GIGABYTE U8300

musztarda

GigaByte U8300 + SAMSUNG 753DFX

Post autor: musztarda » 16 grudnia 2011, o 22:17

Witam.
Przymierzam się do zakupu Tunera TV (USB) GIGABYTE U8300.
Tuner będę chciał podłączyć do monitora SAMSUNG SyncMaster 753DFX.

SPECYFIKACJA:

Kod: Zaznacz cały

 Przekątna ekranu: 17 cali 
 Wielkość plamki: 0,20 mm 
 Maksymalna rozdzielczość obrazu: 1280x1024 pikseli 
 Częst. odświeżania przy max. rozdzielczości: 65 Hz 
 Zalecana rozdzielczość obrazu: 1024x768 pikseli 
 Częst. odświeżania przy zalecanej rozdzielczości: 85 Hz 
 Obszar wyświetlania (aktywny): 16 cali 
 Częstotliwość odchylania poziomego: 30-70 kHz 
 Częstotliwość odchylania pionowego: 50-160 Hz 
 Pasmo przenoszenia: 110 MHz 
 Spełniane normy jakościowe: EPA Energy Star, MPR-II, NUTEK, SEMKO, TCO-99, TUV, UL, VESA DPMS 
 Technologia kineskopu: DynaFlat 
 Regulacja cyfrowa (OSD): Tak 
 Głośniki: Nie 
 Mikrofon: Nie 
 Szerokość: 412 mm 
 Wysokość: 415 mm 
 Głębokość: 420 mm 
 Masa netto: 16,4 kg 
 Masa brutto: 20 kg 
 Typ złącza wideo: RGB 
 Pobór mocy (praca/spoczynek): 80/3 Wat 
 Kolor obudowy: szary 
 Rodzina produktów: Syncmaster
Czy tuner umożliwi mi przeglądanie TV na tym monitorze, biorąc pod uwagę możliwości monitora oczywiście.

Z góry dzięki za informacje.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: GigaByte U8300 + SAMSUNG 753DFX

Post autor: @GUTEK@ » 16 grudnia 2011, o 22:21

A przepraszam jak Ty chcesz ten tuner podłączyć do tego monitora?

musztarda

Re: GigaByte U8300 + SAMSUNG 753DFX

Post autor: musztarda » 16 grudnia 2011, o 22:26

Hmmmm tuner leci do USB laptopa - do laptopa podłączam monitor .. Tak ?
Ponieważ laptop ma wyświetlacz 12" - i na stanie jest monitor, chciałem to jakoś ze sobą podłączyć ..

Maciey
Posty: 321
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 18:23
Odbiornik: LG32LH3000, Media Tech MT4160
Instalacja antenowa: 16/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: GigaByte U8300 + SAMSUNG 753DFX

Post autor: Maciey » 16 grudnia 2011, o 22:35

Jeśli tuner będzie współpracował z laptopem (a powinien, jeśli podłaczysz prawidłowo ustawioną anteną i zainstalujesz odpowiednie oprogramowanie), a laptop z monitorem, to
musztarda pisze:tuner umożliwi mi przeglądanie TV na tym monitorze
;)

musztarda

Re: GigaByte U8300 + SAMSUNG 753DFX

Post autor: musztarda » 16 grudnia 2011, o 22:38

Maciey pisze:Jeśli tuner będzie współpracował z laptopem (a powinien, jeśli podłaczysz prawidłowo ustawioną anteną i zainstalujesz odpowiednie oprogramowanie), a laptop z monitorem, to
musztarda pisze:tuner umożliwi mi przeglądanie TV na tym monitorze
;)
Super, czyli rozdzielczość i odświeżanie nie stanowią tutaj jakiejś dużej bariery.
Monitor da radę ? :?

P.S chce do tunera podłączyć antenę zbiorczą - mieszkam w bloku..

Maciey
Posty: 321
Rejestracja: 28 czerwca 2011, o 18:23
Odbiornik: LG32LH3000, Media Tech MT4160
Instalacja antenowa: 16/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: GigaByte U8300 + SAMSUNG 753DFX

Post autor: Maciey » 16 grudnia 2011, o 22:59

musztarda pisze:Monitor da radę ? :?
Na miarę swoich możliwości da radę.
musztarda pisze:P.S chce do tunera podłączyć antenę zbiorczą - mieszkam w bloku..
Tu już może być problem. Poczytaj wątek na temat AZART-u.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: GigaByte U8300 + SAMSUNG 753DFX

Post autor: janek 77 » 16 grudnia 2011, o 23:06

Jeśli ten netbook współadziała z tym monitorem to wykorzystanie jego jako wyświetlacza nie powinno byc problemem

Niewiadome
czy netbook da sobie rade z sugnałem MPEG4?
Jakie ma parametry?
czy zamiast anteny zbiorczej do cyfrówki nie lepiej mieć własną antenę?

musztarda

Re: GigaByte U8300 + SAMSUNG 753DFX

Post autor: musztarda » 16 grudnia 2011, o 23:10

janek 77 pisze:.
Ciężko będzie z własną anteną, nie mieszkam u siebie, do pokoju mam puszczony kabel anteny zbiorczej z bloku.

Netbook 1.6GHz Atom + 2GB Ramu + VIDEO Intel Graphics Media Accelerator (GMA) 950

Czytałem ten wątek - http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... ilit=AZART niestety z uwagi na ograniczenie w temacie wiele z niego nie wyniosę..

O co chodzi z tym AZARTEM ?

Przy odpowiadaniu post pod postem proszę nie cytować treści. Zasady forum: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=5&t=313

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: GigaByte U8300 + SAMSUNG 753DFX

Post autor: janek 77 » 17 grudnia 2011, o 09:39

musztarda pisze:Netbook 1.6GHz Atom + 2GB Ramu + VIDEO Intel Graphics Media Accelerator (GMA) 950
To wygląda na starą kartę z czasów WIN XP.
Karta pewnie nie dekoduje H264
raczej zapomnij o komfortowym oglądaniu DVB-T MPEG4 na tym sprzęcie, jeśli wogóle to pójdzie na tym procesorze to juz nic innego nie zrobisz

Ale DVB-T z Czechosłowacji w MPEG2 to tak

musztarda

Re: GigaByte U8300 + SAMSUNG 753DFX

Post autor: musztarda » 17 grudnia 2011, o 10:33

janek 77 pisze:.
To jest tak - youtube oglądam w 480p płynnie bez najmniejszych problemów.
W 720p niestety pojawia się czkawka.

Przy odpowiadaniu post pod postem proszę nie cytować treści. Zasady forum: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=5&t=313

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: GigaByte U8300 + SAMSUNG 753DFX

Post autor: @GUTEK@ » 17 grudnia 2011, o 11:35

Kanały SD są nadawane w 576i więc myślę że spokojnie wyrobi, najwyżej trzeba będzie dobrać małożerny program i kodeki do niego.

Zrób prosty test. To fragment nagrania z TVP1 z MUX3. Jak będzie Ci ok odtwarzać to i telewizja powinna działać.

http://www.megaupload.com/?d=DRL93CIT

musztarda

Re: GIGABYTE U8300

Post autor: musztarda » 17 grudnia 2011, o 20:32

Ok. Tuner działa - jakość wyświetlanego obrazu średnia, wszystko chodzi płynnie.

Jest jakiś program którym będę mógł dostrajać kanały ręcznie ?

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: GIGABYTE U8300

Post autor: janek 77 » 18 grudnia 2011, o 12:08

Ta średnia jakość obrazu to przypadkiem nie anlaog...?

A jakie masz obciązenie procesora jak oglądasz TV?

musztarda

Re: GIGABYTE U8300

Post autor: musztarda » 18 grudnia 2011, o 19:04

Analog oczywiście.

Obciążenie około 48% na oryginalnym oprogramowaniu - na WMC nawet nie wchodzę, tam dostaje czkawki.

Inne programy wymienione w tym temacie radzą sobie podobnie, przeglądam TV płynnie.

Czym mogę dostrajać ręcznie znalezione programy ?

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: GIGABYTE U8300

Post autor: janek 77 » 18 grudnia 2011, o 19:29

Jakie inne programy używałeś, które chodza płynnie?


Chcesz dostrajac te analogowe programy?


A jak z odbiorem cyfrówki?
Obciążenie procka?

musztarda

Re: GIGABYTE U8300

Post autor: musztarda » 18 grudnia 2011, o 20:53

Nie testowałem cyfrówki.
Tak chciałem ręcznie dostrajać to co znalazł (tak jak to umożliwia telewizor).

Zobacz sobie na początek tego tematu, znajdziesz tam wymienione oprogramowanie.

plecho1
Posty: 350
Rejestracja: 28 września 2011, o 20:58
Odbiornik: Panasonic TX-P50X60E
Instalacja antenowa: Biqad
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Lublin/ Piaski

Re: GIGABYTE U8300

Post autor: plecho1 » 20 grudnia 2011, o 16:58

Ja na tym tunerku i na netbooku dziesiątce Samsungu N150 spokojnie oglądam cyfrówkę ale albo na Splaszu albo na TotalMedia. Na orginalnym sofcie od tunera da radę tylko analog.

musztarda

Re: GIGABYTE U8300

Post autor: musztarda » 20 grudnia 2011, o 18:41

plecho1 na jakim programie oglądasz cyfrówkę ?

plecho1
Posty: 350
Rejestracja: 28 września 2011, o 20:58
Odbiornik: Panasonic TX-P50X60E
Instalacja antenowa: Biqad
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Lublin/ Piaski

Re: GIGABYTE U8300

Post autor: plecho1 » 20 grudnia 2011, o 19:53

Splash Lite lub TotalMedia 3.5. Na Total Media działa lepiej - płynniej no i ten program ma większe możliwości. Splasza częściej używam do testów anten, pokazuje poziom i jakość sygnału. Ale netbooka używam sporadycznie, czasem oglądam TV na stacjonarnym który chodzi na PIV 3Ghz i jakiejś zintegrowanej grafie (więc też nic specjalnego), na nim oglądam w Media Center bo działa z nim oryginalny pilot. A właściwie to oglądam na TV LCD :)

Już o tym pisałem w temacie o Gigabyte 7300 więc i tu napiszę.
Jeśli ktoś z użytkowników 8300 jak i innych tego typu tunerów korzysta na komputerze stacjonarnym lup laptopie z portem szeregowym z nieoryginalnego oprogramowania i chce mieć funkcję sterowania pilotem, to niech zainteresuje się programem Girder.

musztarda

Re: GIGABYTE U8300

Post autor: musztarda » 21 grudnia 2011, o 12:12

Wielkie dzięki za info, bardzo pomocne ..
Czy istnieje jakiś support dla Linuxa ?

Odpowiedz