GIGABYTE U8300

ddlugii

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: ddlugii » 11 kwietnia 2011, o 13:11

mam jeszcze takie pytanie jestem w stanie na moim tunerze odebrać kanały z multipleksu 3 ?
chodzi mi o TVP1 i TVP2 ?

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: janek 77 » 11 kwietnia 2011, o 13:12

A co ci przeszkadza poza słabym sygnałem?

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: janek 77 » 11 kwietnia 2011, o 13:13

odbierasz mux2 to jak masz sygnał odbierasz mux3. obróć tą antenkę na tym balkonie

ddlugii

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: ddlugii » 11 kwietnia 2011, o 15:38

czyli to zależy jaki sygnał wyłapie antenka czy chodzi o konfigurację?

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: janek 77 » 11 kwietnia 2011, o 16:12

Nie wiem co rozumiesz przez kofigurację.
Odbierasz Mux2. To się zdarza 1 mux odbierasz lepiej

jeśli dobrze ustawisz antenę zmieniając jej połozenie może na tej , która masz odbierzesz Mux3.
Jeśli nie trzeba dac lepszą antenę z tych w linku np. bo masz za słaby sygnał z mux3 lub malą jakość.

ddlugii

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: ddlugii » 11 kwietnia 2011, o 17:49

aha rozumiem:) czyli w poznaniu jakie mogę kanały uzyskać poprzez mój tuner ?

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: janek 77 » 11 kwietnia 2011, o 18:53

MUX2 i MUX3. poczytaj zeskanuj i zobaczysz

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: janek 77 » 11 kwietnia 2011, o 18:54

Twój tuner to nie jakiś wyjątek 8-)

ddlugii

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: ddlugii » 11 kwietnia 2011, o 19:21

skanuje , skanuje i wciąż tylko to 8 kanałów... a TVP brak....

_chris_

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: _chris_ » 11 kwietnia 2011, o 19:36

ddlugii pisze:skanuje , skanuje i wciąż tylko to 8 kanałów... a TVP brak....
już Ci wcześniej napisano, że potrzebna jest lepsza antena...
ddlugii pisze:wystawiając antene która była w zestawie podłączoną przez dłuższy kabel na balkon to gdy ustawi się w "dobrym miejscu" to jest pełen zasięg...
jeśli używasz TotalMedia dołączonego do LV5 to program ten pokazuje jakość odbieranego sygnału, a nie jego poziom. Ale to szczegół. Jeśli sygnał na mux-3 (z programami TVP) jest słaby to TotalMedia będzie miał problemy przy wyszukiwaniu kanałów, jeśli antena nie będzie precyzyjnie ustawiona na odbiór obu mux-ów.

Lepiej w tym momencie użyć jakiś program dający możliwość ręcznego strojenia na wybranych kanale (np. SplashLite) i przy jego pomocy znaleźć miejsce, w którym złapie się odbiór obu mux-ów (mux-2 i mux-3), a dopiero potem użyć TM.

ddlugii

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: ddlugii » 11 kwietnia 2011, o 20:06

Lepiej w tym momencie użyć jakiś program dający możliwość ręcznego strojenia na wybranych kanale (np. SplashLite) i przy jego pomocy znaleźć miejsce, w którym złapie się odbiór obu mux-ów (mux-2 i mux-3), a dopiero potem użyć TM.""


móglbys podac jakis opis jak to zrobic?

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: janek 77 » 11 kwietnia 2011, o 23:08

Weż chłopie zainstaluj ALTDVB czy Splash Lite. I patrz na wskażniki jakości i siły i tak obróc anteną aby wskazywały najwyższe wartości. Nikt za ciebie tego nie zrobi ani nie pokaże jak. Antena ustwiona w poziomie, poszukaj miejsca gdzie odbior jest lepszy a widac to po wskażnikach 8-)

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: janek 77 » 12 kwietnia 2011, o 08:22

Najlepiej zrobic to w 2 osoby jedna obserwuje wskażnik druga chodzi z anteną

ddlugii

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: ddlugii » 14 kwietnia 2011, o 22:59

Mam problem po zainstalowaniu Splash Lite nie mogę odpalić zadnych kanałów na Total Media...
Odinstalowałem wszystko i jeszcze raz zrobiłem i nie znajduje mi zadnego kanału nagle...
Czym to może byc spowodowane?

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: janek 77 » 14 kwietnia 2011, o 23:23

Brakiem dobrego sygnału. Lepsza antena potrzebna, lub znależć lepsze miejsce.
Splash coś znalazł?

ddlugii

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: ddlugii » 15 kwietnia 2011, o 09:45

tak sygnał mi pokazyje 55 i jakosc 10 ...
ale juz nie odbiera zadnego kanału a odbierało ładnie 8 ...

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: janek 77 » 15 kwietnia 2011, o 10:09

Masz kawałek do tego nadajnika na Sremie chyba więc potrzebujesz lepszą antenę.
To jedyny problem. Podałem w linkach ATRAX300 lub ANTENA DIGIT DVB-T.

ja ostatnio kupiłem na allegro antenkę maximum z filtrem GSM i ładnie odbiera ustawiona przy oknie, przedtem pożyczyłem Thomson NTD 120
http://www.kjaerulff1.com/en-gb/p/230_m ... magnet_ant
Trzeba zmienić antenę

ddlugii

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: ddlugii » 15 kwietnia 2011, o 10:16

w iakim razie jaką bys mi konkretnie polecił ta antenę żebym był z niej zadowolony?

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: janek 77 » 15 kwietnia 2011, o 10:35

Z czego ty będziesz zadowolony to nie wiem. Ja testowałem każdą z nich i sprawują się dobrze. Do użytku pokojowego i na zewnątrz polecałbym ATRAX300.
Ale u mnie wystarczył MAXIMUM i tego używam

bartosz4
Posty: 158
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: Tuner Gigabyte U8300 oprogramowanie

Post autor: bartosz4 » 9 czerwca 2011, o 19:56

Jest nowa wersja oprogramowania: http://www.gigabyte.com/products/produc ... =1#utility
EPG działa częściowo, zawiesza mi się mux 3.

EDIT: Szok, musiałem wrócić do starszej wersji. Za każdym razem gdy przełączałem na program z mux 3 Vivo natychmiast zawieszał się. Na nic polskie menu i kulawe EPG.

Odpowiedz