WIWA HD-100 NEW

Awatar użytkownika
Puchatek
Posty: 57
Rejestracja: 2 października 2011, o 22:51
Odbiornik: Cabletech URZ0083
Thomson THT501
Samsung BD-E8300
Instalacja antenowa: Dipol 37/21-69 Tri Eco Digital
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: Puchatek » 21 września 2012, o 09:57

To fajna funkcja. A działa też przy nagraniu z PVR?

kamil912
Posty: 4
Rejestracja: 21 września 2012, o 08:39
Odbiornik: WIWA HD NEW

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: kamil912 » 21 września 2012, o 10:43

Witam zakupiłem WIWA HD 100 NEW wszystko działa sprawnie lecz problem pojawia się gdy chce coś nagrac w nocy gdy uzywam timera i wyłączam dekoder. Efekt jest taki że nic się nie nagrywa i do tego nie moge włączyć urządzenia ,pomaga wtedy tylko wyłączenie z g diazdka sieciowego i ponowne włączenie. Sprawdziłem w dzień ustawienie timera i okazuje się że włącza się jakaś aktualizacja kanałów i dekoder się wyłącza po przeprowadzeniu tej aktualizacji normalnie z nagrywaniem problemów nie mam jak zostawię urządzenie włączone te wtedy timer działa bez zarzutu wklejam fotki aby wiadomo było o co chodzi i proszę o pomoc. Dzwoniłem do serwisu wiwy odebrała jakaś pani ale za bardzo nie wiedziała o co chodzi a osoba odpowiedzialna za oprogramowanie powiedziała że jest zajęta i tyle z pomocy serwisu
http://imageshack.us/a/img827/6837/dsc0 ... szycfo.jpg
http://imageshack.us/a/img189/5380/dsc0 ... szycfo.jpg
http://imageshack.us/a/img411/6344/dsc0 ... szycfo.jpg
Dodam jeszcze że testowałem plik m2ts z birate 40 mbs i chodziło płynnie
Dodam jeszcze ze sygnał idzie z kablówki jakosc i sile mam na 100 procent
czy przy nagrywaniu z timera pojawia sie najpierw jakas plansza czy tylko u mnie coś jest pokrecone w oprogramowaniu a miałem wziąść wiwe hd 90 i by nie było tego problemu a druga sprawa czy jest sens wgrać firmware ze strony wiwy czy to by coś pomogło tylko że na stronie wiwy firmware jest z tamtego roku proszę o odpowiedz bo nie wiem czy to jest wada urzadzenia czy da rade to naprawić sprzet był kupowany 2 dni temu w sklepie powiedziano ze jak by coś nie działało to mozna zwrócić ale nie wiem czy to sie kwalifikuje na zwrot
Ostatnio zmieniony 21 września 2012, o 15:32 przez kamil912, łącznie zmieniany 2 razy.

OrientMan
Posty: 46
Rejestracja: 24 lipca 2012, o 14:07
Odbiornik: Opticum STB HD1, Wiwa HD100 New
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: OrientMan » 21 września 2012, o 13:18

@GUTEK@ pisze:Mogłeś jednak bardziej posortować te plusy i minusy. A nie na przemian, niewygodnie się czyta.
Wcięcia dotyczą cechy podrzędnej, czyli np.:
+ odtwarza AVI
__- ale się zacina tu i tu
Grupowanie wg funkcjonalności daje trochę porządku. No ideału nie ma, chyba że masz pomysła.
@GUTEK@ pisze:Mam takie pytanie, czy widziałeś tuner DVB-T który przy przełączaniu kanału nie ma czarnego ekranu że dajesz to do minusa?
Obym się nie mylił ale o ile pamiętam DiGYBOXX T4 tego nie miał Hau!Hauuuu! Odszczekuję, gdyż skłamałem kłamliwie. Oczywiście chodziło o czarny ekran przy zmianie formatu, a nie przy zmianie kanału. Wprowadzam poprawkę.
@GUTEK@ pisze:Tak samo z DTS, jest tak jak pisze w specyfikacji. Więc przed zakupem wiedziałeś, ze nie dekoduje. Gdyby pisało inaczej, a byłyby jakieś problemy z tym to owszem wtedy można dać minusa.
Racja, usuwam.
Puchatek pisze:To fajna funkcja. A działa też przy nagraniu z PVR?
Działa.
Ostatnio zmieniony 9 listopada 2012, o 15:17 przez OrientMan, łącznie zmieniany 1 raz.

Mutango
Posty: 273
Rejestracja: 20 czerwca 2012, o 01:32
Odbiornik: Wiwa HD-50 New
Instalacja antenowa: Biquad DIY 690MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: Mutango » 22 września 2012, o 16:53

@kamil912, najpierw zobacz czy nie nie masz przypadkiem włączonej funkcji Aktualizacji OTA (opcje->system->aktualizacja tunera->aktualizacja OTA). Raczej powinna być wyłączona..
I jeszcze poczytaj -> tutaj, ktoś miał bardzo podobny problem i rozwiązał go poprzez (nie wiedzieć czemu) włączenie aktualizacji OTA, przestawienie godziny aktualizacji i następnie ponowne wyłączenie aktualizacji OTA. Może w Twoim przypadku taka kombinacja również pomoże.

Ponadto, może też pomóc aktualizacja softu.
Ze strony Gutka, wersja z 24-02-2012 dla HD-100 New
Tylko wtedy pamiętaj, że najpierw reset do ustawień fabrycznych, potem dopiero zmiana softu, po zmianie ponownie reset do ustawień fabrycznych.

kamil912
Posty: 4
Rejestracja: 21 września 2012, o 08:39
Odbiornik: WIWA HD NEW

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: kamil912 » 23 września 2012, o 21:55

Do Mutango chciałem ci bardzo podziękować za pomoc 1 porada za zmianą godziny ota nie pomogła natomiast wgrałem oprogramowanie które podałeś ze strony gutka i problem znikł mogę normalnie nagrywać gdy urządzenie jest wyłączone nie włącza się już ta aktualizacja ,jeszcze raz bardzo dziekuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 27 września 2012, o 01:51 przez kamil912, łącznie zmieniany 1 raz.

kamil912
Posty: 4
Rejestracja: 21 września 2012, o 08:39
Odbiornik: WIWA HD NEW

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: kamil912 » 27 września 2012, o 00:16

No i wreszcie odpowiedzieli z serwisu co i tak udało mi się wcześniej naprawić tą usterkę dzięki Mutango wklejam co mi przesłali
radek@bellwood.pl

14:44 (9 godz. temu)

do mnie
Witam,

za około 2 tyg. zwolnimy poprawkę firmware do HD100 NEW, będzie to aktualizacja przez USB.
Ostatnio zmieniony 27 września 2012, o 01:51 przez kamil912, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Puchatek
Posty: 57
Rejestracja: 2 października 2011, o 22:51
Odbiornik: Cabletech URZ0083
Thomson THT501
Samsung BD-E8300
Instalacja antenowa: Dipol 37/21-69 Tri Eco Digital
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: Puchatek » 27 września 2012, o 00:26

Ja coś przegapiłem czy kamilowi912 pomógł Mutango? :)

kamil912
Posty: 4
Rejestracja: 21 września 2012, o 08:39
Odbiornik: WIWA HD NEW

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: kamil912 » 27 września 2012, o 01:48

Do Puchatek Zgadza się pomógł rzeczywiście Mutango coś mi się pochrzaniło dzięki że zwróciłeś uwagę.
Początki na forum i trochę mi się pomieszało

Mutango
Posty: 273
Rejestracja: 20 czerwca 2012, o 01:32
Odbiornik: Wiwa HD-50 New
Instalacja antenowa: Biquad DIY 690MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: Mutango » 27 września 2012, o 12:36

Nie ma sprawy ;) Najważniejsze że problem został rozwiązany.

ReaderPL
Posty: 59
Rejestracja: 13 marca 2012, o 12:17
Odbiornik: WIWA HD-100 NEW
Instalacja antenowa: Antena DVB-T (siatkowa)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków, Katowice, Wisła G Skrzyczne

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: ReaderPL » 2 października 2012, o 22:31

Wie ktoś może co z aktualizacją oprogramowania do HD-100 NEW? Już parę miesięcy minęło i nic. Jestem ciekaw, co oni tam robią..

OrientMan
Posty: 46
Rejestracja: 24 lipca 2012, o 14:07
Odbiornik: Opticum STB HD1, Wiwa HD100 New
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: OrientMan » 5 października 2012, o 13:18

Czy którykolwiek z właścicieli tego dekodera zauważył niepokojące efekty na obrazie dekodowanego kanału? Chodzi o efekt gubienia klatek dla fragmentu wyświetlanego obrazu w którym jest dużo ruchu. Taki efekt stosuje się zwykle w wideoklipach tyle że jest to zamierzone, poprzez [poprawka] gubienie co drugiej klatki a wydłużanie czasu pozostałych [/poprawki] ale całego obrazu. Tutaj dotyczy to fragmentów i nie zawsze, zauważyłem to niedawno na Polsacie.
Fragment nagrałem i przy odtwarzaniu także się pojawił w tych samych momentach i miejscach. Na komputerze efekt się nie pojawia, więc sądzę że to wina dekodera, który chyba jakoś się nie wyrabia, chociaż dekodowanie kanałów HD jak na razie jest bez zarzutu.
Nie ma to nic wspólnego z artefaktami spowodowanymi gubieniem informacji z sygnału.
Jestem po zmianie instalacji antenowej i teraz jakość sygnału na wszystkich trzech multipleksach zwykle nie spada poniżej 87% a zazwyczaj utrzymuje się na poziomie 95%-100% (siła sygnału ok. 60%-75%).
firmware jak dotąd czyli: 20.12.03.14
Może jakoś uda mi się złapać odpowiednio zły fragment i nagrać obraz wynikowy.
Ostatnio zmieniony 5 października 2012, o 15:24 przez OrientMan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: m@rtops » 5 października 2012, o 13:43

OrientMan pisze:zauważyłem to niedawno na Polsacie.

zapraszam do tematu
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=17&t=3297&start=120

ReaderPL
Posty: 59
Rejestracja: 13 marca 2012, o 12:17
Odbiornik: WIWA HD-100 NEW
Instalacja antenowa: Antena DVB-T (siatkowa)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków, Katowice, Wisła G Skrzyczne

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: ReaderPL » 6 października 2012, o 19:46

Też zauważyłem takie coś. Początkowo myślałem, że to może być spowodowane anteną, ale wydawało mi się to nieco dziwne przy 100% siła/jakość. Teraz wiem, że wszystko u mnie OK :)

jozeff10
Posty: 4
Rejestracja: 5 listopada 2012, o 10:04
Odbiornik: WIWA 100 NEW,BOX HDTV
Instalacja antenowa: Antena zewnętrzna ALFA-7,na dachu-3 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: KRAKÓW

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: jozeff10 » 6 listopada 2012, o 10:57

Witam,mam ten tuner od dwuch tygodni i już jest problem.Po planowanym nagraniu lub aktualizacji OTA nie da sę włączyć,dopiero po wylączenieu z zasilania załancza się automatycznie sam.Czy to błąd programu?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: @GUTEK@ » 6 listopada 2012, o 18:53

Po co włączasz OTA? Jaką masz wersję oprogramowania?

Spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne i zobacz czy pomoże.

jozeff10
Posty: 4
Rejestracja: 5 listopada 2012, o 10:04
Odbiornik: WIWA 100 NEW,BOX HDTV
Instalacja antenowa: Antena zewnętrzna ALFA-7,na dachu-3 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: KRAKÓW

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: jozeff10 » 7 listopada 2012, o 03:36

Wersja opr.20.12.03.14,wersja sprz. 7818.5007.1,OTA wyłączone, jeszcze przywrucę ustawienia to napiszę czy pomogło.Narazie dziekuje.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: @GUTEK@ » 7 listopada 2012, o 16:31

Jak nie pomoże to pomyślimy nad aktualizacją softu.

jozeff10
Posty: 4
Rejestracja: 5 listopada 2012, o 10:04
Odbiornik: WIWA 100 NEW,BOX HDTV
Instalacja antenowa: Antena zewnętrzna ALFA-7,na dachu-3 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: KRAKÓW

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: jozeff10 » 8 listopada 2012, o 01:31

Witam,przywracanie do ustawień nie pomogło,zuważyłem również że przed nagraniem włącza się OTA-aktualizacj która jest wyłączona.

kashmir
Posty: 1
Rejestracja: 25 listopada 2012, o 18:54
Odbiornik: WIWA 100 HD

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: kashmir » 25 listopada 2012, o 18:58

Mam pytanko czy działa juz funkcja odtwarzania filmu z tego miejsca gdzie zakończyłem np wczoraj oglądanie ?

mam wiwa 100Hd

sdolas
Posty: 128
Rejestracja: 27 czerwca 2011, o 12:00
Odbiornik: WIWA HD-100
Instalacja antenowa: zwykła siatka :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŚREM

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: sdolas » 30 listopada 2012, o 22:41

Wyłączyli analog, konieczny był zakup drugiego tunera.
Wybór padł na HD-100 NEW.
Do dziś mam HD-100 więc mam porównanie.
Kilka spostrzeżeń tak na szybko:
- wyraźniejsza zielona dioda sygnalizująca włączony odbiornik
- więcej miejsca na czujnik IR, tym razem bez czerwonej szybki, pilot lepiej łapiący
- ciut inne OSD
- do wskaźnika siły sygnału dodali też jakość
- w końcu SUPER skalowanie obrazu, każdy sygnał można dopasować proporcjonalnie do pełnego ekranu :), od razu rodzi się pytanie dlaczego dopiero w tym modelu i dlaczego poprzednia setka nie miała podobnej poprawki softu ?
- zmiana rozszerzenia nagrywanego pliku w PVR z ts. na .mts - tu niestety zonk, bo materiał nagrany w starej setce nie jest widziany w PVR przez nową :(, można go częściowo odtworzyć jako film ale o dziwo TYLKO pliki SD :(, w przypadku HD ( TVP1HD i TVP2HD ) niestety przy próbie odtworzenia wypisuje "nieobsługiwany plik"

Z tym PVR dla mnie to wielki minus bo kupując sądziłem że pliki będą miały to samo rozszerzenie i nagrane na obu tunerach będzie można odtwarzać zamiennie a tu zonk :(.
Może ktoś wie jak to obejść ?
PS. Ręczna zmiana rozszerzenia w kompie też nie pomaga :(

EDIT
Przy trzeciej próbie nagranie z TVP1HD o dziwo ruszyło jako film :)
Ta losowość jest cieakostką.
Niestety stara setka w ogóle, w żaden sposób nie widzi plików PVR z nowej setki.


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika