WIWA HD-100 NEW

kjt
Posty: 355
Rejestracja: 26 czerwca 2011, o 12:35
Odbiornik: Wiwa HD-90new
Instalacja antenowa: Odchudzona siatka
SWA-1/LUX
3m n.p.t <6m kabla
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Piaski 26km

Re: W jakiej rozdzielczości nagrywa dekoder wiwa hd 100 new?

Postautor: kjt » 18 lipca 2012, o 13:50

Tunery nagrywają strumień jaki emitują nadawcy. Nie masz wpływu na jakiekolwiek parametry nagrania. Mediainfo lub "normalny" odtwarzacz dają możliwość podglądu parametrów a/v.

Te z ojro to może testy mux4 czyli mobliny cyfrowy polsat (sygnał kodowany więc nie pooglądasz).

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: m@rtops » 18 lipca 2012, o 18:12

bebok12345 pisze:Słyszałem że PULS 2 ma nadawać od 16 lipca i narazie nic,

no prawie ;)
http://media2.pl/media/94185-W...c.html

Mikki
Posty: 5
Rejestracja: 13 czerwca 2012, o 16:26

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: Mikki » 18 lipca 2012, o 20:16

Dodzwoniłem się do Serwisu Wiwy w sprawie DTS po Coaxial i okazuje się, że ten model nie ma takiej możliwości... tylko HDMI, bo "inaczej się nie da".... Ciekawe, w innych modelach się dało, a w nowym nie... I tyle w tym temacie.

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1286
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: seba133 » 17 sierpnia 2012, o 13:30

Mojemu koledze padł czytnik kart pamięci. Wiecie może czym to jest spowodowane? Karta jest zgodna z czytnikiem i do tej pory wszystko działało. :?: :?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: @GUTEK@ » 17 sierpnia 2012, o 16:56

A skąd mamy wiedzieć co Twój kolega robił z tym czytnikiem. Powodów może być wiele.

Niech sprawdzi jeszcze na innej karcie SD. Czytnik w tym tunerze składa się z jakiegoś sterowniki USB-SD i slotu na karty SD. Sprawdź czy przypadkiem styki nie są powyginane, więcej i tak nic nie zrobisz.

kszyniu
Posty: 5
Rejestracja: 18 sierpnia 2012, o 02:14

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: kszyniu » 18 sierpnia 2012, o 02:38

...koledzy, naczytałem się już trochę i mam pewnie mętlik. Proszę o pomoc i poradę.

Zastanawiam się na zakupem WIWY i waham się między 100 a 90.

Generalnie po tym co się naczytałem jestem za 90, ale... brakuje mi w niej wyjścia audio (stereo L/R),
które jak zauważyłem jest w 100 w postaci (2x chinch).
Zależy mi na tym aby mieć możliwość przeniesienia dźwięk audio z tunera bezpośrednio do wzmacniacza,
w którym mam wejście analogowe stereo L/P tzw. "chinch x2" (czerwony i biały)

Może macie jakieś inne pomysły, które by umożliwiały takie podłączenie w WIWA90.
Dodam, iż niestety nie mam wejścia Koaksjalne'go w moim wzmacniaczu :-(
bo to załatwiło by sprawę, gdyż występuje ono zarówno w wer. 100 jak i 90.

z góry dzięki za pomocne sugestie.
Ostatnio zmieniony 18 sierpnia 2012, o 17:41 przez kszyniu, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: m@rtops » 18 sierpnia 2012, o 08:56

kszyniu pisze: Generalnie jestem za 90, ale brakuje mi w niej wyjścia audio

nieprawda - od wprowadzenia wersji "new" - HD50 oraz HD90 posiadają analogowe wyjścia audio (stereo) w postaci gniazda "jack 3,5mm" :D
taki kabel rozwiązuje problem podłączenia
http://tnij.org/rs95
ewentualnie taka "przejściówka"
http://tnij.org/rs96

kszyniu
Posty: 5
Rejestracja: 18 sierpnia 2012, o 02:14

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: kszyniu » 18 sierpnia 2012, o 10:32

m@rtops :) .... dzięki za sugestię.
Faktycznie jeśli jest tak jak piszesz, że wer. 90 NEW posiada mini-Jack o czym nie wiedziałem !!! to problemie byłby rozwiązany.

Muszę się tylko upewnić,że wer. 90 NEW na pewno ma to wyjście i że taką udami się nabyć.

apropo wer. NEW 90 - w jaki sposób ją najłatwiej rozpoznać. Oczywiście poza wyjście mini-JACK o którym pisze kolega m@rtops.
Na co innego zwrócić uwagę aby ją rozpoznać ?

Wówczas byłbym za 90-tką ze względu na plusy tj.: wew. zasilacz, zegar, auto wyłącznik. (czego nie ma w 100-tce)

koledzy a jak z oprogramowaniem do 90-tki Będzie nadal aktualizowane ?
Czy za jakiś czas okaże się że zostaniemy w czarnej dup...
Ostatnio zmieniony 18 sierpnia 2012, o 17:45 przez kszyniu, łącznie zmieniany 4 razy.

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: Tom345 » 18 sierpnia 2012, o 10:37

Na pudełku jest napis NEW, wystarczy popatrzeć. ;)

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: m@rtops » 18 sierpnia 2012, o 11:00

już raczej innej niż "new" nie dostaniesz ;)
kszyniu pisze:auto wyłącznik.

tzn? :roll:
kszyniu pisze:koledzy a jak z oprogramowaniem do 90-tki Będzie nadal aktualizowane ?

jest wszystko poprawiane na bieżąco (oczywiście próżno nowych softów szukać na stronie producenta :x )
jest to jeden z "flagowych" modeli STB wiwy więc że z niego zrezygnują - wątpię :D

edit
poznasz po : pudełku
http://tnij.org/rtax
i wejście "jack" nad wejściem "hdmi" ("stara" HD90 ma w tym miejscu śrubkę ;) )
http://tnij.org/rtay

kszyniu
Posty: 5
Rejestracja: 18 sierpnia 2012, o 02:14

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: kszyniu » 18 sierpnia 2012, o 15:00

m@rtops pisze:już raczej innej niż "new" nie dostaniesz ;)

...z tego to i nawet się cieszę. Skoro stara nie ma wyjścia audio (miniJACK lub chinch ) na którym mi zależy.

m@rtops pisze:
kszyniu pisze:auto wyłącznik.
tzn? :roll:


...miałem na myśli funkcję włączania/wyłączenia nagrywania z timerem,
której jak wyczytałem niby nie ma w wer. (100 / 100-NEW) ? Osobiście uważam to za -
Ostatnio zmieniony 18 sierpnia 2012, o 17:39 przez kszyniu, łącznie zmieniany 9 razy.

kszyniu
Posty: 5
Rejestracja: 18 sierpnia 2012, o 02:14

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: kszyniu » 18 sierpnia 2012, o 16:09

m@rtops pisze:
kszyniu pisze:koledzy a jak z oprogramowaniem do 90-tki Będzie nadal aktualizowane ?

jest wszystko poprawiane na bieżąco (oczywiście próżno nowych softów szukać na stronie producenta :x )
jest to jeden z "flagowych" modeli STB wiwy więc że z niego zrezygnują - wątpię :D


...hmm no wiesz,myślę sobie,że 100 jest chyba nowszym modelem ?
Pytanie czy nie odpuszczą sobie aktualizacji softu do 90-tki na rzecz rozwoju 100 ?

Zdaje się,że jedne z kolegów tj: @gutek@ na ten temat sporo wie ?
Zaprzyjaźniony jest chyba z chinczykami :)

@gutek@ Co sądzisz ?
Możesz w tej sprawie się wypowiedzieć?
Ostatnio zmieniony 18 sierpnia 2012, o 17:38 przez kszyniu, łącznie zmieniany 1 raz.

kszyniu
Posty: 5
Rejestracja: 18 sierpnia 2012, o 02:14

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: kszyniu » 18 sierpnia 2012, o 16:48

m@rtops pisze:poznasz po : pudełku
http://tnij.org/rtax
i wejście "jack" nad wejściem "hdmi" ("stara" HD90 ma w tym miejscu śrubkę ;) )
http://tnij.org/rtay


...faktycznie wer. 90 "NEW" ma to na czym mi zależało:
>>> wyjście audio (miniJack L/R), więc przewód (miniJack <=> 2x chinch) załatwia mi sprawę. Nawet takowy posiadam :)

ponadto ten fakt jednoznacznie wyróżnia tę wersję i załatwia wątpliwość czy to jest wersji "NEW" czy nie "NEW"
m@rtops ...dzięki przyjacielu. Jesteś WIELKI.

...szkoda,że 90-tka "NEW" nie ma optycznego wyjścia audio :(

PS. choć na zdjęciu,które udostępniłeś niby po prawej str. obudowy coś jest zaznaczone jak by tam miało być wyjście audio - optyczne.
Zapewne go tam nie ma,ale może w kolejnej edycji już będzie ?

No to teraz pewno przeniosę się na forum 90-tki,bo już chyba rozwiałem wątpliwości co kupić. Oczywiście stawiam na 90-tkę "NEW"
Ostatnio zmieniony 18 sierpnia 2012, o 17:38 przez kszyniu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: m@rtops » 18 sierpnia 2012, o 17:33

dzięki jak pomogłem :P
:D
Ostatnio zmieniony 18 sierpnia 2012, o 20:53 przez m@rtops, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 218
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, Wiwa 90HD
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant. Uni Line LOG 560UD
20km-Trzeciewiec, 3,2km-Chodkiewicza
22km-Solec Kuj.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: Bogoes » 18 sierpnia 2012, o 17:47

@kszyniu... jeżeli chcesz wiedzieć więcej o HD90, to na stronie wiwy masz dokładną instrukcję w .pdf-ie (po polsku): http://www.wiwa.info.pl/index.php?id=12 , niekiedy się przydaje :)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: @GUTEK@ » 19 sierpnia 2012, o 20:29

kszyniu pisze:Pytanie czy nie odpuszczą sobie aktualizacji softu do 90-tki na rzecz rozwoju 100 ?

A skąd ja mam to wiedzieć?
Pisz tam: http://www.wiwa.info.pl/index.php?id=3

OrientMan
Posty: 46
Rejestracja: 24 lipca 2012, o 14:07
Odbiornik: Opticum STB HD1, Wiwa HD100 New
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: OrientMan » 20 września 2012, o 13:44

Nieco dłuższy wybiórczy test dekodera Wiwa HD100 New (c.d.n.)

Podsumowanie: dekoder prawie dobry, w zasadzie wymagane funkcje są i w zasadzie działają choć zdarzają się istotne problemy

Informacja z dekodera:
Model: BOX-TV
Wer.oprogr.: 20.12.03.14
Wer.sprzętu: 7818.5007.1

Test w okolicznościach przyrody technicznej:

- TV CRT 25" z kineskopem Trinitron
- przyzwoity przewód SCART wielokrotnie sprawdzony
- antena siatkowa z nieprzyzwoicie wzmocnionym sygnałem ze Ślęży (MUX1,MUX2) oraz znacznie słabszym bocznym MUX3 i jeszcze jakiś MUX4 (?) z programami kodowanymi, odbiór ok. 29 programów (21 niekodowanych, 8 kodowanych (7 TV, 1 radiowy))

TEST (plusy i minusy)
SPRZĘT, OPROGRAMOWANIE i pozostałe
+/- start tunera do ukazania się menu lub programu ok. 10s (minus bo zawsze będzie za długo)
+/- pilot "czytany" jest względnie dobrze z kierunku, nie pracuje z odbić, przyciski trochę twardawe, działają nie do końca pewnie
+ z prądożernego dysku 500GB/NTFS/USB2 odczytuje filmy i inne pliki
__+ opcja SETUP\Konfiguracja PVR\Format pokazuje aktualny stan dysku (napis u dołu EN_NTFS 246,76GB/465,76GB)
__- SETUP\Konfiguracja PVR\Urządzenie nagrywające nie akceptuje podanego nośnika, pokazuje NTFS ale raportuje: Całkowita przestrzeń : 0 MB, Wolne miejsce : 0 MB
__- format w Windows XP na NTFS nie pomógł, dopiero formatowanie w urządzeniu umożliwiło użycie dysku do TimeShiftu i nagrywania (nadaje partycji etykietę "123456789")
__komentarz: wydaje się, że oprogramowanie tunera na kilka sposobów podchodzi do kwestii rozpoznawania pamięci masowej i domyślny format w Windows nie był rozpoznany
+ uruchomił i rozpoznał prawidłowo dysk 1TB USB 3.0 NTFS (a był formatowany pod Windows XP)
!- zdarza się, że gubi (jak dotąd 2 razy w ciągu dwóch dni) ustawienia i proponuje fabryczne - poważny błąd, stało się to prawodpodobnie po normalnym wyłączeniu i włączeniu z pilota
+ po wyłączeniu z pilota wyłącza po paru sekundach zasilanie na USB
__- brak opcji wyłączania po czasie bezczynności ze strony pilota (Sleep)
komentarz: skutek jest taki, że domownicy, nienawykli do więcej niż jednego pilota do TV, oczywiście wyłączają tylko telewizor, a tuner pracuje i dalej kręci dyskiem. Brak tej opcji bez dyskusji dyskwalifikuje urządzenie w konkurencji ekologicznej.
- jeśli włożone są dwa nośniki (opcje: USB, Card), to żeby otworzyć któryś z nich, trzeba wybrać w oknie "USB" lub "Card". Po wyjściu poprzez EXIT do głównego menu Wiwa i próbie ponownego wejścia w odtwarzanie okazuje się, że nie można wybrać nośnika, bo urządzenie od razu przechodzi do ostatnio używanego. Żeby wybór się pojawił, trzeba w menu głównym Wiwa ponownie nacisnąć EXIT.
__komentarz: wydaje się to błędem programistów, którzy zapomnieli wyjść z dodatkowego zagnieżdżenia funkcji
+ złącza urządzenia dobrze trzymają wtyczki
+ jest blokada kanałów za pomocą kodu rodzicielskiego
__+ blokada wieku w zakresie 4..18 lat lub wyłączona
+ plus za slot SD/MMC do 32GB, do którego szybko można przełożyć kartę z aparatu i oglądać zdjęcia
komentarz: urządzenie odtwarzające różne rzeczy i nagrywające program TV powinno mieć przynajmniej 2 porty USB, jedno dla nagrywania/timeshift, drugie - dla okazjonalnie podłączanych pamięci masowych z plikami do odtworzenia. Poskąpienie tej możliwości zniechęca użytkowników do pełnego wykorzystania funkcji sprzętu.

OGLĄDANIE TV
- zmiana kanału prawie 3s - trochę długo
!+ na tej samej instalacji antenowej co do tej pory, w porównaniu z wcześniej testowanymi trzema tunerami, pomijając możliwe zmiany siły sygnału z nadajników, ten tuner odbiera prawie idealnie, tj. silnie nadawany MUX raportuje Siła/Jakość = 85%/92%..100%, dla słabego MUX'a - odpowiednio 76%/67%..87% i w zasadzie nie ma zakłóceń. To "w zasadzie" oznacza, że zdarzają się nieregularnie co jakiś czas (>5min.) "dziury" na każdym z MUX'ów (jakość spada na sekundę poniżej 60%) i wtedy obraz i dźwięk się sypią - trudno powiedzieć, czy to jakieś zakłócenia, może od urządzeń, bo czasami ich nie ma.
+ obraz TV poprawnie nasycony, wyraźny, proporcje i wymiary dobre, położenie także raczej dobre
__- położenie wszelkich menu wydaje się przesunięte w lewo i dlatego też część treści wychodzi poza ekran, także napisy z pliku zewnętrznego do filmów (ciekawe czy taki egzemplarz?)
- pojawia się niestabilność opóźnienia dźwięku dla TVP1 i TVP2, obraz czasami trochę przed dźwiękiem, czasem po, zwykle jest prawidłowo
+/- tuner steruje poprzez SCART zmianą formatu w telewizorze: podczas uruchamiania (ekran powitalny WiWa) telewizor przełącza się (bo ma taką możliwość) w tryb 16:9. Potem przechodzi w ustawiony format obrazu, przy czym formaty szerokoekranowe 16:9 przełączają telewizor także na 16:9 - ogólnie nieużyteczne, bo najlepsze jak dotąd ustawienie to "4:3 LetterBox" (wyświetlany pełny ekran dla nadawanego 4:3 lub "kopertowy" 4:3 z pasami - dla audycji szerokoekranowych)
- zdarzyło się, że po włączeniu napisów dla TV nie można ich było wyłączyć mimo kilku prób, dopiero wyłączenie z pilota jakby zapisało ustawienie na stałe

EPG i nagrywanie
- cofnięcie z "Plan nagr." (czyli harmonogram) wraca do bieżącej pozycji w programie a nie do ostatnio zaprogramowanego
- niewykorzystane klawisze Prev/Next do przeskakiwania o dzień lub stronę
- w "Plan nagr." nie ma nazwy audycji i przy kilku/kilkunastu zaprogramowanych pozycjach trudno stwierdzić co tam się ma nagrywać
komentarz: miejsce na nazwę być się znalazło gdyby je umieszczono zamiast zajmującego dużo miejsca numeru nagrania,który nie jest potrzebny gdy sortowanie wg daty i czasu. Uwaga ogólna: trzy powyższe cechy powodują, że programowanie i edycja, zwłaszcza odległych w czasie nagrań, jest bardzo uciążliwa
- w EPG naciśnięcie EXIT lub EPG wraca do wyświetlania kanału ale ze zbędnym paskiem informacyjnym na dole
komentarz: jeśli bym chciał to okienko zobaczyć, to nacisnąłbym INFO
- zmiana podglądu opisu kanału zmienia kanał
komentarz: i tak go nie widać, bo jest zasłonięty przez ekran EPG, a możnaby podsłuchać co leci w tle na dotychczasowym kanale
+ podczas nagrywania kanału można oglądać inny pochodzący z tego samego MUX'a
__+ nadchodzący czas nagrania nie skutkuje wyświetlaniem komunikatu sugerującego przełączenie kanału
__- zaprogramowane w EPG nagranie, po zakończeniu nagrywania samoczynnie i nieoczekiwanie przełączyło na kanał, który był nagrywany
__- informacja EPG z innego kanału niż nagrywany jest w tym momencie zubożona - wyświetlany jest tylko pierwsza plansza "Info" na dole ekranu
__- brak informacji EPG dla nagrywanego kanału - w zamian jest informacja o parametrach ilościowych nagrywanego programu oraz nośniku
__+ próba wybrania kanału z innego MUX niż z tego, z którego nagrywa, skutkuje komunikatem "Brak podglądu w trybie nagrywania"
- próba zaprogramowania w EPG audycji która już trwa skutkuje komunikatem "Termin nagrania już upłynął"
__+ na szczęście proponuje "Czy nagrywać [OK] lub Anuluj [Exit]
- nagranie z EPG w zbadanych granicach 23:33..0:27 nie chce się zacząć, wyświetla "Błędny harmonogram [OK] Wróć"
- zdarzyło się, że zamiast programowanego nagrania z EPG z czasem 0:00-02:00 tuner w kolejnym oknie zaproponował 23:30-23:53 (?)
!- zdarza się, że EPG pokazuje nazwę audycji, natomiast opis dotyczy następnej
!- w nazwie pliku nagrania pojawia się nazwa innej (następnej?) po faktycznie nagranej
- nagranie z EPG z dnia 17.09.2012 zapisuje w katalogu miesiąca (?) "HBPVR-092012"
- czasami nazwa nagrania zawiera nazwę audycji (Polsat), a czasami nie (TVP Kultura) - do sprawdzenia dlaczego tak jest
- gdy nagrywany jest jakiś program, nie działa naciśnięcie numeru kanału i OK, a tylko pokazuje listę kanałów, którą zwykle można wywołać klawiszem LIST
__- podczas nagrywania gdy wybrany jest inny kanał do podglądu, naciśnięcie LIST wyświetla propozycję (dokładnie tak jak poniżej):
"Napewno wyjść z zaplanowanych zad
ań? [OK] Tak [EXIT] Anuluj"
__- EXIT na podglądzie innego kanału niż nagrywany spowodowało wygaszenie obrazu na kilkanaście sekund i restart tunera
- wyłączenie z pilota podczas nagrywania z harmonogramu wyłącza tuner od razu. Porządne nagrywarki wyświetlają okno z wyborem czy wyłączyć już, czy po nagraniu

ODTWARZANIE FILMÓW
- mylące jest istnienie klawisza niebieskiego z napisem "Podgląd" gdy podświetlony jest plik nagrania programu. Podgląd możliwy jest dopiero po wybraniu OK, gdy w oknie pojawia się treśc nagrania
+ możliwość wznowienia odtwarzania jednego filmu z nośnika bez względu na zagnieżdżenie w katalogach
- podczas podglądu nie jest opisana funkcja żółtego klawisza (opcje odtwarzania: "Powtórz raz", "Powtórz wszystko", "Losowo", "Wył. powtarzanie")
+ sensowna regulacja wielkości czcionki dużej/normalnej/małej
+ w końcu możliwość wyboru żółtej czcionki napisów, chociaż chyba tylko dla filmów z pamięci masowej, napisy dla programu w TV (nie z telegazety) są białe i zielonkawe, chyba dla rozróżnienia wypowiedzi kilku osób
- prędkości przewijania w przód (MKV) ocenione "na czuja":
__2x = ok.3x
__4x = ok.40x
__8x = ok.80x
__16x = ok.100x
- tekst (wielkość normalna) drugiej linii napisów z pliku zewnętrznego (sprawdzony tylko TXT) wymazuje ogonki dolne pierwszej linii tekstu
+ można zmieniać nazwy kanałów
__- w tabeli znaków, bogatej w odmiany narodowe (cała masa a,e,i z chyba 5 odmianami górnych dodatków), nie ma polskich znaków diakrytycznych ani spacji
__- podwójnie występują znaki <>0123456789
komentarz: nie każdy pamięta z którego MUX'a który kanał jest nadawany - pomysł polega na tym żeby do nazwy kanału wstawić np. z przodu lub na końcu cyfrę oznaczającą MUX, żeby w harmonogramie nagrywania można było zobaczyć w obrębie jakiego MUX'a w trakcie nagrywania możemy się poruszać. Powyższe ograniczenia powodują malutki problem, że dla stacji ze spacją w nazwie nie można jej tak samo wpisać samemu. Zresztą cała ta robota jest guzik warta ze względu na sporadyczne resety tunera i odświeżanie listy kanałów.

TELEGAZETA
- wyraźne drgania linii na granicy koloru podczas wyświetlania telegazety (przeplot)
!+ zdumiewająco szybko, po chwili ładowania pierwszej strony, przechodzi do kolejnych różnych, czasami tylko czeka na pojawienie się strony w sygnale (prawdopodobnie buforuje strony telegazety)
- brak (?) klawisza zatrzymania podstrony - do sprawdzenia

ODTWARZANIE ZDJĘĆ (c.d.n.)
+ poprawnie wyświetla pliki foto z ustawionym w SETUP opóźnieniem przejścia do następnego slajdu i dostosowaniem do rozmiaru ekranu

ODTWARZANIE MUZYKI - sekcja do uzupełnienia

Mniej istotne cechy i problemy:
- w menu SETUP\Czas jest opcja "Kraj\Miasto", wyświetla "Warszawa" (opcja jest zależna od ustawienia opcji "Różnica czasu: Auto"), strzałki sugerują że coś można zmienić a nie da się. Poza tym powinno być oczywiście "Polska\Warszawa".
__- dla "Różnica czasu: Ręcznie" nie można ustawić "Kraj\Miasto" (dlaczego nie?) a tylko "Strefa czasowa", która jest wartością przesunięcia godziny względem GMT (odpowiednik dla Polski jest "GMT+1")
- zaślepki programowe w opcjach menu (SETUP\Wyszukiwanie automatyczne, SETUP\Wyszukiwanie ręczne, SETUP\Edycja programów), które kończą się komunikatem "Żeby aktywować MENU TV, przejdź do trybu HD TV i naciśnij przycisk MENU"
komentarz: intuicyjne to nie jest, a jeśli opcja nie działa z tego miejsca, to jej tam nie powinno być.
- dziwnie niestabilne położenie podmenu Gry, raz jest na szóstej pozycji (oddzielone pustą linią, domyślnie po przywróceniu ustawień fabrycznych), czasem wskoczy na 5 pozycję
- nie odwraca koloru jednej wybranej opcji SETUP\\Uruchamianie - napis przestaje być widoczny, pozostałe OK
- zamienione nazwy gier JigSaw i Reversi
- niepolszczyzny:
__- menu "SETUP" zamiast "Ustawienia"
__- W grze Tetris pojawia się "GAME OVER"
__- nie spolszczone gry: GoBang, Reversi (JigSaw nie wiem, bo nie znam zasad gry, a nie ma żadnych napisów, dopóki się gra nie skończy)
- nieco mylący napis "HD TV" w menu, jakby to było coś specjalnego, normalne byłoby TV
- nie wiedzieć czemu w "Plan nagr." nagłówek zamiast "Kanał" albo "Stacja" nazywa się "Menu TV"
- niedokończone komunikaty w menu SETUP\"USB/Card"\Ustawienia PVR\Format - przykłady: "System plikó", "Wybier"
+ działa podgląd lewego obrazu dla filmów AVI 3D z aparatu Fuji 3D

Koniec testu, ciąg dalszy nastąpi. Skrócone podsumowanie u góry

Plusy i minusy wymienione wcześniej na forum:
- brak paska postępu aktualnej audycji
- przełączeniu kanału towarzyszy chwilowy czarny ekran
- nie ma możliwości nagrywania na kartę w slocie
- ignoruje znak przejścia do nowego wiersza tekstu napisów z pliku zewnętrznego, co powoduje wyświetlanie napisów ciągiem
- tuner po zmianach w MUX'ach resetuje kolejność i nazwy kanałów, powinno być ustawienie które dodaje kanały bez sortowania dopisywane w kolejności wykrywania
- komunikat "Nieznany błąd, przerywanie..." podczas próby nagrania programu z TVN
- komputer widzi zajęte miejsce nagranych plików ale w folderze nie ma żadnego. Okazuje się, że po włożeniu i wyjęciu pendriva z komputera tuner też już tych plików nie widzi (NTFS)
+ białe klawisze pilota fosforyzują w ciemności, dodatkowo naciśnięcie przycisku na pilocie jest sygnalizowane czerwoną diodą w okolicach klawisza On/Off

poprawki: 2012-09-21

testy innych dekoderów: Technisat DiGYBOXX T4, Thomson TTR500, Ferguson Ariva T65, Opticum STB HD1
Ostatnio zmieniony 9 listopada 2012, o 15:24 przez OrientMan, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: @GUTEK@ » 21 września 2012, o 06:54

Aleś się rozpisał ;)

Mogłeś jednak bardziej posortować te plusy i minusy. A nie na przemian, niewygodnie się czyta.

Mam takie pytanie, czy widziałeś tuner DVB-T który przy przełączaniu kanału nie ma czarnego ekranu że dajesz to do minusa? Tak samo z DTS, jest tak jak pisze w specyfikacji. Więc przed zakupem wiedziałeś, ze nie dekoduje. Gdyby pisało inaczej, a byłyby jakieś problemy z tym to owszem wtedy można dać minusa.

Awatar użytkownika
Puchatek
Posty: 57
Rejestracja: 2 października 2011, o 22:51
Odbiornik: Cabletech URZ0083
Thomson THT501
Samsung BD-E8300
Instalacja antenowa: Dipol 37/21-69 Tri Eco Digital
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: Puchatek » 21 września 2012, o 08:46

OrientMan pisze:
ODTWARZANIE FILMÓW
+ możliwość wznowienia odtwarzania jednego filmu z nośnika bez względu na zagnieżdżenie w katalogach

Co to znaczy?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: @GUTEK@ » 21 września 2012, o 09:17

Zapewne koledze chodziło o to, że wznawianie działa bez względu na to czy film jest bezpośrednio na nośniku czy w katalogu. Działa to zawsze, tuner podczas odtwarzania filmu tworzy plik w którym zapisuje własnie pozycję dla wznawiania.

Ja tylko dodam, że aby wznawianie działało trzeba film zatrzymać STOPem, a nie przerywać EXITem lub wyłaczając tuner.


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot]