WIWA HD-80 NEW

towo79
Posty: 3
Rejestracja: 16 września 2012, o 20:00
Odbiornik: DVB-t
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: katowice

Re: Brak dźwięku po podłączeniu WIWA hd80new do telewizora

Postautor: towo79 » 16 września 2012, o 21:06

niestety zwiększenie głośnosci zarówno w stb jak i w tv nie pomaga , czy to moze byc wadliwy dekoder?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Brak dźwięku po podłączeniu WIWA hd80new do telewizora

Postautor: @GUTEK@ » 16 września 2012, o 21:07

Spróbuj innego kabla.

towo79
Posty: 3
Rejestracja: 16 września 2012, o 20:00
Odbiornik: DVB-t
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: katowice

Re: Brak dźwięku po podłączeniu WIWA hd80new do telewizora

Postautor: towo79 » 16 września 2012, o 21:12

tzn inny kabel EURO-SCART? ten byl nowy - kupiony w sklepie ,ale sprobuje jutro

Mutango
Posty: 273
Rejestracja: 20 czerwca 2012, o 01:32
Odbiornik: Wiwa HD-50 New
Instalacja antenowa: Biquad DIY 690MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: Mutango » 16 września 2012, o 22:18

Jeśli z kablem jest coś nie halo, to może pomóc też zamiana kierunku kabla, bo łączenia in/out w euroscartach są krzyżowe.

maras
Posty: 8
Rejestracja: 1 października 2012, o 21:09
Odbiornik: Wiwa HD-80 New
Instalacja antenowa: kablówka

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: maras » 1 października 2012, o 21:17

Witam!
Po zapoznaniu się z doświadczeniami użytkowników tego tunera zauważyłem, że występuje problem z samoczynnym załączaniem się tunera - u mnie jest tak samo, zaraz po podłączeniu do sieci tuner jest włączony (niebieska dioda). Nie jest to jednak tak denerwujące jak samoczynne gubienie ustawień kolejności programów. Czy ktoś z użytkowników miał taki problem i sobie z nim poradził?

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: m@rtops » 1 października 2012, o 21:36

pierwsze co należy zrobić to wyłączyć "LCN" i ewentualnie usunąć z listy kanały "tv mobilnej" ;)
problem jest jeśli to nie pomaga :?

maras
Posty: 8
Rejestracja: 1 października 2012, o 21:09
Odbiornik: Wiwa HD-80 New
Instalacja antenowa: kablówka

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: maras » 1 października 2012, o 21:49

m@rtops pisze:pierwsze co należy zrobić to wyłączyć "LCN" i ewentualnie usunąć z listy kanały "tv mobilnej" ;)
problem jest jeśli to nie pomaga :?


Mam wyłączone LCN... czyli problem :)

A tak z innej beczki, to czy wolne przełączanie kanałów jest charakterystyczne dla tunerów dvb-t, bo zanim WIWA przełączy, to trochę czasu mija?

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: m@rtops » 1 października 2012, o 21:52

a gubi po każdym wyłączeniu?

maras
Posty: 8
Rejestracja: 1 października 2012, o 21:09
Odbiornik: Wiwa HD-80 New
Instalacja antenowa: kablówka

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: maras » 1 października 2012, o 21:57

m@rtops pisze:a gubi po każdym wyłączeniu?

Czasami "trzyma" ustawienia, czasem resetuje się po wyłączeniu, a czasami w trakcie włączenia (pracy) nagle przestawia kolejność.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: m@rtops » 1 października 2012, o 22:06

teraz zauważyłem - "instalacja antenowa - kablówka" - albo się przyzwyczaić lub osobna antena :(

maras
Posty: 8
Rejestracja: 1 października 2012, o 21:09
Odbiornik: Wiwa HD-80 New
Instalacja antenowa: kablówka

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: maras » 1 października 2012, o 22:10

m@rtops pisze:teraz zauważyłem - "instalacja antenowa - kablówka" - albo się przyzwyczaić lub osobna antena :(

Jak ja nie chciałem przeczytać takiej uwagi... :evil:
Dzięki m@rtops ;)

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: m@rtops » 1 października 2012, o 22:20

maras pisze: czy wolne przełączanie kanałów jest charakterystyczne dla tunerów dvb-t

dopisałeś tam o kanałach - tak , jedne robią to ciut szybciej inne wolniej - ale ogólnie czekają na dopisanie kanałów (przełączanie numeryczne)
przełączanie "+/-" też nie jest tak szybkie ale dekoder musi zastosować ustawienia do nadawanego w tym czasie programu - mam dwa różne dekodery i przełączanie wygląda w nich akurat tak samo - ale to mi nie przeszkadza ;)

maras
Posty: 8
Rejestracja: 1 października 2012, o 21:09
Odbiornik: Wiwa HD-80 New
Instalacja antenowa: kablówka

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: maras » 1 października 2012, o 22:40

m@rtops pisze:...- ale to mi nie przeszkadza ;)

Jest akceptowalne, byle wycelować dobrze pilotem :arrow:

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: m@rtops » 1 października 2012, o 22:44

ale na ten temat już dużo się pisało ;)

angisan
Posty: 3
Rejestracja: 9 września 2012, o 13:15
Odbiornik: Wiwa HD-80

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: angisan » 2 października 2012, o 10:28

Witam ponownie. Na programie KM Player są wszystkie dane odtwarzanego pliku. Po wpisaniu danych do parametrów programu Pazera MOV converter zmienia na avi BEZ STRAT. Trwa to bardzo długo ale w końcu mam wszystkie swoje filmy na ekranie TV w jakości HD.
Dziekuje Wszystkim za udzieloną pomoc.
Pozdrawiam

Dreamerek
Posty: 5
Rejestracja: 2 października 2012, o 11:16
Odbiornik: WIWA HD80
Instalacja antenowa: WIWA AN-200
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jelenia Góra/ Śniezne Kotły

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: Dreamerek » 2 października 2012, o 11:22

Witam
Mam pytanie odnośnie "zasilania anteny". Czy ta opcja zależy od długości kabla antenowego?
W salonie jak podłącze tuner, mniej więcej w połowie długości kabla, to zasilania anteny działa bez zarzutu. Natomiast w innym pokoju (długość kabla antenowego x 2)jak chcę ustawić zasilanie anteny, to przy przejściu "kursorem" wyżej, wraca ustawienie "wyłączone". Co może być tego powodem? Zaznaczam, że soft jest aktualny.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: m@rtops » 2 października 2012, o 11:47

gdzieś zwiera - jeżeli ta sama antena ze wzmacniaczem to wina może być po stronie rozgałęźnika (przepuszcza napięcie jednym "wyjściem" lub w ogóle) ;)

maras
Posty: 8
Rejestracja: 1 października 2012, o 21:09
Odbiornik: Wiwa HD-80 New
Instalacja antenowa: kablówka

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: maras » 11 października 2012, o 13:12

Jeszcze mała prośba o wytłumaczenie, czy to normalne, że przy podłączeniu dekodera do kablówki często, samoczynnie, zmienia się kolejność programów? Co jest tego przyczyną?

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: Tom345 » 11 października 2012, o 17:21

Najwidoczniej w sygnale z kablówki często dochodzi zmian w parametrach, co skutkuje właśnie rozsypaniem kanałów.
Najprościej w tej sytuacji będzie skorzystać z LCN i nie ustawiać listy według siebie...

maras
Posty: 8
Rejestracja: 1 października 2012, o 21:09
Odbiornik: Wiwa HD-80 New
Instalacja antenowa: kablówka

Re: WIWA HD-80 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: maras » 12 października 2012, o 08:39

Sęk w tym, że nie ustawiam kanałów według własnych preferencji, tylko zostawiam w kolejności wyszukanej przez dekoder. Spróbuję z włączonym LCN i sortowaniem wg LCN.


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika