ANDRINO BOX

osbo
Posty: 92
Rejestracja: 3 listopada 2011, o 19:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mokra Dolina:)

Re: ANDRINO BOX

Post autor: osbo » 14 lutego 2012, o 20:14

Faktycznie strona internetowa nie grzeszy nadmiarem informacji. Trzeba poczekać na jakąś recenzję użytkownika.

Z kolei kolega vlad troche przesadził, 20-30 takich boksów w Polsce? Nie ma więcej niz 10.
To prawda, pierwsze pojawiły sie w ubiegłym roku (Elion, Cideko i chyba Evolve) jednak sprzętowo słabe, nie mozna ich porównywać z tym.

Niedawno doszły Mediatechy i LV2GBOX, który faktycznie wygląda na najbliższy temu Andrino. Na kilku aukcjach na allegro mozna znaleść jeszcze kilka skrzynek, jednak najczęściej z wysyłką z Chin, a tu jak wiadomo do ceny trzeba doliczyć min 30% (23 % Vat, 4% cło, i jeszcze ze 3% za przewalutowanie) i czekać 2-5 tyg. No i jeszcze w razie reklamacji trzeba wysyłać do Chin na własny koszt.

@programista
Ten Geniatech to chyba faktycznie klon. Na jego stronie jest więcej fotek i co ciekawe nigdzie nie ma wejścia antenowego. Andrino z kolei na stronie pisze o wbudowanym wejściu antenowym. Ciekawe to i zastanawiające. Prawdopodobnie w przypadku braku wsparcia ze strony polskiego dystrybutora możnaby wgrać soft od Geniatecha, a ten ponoć ma już gotowego Androida 4 i ma go udostępnic na dniach.

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: ANDRINO BOX

Post autor: programista » 14 lutego 2012, o 22:13

No jedno jest pewne, polusy tego nie robią tylko zamawiają, tak więc soft któryś na pewno będzie pasował idealnie, jak ten z 4.0 to jeszcze lepiej.

vlad1997
Posty: 23
Rejestracja: 18 sierpnia 2011, o 22:42
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz

Re: ANDRINO BOX

Post autor: vlad1997 » 14 lutego 2012, o 22:37

pierwsze takie playery widziałem na mediaexpo w 04.2011 w poznaniu 2-3 modele nie pamiętam kto je wystawiał i teraz trochę więcej na satkraku w 10.2011, jesli po resecie znikają te dodatkowe opcje to oznacza że można je równie dobrze zainstalować na innych playerach czy tabletach z androidem ( podejrzewam że trochę czasu i przetrząsnąć androdi market i będzie to samo) :D a skoro to już jest to spodziewam się wysypu do mistrzostw europy rużnych modeli i klonów i dużych obniżek cenowych skoro tablety na androidzie można już kupić za 200zł a rok temu kosztowały ok 1000zł

osbo
Posty: 92
Rejestracja: 3 listopada 2011, o 19:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mokra Dolina:)

Re: ANDRINO BOX

Post autor: osbo » 15 lutego 2012, o 00:28

Napewmo będą się pojawiać kolejne boxy. Na 200 zł bym raczej nie liczył, bo te tablety oparte są na najtańszym procesorze WM, który do sprawnego wyswietlania multimedii sie nie nadaje (HD nie uciągnie).

Niemniej jednak ceny pudełeczek powinny spadać bo konkurencja rośnie i dolar ostatnio przyjemnie leci w dół.

Obecnie chyba najciekawszą tego typu zabawką jest Logitech Revue, niestety na polski rynek nie przewidziany. W Stanach natomiast można go juz zakupić za 90 USD.

Jeśli chodzi o Andrino, to jak są takie cyrki po restarcie ustawień to dystrybutor powinien udostępnic na swojej stronie zestaw tych aplikacji, a nie bawić się w maile z klientami.
Jeśli tu zagląda jakiś użytkownik tego sprzetu to niech podzieli się swoimi wrażeniami, w szczególności na temat:
- tunera dvb-t (czułość, jakośc obrazu, EPG, PVR)
- obsługi dźwięku przestrzennego, czy urządzenia przesyła oryginalny dźwięk po wyjściu cyfrowym, czy jedynie jego downmix do stereo?

Awatar użytkownika
Yaper
Posty: 45
Rejestracja: 4 października 2010, o 18:35
Odbiornik: AverMedia ExpressCard Hybrid Express (A577); WIWA HD-50
Instalacja antenowa: Wewnętrzna mała teleskopowa od laptopowego tunera.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa / PKiN

Re: ANDRINO BOX

Post autor: Yaper » 15 lutego 2012, o 14:17

Będąc w weekend na zakupach w podwarszawskich Markach w M1 skręciłem do Reala żeby przetestować to cudo. Niestety oczywiście nikt nie pomyślał że jak się sprzedaje tunery DVB-T to przydało by się dostarczyć taki sygnał żeby użytkownik mógł się przekonać 'z czym to się je' (jak dotąd tylko w Saturnie są na tyle rozsądni, żeby puścić sygnał DVB-T z zewnętrznej anteny do telewizorów na ekspozycji). Tak więc na pytanie o sygnał z anteny, pan z obsługi zrobił dziwną minę i pozostało mi tylko sprawdzić żyroskopowego pilota na AngryBirds'ach. :)

Pilot sprawuje się nadzwyczaj dobrze, poruszanie kursorem jest bardzo intuicyjne, aby móc przesuwać kursor należy wcisnąć przycisk aktywujący 'mysz' w pilocie. Problemem jest tylko przesuwanie kursora z wciśniętym lewym bądź prawym przyciskiem 'myszy', ponieważ trzeba trzymać dwa przyciski na raz co nie jest zbyt wygodne. Być może jest na to jakaś sztuczka, która np aktywuje funkcję myszy na stałe, albo do ponownego wciśnięcia 'aktywatora myszy' ale niestety nie miałem czasu poszperać w opcjach.

Niestety cena jak dla mnie jest jeszcze trochę za wysoka. Myślę jednak, że w przyszłości spokojnie spadnie do poziomu 400 zł i wtedy będzie można pomyśleć o takiej zabawce zamiast kupować nowy smart TV.

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: ANDRINO BOX

Post autor: programista » 15 lutego 2012, o 21:11

Cena ok jak na konkurencję, ale prawda jest taka, że taki player kosztuje 65-80 USD hurtem w chinach, wiem z pierwszej ręki.
To jest koło 250 zł przy górnej cenie, to teraz sobie zadajcie pytanie czy cło, vaty i inne opłaty zwiększają cenę tego sprzętu aż tak, że musi to 650 zł kosztować.
Oczywiście dostajecie gwarancję i jej obsługę, teoretycznie wsparcie, a ten co sprowadza musi na czymś zarobić jeszcze.
Nie orientuję się jaka jest marża obecnie w tej branży, jak ktoś wie to może policzyć czy zdzierają czy nie.

osbo
Posty: 92
Rejestracja: 3 listopada 2011, o 19:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mokra Dolina:)

Re: ANDRINO BOX

Post autor: osbo » 15 lutego 2012, o 23:15

Jak masz takie dane to pokuszę się o małą kalkulację.

Załóżmy cenę 80 USD, bo pudełeczko ma wbudowany tuner dvb-t. U Chińczyków zazwyczaj płaci się z góry, a dolar 2 mies. temu kosztował ok 3,5 zł. Koszty bankowe sobie podaruje.

80 * 3,5 = 280 zł

plus VAT 280 * 1,23 = 344,40 zł

plus cło 344,4 * 1,04 = 358,18 zł

Kosztów transportu nie jestem w stanie przewidzieć bo nie wiem w jakich ilościach to sprowadzali. Nie sądze żeby od razu zaczęli od pełnego kontenera. Na próbę pewnie wzięli kilka palet, więc koszty transportu do Polski w przeliczeniu na jedną szt. to pewnie kolejne kilka procent.

W najgorszym wypadku myśle, że wszystkie koszty zamkną się w 400zł.

Cena w Realu 639zł
(639 - 400) / 639 = 38%

38% marży do podziału pomiędzy importera i dystrybutora. Z tego trzeba też pokryć obsługę serwisową i marketing.
Czy to mało czy dużo? Nie wiem jakie marże są na sprzęcie elektronicznym nie firmowanym logo znanej firmy.

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: ANDRINO BOX

Post autor: programista » 16 lutego 2012, o 11:22

Przy takich skrzynkach importer to zazwyczaj też dystrybutor, z drugiej strony 38% wydaje mi się dużo, a to jeszcze policzone po najgorszych opcjach.

mactuning
Posty: 8
Rejestracja: 5 lutego 2012, o 11:59

Re: ANDRINO BOX

Post autor: mactuning » 16 lutego 2012, o 11:42

Do obsługi pilota qwerty w funkcji myszy na stałe nie ma potrzeby trzymania dwóch przycisków na raz wystarczy wcisnąć przycisk aktywacji myszy dwu-krotnie.
Yaper pisze:Będąc w weekend na zakupach w podwarszawskich Markach w M1 skręciłem do Reala żeby przetestować to cudo. Niestety oczywiście nikt nie pomyślał że jak się sprzedaje tunery DVB-T to przydało by się dostarczyć taki sygnał żeby użytkownik mógł się przekonać 'z czym to się je' (jak dotąd tylko w Saturnie są na tyle rozsądni, żeby puścić sygnał DVB-T z zewnętrznej anteny do telewizorów na ekspozycji). Tak więc na pytanie o sygnał z anteny, pan z obsługi zrobił dziwną minę i pozostało mi tylko sprawdzić żyroskopowego pilota na AngryBirds'ach. :)

Pilot sprawuje się nadzwyczaj dobrze, poruszanie kursorem jest bardzo intuicyjne, aby móc przesuwać kursor należy wcisnąć przycisk aktywujący 'mysz' w pilocie. Problemem jest tylko przesuwanie kursora z wciśniętym lewym bądź prawym przyciskiem 'myszy', ponieważ trzeba trzymać dwa przyciski na raz co nie jest zbyt wygodne. Być może jest na to jakaś sztuczka, która np aktywuje funkcję myszy na stałe, albo do ponownego wciśnięcia 'aktywatora myszy' ale niestety nie miałem czasu poszperać w opcjach.

Niestety cena jak dla mnie jest jeszcze trochę za wysoka. Myślę jednak, że w przyszłości spokojnie spadnie do poziomu 400 zł i wtedy będzie można pomyśleć o takiej zabawce zamiast kupować nowy smart TV.

osbo
Posty: 92
Rejestracja: 3 listopada 2011, o 19:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mokra Dolina:)

Re: ANDRINO BOX

Post autor: osbo » 16 lutego 2012, o 22:34

programista pisze:Przy takich skrzynkach importer to zazwyczaj też dystrybutor, z drugiej strony 38% wydaje mi się dużo, a to jeszcze policzone po najgorszych opcjach.
Andrino SA to importer, Real i Beverly Hills Video to dystrybutorzy. Mówisz 38% duzo, myślę że niekoniecznie, wystarczy popatrzyć na wyprzedaże sprzętu elektronicznego i jakie są wtedy przeceny.

Powiedzmy że Real zadowoli się 10%, wtedy importerowi zostaje 28%. Musi zapewnić obsługę gwarancyją i ewentualne wsparcie. Importer ponosi też ryzyko, że sprzęt się nie przyjmie i poniesie straty. Jeśli miałby się zadowolić 10% zysku to już lepiej kasę wpłacić na lokatę do banku, przy odpowiedniej kwocie spokojnie wynegocjuje 8% netto i nie ponosi ryzyka.

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: ANDRINO BOX

Post autor: programista » 18 lutego 2012, o 20:27

Taa, tylko wiesz co na promocji czy też wyprzedaży zarabiają nadal, nikt ci nie sprzeda poniżej własnych kosztów, nie ma nic za free.
Promocje zawsze utrzymują mnie w przekonaniu, że jest o wiele taniej, a nadal wychodzą na swoje.

osbo
Posty: 92
Rejestracja: 3 listopada 2011, o 19:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mokra Dolina:)

Re: ANDRINO BOX

Post autor: osbo » 14 marca 2012, o 21:34

Jakby kogoś to interesowało to pojawił się test. Szkoda tylko, że o dvb-t tylko wspomnieli

http://laptopy.gadzetomania.pl/2012/03/ ... -i-gry/top

osbo
Posty: 92
Rejestracja: 3 listopada 2011, o 19:00
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mokra Dolina:)

Re: ANDRINO BOX

Post autor: osbo » 31 marca 2012, o 00:02

Widze, że dystrybutor wreszcie zamieścił filmiki o tej zabawce. Trzeba przyznać, że jeśli chodzi o atrakcyjność grafiki, to zwykłe tunery na mstar czy ali nie mają czego szukać.

Dla zaintersowanych:
DVB-t http://www.youtube.com/embed/rwQ45rkBuh ... ransparent
instalacja programów (pierwsze uruchomienie) http://www.youtube.com/embed/gHrlK83akk ... ransparent

Awatar użytkownika
Felek
Posty: 47
Rejestracja: 24 czerwca 2011, o 13:37
Odbiornik: Strong STR8105 eco
Cabletech URZ0083
Ferguson Ariva T60
Instalacja antenowa: Antena siatkowa na dachu bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: ANDRINO BOX

Post autor: Felek » 12 kwietnia 2012, o 19:13

Witam, Czy ten sprzęt potrafi współpracować z dyskami w formacie ext/2, ext/3 lub ext/4?

pstryczek
Posty: 2
Rejestracja: 16 stycznia 2013, o 01:05
Odbiornik: andrino box i blazehdtv

Re: ANDRINO BOX

Post autor: pstryczek » 16 stycznia 2013, o 01:36

Czesc koledzy posidam ta skrzyneczke wedlug mnie jest to to samo co GoClever ANDROID 500 i tym jemu podobne .Po testach AnTuTu stwierdzilem ze
model- box v1d andrino box
device-stvm3
brand-mbx
resolution-1280x720
gpu vonder ARM
gpu renderer-mali-400mp grafika skalowanie do 1080p
cpuinfo-ARMv7 procesor w testach pokazalo od200MHZ do max 750MHz a nie 1GHz
ram 357.2MB
rom 3753.3 MB
Android 2.3.4
obslugiwane OpenGL ES2.0
Jest to moj 2 box bo pierwszy sie przegrzewal
chodzi na tym XBMC z WEEB.tv na hd sie przycina ale to wina procesora bo jest wtedy na 100 procent sd kanaly dzialaja normalnie .
W rzegladarce skyfire weeb oglada sie normalnie ale ona korzysta z flash playera kturego mozna zmienic z archiwum adobe .
Program do obslugi DVB-T jest po polsku
urzadzenie wlacza sie dosyc szybko
Mam problem tylko jak zrootowa android box
Na tym urzadzeniu znajduje instrukcja do enjoy box ver 1.6 ponato pisze ze mozna to zaktulizowac do 4.0
a oto kolejny taki sam box http://www.geniatech.com/pa/android-tv.asp

werka
Posty: 1
Rejestracja: 6 lutego 2013, o 14:41

Re: ANDRINO BOX

Post autor: werka » 6 lutego 2013, o 14:46

Ja właśnie mam od niedawna Andrino i jak na razie jestem bardzo zadowolona. Mogę przeglądać normalnie neta, siedzieć na fejsie, grać w gry i korzystać z aplikacji, które normalnie mam na Androidzie. Zastanawiam się właśnie nad skorzystaniem też z VOD, bo widziałam, że mają wgraną sporą bazę filmów. Mój kuzyn miał jakiś inny tuner, nie pamiętam, niestety, jaki, i ciągle narzekał, że coś nie działa. U mnie hula wszystko. Aa, i duży plus za ten pilocik z klawiaturą i myszką.

szpila
Posty: 202
Rejestracja: 4 kwietnia 2011, o 10:07
Odbiornik: OV-HomeBox>HDMI-DVI> LCDTV HDReady32"
Instalacja antenowa: Szerokopoasmowa Log 5-65, 2gie piętro balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, ok 25km

Re: ANDRINO BOX

Post autor: szpila » 8 lutego 2013, o 09:27

Kupiony na promocji za 666.66zł? :twisted:
To urządzenie to chyba jakaś ściema tylko. :?: :!:

didi
Posty: 2
Rejestracja: 20 marca 2013, o 21:09

Re: ANDRINO BOX

Post autor: didi » 20 marca 2013, o 21:28

Właśnie kupiłem w Realu w promocji cena oryginalna 1256,30 cena promocyjna 666,66 cena super promocyjna po otwarciu nowego sklepu 240 zł.
Jak widać cena czyni cuda :)
w pakiecie: (teoretycznie zastępuje)
Pilot Querty,VOD Pakiet premium (24 m-ce), Router WIFI, Tuner DVBT PVR+EPG, Odtwarzacz multimedialny + NET.
Wyłączyłem komputer z Mediacenter XBMC i w zupełności zastąpił go ten wynalazek, dziecku będzie brakowało minecrafta ale i to być może się uda.
Na dzień dzisiejszy wiem, że potrzebna jest aktualizacja softu, ze względu na problemy z Android Marketem, sporo aplikacji dla androida niestety nie jest kompatybilna.
Ale sprzęt za tak niską cenę jest naprawdę rewelacyjny, sam pilot z żyroskopem jest wart ponad połowę tej ceny.

Pozdrawiam

panaho
Posty: 188
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: ANDRINO BOX

Post autor: panaho » 20 marca 2013, o 23:22

werka pisze:Ja właśnie mam od niedawna Andrino i jak na razie jestem bardzo zadowolona. Mogę przeglądać normalnie neta, siedzieć na fejsie, grać w gry i korzystać z aplikacji, które normalnie mam na Androidzie. Zastanawiam się właśnie nad skorzystaniem też z VOD, bo widziałam, że mają wgraną sporą bazę filmów. Mój kuzyn miał jakiś inny tuner, nie pamiętam, niestety, jaki, i ciągle narzekał, że coś nie działa. U mnie hula wszystko. Aa, i duży plus za ten pilocik z klawiaturą i myszką.
Zalatuje tu coś dystrybutorem ;)
Ale może się mylę...

didi
Posty: 2
Rejestracja: 20 marca 2013, o 21:09

Re: ANDRINO BOX

Post autor: didi » 23 marca 2013, o 19:55

Więc przyszedł czas na ocenę stabilności:
Po aktualizacji oprogramowania wg. zaleceń importera otrzymujemy
odblokowany dostęp do Marketu i aktualizacji takich jak ipla itp.
Jednak nie ma nic za darmo.
Próba wejścia w ustawienia ekranu może skończyć się oglądaniem TV, filmów na połowie ekranu
dla TV typu SONY Bravia gdzie na łączu HDMI oferowane jest HD Ready możemy zapomnieć o rozdzielczości 1080i czy też 1080p jedyne działające ustawienia to 720p
oczywiście możemy dyskutować nad wyższością formatów jak tu:
1080 Vs 720
http://laki.dvhk.pl/faq/hdtv_1080p.htm
fakty i mity z przeplotem czy też bez będą zawsze obiektem dyskusji. Jednak problem ustawienia krawędzi wybiegających poza ekran pozostaje w gestii użytkownika.
Ciekawostką są ustawienia androida dla tego urządzenia ustawienia dla pliku
bulid.drop w katalogu \system
ro.sf.lcd_density= 240
gdzie
Wartość standardowa tutaj to 160. Jeżeli zmodyfikujemy ją na przykład na 140 to ekran pomniejszy się, jeżeli na 180 to analogicznie ulegnie powiększeniu.
ustawienia edytujemy RootExplorer'erem.
Ponieważ android to w istocie linux zapraszam do dyskusji znawców tematu, do rozwiązania kilka tematów:
-wymiana GUI na XBMC bez straty funkcjonalności serwisów
-Instalacja kamer i mikrofonu USB dla skype, albo najlepiej instalacja monitoringu domu wszystkich kamer IP na TV, podgląd na ekranie całego otoczenia domu.
-podpięcie modułu XBMC TV dla WEEB.TV,bo ipla zalatuje stajnią.
-listing zalecanych i polecanych programów które w andrino widzianym jako tablet radzą sobie dobrze.

Odpowiedz