WIWA HD-100 NEW

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: @GUTEK@ » 22 grudnia 2012, o 15:00

Wrzuciłem na moją stronę nową wersję softu do HD100NEW jaką udało mi się dorwać.
Wersje jest z 15-10-2012 i zawiera sporo poprawek.

Linku do strony niestety nie mogę podać, bo dzięki jednemu osobnikowi została ona na forum przez Administrację zablokowana jako nielegalna. Tak więc Ci którzy nie znają adresu, szukać przez Google - po wpisaniu "gutek wiwa" powinno znaleźć.

ReaderPL
Posty: 59
Rejestracja: 13 marca 2012, o 12:17
Odbiornik: WIWA HD-100 NEW
Instalacja antenowa: Antena DVB-T (siatkowa)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków, Katowice, Wisła G Skrzyczne

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: ReaderPL » 11 stycznia 2013, o 19:02

Jest jakaś możliwość wyłączenia zasilania 5V na USB, kiedy tuner nie korzysta z tego portu? Zależy mi na tym, gdyż podczas oglądania TV, zasilanie na USB jest ciągle włączone. Proszę o odpowiedź.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: @GUTEK@ » 13 stycznia 2013, o 09:48

Nie da się.

Pan Piloto

Pilot Wiwa HD100new

Postautor: Pan Piloto » 7 lutego 2013, o 22:04

Problem z pilotem, przestał z dnia na dzień działać. Wymieniłem też baterie i nic , dioda też się w nim nie pali. Mam nadzieję że gwarancja też obejmuje pilota. Czy ktoś już z Was przerabiał to? Czy te nowe piloty z ich oferty są lepsze przy ewentualnym dokupieniu nowego?

wiesiek0102
Posty: 73
Rejestracja: 9 września 2011, o 20:07
Odbiornik: WIWA HD-100
Nadajnik - obiekt nadawczy: KATOWICE KOSZTOWY

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: wiesiek0102 » 9 lutego 2013, o 09:39

Gutek czy tuner wyłącza się teraz sam o zadanej godzinie ?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: @GUTEK@ » 10 lutego 2013, o 09:36

W ostatnim sofcie dodali funkcję "Budzik" w której można ustawić czas właczenia i wyłączenia tunera. Ale nie sprawdałem czy działa to.

Funkcja "sleep" też jest.

ReaderPL
Posty: 59
Rejestracja: 13 marca 2012, o 12:17
Odbiornik: WIWA HD-100 NEW
Instalacja antenowa: Antena DVB-T (siatkowa)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków, Katowice, Wisła G Skrzyczne

Re: Pilot Wiwa HD100new

Postautor: ReaderPL » 12 lutego 2013, o 20:10

Pan Piloto pisze:Problem z pilotem, przestał z dnia na dzień działać. Wymieniłem też baterie i nic , dioda też się w nim nie pali. Mam nadzieję że gwarancja też obejmuje pilota. Czy ktoś już z Was przerabiał to? Czy te nowe piloty z ich oferty są lepsze przy ewentualnym dokupieniu nowego?



Miałem dokładnie to samo, kiedy pilot upadł na ziemię. W sklepie wymienili na nowy, ale z trudnością, bo chcieli wysłać do serwisu. Jednak po naradzie wymienili szybko w sklepie.

aro84
Posty: 40
Rejestracja: 7 września 2011, o 21:23
Odbiornik: WIWA HD-90,
Cabletech URZ0085
Instalacja antenowa: Double Biquad - samoróbka,
umieszczony za oknem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: Odp: WIWA HD-100 NEW

Postautor: aro84 » 13 lutego 2013, o 06:52

Mój pilot po upadku na ziemię nie "gadał" z tunerem mimo, iż dioda IR i sygnalizacyjna działały.
Musiałem kupić nowy pilot.

OrientMan
Posty: 46
Rejestracja: 24 lipca 2012, o 14:07
Odbiornik: Opticum STB HD1, Wiwa HD100 New
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: OrientMan » 13 lutego 2013, o 11:23

@GUTEK@ pisze:Wrzuciłem na moją stronę nową wersję softu do HD100NEW jaką udało mi się dorwać. Wersje jest z 15-10-2012 i zawiera sporo poprawek.(...)
Wgrałem i muszę przyznać, że producent odrobił zaległe zadania:
wersja firmware: 2012-10-25_1
!+ zachowuje po wyłączeniu kolejność kanałów na liście,
!+ pilotem nie trzeba już celować w dekoder (chociaż nie działa aż tak jak w T65 czy HD1),
!+ funkcja wyłączania po czasie bezczynności pilota ("Sleep" - na razie po angielsku),
+ wyszukiwanie kanałów można ograniczyć do Darmowych (druga opcja wyszukuje wszystkie),
+ pasek postępu audycji w oknie INFO,
+ funkcja "Budzik" włączania i wyłączania o określonej godzinie,
+ przezroczystość menu (wył.,25%,50%,75%)
- znikanie dolnego menu INFO po ok.10s (było chyba 5s, nadal brak regulacji), trzeba EXIT
Na razie tyle z pierwszego wrażenia.

Z tą wersją firmware dekoder wydaje się być conajmniej dobry. Dokładniejsze testy uzupełnią zamieszczony wcześniej test z firmware 2012-03-14.

Bardzo dziękuję, Gutek.
Ostatnio zmieniony 14 lutego 2013, o 13:44 przez OrientMan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: @GUTEK@ » 13 lutego 2013, o 19:57

OrientMan pisze:!+ pilotem nie trzeba już celować w dekoder (chociaż nie działa aż tak jak w T65 czy HD1),

Czyli co, zmiana softu poprawiła czułość odbiornika?

aro84 mój się uszkodzić rezonator i zmieniła częstotliwość pilota.

Mi pilot już nie raz zleciał (na panele) i po za wypadnięciem klapki nic mu nie jest. Za to muszę pochwalić nowy pilot z HD95MC. Skubaniec zleciał mi już chyba z 10 razy (mam go na biurku w takim miejscu, że jak przechodzę to co chwilę zahaczam) i nic mu nie jest :D

OrientMan
Posty: 46
Rejestracja: 24 lipca 2012, o 14:07
Odbiornik: Opticum STB HD1, Wiwa HD100 New
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: WIWA HD-100 NEW! - nowa wersja na MSD7818

Postautor: OrientMan » 14 lutego 2013, o 13:43

@GUTEK@ pisze:
OrientMan pisze:!+ pilotem nie trzeba już celować w dekoder (chociaż nie działa aż tak jak w T65 czy HD1),
Czyli co, zmiana softu poprawiła czułość odbiornika?
Organoleptycznie czuć, że działa zdecydowanie lepiej :D, więc na to wychodzi. Niewykluczone, że podobnie może się zachować Wiwa HD90 New po wgraniu analogicznej wersji fw. Być może w nowych dekoderach Wiwy też to zrobiono programowo.

hallor
Posty: 11
Rejestracja: 15 lutego 2013, o 16:20
Odbiornik: wiwa hd100
Instalacja antenowa: -
Nadajnik - obiekt nadawczy: -

Źródła U-Boota

Postautor: hallor » 15 lutego 2013, o 16:27

Edit: Przenioslem do oddzielnego watku, bo dotyczy wszystkich dekoderow WIWA
viewtopic.php?f=36&t=5310
Ostatnio zmieniony 19 lutego 2013, o 16:25 przez hallor, łącznie zmieniany 1 raz.

ReaderPL
Posty: 59
Rejestracja: 13 marca 2012, o 12:17
Odbiornik: WIWA HD-100 NEW
Instalacja antenowa: Antena DVB-T (siatkowa)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków, Katowice, Wisła G Skrzyczne

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: ReaderPL » 16 lutego 2013, o 21:36

U mnie tuner też nie najlepiej "łapał" sygnał z pilota, ale kiedy wyrzuciłem takie "czarne kółeczko" z przodu dekodera, pilot działa o niebo lepiej, mogę celować nawet po ścianach.
Zauważyłem pewien problem z najnowszym oprogramowaniem. Otóż przy programowaniu nagrania, kiedy ręcznie wprowadzam godzinę wszystko jest pomylone.. Miesiąc jest zamieniony z dniem, co bardzo utrudnia programowanie. Nie wiem czy tylko ja mam ten problem, ale to bardzo utrudnia pracę z tunerem (Ja często ręcznie wprowadzam godzinę nagrania).

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: @GUTEK@ » 17 lutego 2013, o 09:51

OrientMan niby jakim cudem, soft mógłby poprawić czułość. Na pewno sprawdzałeś tą samą sztukę odbiornika w tym samym miejscu podłączoną? Może pilot inny albo nowe baterie?

ReaderPL mi się wydaje że ta data w formacie amerykańskim miesiąc/dzień/rok była tam od początku. Albo może to w HD80, nie pamiętam. W każdym bądź razie zwracałem im uwage na to.

Artur
Posty: 4
Rejestracja: 16 lutego 2013, o 21:26

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: Artur » 17 lutego 2013, o 10:31

ReaderPL pisze:U mnie tuner też nie najlepiej "łapał" sygnał z pilota, ale kiedy wyrzuciłem takie "czarne kółeczko" z przodu dekodera, pilot działa o niebo lepiej, mogę celować nawet po ścianach.


A co to za tajemnicze czarne kółeczko?
Też by mi się przydało.

ReaderPL
Posty: 59
Rejestracja: 13 marca 2012, o 12:17
Odbiornik: WIWA HD-100 NEW
Instalacja antenowa: Antena DVB-T (siatkowa)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków, Katowice, Wisła G Skrzyczne

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: ReaderPL » 17 lutego 2013, o 11:56

Artur pisze:A co to za tajemnicze czarne kółeczko?
Też by mi się przydało.

Źle się wyraziłem. Nie wiem dokładnie jak to nazwać, ale wiem, że jest przed czujką tunera. Po wyrzuceniu tego kawałka plastiku, widać czujkę pilota, jest ona zaraz obok diody tunera.
Ostatnio zmieniony 20 lutego 2013, o 17:12 przez ReaderPL, łącznie zmieniany 1 raz.

Artur
Posty: 4
Rejestracja: 16 lutego 2013, o 21:26

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: Artur » 17 lutego 2013, o 13:00

Dzięki.
Ja mam HD-85 ale u mnie to jest jednak inaczej rozwiązane. Dioda IR jest w innym miejscu i na przednim panelu nie ma żadnego "kółeczka".

ReaderPL
Posty: 59
Rejestracja: 13 marca 2012, o 12:17
Odbiornik: WIWA HD-100 NEW
Instalacja antenowa: Antena DVB-T (siatkowa)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków, Katowice, Wisła G Skrzyczne

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: ReaderPL » 17 lutego 2013, o 18:47

@GUTEK@ pisze:ReaderPL mi się wydaje że ta data w formacie amerykańskim miesiąc/dzień/rok była tam od początku. Albo może to w HD80, nie pamiętam. W każdym bądź razie zwracałem im uwage na to.


Rozumiem to, że format daty jest amerykański, bo po zaprogramowaniu nagrania widnieje ono na liście z datą MM/DD, ale mogłyby być chociaż cyfry przy programowaniu nie pomylone.. Wypełniając pierwsze pole, wypełnia się 3, a wypełniając drugie wypełnia się 4. To dość znaczny problem dla mnie. Czy będą jeszcze jakieś aktualizacje oprogramowania do HD-100 NEW? Bo gdzieś słyszałem, że to już finalna wersja (25.10.2012).

OrientMan
Posty: 46
Rejestracja: 24 lipca 2012, o 14:07
Odbiornik: Opticum STB HD1, Wiwa HD100 New
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: OrientMan » 19 lutego 2013, o 18:37

@GUTEK@ pisze:OrientMan niby jakim cudem, soft mógłby poprawić czułość. Na pewno sprawdzałeś tą samą sztukę odbiornika w tym samym miejscu podłączoną? Może pilot inny albo nowe baterie?
Co do cudów, w tym wypadku elektroniki, nie podejmę się odpowiedzi. Co do pozostałych okoliczności: jest to dokładnie ten sam dekoder użytkowany w tych samych warunkach, pilot ten sam z tymi samymi bateriami oraz ten sam użytkownik naciska mniej więcej tak samo. Za to kierunek pilota jest teraz dość dowolny. Tako rzekłem. :)
Może któryś z posiadaczy dekodera zrobi aktualizację i się podzieli wrażeniem, żeby uczynić zadość metodzie naukowej.

Boruta
Posty: 3
Rejestracja: 11 marca 2013, o 19:24
Odbiornik: wiwa hd 100 memo
Instalacja antenowa: Siatkowa ze wzmacniaczem, wieszak na ścianie
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: Boruta » 11 marca 2013, o 20:54

Pozdro
Jakiś czas temu pożyczyłem rodzicom do przetestowania HD-80, oprócz konieczności używania dwóch pilotów byli zadowoleni - nie miał denerwującego ich wyświetlacza, tv przełączał się automatycznie na AV.
Kupiłem im więc teraz HD-100 memo bo nowszy, też bez wyświetlacza a pilot z możliwością obsługi tv. Podłączyłem go tym samym kablem euro co wcześniejszy tuner i brak reakcji, telewizor przełącza się na AV dopiero po włączeniu go wyłącznikiem głównym. Zmieniłem jeszcze 3 kable i nadal to samo, natomiast po podłączeniu tunera do innego tv wszystko jest OK reklamacja nie ma więc sensu bo stwierdzą że nic mu nie jest.
Poradźcie coś koledzy bo się to skończy nerwicą od porad wszystkich mądrych z domu :cry:


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot]