WIWA HD-80 NEW

piotrgdynia
Posty: 5
Rejestracja: 28 sierpnia 2012, o 20:44
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno/k Gdyni

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: piotrgdynia » 28 sierpnia 2012, o 21:05

Witam.dziś kupiłem tuner Wiwa 80 new i pojawiły się problemy.tuner nie wykrywa ŻADNEGO programu!!!Kupiłem antene kierunkową,do nadajnika mam 8 km w linii prostej.kabel podłączylem przez rozgałęznik,bo chce puscic sygnal na drugi telewizor.ogolnie jestem niezadowolony z tego dekodera.nie pokazuje np przy szukaniu automatycznym sily i jakosci sygnalu.mozna krecic antena na lewo i prawo,a wciaz niewiadomo czy antena jest prawidlowo ustawiona.niedorobka!!!spedzilem przy ustawianiu anteny i tunera kilka godzin i lekko mowiac,jestem bardzo.... zdenerwowany:)mieszkam w Gdyni,do nadajnika w lini prostej jest niedaleko-wiec w czym problem?robie cos zle?czy to wina dekodera?telewizory mam niestety jeszcze CRT.sygnal z dekodera pociagniety przez Scart.Gdyby ktos mogl mi udzielic jakis cennych rad-bylbym wdzieczny.czy do anteny mimo tak niewielkiej odległosci od nadajnika powinienem dokupic wzmacniacz sygnału?pozdrawiam i liczę na odpowiedz:)

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: m@rtops » 28 sierpnia 2012, o 21:12

piotrgdynia pisze: pokazuje np przy szukaniu automatycznym sily i jakosci

najlepiej ustawić kanał muxu na "szukaniu ręcznym" i wtedy powinny być wskaźniki ;)
piotrgdynia pisze:czy do anteny mimo tak niewielkiej odległosci od nadajnika powinienem dokupic wzmacniacz sygnału?

raczej nie - chyba żebyś łapał z " tragicznych" warunków :o

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: @GUTEK@ » 28 sierpnia 2012, o 21:13

CRT analog odbiera?

piotrgdynia
Posty: 5
Rejestracja: 28 sierpnia 2012, o 20:44
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno/k Gdyni

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: piotrgdynia » 28 sierpnia 2012, o 21:17

o to chodzi ze analog odbieralo do tej pory bez zaklocen ale sygnal mialem ze spoldzielni mieszkaniowej.ostatnio odlaczyli sygnal i wpychali na sile w objecia telewizji kablowej.poniewaz mam swojego satelite,nie jest mi potrzebna ich telewizja.chce tylko miec dostep do polskich ogolnodostepnych telewizji.jesli chodzi o antene,to kupilem taka.

http://www.eltrox.pl/antena-dvbt-uhf-do ... -5072.html


a co do szukania recznego,to widzialem ze jest tam pasek Jakosc.rzecz w tym,ze bez wzgledu jak ustawiona jest antena,pasek jak zaczarowany-nic nie wskazuje:)

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: m@rtops » 28 sierpnia 2012, o 21:35

a według linku ta antena ma wzmacniacz :?
był do niej zasilacz?

piotrgdynia
Posty: 5
Rejestracja: 28 sierpnia 2012, o 20:44
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno/k Gdyni

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: piotrgdynia » 28 sierpnia 2012, o 21:39

zasilacz oczywiscie byl.tylko co z nim zrobic?bo w instrukcji nic nie jest napisane:)prosze sie tylko nie smiac ze mnie:)

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: m@rtops » 28 sierpnia 2012, o 21:45

to teraz wiemy wszystko :D
a więc - w puszce anteny jest płytka wzmacniacza która jeśli jest niezasilona działa jako "tłumik" sygnału - przy dodanym zasilaczu jest wtyczka z separatorem gdzie podłączasz kabel a następnie wtyczkę do tv a zasilacz do gniazdka (z tej odległości to powinieneś zamiast wzmacniacza mieć symetryzator którego się nie zasila)
ale na razie zrób jak napisałem

piotrgdynia
Posty: 5
Rejestracja: 28 sierpnia 2012, o 20:44
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno/k Gdyni

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: piotrgdynia » 28 sierpnia 2012, o 21:51

dzieki za checi,ale jestem zupelnym laikiem technicznym:)moze jeszcze raz,powoli jak do dziecka?:) z gory dziekuje za wyrozumialosc:)

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: m@rtops » 28 sierpnia 2012, o 21:55

m@rtops pisze: przy dodanym zasilaczu jest wtyczka z separatorem gdzie podłączasz kabel a następnie wtyczkę do tv a zasilacz do gniazdka

otwórz tę wtyczkę (idzie do niej też kabelek od zasilacza) i tam podłącz kabel wymontowany z tej wtyczki którą masz teraz założoną ;)

piotrgdynia
Posty: 5
Rejestracja: 28 sierpnia 2012, o 20:44
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno/k Gdyni

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: piotrgdynia » 28 sierpnia 2012, o 21:57

teraz rozumiem:)dzieki za wyrozumialosc i pomoc:)mysle ze bedzie juz ok:) w razie czego znow tu zajrze:)jeszcze raz dzieki:)

angisan
Posty: 3
Rejestracja: 9 września 2012, o 13:15
Odbiornik: Wiwa HD-80

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: angisan » 9 września 2012, o 13:31

Witam. Od wczoraj jestem użytkownikiem tuner wiwa HD-80. Kupiłem go tylko dla jednego celu: "czyta wszystkie pliki". Oczytany wszędzie na pewniaka kupiłem i wrzuciłem na penie krótki film HD nagrany z mojego aparatu Panasonic. Plik jest MOV wiec powinien czytać bez problemu. Niestety pojawia sie komunikat " NIEOBSŁUGIWANY PLIK". Ktoś wcześniej opisywał że zmieniał kodeki czy coś takiego w pliku.
- jak to zrobić?
- czy wiwa hd 80 w ogóle czyta pliki mov czy to tylko błąd producenta

Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. Dodaje że posiadam PS3, próby konwersji na inne pliki za pomocą setki programów zawsze kończyły się jakością telefonu komórkowego lub najwyżej 3 razy mniejszą. W końcu znalazłem urządzenie które to odczyta i również nic. ( tuner do kosza ) Swoją drogą materiał nagrany jest na kartę pamięci SDHC na jaką nagrywają wszystkie dostępne kamery FullHD. Musi byc sposób na odczyt tego po za komputerem. Męczę się z tym już rok i ręce opadają
dziękuje za góry za każde wskazówki.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: @GUTEK@ » 10 września 2012, o 06:56

Z mojego aparatu Kodak pliki MOV czyta bez problemów.
Jednak było kilkakrotnie na forum to poruszane, że pliki MOV z niektórych aparatów/kamer nie są obsługiwane przez tego typu tunery.

MOV to tylko kontener, w którym mogą być zastosowane różne kodeki i ich odmiany. Jeśli producent aparatu nie trzymał się specyfikacji to potem tuner może tego nie odtwarzać.

Pozostaje jedynie rekompresja pliku np. w programie Pazera mov2avi, gdzie można ustawiać jakość filmów.

angisan
Posty: 3
Rejestracja: 9 września 2012, o 13:15
Odbiornik: Wiwa HD-80

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: angisan » 10 września 2012, o 10:34

dzięki serdeczne za szybką odpowiedź. Testowałem ten program i pliki wychodzą o połowę mniejsze lub więcej. Gdzie i czy jest opcja otrzymania zmiany bez strat?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: @GUTEK@ » 10 września 2012, o 13:15

W programie masz możliwość ustawiania kodeka i bitrate. Zalecam też zaznaczenie kompresji dwu-przebiegowej.

Ja przykładowo używam kodeka x264. Bitrate musisz dobrać sobie sam.

Co do jakości to każda rekompresja to pogorszenie jakości. Jedynie od zastosowanych parametrów zależy jak duże to pogorszenie będzie.

Mutango
Posty: 273
Rejestracja: 20 czerwca 2012, o 01:32
Odbiornik: Wiwa HD-50 New
Instalacja antenowa: Biquad DIY 690MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: Mutango » 10 września 2012, o 15:40

U mnie Wiwa też czyta filmy MOV z aparatu. Przy czym aparat jest dość wiekowy, jeszcze marki Minolta (marka dawno już przejęta przez Sony).

gamus
Posty: 8
Rejestracja: 21 lipca 2012, o 10:06
Odbiornik: WIWA HD-80 NEW

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: gamus » 11 września 2012, o 10:07

Ten tekst że obsługuje wszystkie pliki to tak w połowie prawda, niby wszystkie formaty działają ale nigdzie nie masz napisane że bedą działać wszystkie kodeki a to różnica dość duża.

Ja mam taki fajny programik, nazywa się Format Factory (darmowy). Przerabia wszystko na wszystko, dość szybko i jest po polsku. Wybierasz format, klikasz przycisk jakość i masz wszystkie opcje. jeśli ci zależy aby plik był taki sam jak wejściowy to ustaw wszędzie standardowe, to zostawia z pliku wejściowego (oprócz bitrate który sobie wylicza jakoś) a kodek ustaw ten co działa na Wiwie.

Mogę ci jeszcze polecić program KMplayer który jest odtwarzaczem plików (bardzo dobrym), jak zrobisz prawoklik na włączonym pliku to na dole listy masz info o mediach. Tam możesz sobie sprawdzić jakie parametry ma Twój film.

Ogólnie dla plików avi to trzeba bitrate sobie wyliczyć jeśli chcesz uzyskać konkretny rozmiar pliku ale niewiem czy dla mov są takie kalkulatory online.

zumi77
Posty: 3
Rejestracja: 12 września 2012, o 11:01
Odbiornik: Wiwa 80 new
Instalacja antenowa: Siatkowa mała z symetratorem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przemyśl/Tatarska Góra

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: zumi77 » 12 września 2012, o 11:19

Czy u was też wystepuje problem tego typu, że podczas nagrywania jakiegoś kanału z mux1 niewidoczne są kanały z mux2 (albo odwrotnie)? Widać tylko napis NAGRYWANIE.

P.S.: Mux3 na razie u mnie niedostępny.

Mutango
Posty: 273
Rejestracja: 20 czerwca 2012, o 01:32
Odbiornik: Wiwa HD-50 New
Instalacja antenowa: Biquad DIY 690MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: Mutango » 12 września 2012, o 11:37

To normalne zjawisko. Technicznie nie jest możliwe żeby tuner (z pojedynczą głowicą) odebrał dwa muxy w tym samym momencie.

towo79
Posty: 3
Rejestracja: 16 września 2012, o 20:00
Odbiornik: DVB-t
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: katowice

Brak dźwięku po podłączeniu WIWA hd80new do telewizora

Postautor: towo79 » 16 września 2012, o 20:17

Witam !!! czy ktoś, może mi pomóc. Otóż zakupiłem dekoder WIWA HD80 new i po podłączeniu go za pomocą kabla EURO scart do telewizora starego typu , znalazł wszystkie programy jednak brak jest dźwięku. Czym to może być spowodowane? podłączałem go rowniez do nowego typu tv i problem sie powtarza. Co zrobiłem źle?

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Brak dźwięku po podłączeniu WIWA hd80new do telewizora

Postautor: qwerty » 16 września 2012, o 20:24

Zwiększ głośność w STB


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika