz4
Posty: 186
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: Tuner Gigabyte U8300 oprogramowanie

Post autor: bartosz4 » 4 lutego 2011, o 11:34

Dziękuję za wypowiedzi i dwa różne zdania.

To jest tuner USB i na nim jest czujnik.

Nie zwróciłem uwagi, że pilot obsługuje też Windows Media Center. Antyintuicyjny to program.

Meganka
Posty: 9
Rejestracja: 10 lutego 2011, o 18:43

Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid LV5HD

Post autor: Meganka » 10 lutego 2011, o 18:52

Witam!
Chciałabym prosić użytkowników wymiennych w tytule tematu tunerów o opinie na ich temat. Jak się sprawują? Jak z jakością obrazu na analogowym i cyfrowym sygnale? Może ktoś się orientuje, który z nich jest większy?
Tuner miałby być używany do laptopa, wiec teoretycznie im mniej miejsca by zajmował tym lepiej. A może ktoś poleci zupełnie inny model? Ważne by była możliwość odbioru sygnału analogowego ale i cyfrowego...
Pozdrawiam

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: janek 77 » 10 lutego 2011, o 19:31

Oba tunery zbudowane są w oparciu o tuner NXP TDA18271

Not Only TV Hybrid LV5HD używa nowszy chip ATI Theater™ HD 750 PC
Gigabyte U8300 do analogu używa starszy Conexant CX23102
Oba mają podobne rozmiary i gwarantują podobny odbiór przy tym samym sygnale

Gigabyte ma moim zdaniem słaby program.
Not Only TV Hybrid LV5HD używa lepszy Total Media 3.5.

Z tych 2 wybrałbym Not Only TV Hybrid LV5HD

Ja nie używam dodanych programów bo są ciężkie i wolne ale warto wiedzieć co jest w pakiecie.

Moim zdaniem lepszym tunerem hybrydowym jest WinFast DTV Dongle H. Można kupić taniej na Allegro i są lepsze.

Analogu niedługo nie będzie więc nie ma co dużo wydawać na tuner hybrydowy. Chyba że ktos myśli o odbiorze kablówki przez jakiś czas, gdy bedzie analogowa

Meganka
Posty: 9
Rejestracja: 10 lutego 2011, o 18:43

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: Meganka » 11 lutego 2011, o 12:16

Bardzo dziękuje za opinie i radę. Tylko czy WinFast DTV Dongle H będzie działał pod Win 7? I czy będzie odbierał w MPEG 4?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5393
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: @GUTEK@ » 11 lutego 2011, o 12:26

W tej chwili praktycznie do wszystkich sprzedawanych (nowych) tunerów są sterowniki pod win7 nawet x64. Co do odbioru MPEG4 to nie zależy to od tunera (w przypadku cyfrowej tv, tuner odbiera tylko strumień danych) a od posiadanego oprogramowania. W tej chwili do wszystkich tunerów sa już sterowniki zgodne z BDA, więc każdy tuner będzie działał w każdym programie, czyli jeśli nawet oryginalny program nie obsługuje MPEG4, można użyć jakiegoś alternatywnego np. SkyView.

A co do tunerów, ja polecam firmy Pinnacle / PCTV. Sam mam Pinnacle 72e i działa bardzo dobrze.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: janek 77 » 11 lutego 2011, o 12:43

A proszę uprzejmie.

Może też Pani wybrać, który jest ładniejszy. Odbiór będzie podobny.

W przypadku Leadtek Dobgle H. trzeba pobrać nowe sterowniki i nowy program ze strony producenta.
http://www.leadtek.com/eng/multimedia/d ... id=6&act=3
Są tam sterowniki i program na Win 7.

Płyty moga tego nie zawierać. Zależy na co się trafi.


Miałem wszystkie do testów. Uzywam Leadtek Dongle H. Odbiera Mpeg4, to tylko kwestia kodeków.

Ma najbardziej czuły tuner z wymienionych. Ale jeśli odbiera Pani cyfrowo to po co analog...Choć nie mnie dyskutować z nie swoimi planami...

@ Gutek
jak sygnał w miarę dobry to i stare tunery jak 72e odbierają.
Pinnacle 72e to cyfrowy i może zawierać nawet stary chip DiB3000M-C/P albo nowsze DiB7000P. Zależy na co się trafi.
Skyview nie odbiera analogu

Pani szuka hybrydy.

Jeśli już szaleć z kasą to Pinnacle PCTV Hybrid Pro Stick 340e.
Tylko po co? Bo marka brzmi fajnie?

Pinnacle 340e i Leadtek Dongle H używają ten sam demodultor DiB7000P . Więc to podobne urządzenie i ten sam driver.
Róznią się tunerami i softem.

Leadtek ale i Pinnacle 340e używa XCeive często używany w high endowych TV
Ostatnio zmieniony 11 lutego 2011, o 13:28 przez janek 77, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5393
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: @GUTEK@ » 11 lutego 2011, o 13:00

janek 77 pisze:@ Gutek
jak sygnał w miarę dobry to i stare tunery jak 72e odbierają.
Pinnacle 72e to cyfrowy i może zawierać nawet stary chip DiB3000M-C/P albo nowsze DiB7000. Zależy na co się trafi.
Skyview nie odbiera analogu

Pani szuka hybrydy.

Jeśli już szaleć z kasą to Pinnacle PCTV Hybrid Pro Stick 340e.
Tylko po co? Bo marka brzmi fajnie?

Pinnacle 340e i Leadtek Dongle H używają ten sam chip DiB0700. Więc to samo urządzenie i ten sam driver.
Róznią się tunerami i softem.

Leadtk używa XCeive często używany w high endowych TV
Przeczytaj że pisałem o odbiorze MPEG4, nic o analogu nie pisałem i wiem że SkyView nie odbiera analogu bo go cały czas używam i mam nawet kontakt z autorem (który już mnie chyba przeklina).
Ten Pinnacle 72e który posiadam ma bardzo czułą głowicę i jest na chipie DiB7070, foto:
Obrazek
W dodatku z tego co widze to DiB0700 odpowiada za komunikację usb, a za odbiór sygnału DiB7070.
A tunery Pinnacle można kupić całkiem tanio, tylko trzeba poszukać, mój 72e kosztował 26zł, oczywiście używany.
W tej chwili widzę na znanym serwisie aukcyjnym dwa tuney 340e w cenie takiej jak te których pisane było w tym temacie.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: janek 77 » 11 lutego 2011, o 13:15

Ach. Męskie hormony.
Pani prosi o radę w sprawie hybrydy, więc ja trzymam się Pani prośby o info.
ja nie zamierzam zmieniać postanowień kobiety. Za stary jestem na to.

Za dużo sie rozpisywać co jest demodulatorem a co tunerem a co jeszcze komunikuje się z USB.
Generalnie trzeba zdawać sobie sprawę co się kupuje. Był model Pinnacla 72e z różnymi chipami w tym z DiB7000PC, demodulator dib7000p, następnie 73e i 74e. Każdy producent tak robi. Są modele Leadtek i innych producentów oparte o ten sam hardware. Więc nie ma co promowac konkretngo producenta jeśli to jest podobny sprzęt.

Wszystkie wymienione tunery hybrydowe dadzą podobny odbiór. Różnią się softem dostarczonym i prawie tyllko obudową i marketingiem
Zresztą z wymienionym tunerem cyfrowym i innych producentw jest podobnie.
Generalnie w urządzeniach motowany jest chip albo RTL, DiBcom, albo AFatech /ITE.
Tylko trzeba sprawdzić który typ aby nie kupić czegoś starego skoro jest nowe


Przy danym sygnale ważną różnicę robią kodeki i ich wybór i softu. Choć o gustach się podobno nie dyskutuje...
Ostatnio zmieniony 11 lutego 2011, o 14:01 przez janek 77, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5393
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: @GUTEK@ » 11 lutego 2011, o 13:46

Ja tylko zaproponowałem tunery Pinnacla. Oraz napisałem o odbiorze mpeg4 i sterownikach pod windows7. Nie chodziło mi o żadne kłótnie.
A tak po za tematem, pytanie do janek77, próbowałeś tych kodeków od Microsoftu w win7 jak działają z MUX3 ?

Meganka
Posty: 9
Rejestracja: 10 lutego 2011, o 18:43

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: Meganka » 11 lutego 2011, o 13:56

:D...ale się gorąco zaczęło robić.. Spokojnie panowie. Dziękuje za wszystkie cenne rady i opinie. Wygląda na to, że mogę się kierować nawet tym, który bardziej mi się wizualnie podoba - wybierając pomiędzy dwoma z tematu oczywiście.
Nie znam się zupełnie na tunerach TV, nawet nie upieram się na USB, ale USB wydaje mi się bardziej uniwersalne niż np Express Card...chociaż może mi się tylko wydaje. Dlatego zapytałam ekspertów :). I rzeczywiście zależało mi na Hybrydzie z radiem... Cyfryzacja kraju postępuje, ale nie wszędzie jednak jeszcze dociera wystarczająco mocny sygnał.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: janek 77 » 11 lutego 2011, o 14:05

USB chyba wygrało. Praktycznie nie ma nowych tunerów na Express Card.
W sumie pytanie było konkretne. Do zadania takiego jakaś wiedza była potrzebna.

Teraz pozostaje wybór koloru tunera ..
czerń gigabyte, biel Not Only TV czy perłowy Leadtek.
No i wygląd tunera.
Powodzenia
Ostatnio zmieniony 11 lutego 2011, o 14:08 przez janek 77, łącznie zmieniany 1 raz.

Meganka
Posty: 9
Rejestracja: 10 lutego 2011, o 18:43

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: Meganka » 11 lutego 2011, o 14:07

Dzięki.
Leadtek chyba jest też biały...

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: janek 77 » 11 lutego 2011, o 14:11

Nie będę się sprzeczał. na zdjęciu tak ale mam go przed sobą i bez przechwalania się niepotrzebną wrażliwością na kolory mogę potwierdzić że jest to biel perłowa.
Elegancko wygląda podobnie jak Gigabyte jak i Pinnacle 340e, który jest grafitowy.

Kolego @gutek nie używałem tych kodeków bo mam Vistę. Używam DivX HD Plus

Meganka
Posty: 9
Rejestracja: 10 lutego 2011, o 18:43

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: Meganka » 11 lutego 2011, o 14:20

OK, ja widziałam tylko zdjęcie :). A gdybym się nie upierała przy Hybrydzie, ale na radiu jednak tak; to coś takiego jak Not Only TV Tuner HDTV USB DVB-T mini LV5TQUBE by wystarczyło?

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: janek 77 » 11 lutego 2011, o 14:30

Rozumiem, że hybryda potrzebna była do radia.

Tylko że hybrydy to radio FM analogowe...

Wydaje mi się, że LV5TQUBE nie ma radia, choć mały i ładnie zgrabny.
Myląco piszą o nim jako odtwarzanie muzyki co może rózne rzeczy sugerowć, ale w praktyce oznacza pewnie tylko to że soft Total Media odtwarza pliki audio


Jeśli analog nie konieczny to do DVB-T LV5TQUBE wystarczy swobodnie. Najnowszy 4 generacji chip IT9135. Tego modelu nie testowałem ale ma taki sam chip jak WandTV.

jeśli chodzi o radio to analogowy tuner ma Leadtek Dongle H i ładnie odbiera.
Radio Fm ma Not Only TV Tuner HDTV USB Hybrid LV5HD.
i
Gigabyte USB Hybrid U8300


Natomiast radio cyfrowe DAB+ i FM ma Not Only TV LV5TDELUX
http://www.dvbsklep.pl/notonlytvlv5tdel ... p-201.html

Jak widac nie ma jednego rozwiązania trzeba coś poswięcić
pozdr
Ostatnio zmieniony 11 lutego 2011, o 19:36 przez janek 77, łącznie zmieniany 1 raz.

PawciosS

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: PawciosS » 11 lutego 2011, o 19:02

Witam. Ja także zastanawiam się nad zakupem któregoś z tych dwóch tunerów (do PC + monitora Samsung 226BW). Zastanawiam się jednak, czy będę miał u siebie zasięg DVB-T. Mieszkam w Cieszynie, a więc w mieście które jest (a przynajmniej powinno być) objęte zasięgiem nadajnika z Wisły (Skrzyczne). Mieszkam niestety na parterze, a moje okno skierowane jest na północny wschód (blok stoi mniej więcej tak: "\"), natomiast nadajnik znajduje się na południowym wschodzie (czyli lepiej gdyby blok ustawiony był w taki sposób: "/"). W kierunku na Skrzyczne, bezpośrednio przed moim blokiem nie ma jednak innego, dużego budynku. Myślicie że złapię zasięg na standardowej antence (która jest w zestawie z tunerem)?

Edit: Jeszcze druga sprawa. Posiadam w komputerze zintegrowany układ graficzny (grafika Intel HD 2000 zintegrowana w procesorze Intel Core i5-2400). Wystarczy do płynnego działania TV w dobrej jakości? Jeśli karta graficzna ma w ogóle jakiś poważny związek z tunerem (oprócz wymogu posiadania DirectX 9.0c - np. w przypadku U8300). Gdzieś takie coś czytałem, więc wolę się upewnić.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: janek 77 » 11 lutego 2011, o 19:21

Sprzęt w zupełności wystarczy.
karta jest dobra zdekoduje MPEG 4 hardwarowo

Antenka z zestawu raczej nie. 3-6 km to może coś tam widać.
Nie wiem ile to km i jaki teren.
Ostatnio zmieniony 11 lutego 2011, o 23:00 przez janek 77, łącznie zmieniany 2 razy.

Odpowiedz