WIWA HD-100 NEW

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5380
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: @GUTEK@ » 11 marca 2013, o 21:17

Może to być kwestia ustawień.

Jeśli to stary telewizor to może nie obsługiwać trybu 16/9. Przełączanie w telewizorze pomiędzy 16/9 a 4/3 odbywa się poprzez zmianie napięcia na 8 nóżce SCART. Dla 16/9 napięcie jest niższe, stare telewizory mogą nie wykrywać niższego napięcia przez co nie przełączają się automatycznie na AV.

Ustaw w tunerze tryb proporcji na 4:3 Letterbox i wtedy sprawdź czy telewizor będzie się przełączał, domyślnie masz pewnie teraz proporcje ustawione na Auto, a praktycznie wszystkie telewizje nadają już w 16/9, więc tuner będzie podawał niższe napięcie.

Boruta
Posty: 3
Rejestracja: 11 marca 2013, o 19:24
Odbiornik: wiwa hd 100 memo
Instalacja antenowa: Siatkowa ze wzmacniaczem, wieszak na ścianie
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: Boruta » 12 marca 2013, o 16:04

Dzięki serdeczne pomogło, wszyscy szczęśliwi :)

VP11
Posty: 6
Rejestracja: 8 stycznia 2013, o 12:51

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: VP11 » 20 listopada 2013, o 12:02

Czy do tunera da sie podlaczyc dysk 2TB czy nie ?
Czy ktos moze to sprawdzic ?

P.S. Zastanawiam sie nad WD Elements Portable 2TB USB3.0

edit/ Pisownia PL

sdolas
Posty: 128
Rejestracja: 27 czerwca 2011, o 12:00
Odbiornik: WIWA HD-100
Instalacja antenowa: zwykła siatka :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŚREM

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: sdolas » 4 stycznia 2014, o 18:42

Trochę mnie nie było ...
Z góry przepraszam jeśli powielę ...

Mam hd-100 i HD-100 NEW
Niedawno podłączyłem tuner do ampli Denona i pojawił się problem.
Wiwa puszcza przez HDMI audio DD ale tylko na żywo, ampli dekoduje, wszystko ok.
O dziwo nagrany na pena materiał z TV niestety po odtworzeniu wychodzi już z tunra tylko stereo.
Można coś zrobić by wychodziło DD czy to jest jakiś feler w sofcie ?

Druga sprawa DTS
Nie ma opcji by wyszedł DTS z wiwy do ampli ani po HDMI ani po coaxial'u, tu i tu w ampli jest cisza, DD ampli widzi i dekoduje.
Jest jakaś opcja by Wiwa przepuściła DTS do ampli ?

sdolas
Posty: 128
Rejestracja: 27 czerwca 2011, o 12:00
Odbiornik: WIWA HD-100
Instalacja antenowa: zwykła siatka :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŚREM

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: sdolas » 6 stycznia 2014, o 09:40

Częściowo obszedłem problem.
Znalazłem prosty program ingerujący tylko w ścieżkę audio który zamienia DTS na DD i dokłada tą ścieżkę do pliku.
Nadal pozostaje problem z nagrywanym materiałem z TV.

Edit

W serwisie dowiedziałem się że Wiwa przepuszcza DTS po coaxialu, pogrzebałem w funkcjach i faktycznie tak jest.

sdolas
Posty: 128
Rejestracja: 27 czerwca 2011, o 12:00
Odbiornik: WIWA HD-100
Instalacja antenowa: zwykła siatka :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŚREM

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: sdolas » 19 stycznia 2014, o 19:12

Mam film .mp4 do tego napisy .txt o tej samej nazwie co film.
Wiwa nie chce załadować napisów, co muszę zrobić ?

Dodam że w kompie na Media Playerze napisy normalnie się ładują.


Edit
Nie jestem pewien ale być może to wina softu.
W grudniu był w serwisie bo były spore problemy z nagrywaniem na pendraka i to naprawili podmianą softu. Niestety od tego czasu robi dziwne niespodzianki, napisy raz załaduje raz nie, a przed chwilą mnie totalnie zadziwił bo wypuścił DTS po HDMI na ampli :roll: a niby powinien tylko po coaxialu.

OrientMan
Posty: 46
Rejestracja: 24 lipca 2012, o 14:07
Odbiornik: Opticum STB HD1, Wiwa HD100 New
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: OrientMan » 2 lutego 2014, o 21:21

Właśnie się zawiodłem na wydawałoby się przyzwoitym dekoderze w sposób najmniej oczekiwany.
Po niedawnym pogorszeniu się warunków odbioru w miejscu zamieszkania okazało się, że dekoder z firmware 2012-10-25_1 ma, wydaje się, nieomijalny problem: nie wybiera lepszej jakości kanału z dwóch dostępnych z tym samym MUX, które wykrywa przy automatycznym skanowaniu.
Konkretnie np. z dostępnych częstotliwości: 506MHz (gorsza jakość), 698MHz (lepsza jakość) - w procesie skanowania od najniżej częstotliwości wykrywa i zapisuje pierwszy zestaw programów, a z drugiego wybiera tylko TVP1 (i TVP2HD - dop.2014-02-07)(!). Ręczne skanowanie kończy się pozytywnie zapisem wykrytych programów ale na liście pozostaje dostępny tylko TVP1,TVP2HD. Podobnie z pozostałymi powielonymi MUX'ami. Z wykrytych automatycznie 44 programów na liście pozostaje bodajże 26 z powielonymi na końcu TVP1 i TVP2 zwykłe i HD.
Jak można było przypuszczać resetowanie do ustawień fabrycznych, wyłączanie z zasilania, usuwanie programów, itp. próby kończą się niczym.
Jakoś wcześniej to do mnie nie dotarło. Przy lepszym odbiorze skasowałem po prostu nadmiarowe programy i nie zauważyłem problemu.

Czy tylko ja tak mam z tą tandetą?!

Minęło trochę czasu i sądziłem że pojawi się jeszcze jakaś aktualizacja firmware'u. Jedyne co znalazłem, to mod u Gutka z przydatnym klawiszem recall (jeszcze nie wypróbowane).
Ostatnio zmieniony 7 lutego 2014, o 09:00 przez OrientMan, łącznie zmieniany 1 raz.

ReaderPL
Posty: 59
Rejestracja: 13 marca 2012, o 12:17
Odbiornik: WIWA HD-100 NEW
Instalacja antenowa: Antena DVB-T (siatkowa)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków, Katowice, Wisła G Skrzyczne

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: ReaderPL » 3 lutego 2014, o 10:15

Jakoś nigdy wcześniej nie zwracałem na to uwagi, bo wydaje mi się, że to jednak programy z lepszą jakością są dodawane do listy. Również mam najnowsze dostępne oprogramowanie z 2012. Czy zdarza się u Ciebie samoczynna zmiana kolejności programów? I czy po tej zamianie masz znów programy z gorszą jakością?

Awatar użytkownika
#BEAVER#
Posty: 171
Rejestracja: 17 stycznia 2012, o 21:14
Odbiornik: LG LA620S, Wiwa HD-100,90,50, Ferguson T650i
Instalacja antenowa: "Kierunkowa" + symetryzator (300m n.p.m.+8m n.p.t.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katow,Ornontowice,Wisła,Frýdek-M,Ostrava

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: #BEAVER# » 3 lutego 2014, o 16:15

Wgrałem tydzień temu ostatni soft jaki wyszedł do tego modelu (wersja z 25-10-2012) i jak na razie nie "wywaliło" listy.
Jak coś się "ruszy", to dam znać. ;)

ReaderPL
Posty: 59
Rejestracja: 13 marca 2012, o 12:17
Odbiornik: WIWA HD-100 NEW
Instalacja antenowa: Antena DVB-T (siatkowa)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków, Katowice, Wisła G Skrzyczne

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: ReaderPL » 3 lutego 2014, o 21:11

U mnie problemem jest ciągła zmiana kolejności programów. Ile razy ich nie poukładam to i tak na następny dzień muszę od nowa. Kompletna strata czasu.

Awatar użytkownika
#BEAVER#
Posty: 171
Rejestracja: 17 stycznia 2012, o 21:14
Odbiornik: LG LA620S, Wiwa HD-100,90,50, Ferguson T650i
Instalacja antenowa: "Kierunkowa" + symetryzator (300m n.p.m.+8m n.p.t.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katow,Ornontowice,Wisła,Frýdek-M,Ostrava

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: #BEAVER# » 3 lutego 2014, o 23:05

Jakie masz ustawienia:
program -> sortuj -> ???
program -> LCN -> ???

OrientMan
Posty: 46
Rejestracja: 24 lipca 2012, o 14:07
Odbiornik: Opticum STB HD1, Wiwa HD100 New
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: OrientMan » 4 lutego 2014, o 01:08

ReaderPL pisze:Czy zdarza się u Ciebie samoczynna zmiana kolejności programów? I czy po tej zamianie masz znów programy z gorszą jakością?
Każde wyłączenie i ponowne włączenie dekodera z pilota powoduje ustawienie listy programów wg kolejności wykrycia. Nawet jeśli niektóre z nich zostają skasowane, to reszta ustawia się w kolejności wykrycia. I to są cały czas te same programy, w tym te na kanale 506MHz czyli gorszym. Nijak nie ma możliwości żeby ręcznie dodać lepszy kanał 698MHz - wykrywa, pisze że zapisuje a nie dodaje niczego poza TVP1 (jeśli kasowałem).
Napisałem wcześniej, że nie gubi sortowania listy programów i tak było, a teraz gubi notorycznie. Aktualizacji nie robiłem więc o co może chodzić?

Z tym firmware moja ocena dekodera spada do najwyżej dobry.

ReaderPL
Posty: 59
Rejestracja: 13 marca 2012, o 12:17
Odbiornik: WIWA HD-100 NEW
Instalacja antenowa: Antena DVB-T (siatkowa)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków, Katowice, Wisła G Skrzyczne

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: ReaderPL » 4 lutego 2014, o 09:48

#BEAVER# pisze:Jakie masz ustawienia:
program -> sortuj -> ???
program -> LCN -> ???


Sortuj - wg LCN
LCN - Wył.

To są ustawienia domyślne i to właśnie na nich ciągle zmienia się kolejność programów.

Awatar użytkownika
#BEAVER#
Posty: 171
Rejestracja: 17 stycznia 2012, o 21:14
Odbiornik: LG LA620S, Wiwa HD-100,90,50, Ferguson T650i
Instalacja antenowa: "Kierunkowa" + symetryzator (300m n.p.m.+8m n.p.t.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katow,Ornontowice,Wisła,Frýdek-M,Ostrava

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: #BEAVER# » 4 lutego 2014, o 12:40

Dziwne... :?:
Ja mam te ustawienia i nie mam problemów z listą...
Może zmiana softu pomoże ?

ReaderPL
Posty: 59
Rejestracja: 13 marca 2012, o 12:17
Odbiornik: WIWA HD-100 NEW
Instalacja antenowa: Antena DVB-T (siatkowa)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków, Katowice, Wisła G Skrzyczne

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: ReaderPL » 4 lutego 2014, o 13:38

Na jaki? Nie będę starych instalował, bo to chyba nie ma sensu. Co do listy to ona raczej nie zależy od softu, a od prac konserwacyjnych w danej miejscowości. Ja nie wiem, ale powinien zapamiętać programy na dłużej niż dzień.

Awatar użytkownika
#BEAVER#
Posty: 171
Rejestracja: 17 stycznia 2012, o 21:14
Odbiornik: LG LA620S, Wiwa HD-100,90,50, Ferguson T650i
Instalacja antenowa: "Kierunkowa" + symetryzator (300m n.p.m.+8m n.p.t.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katow,Ornontowice,Wisła,Frýdek-M,Ostrava

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: #BEAVER# » 4 lutego 2014, o 15:55

Czyli wniosek jest taki, że w Twojej okolicy prace konserwacyjne są wykonywane codziennie... ;)
Spróbuj jeszcze tak: wejdź w edycję i pozmieniaj nazwy kanałów (np. same duże litery lub kropki po nazwach).

ReaderPL
Posty: 59
Rejestracja: 13 marca 2012, o 12:17
Odbiornik: WIWA HD-100 NEW
Instalacja antenowa: Antena DVB-T (siatkowa)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków, Katowice, Wisła G Skrzyczne

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: ReaderPL » 4 lutego 2014, o 18:35

Spróbuję przy wolnej chwili pozmieniać te nazwy i zobaczę, czy będą jakieś postępy. Dziękuję za pomoc.

OrientMan
Posty: 46
Rejestracja: 24 lipca 2012, o 14:07
Odbiornik: Opticum STB HD1, Wiwa HD100 New
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: OrientMan » 7 lutego 2014, o 09:04

#BEAVER# pisze:Ja mam te ustawienia i nie mam problemów z listą... Może zmiana softu pomoże ?
Przepisz na forum informację z menu dekodera jaką masz wersję hardware, to może się coś wyjaśni. Zresztą przepisz wszystkie trzy linijki.
Ostatnio zmieniony 7 lutego 2014, o 09:26 przez OrientMan, łącznie zmieniany 1 raz.

OrientMan
Posty: 46
Rejestracja: 24 lipca 2012, o 14:07
Odbiornik: Opticum STB HD1, Wiwa HD100 New
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: OrientMan » 7 lutego 2014, o 09:25

Wgrałem firmware Gutka z obsługą funkcji recall pod przyciskiem List:
plik: hd100new_list-recall.bin
info z dekodera (Wersja SW): gutek.12.10.25

Funkcja działa jak należy, dla przypadku braku poprzedniego programu (np. zaraz po uruchomieniu dekodera) przełącza na pierwszy na liście - podziękowanie dla @GUTEK@
Poza tym soft zachowuje się podobnie jak oryginalny:
+ odbiera pilota z dość dowolnego kierunku (oraz niektóre inne plusy poprzednio wymienione),
- tak samo zapomina sortowania po wyłączeniu z pilota
- nie zapamiętuje wszystkich programów

Sprawdziłem zapominanie przy różnych ustawieniach sortowania (LCN, OID, itd., LCN: wył./wł.) wydaje się to nie mieć znaczenia. Natomiast zapamiętuje zmiany nazw programów.
Zapamiętywanie programów ze znalezionych kanałów wygląda tak:
- z kanału 698MHz zapamiętuje tylko TVP1, TVP2HD
- z kanału 746MHz zapamiętuje tylko TVP2,TVP1HD - to już wygląda na spisek :)
pozostałe 3 zapamiętuje w całości od najniższej częstotliwości.
Kasowanie, ręczne skanowanie, zmiany nazwy, sortowania - nic nie zmieniają, może się zdarzyło że już po którymś ręcznym skanowaniu nie znalazł nawet tych dwóch.
Wniosek: należałoby się udać do serwisu.

Awatar użytkownika
#BEAVER#
Posty: 171
Rejestracja: 17 stycznia 2012, o 21:14
Odbiornik: LG LA620S, Wiwa HD-100,90,50, Ferguson T650i
Instalacja antenowa: "Kierunkowa" + symetryzator (300m n.p.m.+8m n.p.t.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katow,Ornontowice,Wisła,Frýdek-M,Ostrava

Re: WIWA HD-100 NEW

Postautor: #BEAVER# » 7 lutego 2014, o 17:31

OrientMan pisze:
#BEAVER# pisze:Ja mam te ustawienia i nie mam problemów z listą... Może zmiana softu pomoże ?
Przepisz na forum informację z menu dekodera jaką masz wersję hardware, to może się coś wyjaśni. Zresztą przepisz wszystkie trzy linijki.

Model: BOX-HDTV
Wersja SW: 20.12.10.25_1
Wersja sprzętowa: 7818.5007.1


Wróć do „Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika