WIWA HD-80 NEW

momo
Posty: 2
Rejestracja: 9 listopada 2012, o 14:03
Odbiornik: WIWA HD-80

Re: WIWA HD-80 NEW! - wersja na MSD7818

Post autor: momo » 9 listopada 2012, o 14:50

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź.
Do oglądania z TV wystarczy ale po podłączeniu do wzmacniacza słychać, że jest coś nie tak z audio. Czyli dalej szukam nowego odtwarzacza - dobrego, taniego ale już z DTS (HD MA?) downmixem do stereo. Możecie coś polecić?

ecikk
Posty: 2
Rejestracja: 12 grudnia 2012, o 19:32
Odbiornik: hd-80 new
Instalacja antenowa: kablowka

Re: WIWA HD-80 NEW! - wersja na MSD7818

Post autor: ecikk » 12 grudnia 2012, o 19:45

Kupiłem wiwa hd80 new i okazuje sie ze 80% filmow- divx, xvid, mkv, divxHD,h264 i mp4 fullHD, w wszystkich ktore testowałem jest zauważalne przyciecie filmu co 1,5 sekundy, zdażyło sie ze kilka divx płynnie ogladac moznabyło. Co jest nie tak, jakaś wada? Zaznacze ze jak wlacze film full HD mkv a następnie divx 700 mb z bitrate 800kb/s, a one tak samo przycinaja się.
Co do tunera nie mam zastrzeżen.
Czy u kogoś coś takiego wystepuje?
Dziękuje za odpowiedz.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-80 NEW! - wersja na MSD7818

Post autor: @GUTEK@ » 13 grudnia 2012, o 16:19

Jaka wersja softu? Przywracałeś ustawienia fabryczne?

Próbowałeś zmienić pendrive? Oraz sformatować go w tunerze?

ecikk
Posty: 2
Rejestracja: 12 grudnia 2012, o 19:32
Odbiornik: hd-80 new
Instalacja antenowa: kablowka

Re: WIWA HD-80 NEW! - wersja na MSD7818

Post autor: ecikk » 14 grudnia 2012, o 10:15

Pendrive zmieniałem, nawet sprawdzałem na karcie CF z czytnikiem na NTFS i FAT32, przywracałem ustawienia fabryczne, zmieniałem rozdzielczosci, kabel hdmi, nawet na zwykłym kablu euro jest to samo. Softu narazie nie zmieniałem, bo myslalem ze zmiana softu nic nie da. a soft mam - wersja oprogramowania: 11227.1 wersja sprzetu 1.0

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-80 NEW! - wersja na MSD7818

Post autor: @GUTEK@ » 14 grudnia 2012, o 16:19

Wgraj najnowszy, ten na stronie Wiwy co jest dostępny.

katopo
Posty: 12
Rejestracja: 8 maja 2012, o 08:41
Odbiornik: Wiwa HD80
Instalacja antenowa: Zwykła siatkowa antena na dachu + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Konin/Żółwieniec

Re: WIWA HD-80 NEW! - wersja na MSD7818

Post autor: katopo » 25 stycznia 2013, o 18:34

Mam problem z tym tunerem. Podczas oglądania filmu DivX z napisami to napisy są przycięte na dole ekranu (widać tylko górną połowę) oraz nie pokazuje polskich znaków.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-80 NEW! - wersja na MSD7818

Post autor: @GUTEK@ » 26 stycznia 2013, o 10:51

Telewizor CRT?

Jaki to format napisów, jakie kodowanie? Jaka wersje oprogramowania, w znanych mi wersjach nie ma problemu z polskimi znakami.

katopo
Posty: 12
Rejestracja: 8 maja 2012, o 08:41
Odbiornik: Wiwa HD80
Instalacja antenowa: Zwykła siatkowa antena na dachu + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Konin/Żółwieniec

Re: WIWA HD-80 NEW! - wersja na MSD7818

Post autor: katopo » 26 stycznia 2013, o 12:08

Telewizor CTR
Format napisów to TXT oraz próbowałem na SRT ale jest tak samo.
Co do kodowania to nie wiem (jak to sprawdzić?)
wersja oprogramowania to: 120805 a sprzętu to : 1.0

pio88
Posty: 21
Rejestracja: 17 lutego 2012, o 21:24
Odbiornik: Wiwa HD-80 New
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jagodnik

Re: WIWA HD-80 NEW

Post autor: pio88 » 18 lutego 2013, o 13:50

Mam problem z napisami, bo nie wiem jak ustawić, żeby ostatnio wyświetlona linia zniknęła po kilku sekundach wyświetlania (teraz nawet jeśli w filmie pojawi się tylko jedna linia na początku filmu, będzie ona wyświetlana aż do końca). Mam wgrane najnowsze oprogramowanie z oficjalnej strony. Jak to zmienić?

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: WIWA HD-80 NEW

Post autor: kb997 » 18 lutego 2013, o 15:48

@Pio88
Czy z wszystkimi filmami tak masz czy tylko sporadycznie. Podejrzewam, że możesz mieć w pliku z napisami błędy. Możesz spróbować otworzyć pilk napisów w jakimś programie do edycji napisów i ewentualnie ustawić w nim maksymalny czas wyświetlania napisów. Nie wiem natomiast czy w tunerze jest opcja czasu wyświetlania.

pio88
Posty: 21
Rejestracja: 17 lutego 2012, o 21:24
Odbiornik: Wiwa HD-80 New
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jagodnik

Re: WIWA HD-80 NEW

Post autor: pio88 » 19 lutego 2013, o 14:56

Rzeczywiście była to kwestia odpowiedniego sformatowania pliku z napisami (chociaż wspomniana opcja maksymalnego czasu wyświetlania by się mimo wszystko przydała).

Inny problem, który zauważyłem w najnowszym oprogramowaniu (być może występował wcześniej). Wszystkie filmy są obcinane po lewej i prawej stronie (niby niewiele, bo tylko jakaś 1/9 nie jest wyświetlana, ale jest to po prostu niezrozumiałe zachowanie). Dotyczy to zarówno programu TV wyświetlanego na żywo, nagranych PVR jak i filmów zgranych z komputera (ustawienie ekranu oczywiście 4:3letterbox). Można to łatwo zaobserwować zatrzymując i minimalizując nagrany film do okienka (tryb pvr i film) - wtedy widać, że nagrane jest więcej niż widzimy, gdy powiększymy obraz na pełny ekran. Obraz jest przycięty po bokach. Czy to przycinanie ma jakikolwiek sens poza tym, że obraz jest minimalnie większy w pionie kosztem ucięcia części kadru? Wygląda to trochę na uszczęśliwianie na siłę, bo do przycinania mamy przecież ustawienie 4:3panscan, a tutaj powinien być pełny obraz...

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-80 NEW

Post autor: m@rtops » 19 lutego 2013, o 15:11

pio88 pisze: Wszystkie filmy są obcinane po lewej i prawej stronie
poczytaj od postu kol.@imakowski - temat "przechodzi" na str.5 ;)
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... 0&start=60

pio88
Posty: 21
Rejestracja: 17 lutego 2012, o 21:24
Odbiornik: Wiwa HD-80 New
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jagodnik

Re: WIWA HD-80 NEW

Post autor: pio88 » 19 lutego 2013, o 17:56

Dzięki za namiary. Mój CRT jest stosunkowo nowy, obraz jest przycięty chyba nawet mniej niż na Twoich zdjęciach w tamtym wątku.

Inny problem: tuner ma czasami problem z odpowiednim wyświetleniem nagranego materiału w trybie PVR. Można to stwierdzić np. na serialu Czas Honoru, który aktualnie nadają na TVP Historia. Przy odtwarzaniu nagranego wcześniej odcinka obraz wyświetlany jest poprawnie albo rozciągnięty na całość ekranu (i nie można tego skorygować ustawieniami proporcji). Nie wiem czy przypadkiem nie zależy to od tego w którym momencie rozpoczęliśmy nagrywanie - czy w trakcie reklam czy już gdy rozpoczął się serial. I zależnie od tego podczas startu odtwarzania w trybie PVR tuner decyduje o formacie wyświetlania - w efekcie film jest wyświetlany tak jak początkowa reklama czyli na całości, nienaturalnie rozciągnięty w pionie. Ale to tylko moje przypuszczenie. Może ktoś wie co jest źródłem tego błędu i jak się tego pozbyć? Przypuszczam, że to dotyczy również nowszych modeli Wiwy (czy ktoś mógłby to sprawdzić).

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-80 NEW

Post autor: m@rtops » 19 lutego 2013, o 18:03

pamiętam że były takie błędy zgłaszane (dawno nie wiem jak to wygląda teraz) że nagranie wybierało format w momencie zaczęcia nagrania i najczęściej właśnie przez reklamy następował błąd w nagranym materiale - może ustawienie "auto" dało by jakiś efekt? :?

edit
o - to już kol.@Gutek wytłumaczył :D
Ostatnio zmieniony 19 lutego 2013, o 18:05 przez m@rtops, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-80 NEW

Post autor: @GUTEK@ » 19 lutego 2013, o 18:04

Dokładnie tak, tuner nie aktualizuje zmian proporcji materiału podczas odtwarzania. Problem znany, ale coraz mniej występujący, bo już praktycznie wszystko jest w 16/9. Mimo to czasem trafi się na 4/3 i wtedy to przeszkadza.

pio88
Posty: 21
Rejestracja: 17 lutego 2012, o 21:24
Odbiornik: Wiwa HD-80 New
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jagodnik

Re: WIWA HD-80 NEW

Post autor: pio88 » 19 lutego 2013, o 18:20

Czyli jak reklama jest 4:3, to Czas Honoru będzie rozciągnięty? No, to chyba jednak dosyć często się to zdarza, bo właśnie leci trzecia seria - oglądam wszystkie odcinki z PVR i mniej więcej co drugi mam taki rozciągnięty... Także problem jest dosyć dokuczliwy. A coś wam wiadomo, czy mają to naprawić, bo wyszukałem taki wpis Gutka, że niby już dawno w 100% naprawione:
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=101215#p101215
;)

Nie mogliby zrobić tak, żeby w trybie PVR na bieżąco aktualizował format tak jak przy bezpośrednim odbiorze TV? Przypuszczam, że transmisja na żywo non-stop nadaje jakiś identyfikator formatu i kwestia nagrania i powiązania tej informacji z plikiem .mts

Madrass
Posty: 118
Rejestracja: 5 kwietnia 2013, o 22:40

Re: WIWA HD-80 NEW

Post autor: Madrass » 6 kwietnia 2013, o 13:31

Posiadam ten dekoder z najnowszą dostępną wersją oprogramowania pobraną ze strony kolegi Gutka. Jednak ta wersji oprogramowania nie posiada dwóch funkcji które są dla mnie ważne: wyśrodkowanego teletekstu (tekst jest rozciągnięty na cały ekran telewizora kineskopowego, są urwane z każdej strony ekranu i litery w nim cały czas drgają i rozmazują się co utrudnia korzystanie z tej funkcji) oraz nie można włączyć skanowania tylko niekodowanych kanałów. Ten dekoder jest używany głównie przez osoby starsze i dlatego zależy mi na tych dwóch funkcjach.

W oprogramowaniu do WIWA HD-90 New widziałem że te funkcje są dostępne. Mam pytanie czy jest możliwość zainstalowania aktualizacji do mojego dekodera HD-80 New, bez utraty gwarancji i uszkodzenia dekodera?

Madrass
Posty: 118
Rejestracja: 5 kwietnia 2013, o 22:40

Re: WIWA HD-80 NEW

Post autor: Madrass » 30 maja 2013, o 13:14

Przepraszam za post pod postem ale mam pewien problem z rozsypującymi się kałanami. Za każdym wyłączeniem i włączeniem dekodera mimo że ustawiałem je wg własnego uznania, sortują się następująco: 1-8 Mux2 9-15 Mux1.

Mam ustawione:
sortowanie wg LCN
LCN- wyłączone

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Re: Odp: WIWA HD-80 NEW

Post autor: kb997 » 30 maja 2013, o 13:29

No to jak masz LCN wyłączone to po co dajesz sortowanie wg LCN. Wyłącz tez to sortowanie.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-80 NEW

Post autor: @GUTEK@ » 30 maja 2013, o 22:32

Przywróć ustawienia fabryczne a potem ręcznie przeskanuj tylko te kanały na których masz nadawane multipleksy w swojej okolicy.

Odpowiedz