GIGABYTE U8300

seb
Posty: 39
Rejestracja: 8 lipca 2011, o 21:55
Odbiornik: Not Only TV LV5HD
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: seb » 15 lipca 2011, o 16:09

janek 77 pisze:Uzywałem oba.
Stanowczo lepszy jest Leadtek Dongle H. W szczególności pilot. Bedzie działał z MCE w WIN7.
Drobna niewygoda jest przejściowka MMCX na antenowe normalne ale dzięki temu tuner sie nie grzeje co w Hybrid LV5HD jest troche wadą.
Pozatym WINFSAT PVR2 daje opcję zrzutu do .ts a total Media tylko do mpg. I dla niektórych to już problem przy konwersji nagranego materiąłu.
Ale starsza osoba, pewnie nie będzie nagrywała choc kto wie...
Pilot z Hybrid LV5HD działa w MCE.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: janek 77 » 15 lipca 2011, o 16:56

seb pisze:Pilot z Hybrid LV5HD działa w MCE.
Oczywiście że tak. Opisywałem tylko dla qqrq opcje Leadtek dongle H bo prosił o wybór.
PiotrMalko pisze:Leadtek Dongle ma w oknie jakąś badziewną ramkę na oryginalnym sofcie PVR - odpada
kto z Państwa ma NotOnlyTV proszę o napisanie czy można oglądać obraz w oknie na oryginalnym oprogramowaniu TotalMedia bez jakichś badziewnych ramek typu telewizorek czy fazka, poprostu samo okienko jak najmniej obramowane z możliwością minimalizowania playera i pozostawienia samego okienka
Najwyrażniej mało uywałeś softu. Trzeba poznać opcje softu.
A nie można było wybrać floating window 8-)
Tak samo można oglądać w oknie bez ramki w ALTDVB. Okno monża skalować.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: janek 77 » 15 lipca 2011, o 17:06

PiotrMalko pisze:czy można oglądać obraz w oknie na oryginalnym oprogramowaniu TotalMedia bez jakichś badziewnych ramek typu telewizorek czy fazka,
Niektórzy uważają Tatal Media za badziewny bo okno bez konfiguracji to wideo otoczone badziewnym niebieskim w kolorze okienkiem :lol:
Co kto lubi i jak sobie ustawi

PiotrMalko
Posty: 6
Rejestracja: 8 lipca 2011, o 23:11

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: PiotrMalko » 15 lipca 2011, o 19:33

janek 77 pisze:
PiotrMalko pisze:czy można oglądać obraz w oknie na oryginalnym oprogramowaniu TotalMedia bez jakichś badziewnych ramek typu telewizorek czy fazka,
Niektórzy uważają Tatal Media za badziewny bo okno bez konfiguracji to wideo otoczone badziewnym niebieskim w kolorze okienkiem :lol:
Co kto lubi i jak sobie ustawi
czyli co ? da się skonfigurować małe okienko bez ramki ? proszę o screena
Ostatnio zmieniony 15 lipca 2011, o 19:52 przez PiotrMalko, łącznie zmieniany 1 raz.

PiotrMalko
Posty: 6
Rejestracja: 8 lipca 2011, o 23:11

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: PiotrMalko » 15 lipca 2011, o 19:36

janek 77 pisze:
seb pisze:Pilot z Hybrid LV5HD działa w MCE.
Oczywiście że tak. Opisywałem tylko dla qqrq opcje Leadtek dongle H bo prosił o wybór.
PiotrMalko pisze:Leadtek Dongle ma w oknie jakąś badziewną ramkę na oryginalnym sofcie PVR - odpada
kto z Państwa ma NotOnlyTV proszę o napisanie czy można oglądać obraz w oknie na oryginalnym oprogramowaniu TotalMedia bez jakichś badziewnych ramek typu telewizorek czy fazka, poprostu samo okienko jak najmniej obramowane z możliwością minimalizowania playera i pozostawienia samego okienka
Najwyrażniej mało uywałeś softu. Trzeba poznać opcje softu.
A nie można było wybrać floating window 8-)
Tak samo można oglądać w oknie bez ramki w ALTDVB. Okno monża skalować.
nie korzystałem jeszcze z tego softu (nie miałem możliwości) sugerowałem się tymi zdobytymi screenami
czyli zrozumiałem że w LeadTek Dongle można oglądać bez ramki
Ostatnio zmieniony 31 stycznia 2014, o 14:03 przez PiotrMalko, łącznie zmieniany 3 razy.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: janek 77 » 16 lipca 2011, o 00:50

Kazdy przyzwoity progrma ma opcję tak czy inaczej zwana. Frameless window czy floating window, która się da zastosowac do tego co tam chcesz. Nie mam zainstalowanego żadnego z tych programów ale wszystkie wypróbowałem.
WInfast PVR opis
http://blogmines.com/blog/2010/05/04/wi ... se-button/

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: @GUTEK@ » 16 lipca 2011, o 11:01

PiotrMalko pisze:czyli co ? da się skonfigurować małe okienko bez ramki ? proszę o screena
A takie okienko by odpowiadało?
Obrazek

Tak jest w programie SkyView, według mnie jednym z lepszych - www.skyview.pl
Jedynie co będzie problem z obsługą pilota, trzeba by do autora napisać pewnie coś by doradził.

Mój gotowiec SkyView z opisem - http://gutek.zgf1.e-net24.pl/skyview_gutek.rar

PiotrMalko
Posty: 6
Rejestracja: 8 lipca 2011, o 23:11

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: PiotrMalko » 16 lipca 2011, o 14:37

@GUTEK@ pisze:
PiotrMalko pisze:czyli co ? da się skonfigurować małe okienko bez ramki ? proszę o screena
A takie okienko by odpowiadało?
tak, o to właśnie chodzi, ramka do przyjęcia, nie za szeroka i samo małe okno bez playera na ekranie razem z innymi oknami jak explorer itp - na wierzchu samo małe wideo

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: janek 77 » 16 lipca 2011, o 16:05

To i tak duża ramka.
Winfast PVR2 czy Altdvb i SMARTDVB czy Toatal Media dają minimalną obówdkę
Co siękomu podoba

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: @GUTEK@ » 16 lipca 2011, o 16:16

PiotrMalko pisze:
@GUTEK@ pisze:
PiotrMalko pisze:czyli co ? da się skonfigurować małe okienko bez ramki ? proszę o screena
A takie okienko by odpowiadało?
tak, o to właśnie chodzi, ramka do przyjęcia, nie za szeroka i samo małe okno bez playera na ekranie razem z innymi oknami jak explorer itp - na wierzchu samo małe wideo
W takim razie zainteresuj się SkyView. Tryb okna można włączać i wyłaczać 3 przyciskiem myszki. W tym trybie SkyView chowa się do ikonki w trayu, zostaje tylko to okno.
Okno jest zawsze na wierzchu - nad innymi programami, a ta ramka to jest z Windowsa, i w przypadku Vista/W7 z włączonym Aero jest taka szeroka, bez Aero lub pod XP jest jeszcze cieńsza.

PiotrMalko
Posty: 6
Rejestracja: 8 lipca 2011, o 23:11

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: PiotrMalko » 18 lipca 2011, o 12:56

podsumowując mój aspekt rozważań:
to wygląda na to że wszystkie modele mają tą możliwość o którą pytałem - oglądanie samego wideo bez ramki i playera a w razie czego jest alternatywny software który też to potrafi.

Jedynie WinFast nie ma drugiego wejścia w postaci S-Video
a Gigabyte nie ma sterowników do WinXP 64-bit
dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 31 stycznia 2014, o 14:05 przez PiotrMalko, łącznie zmieniany 1 raz.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: janek 77 » 18 lipca 2011, o 13:47

Jest jeszcze Ardata Hybrid w sumie identyczny z Gigabyte moze nawet sterowniki pasują .
Ardata wymienia współpracę z Microsoft Windows XP SP2/XP MCE/Vista/Windows7 ale może byc tak samo jak z Gigabyte że stery są XP32 bit

Pan_Paweł
Posty: 21
Rejestracja: 4 sierpnia 2011, o 02:09

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: Pan_Paweł » 5 sierpnia 2011, o 01:50

Witam Wszystkich,

Chcę podzielić się moimi pierwszymi doświadczeniami z użytkowania LV5HD. Mam go od dwóch dni. Komputer z XP, SP3. Z instalacją i uruchomieniem nie było większych problemów (aplikacja dołączona Total Media 3.5). Wiele czytałem na forum o grzaniu się tego modelu, ale mój egzemplarz grzeje się do takiego stopnia, że się….wyłącza po kilkunastu minutach ! Potem trzeba schłodzić go, załączyć i znów mamy radochę z oglądania tv przez kilkanaście minut. Tragedia ! Będę go reklamować – szkoda, że zakupu nie dokonałem „na odległość”, bo miałbym prawo (nawet bez podania przyczyn) zwrócić taki „wynalazek”, a tak jestem uwiązany. Jeśli chodzi o aplikację Total Media, to dla mnie problemem jest niewygodny sposób programowania kanałów. Chciałem wpisać kanały z analogowej telewizji kablowej, naziemnej TV analogowej i DVB-T. Ponieważ kanałów kablowych mam 57 więc uruchomiłem skaner. Znalazł i zaprogramował 48. Ale pozostało 9 – to w samo w sobie nie powinno być problemem, bo istnieje opcja ręcznego „dodania” kanału. Problem tylko w tym, że nie wiadomo jak to zrobić? Formatka takiego „dodawania” ma dwa pola: numer kanału i jego opis. W pierwszym polu można wpisać tylko cyfry, ale bądź człowieku taki mądry i zaprogramuj np. kanał S26 (375.25 MHz), skoro pole przyjmuje tylko cyfry, w wpisanie 26 to zupełnie inny kanał (511.25 MHz). W „instrukcji” wyjasniania takich „pierdół” nie znalazłem, widocznie nikomu nie są potrzebne… W przypadku programowania sygnałów tv „z anteny” jest inny problem. Tych kanałów jest znacznie mniej, więc zamiast skanowania szybciej byłoby po prostu wpisać te kilka wartości, ale opcja dodawania pojawia się dopiero po zeskanowaniu pasma. A w przypadku DVB-T, gdzie liczba kanałów jest przecież znikoma opcji ręcznego ich wprowadzania zupełnie nie ma. Więc zaprogramowania nie udało mi się zakończyć w takim zakresie jak chciałem, ale przez te kilka minut, gdy tuner jeszcze działał przyjrzałem się jakości programów z kablówki – raczej kiepska. DVB-T, wiadomo, jakość znacznie lepsza, ale niewiele tego oglądania było…. Innych funkcji nie mogłem przetestować z opisanych już powodów. W sumie jestem rozczarowany.
Ciekaw jestem czy innym „szczęśliwym” posiadaczom LV5HD też wyłącza się tuner pod wpływem temperatury? I czy może ktoś wie jak pokonać problemy programowania kanałów, o których wyżej wspomniałem.
Pozdrawiam,
Paweł

seb
Posty: 39
Rejestracja: 8 lipca 2011, o 21:55
Odbiornik: Not Only TV LV5HD
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: seb » 8 sierpnia 2011, o 13:51

Pan_Paweł pisze:Witam Wszystkich,

Chcę podzielić się moimi pierwszymi doświadczeniami z użytkowania LV5HD. Mam go od dwóch dni. Komputer z XP, SP3. Z instalacją i uruchomieniem nie było większych problemów (aplikacja dołączona Total Media 3.5). Wiele czytałem na forum o grzaniu się tego modelu, ale mój egzemplarz grzeje się do takiego stopnia, że się….wyłącza po kilkunastu minutach ! Potem trzeba schłodzić go, załączyć i znów mamy radochę z oglądania tv przez kilkanaście minut. Tragedia ! Będę go reklamować – szkoda, że zakupu nie dokonałem „na odległość”, bo miałbym prawo (nawet bez podania przyczyn) zwrócić taki „wynalazek”, a tak jestem uwiązany. Jeśli chodzi o aplikację Total Media, to dla mnie problemem jest niewygodny sposób programowania kanałów. Chciałem wpisać kanały z analogowej telewizji kablowej, naziemnej TV analogowej i DVB-T. Ponieważ kanałów kablowych mam 57 więc uruchomiłem skaner. Znalazł i zaprogramował 48. Ale pozostało 9 – to w samo w sobie nie powinno być problemem, bo istnieje opcja ręcznego „dodania” kanału. Problem tylko w tym, że nie wiadomo jak to zrobić? Formatka takiego „dodawania” ma dwa pola: numer kanału i jego opis. W pierwszym polu można wpisać tylko cyfry, ale bądź człowieku taki mądry i zaprogramuj np. kanał S26 (375.25 MHz), skoro pole przyjmuje tylko cyfry, w wpisanie 26 to zupełnie inny kanał (511.25 MHz). W „instrukcji” wyjasniania takich „pierdół” nie znalazłem, widocznie nikomu nie są potrzebne… W przypadku programowania sygnałów tv „z anteny” jest inny problem. Tych kanałów jest znacznie mniej, więc zamiast skanowania szybciej byłoby po prostu wpisać te kilka wartości, ale opcja dodawania pojawia się dopiero po zeskanowaniu pasma. A w przypadku DVB-T, gdzie liczba kanałów jest przecież znikoma opcji ręcznego ich wprowadzania zupełnie nie ma. Więc zaprogramowania nie udało mi się zakończyć w takim zakresie jak chciałem, ale przez te kilka minut, gdy tuner jeszcze działał przyjrzałem się jakości programów z kablówki – raczej kiepska. DVB-T, wiadomo, jakość znacznie lepsza, ale niewiele tego oglądania było…. Innych funkcji nie mogłem przetestować z opisanych już powodów. W sumie jestem rozczarowany.
Ciekaw jestem czy innym „szczęśliwym” posiadaczom LV5HD też wyłącza się tuner pod wpływem temperatury? I czy może ktoś wie jak pokonać problemy programowania kanałów, o których wyżej wspomniałem.
Pozdrawiam,
Paweł
Mam ten tuner od 3 tygodni.Sprawuje się całkiem dobrze -grzeje się ,ale nie wyłącza się.Widocznie trafiles na trefny model.W internecie kilka osób pisało ,że ma tak samo.Z tego co wiem to nie da się chyba ręcznie stroić kanałów w TotalMedia.TotalMedia jest niestabilne ,u mnie kilka razy bluescreen wyskoczyl.Ja używam Windows Media Center(Win7) ,lecz niestety ty w XP tego nie masz.Możesz poszukać alternatywnych programów , typu SkyView .Ja się nie znam na tych programach ,niech lepiej doradzą inni.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: janek 77 » 8 sierpnia 2011, o 14:45

Ten tuner nie grzeje się jakoś strasznie i nie wyłacza. Więc trefny egzemplarz. Oddać i kupić inny. soft od TV SAT to dobra alternatywa

domator

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: domator » 21 sierpnia 2011, o 13:25

@janek 77

Planuję zakup tunera TV dla komputera stacjonarnego (miejscowość: Poznań), więc przeczytałem cały wątek.

Z powyższych wypowiedzi wynika, że najlepszy będzie chyba LEADTEK Winfast Dongle H. Mam rację?

Co do anteny to polecana ATRAX 300 jak dla mnie troszkę za duża (dla zastosowań pokojowych) - bo podobno ta z zestawu nie da rady, tak? Czy ta antena: http://sklep.corab.eu/antena-tv-ax400-o ... 82,l1.html będzie dobra?

Pozdrawiam Artur

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: janek 77 » 21 sierpnia 2011, o 13:52

Antenka dołączana do Leadteka Dongle H jest bardzo słaba. Lepsze są antenki dołączane do WandTV.
Jeśli nie potrzebujesz analogu ani kablówki to radziłbym kupić WandTV ten jest tylko do DVB-T.
Antenka w zestawie WandTv do 15 km przy dobrym ustawieniu moze służyć jako antena pokojowa. Szczególnie mocowana na przedłużonym kablu antenowym.

Generalnie odradzałbym wzmacniacz czy antenę ze wzmacniaczem wbudowanym
Wątek
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... start=2160
Pomoże ci wybrać antenę w zależności od odległości od nadajnika.

Antenka w WandTv do 15km choć niektórzy podobno używali i dalej. Zależy jaki teren i inne parametry.

Spróbuj na jakiejś antenie siatkowej z symertyzatorem.

domator

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: domator » 21 sierpnia 2011, o 21:33

WandTV? A gdzie ja to dostane?

Może mógłbyś coś doradzić konkretnego z allegro :-) tuner + antena (poznań, dvbt) byłbym wdzięczny :-)

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Tuner Gigabyte USB Hybrid U8300 czy LifeView TV Hybrid L

Post autor: janek 77 » 21 sierpnia 2011, o 23:49

Nie wiem gdzie jesteś w Poznaniu. Jeśli kupisz WandTV to radzę kupić samemu niż od pośrednika
http://www.dealextreme.com/p/wandtv-usb ... emote-8325
Dostaniesz płytkę i antenkę.
taką wypróbuj jaka jest w zestawie.
Jeśłi masz jakąś antenę zewnętrzną to wypróbuj jeśli nie to nie wiem ile masz do nadajnika, pewnie Srem, ale może taka antenka
http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A4011.htm
wystarczy

Na forum
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... start=2160
pewnie mają swoje doświadczenia

PiB

Re: Tuner Gigabyte U8300 oprogramowanie

Post autor: PiB » 5 grudnia 2011, o 14:34

Witam - przy okazji PT Forumowiczów z całą Kadrą na czele, wpisując się raz pierwszy. Trochę "uspokoiło mnie nieszczęście innych" - bo też zainstalowałem nową wersję programu ściągniętą ze strony producenta i to samo. Zacząłem myśleć o wgraniu starego: i proszę, tu - niestety ból wraz z innymi Kolegami - potwierdzenie koncepcji. Swoją drogą napisałem do pomocy technicznej z polskich stron, przyjmują też język polski, przy okazji info: bo zachęcam też innych do pisania. Jeżeli będziemy jak to Polacy, kombinować, gdy coś jest nie tak, to nadal w świecie zasadniczo będzie opinia o sobiepaństwie Polaków, jak to pchają, tyle że traktowanie będzie per nogam. Wystarczy popatrzeć, jak liczą się rozmaici producenci np z Czechami, jak im nie zarzucają ekspansywności ale wszystko grzecznie tłumaczą, choć rynek mniejszy niż w Polsce parę razy. Popatrzcie, ile Czesi mają do siebie dostosowanych produktów, których Polacy nie mają. Stąd - warto by producenci dostawali z Polski sygnały. Natomiast co do samego oprogramowania - potwierdzam opinie innych. Będę wdzięczny też za info, jeżeli się polepszy oryginalny program - oraz za info na temat proponowanych alternatywnych rozwiązań i jak połączyć z pilotem do produktu. Natomiast z samej jakości urządzenia jestem zadowolony, działa dobrze, także przy sygnale nie idealnym - oraz jeżeli dostanę odpowiedź, przekażę i tutaj wieści. Pozdrawiam.

Odpowiedz