GIGABYTE U8300

bartosz4
Posty: 162
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: GIGABYTE U8300

Post autor: bartosz4 » 13 stycznia 2012, o 11:34

Na stronie producenta są nowe sterowniki do tunera. Po aktualizacji zmieniło się w Vivo, że faktycznie nie pokazuje już siły sygnału (jest taka sama jak jakość obrazu). W DVBviewer skutkuje to tym, że na dole na pasku zamiast siły jest jakoś.

rradek21
Posty: 100
Rejestracja: 31 października 2011, o 18:52
Odbiornik: GIGABYTE U8300
WIWA HD95MC
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: GIGABYTE U8300

Post autor: rradek21 » 13 stycznia 2012, o 13:56

Te sterowniki już od dawna są na stronie.
Ja osobiście używam do tego tunera Windows Media Center ponieważ prawidłowo wyświetla EPG, mogę cofać i przewijać oraz pilocik działa:)

bartosz4
Posty: 162
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: GIGABYTE U8300

Post autor: bartosz4 » 13 stycznia 2012, o 16:29

rradek21 pisze:Te sterowniki już od dawna są na stronie.
Od października. Nikt o tym nie pisał więc wspomniałem.

Nowe, gówniane (szczera uwaga), Vivo od marca. To mogliby nareszcie poprawić.

A w ogóle zabrałem się za to, bo mi ostatnio obraz zacinał. He, okazało się, że to była wina nowszego "k lite codec pack". Wywaliłem to w cholerę, a i tak filmy działają. Jakoś nie wiedziałem, że do Windowsa 7 k lite codec pack nie trzeba.
rradek21 pisze:Ja osobiście używam do tego tunera Windows Media Center ponieważ prawidłowo wyświetla EPG, mogę cofać i przewijać oraz pilocik działa:)
Też jest toporny, EPG ubogie.
Tak jak było mówione wcześniej: DVBviewer jest fajny ale pilot nie działa. Wystarczy mieć myszkę bez kabla.

W Vivo też dobija wygaszanie się monitora. Niby to świadczy, że komputer nie odczuwa pracy programu i tunera. Ale jak muszę sie zrywać z łóżka żeby trącić myszką to mnie trafia. A przestawiać wygaszania nie chcę, bo ma się to dziać w innyc sytuacjach.
W Windows Media Center też tak jest?

rradek21
Posty: 100
Rejestracja: 31 października 2011, o 18:52
Odbiornik: GIGABYTE U8300
WIWA HD95MC
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: GIGABYTE U8300

Post autor: rradek21 » 19 stycznia 2012, o 00:53

W Windows Media Center nic nie gasnie i jak mowiles nie ma ugobiego EPG poniewaz tam jest pelne EPG wszystkie informacje sa

rradek21
Posty: 100
Rejestracja: 31 października 2011, o 18:52
Odbiornik: GIGABYTE U8300
WIWA HD95MC
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: GIGABYTE U8300

Post autor: rradek21 » 20 stycznia 2012, o 23:15

@bartosz4
Mowiles cos o DVBViewer, u mnie on nie wykrywa kanalow, jak go skonfigurować???

bartosz4
Posty: 162
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: GIGABYTE U8300

Post autor: bartosz4 » 21 stycznia 2012, o 14:28

rradek21 pisze:@bartosz4
Mowiles cos o DVBViewer, u mnie on nie wykrywa kanalow, jak go skonfigurować???
Kanały/skanuj kanały typ odbioru:naziemny. Jeśli jest zainstalowany tuner (i działa w innych programach) to powinno złapać.

rradek21
Posty: 100
Rejestracja: 31 października 2011, o 18:52
Odbiornik: GIGABYTE U8300
WIWA HD95MC
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: GIGABYTE U8300

Post autor: rradek21 » 21 stycznia 2012, o 20:00

na innych działa, w tym programie nic nie wykrywa

bartosz4
Posty: 162
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: GIGABYTE U8300

Post autor: bartosz4 » 5 maja 2012, o 13:59

Gościu chwali http://pclab.pl/art48693-14.html oprogramowanie. A to ciekawe...

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: GIGABYTE U8300

Post autor: @GUTEK@ » 5 maja 2012, o 15:05

A ja chwalę SkyView ;)

Jak mu się spodobał soft Gigaszajsa to niech sobie chwali. Swoją drogą ja po tym teście nadal bym nie wiedział co wybrać.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: GIGABYTE U8300

Post autor: janek 77 » 5 maja 2012, o 17:08

No i nie mozna zapomniec o słynnym ALTDVB czy SMARTDVB. testy są często tylko publikowane na zamówienie. Liczy się zawartość informacyjna o ile poprawna. Resztę najlepiej samemu przetstować

bartosz4
Posty: 162
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: GIGABYTE U8300

Post autor: bartosz4 » 31 maja 2012, o 08:53

Po włączeniu TVP1 HD na mux 1 czy to w WMC czy w DVBviewer wszystko OK. Ale oczywiście nie w Vivo TV. TVP1 HD i TVP2 bez głosu. TVP1 HD tnie.

mk_
Posty: 8
Rejestracja: 10 maja 2012, o 21:39
Odbiornik: Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: Pokojowy Thomson ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mysłowice - Kosztowy

Re: GIGABYTE U8300

Post autor: mk_ » 9 czerwca 2012, o 23:22

Mam pytanie - mam w domu cyfrową kablówkę, dekoder ma jedno EURO do TV i jedno EURO do VCR - oba EURO emitują zdekodowany sygnał, mój dekoder nie ma opcji nagrywania a ja lubię kolekcjonować programy - czy kupno takiego tunera pozwoli mi nagrywać sygnał ze złącza EURO dekodera -> chinche w tunerze -> oprogramowanie na kompie i konwersja do formatu nie-krzaku?

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: GIGABYTE U8300

Post autor: janek 77 » 10 czerwca 2012, o 09:44

Nie powinno byc problemu ze zgrywaniem przez ta funkcję grabbera.
Tylko przejściówka z Euro na chinch

bartosz4
Posty: 162
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: GIGABYTE U8300

Post autor: bartosz4 » 29 grudnia 2012, o 15:33

Nareszcie dodali sprawny soft. Po polsku, działa EPG, można zmieniać numery programów, program nei wiesza się na TVP1 HD. Niesamowite, tylko 2 lata...

rradek21
Posty: 100
Rejestracja: 31 października 2011, o 18:52
Odbiornik: GIGABYTE U8300
WIWA HD95MC
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: GIGABYTE U8300

Post autor: rradek21 » 29 grudnia 2012, o 23:09

U mnie ten nowy soft nie chodzi... byc może trzeba wszystko przeinstalować ale nie chce sie z tym bawić bo uzywam WMC
A tak apropo do starego to ja mam PATCHA od Gigabyte co nie było problemów z wieszaniem itp... ten patch był tylko na Polske i nie był oficjalnie wydany... jakby ktoś go chciał pisać na gg 11454321

bartosz4
Posty: 162
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: GIGABYTE U8300

Post autor: bartosz4 » 2 stycznia 2013, o 13:27

rradek21 pisze:U mnie ten nowy soft nie chodzi... byc może trzeba wszystko przeinstalować ale nie chce sie z tym bawić bo uzywam WMC
Stary sam się odinstalowuje, nowy instaluje i wszystko pięknie działa, jak nigdy przez te 2 lata.
rradek21 pisze:A tak apropo do starego to ja mam PATCHA od Gigabyte co nie było problemów z wieszaniem itp... ten patch był tylko na Polske i nie był oficjalnie wydany... jakby ktoś go chciał pisać na gg 11454321
Ta? Wydaje mi się, że to też instalowałem i rezultat był dokładnie taki sam, jak po pierwszej (przedostatniej) aktualizacji softa, czyli:
"Za każdym razem gdy przełączałem na program z mux 3 Vivo natychmiast zawieszał się." - post z 9 czerwca 2011.

A teraz nareszcie jest normalnie. Tylko 2 lata czekania...

rradek21
Posty: 100
Rejestracja: 31 października 2011, o 18:52
Odbiornik: GIGABYTE U8300
WIWA HD95MC
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: GIGABYTE U8300

Post autor: rradek21 » 2 lutego 2013, o 18:11

Nowa działająca wersja 1.03 to jest dopiero teraz, bo ta 1.02 była do bani

bartosz4
Posty: 162
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: GIGABYTE U8300

Post autor: bartosz4 » 10 lutego 2020, o 01:04

To tu już 7 lat (od ostatnich postów, bo od posiadania "gwizdka" coś więcej) minęło, nie wierzę.

Czy tutaj HEVC też nie odpali?

rradek21
Posty: 100
Rejestracja: 31 października 2011, o 18:52
Odbiornik: GIGABYTE U8300
WIWA HD95MC
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: GIGABYTE U8300

Post autor: rradek21 » 10 lutego 2020, o 01:12

HEVC? A wiesz o co Ty pytasz? To jest tuner DVB-T który nie obsłuży Ci nowego DVB-T2 z HEVC

bartosz4
Posty: 162
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: GIGABYTE U8300

Post autor: bartosz4 » 10 lutego 2020, o 11:37

Jakbym wiedział to bym nie pytał. Czyli (tak jak jednak niestety podejrzewałem) sam tuner konstrukcyjnie nie da sobie z tym rady i nie ma możliwości przepuścić odbioru przez jakieś oprogramowanie?

W takim razie kolejne zawracanie głowy. Nowego już na pewno nie kupię, chyba, że dorzucą gratis do ośmiopaku.

Odpowiedz