WIWA HD-100 NEW

sdolas
Posty: 128
Rejestracja: 27 czerwca 2011, o 12:00
Odbiornik: WIWA HD-100
Instalacja antenowa: zwykła siatka :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŚREM

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: sdolas » 7 lutego 2014, o 20:38

Ja też miałem co dziennie posypaną kolejność.
Zadzwoniłem do serwisu i jest na to rada, skuteczna :)
Trzeba zrobić wyszukiwanie ręczne a nie automatyczne :lol:

sdolas
Posty: 128
Rejestracja: 27 czerwca 2011, o 12:00
Odbiornik: WIWA HD-100
Instalacja antenowa: zwykła siatka :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŚREM

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: sdolas » 7 lutego 2014, o 20:52

Z tematem DD 5.1 w tym tunerze jest coś nie tak.
Fajnie jakby wsparcie techniczne Wiwy zajęło się tym tematem.


Drążę temat od kiedy mam amplituner. TVP trochę tego 5.1 nadaje, TVN też to dlaczego nie korzystać.
Tuner na żywo puszcza DD na ampli bez problemu, właśnie oglądałem otwarcie olimpiady i ładnie 5.1 szło na głośniczki, ampli pokazywał DD.
Nagrałem fragment i puściłem z pendraka i mega lipa, tylko stereo, choć materiał zawiera 3 ścieżki dźwiękowe :roll:, na każdej ampli widzi tylko stereo.
I nagle eureka .... skoro nagrywa w formacie .mts ręcznie zmieniłem format na .ts, odtworzyłem jako film i o dziwo bez problemu DD poszedł prawidłowo na amplituner :P
Ewidentnie coś nie tak z tunerem, raczej jakaś wtopa softowa.
Na szczęście do obejścia :P

ReaderPL
Posty: 59
Rejestracja: 13 marca 2012, o 12:17
Odbiornik: WIWA HD-100 NEW
Instalacja antenowa: Antena DVB-T (siatkowa)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków, Katowice, Wisła G Skrzyczne

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: ReaderPL » 8 lutego 2014, o 10:35

sdolas pisze:Trzeba zrobić wyszukiwanie ręczne a nie automatyczne :lol:


Muszę koniecznie spróbować, bo to jest strata czasu, ciągłe układanie :)

OrientMan
Posty: 46
Rejestracja: 24 lipca 2012, o 14:07
Odbiornik: Opticum STB HD1, Wiwa HD100 New
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: OrientMan » 8 lutego 2014, o 13:48

#BEAVER# pisze:Model: BOX-HDTV
Wersja SW: 20.12.10.25_1
Wersja sprzętowa: 7818.5007.1
Ciekawe, wydaje się taki sam ale u mnie model pokazywał BOX-TV. Jeśli dobrze przepisałeś, to musi że mają bajzel w numeracji softu (na pewno masz WIWA HD100 NEW? ;)).
sdolas pisze:(...)Trzeba zrobić wyszukiwanie ręczne a nie automatyczne :lol:
Może zacytuj to co serwis zaproponowal? Ja nawyszukiwałem się ręcznie "po pachy" i naustawiałem. Przy okazji: wyszukiwanie ręczne jest możliwe o ile przynajmniej jeden program jest na liście. Jak się go skasuje albo przywróci ustawienia fabryczne, to mamy do wyboru tylko wyszukiwanie automatyczne.

OrientMan
Posty: 46
Rejestracja: 24 lipca 2012, o 14:07
Odbiornik: Opticum STB HD1, Wiwa HD100 New
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: OrientMan » 8 lutego 2014, o 13:55

sdolas pisze:[b](...)Ewidentnie coś nie tak z tunerem, raczej jakaś wtopa softowa.(...)
Dzięki za info, może kiedyś się przyda. A z softem to jak widać nadal problem.

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 218
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, Wiwa 90HD
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant. Uni Line LOG 560UD
20km-Trzeciewiec, 3,2km-Chodkiewicza
22km-Solec Kuj.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: Bogoes » 8 lutego 2014, o 15:06

sdolas pisze:(...)Trzeba zrobić wyszukiwanie ręczne a nie automatyczne :lol:
Może zacytuj to co serwis zaproponowal? Ja nawyszukiwałem się ręcznie "po pachy" i naustawiałem. Przy okazji: wyszukiwanie ręczne jest możliwe o ile przynajmniej jeden program jest na liście. Jak się go skasuje albo przywróci ustawienia fabryczne, to mamy do wyboru tylko wyszukiwanie automatyczne.

Nie masz racji... przywracasz ust.fabryczne... po pojawieniu się okna automatycznej instalacji klikasz przycisk "exit", później na "menu" i wybierasz w menu wyszukiwanie ręczne... i wszystko. Tak przynajmniej jest w HD90 i pewnie w "setce" też. :D

Awatar użytkownika
#BEAVER#
Posty: 171
Rejestracja: 17 stycznia 2012, o 21:14
Odbiornik: LG LA620S, Wiwa HD-100,90,50, Ferguson T650i
Instalacja antenowa: "Kierunkowa" + symetryzator (300m n.p.m.+8m n.p.t.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katow,Ornontowice,Wisła,Frýdek-M,Ostrava

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: #BEAVER# » 8 lutego 2014, o 15:12

@OrientMan - na pewno mam model HD-100 NEW:

Obrazek

Obrazek

@Bogoes - masz rację, jest możliwość skanowania ręcznego po przywróceniu ustawień fabrycznych.

ReaderPL
Posty: 59
Rejestracja: 13 marca 2012, o 12:17
Odbiornik: WIWA HD-100 NEW
Instalacja antenowa: Antena DVB-T (siatkowa)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków, Katowice, Wisła G Skrzyczne

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: ReaderPL » 8 lutego 2014, o 16:58

Właśnie sobie zeskanowałem ręcznym wyszukiwaniem programy i tak mi się wydaje, że mój dekoder ustala programy na liście według siły sygnału, a nie jakości. Te, które mają słabszą siłę sygnału, a nawet 100% jakości są odrzucane na rzecz innych, które mają mniejszą jakość. Tak to u mnie wygląda.
Potwierdzam, da się skanować programy po przywróceniu ustawień fabrycznych, tylko trzeba wejść w menu nie z głównego ekranu, tylko z ekranu wyszukiwania automatycznego (pojawia się po wejściu w HD TV).

U mnie również jest
Model: BOX-HDTV (mam HD-100 NEW)
Wersje SW i sprzętowa takie same jak u #BEAVER#

OrientMan
Posty: 46
Rejestracja: 24 lipca 2012, o 14:07
Odbiornik: Opticum STB HD1, Wiwa HD100 New
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: OrientMan » 8 lutego 2014, o 18:09

Dziękuję #BEAVER#, ReaderPL i Bogoes za szybkie odpowiedzi, zadziałało wg opisu ReaderPL. Nie przyszło mi do głowy żeby pocisnąć Menu na ekranie początkowym automatycznego wyszukiwania. Sposob zaproponowany przez Bogoes: "po pojawieniu się okna automatycznej instalacji klikasz przycisk "exit", później na "menu" i wybierasz w menu wyszukiwanie ręczne" nie działa, wyświetla komunikat "Proszę wejść w tryb TV pierwszy!".
Ciekawe czy serwis poprzestanie na podpowiadaniu klientom obejścia problemu czy jednak wydadzą poprawkę.
Niemniej sortowanie nadal się rozsypuje ale po dłuższym wyłączeniu z pilota. Wyłączenie na jakieś pół minuty nie powoduje rozprogramowania.

panaho
Posty: 176
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: panaho » 10 lutego 2014, o 13:54

sdolas pisze:Ja też miałem co dziennie posypaną kolejność.
Zadzwoniłem do serwisu i jest na to rada, skuteczna :)
Trzeba zrobić wyszukiwanie ręczne a nie automatyczne :lol:
----------
I.T.P.




Panowie, zmiłujcie się, przecież to jest "wałkowane" już od dłuższego czasu w wielu wątkach na tym forum.
I nie tylko na tym :D
Ktoś kiedyś wspomniał o podpięciu tego jako jakieś FAQ i to nie był zły pomysł. ;)

OrientMan
Posty: 46
Rejestracja: 24 lipca 2012, o 14:07
Odbiornik: Opticum STB HD1, Wiwa HD100 New
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: OrientMan » 10 lutego 2014, o 21:06

panaho pisze:Panowie, zmiłujcie się, przecież to jest "wałkowane" już od dłuższego czasu w wielu wątkach na tym forum. I nie tylko na tym :D (...)
Przejrzałem ten wątek - nie było rozwiązania. Twoje rozwiązanie znalazłem teraz na wątku o WIWIE HD-50 - na nim może zapamiętuje sortowanie programów przez użytkownika, lecz na HD100 New - nie. Czy ma sens porównywanie zachowania podobnych dekoderów z raczej różną wersją firmware? No i po trzecie u mnie problem się ujawnił niedawno, więc uderzam do serwisu i do wątku o moim dekoderze (serwis maila na razie ignoruje). Idea FAQ - jak najbardziej.

Awatar użytkownika
#BEAVER#
Posty: 171
Rejestracja: 17 stycznia 2012, o 21:14
Odbiornik: LG LA620S, Wiwa HD-100,90,50, Ferguson T650i
Instalacja antenowa: "Kierunkowa" + symetryzator (300m n.p.m.+8m n.p.t.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katow,Ornontowice,Wisła,Frýdek-M,Ostrava

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: #BEAVER# » 10 lutego 2014, o 22:55

OrientMan pisze:
panaho pisze:Panowie, zmiłujcie się, przecież to jest "wałkowane" już od dłuższego czasu w wielu wątkach na tym forum. I nie tylko na tym :D (...)
Przejrzałem ten wątek - nie było rozwiązania. Twoje rozwiązanie znalazłem teraz na wątku o WIWIE HD-50 - na nim może zapamiętuje sortowanie programów przez użytkownika, lecz na HD100 New - nie.

Jest co najmniej jeden przypadek, że w Wiwie HD-100 NEW ustawienia listy kanałów zostają zapamiętane... ;)

ReaderPL
Posty: 59
Rejestracja: 13 marca 2012, o 12:17
Odbiornik: WIWA HD-100 NEW
Instalacja antenowa: Antena DVB-T (siatkowa)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków, Katowice, Wisła G Skrzyczne

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: ReaderPL » 11 lutego 2014, o 21:28

sdolas pisze:Ja też miałem co dziennie posypaną kolejność.
Zadzwoniłem do serwisu i jest na to rada, skuteczna :)
Trzeba zrobić wyszukiwanie ręczne a nie automatyczne :lol:



Właśnie miałem poukładane programy, które zostały znalezione przez wyszukiwanie ręczne i z przykrością muszę stwierdzić, że wszystkie się wymieszały. Teraz próbuję sposobu ze zmianą nazw programów (bardzo czasochłonne jest wpisywanie nazw na klawiaturze ekranowej za pośrednictwem pilota, do tego brak spacji).

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 933
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: Domel28 » 11 lutego 2014, o 22:54

Spacja powinna być dostępna po ustawieniu "klawisza" CAPS w pozycji "ON". Chyba że w tej Wiwie jest jakaś inna klawiatura ekranowa.

ReaderPL
Posty: 59
Rejestracja: 13 marca 2012, o 12:17
Odbiornik: WIWA HD-100 NEW
Instalacja antenowa: Antena DVB-T (siatkowa)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków, Katowice, Wisła G Skrzyczne

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: ReaderPL » 13 lutego 2014, o 12:59

Uwierz mi, próbowałem wszystkich kombinacji i niestety nie ma spacji.

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 933
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: Domel28 » 13 lutego 2014, o 13:19

To nie wiem. U mnie w LV6TBOXHD v.2 (menu takie samo jak w Wiwie) ustawiam CAPS ON wtedy dostępne są małe litery i jeden kwadracik jest pusty i to jest właśnie spacja.

OrientMan
Posty: 46
Rejestracja: 24 lipca 2012, o 14:07
Odbiornik: Opticum STB HD1, Wiwa HD100 New
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: OrientMan » 16 lutego 2014, o 18:41

Otrzymałem firmware 20.13.6.19 z serwisu Wiwy, na razie w trakcie badania.
Uwagi na szybko:
- automat nie zapamiętuje wszystkich programów ze wszystkich znalezionych MUX'ów
__- po takim wyszukaniu nie zapamiętuje kolejności programów
+ zapamiętuje kolejność programów po factory reset i ręcznym wyszukaniu
+ po wpisaniu audycji do harmonogramu wraca do niej na liście programów w EPG
+ w rozszerzonym info jest już z powrotem żółtą czcionką wyświetlana nazwa aktualnego programu
- procentowa wartość przezroczystości menu zawsze 25% mimo że działa
cdn.

ReaderPL
Posty: 59
Rejestracja: 13 marca 2012, o 12:17
Odbiornik: WIWA HD-100 NEW
Instalacja antenowa: Antena DVB-T (siatkowa)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków, Katowice, Wisła G Skrzyczne

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: ReaderPL » 16 lutego 2014, o 18:51

No proszę, cóż za niespodzianka, a miało już nie być aktualizacji do naszej Wiwy.

gregor2202
Posty: 1
Rejestracja: 22 września 2017, o 22:00
Odbiornik: Wiwa hd100 New
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa Televes HD Zenith zawieszona na maszcie przy kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: Opole, Chrzelice

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: gregor2202 » 29 września 2017, o 10:07

Witam! Mam problem z moją wiwą hd100 new, restartowała się i wymieniłem w niej pamięć ale nie mam i nigdzie nie mogę znaleźć dump flesha. Wgrałem od hd95 dekoder działa ale nie mogę zaktualizować oprogramowania do HD100....dekoder nie widzi pendriva. Robiłem to nie pierwszy raz z innymi wiwami ale z hd100 new po raz pierwszy. jeśli ktoś mógłły poratować dump flashem to byłbym wdzięczny. Dzwoniłem do serwisu producenta ale nie wysyłają fleshy, mogą wgrać jak się im wyśle dekoder. Pozdrawiam.

zinox
Posty: 131
Rejestracja: 25 lipca 2011, o 21:17
Odbiornik: tv LG
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Dęblin/Ryki

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: zinox » 1 października 2017, o 22:05

na stronie @Gutek powinieneś znaleźć
http://www.gutek.com.pl/softy.htm


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika