T-HD 1000 Cyfrowy Polsat Technology

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: T-HD 1000 Cyfrowy Polsat Technology

Post autor: Bartt » 6 lipca 2013, o 23:58

@KoGuT
Jedyne co mi przychodzi do głowy to zakup przewodu euro - chinch np. coś takiego: http://www.dipol.com.pl/przewod_euro_-_ ... _E0430.htm
Wtyk euro podłączamy do dekodera, a przewody chinch audio out (czerwony i biały) do wejścia kina aux-in, zaś video out (żółty) do wejścia video in w telewizorze.
Oczywiście tv musi mieć takie żółte wejście chinch oprócz wejścia euro, no i dźwięk będzie tylko na kinie (nie będzie go na tv) i będzie tylko w stereo (ewentualnie kino "przerobi" go na 5 kanałów (f-cja dolby pro-logic)) ;).

torre24
Posty: 27
Rejestracja: 20 kwietnia 2011, o 11:01
Odbiornik: Samsung LE37B650
Opticum HD T90 (N2)
Media Tech MT4167
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + wzmaciacz dopuszkowy LNA 177 + zasilacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lysa Hora

Re: Odp: T-HD 1000 Cyfrowy Polsat Technology

Post autor: torre24 » 8 lipca 2013, o 15:23

To jeszcze dorzucę dwa spostrzeżenia - tuner podłączony do sieci się grzeje, nawet w trybie stand-by. Natomiast po włączeniu do sieci i odpaleniu dekodera nie odkodowuje od razu kanałów z pakietu Extra - trzeba przyłączyć na chwilę na jakiś FTA lub sporo poczekać.

KoGuT
Posty: 7
Rejestracja: 16 lipca 2011, o 16:27

Re: T-HD 1000 Cyfrowy Polsat Technology

Post autor: KoGuT » 10 lipca 2013, o 08:38

Dzieki za pomoc ,a co do archaiczności sprzętu to jestem tego świadom,ale na tamte czasy jak kupowałem to jeszcze nie było takie złe,ale póki co to działa,więc po co wymieniać.
Zaopatrzę się w kabel euro chincz,i sprawdzę.Jeszcze raz dzięki za pomoc. :D

SONY23
Posty: 29
Rejestracja: 19 sierpnia 2011, o 20:44
Odbiornik: Globo HD TS-1, Media Tech 4160
Instalacja antenowa: Siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Suwałki

Re: T-HD 1000 Cyfrowy Polsat Technology

Post autor: SONY23 » 10 lipca 2013, o 10:30

Jeżeli w tv masz wyjście dźwięku (dwa wyjścia na czincze) to po co Ci jakieś przejściówki. Podłącz kino do tych wyjść odpowiednim kablem i będziesz miał na kinie taki dźwięk jaki masz aktualnie na tv. Głośniki tv wycisz i głośność reguluj albo z poziomu dekodera albo kina albo z obu jednocześnie. Tylko upewnij się, że w telewizorze jest to napewno audio aut, a nie audio in.

torre24
Posty: 27
Rejestracja: 20 kwietnia 2011, o 11:01
Odbiornik: Samsung LE37B650
Opticum HD T90 (N2)
Media Tech MT4167
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + wzmaciacz dopuszkowy LNA 177 + zasilacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lysa Hora

Re: Odp: T-HD 1000 Cyfrowy Polsat Technology

Post autor: torre24 » 2 sierpnia 2013, o 08:22

No i jednak pojawiły się problemy - nie działa lub działa jak chce MUX 3 - czarny ekran, obraz pojawia się po kilku-kilkunastu sekundach, pikseloza. Inne MUX-y, w tym czeskie, OK. Sygnał na MUX 3 - siła 100%, jakość ok. 90%. Dekoder wymieniłem i dalej to samo. Jakieś sugestie?
Dodam, że na tej samej instalacji telewizor, Pace z Cyfry i Ferguson Ariva 210 działają bez zająknięcia.
UPDATE - zawiozłem dekoder na działkę - sygnał słabszy ponad dwa razy dalej od nadajnika we Wręczycy. MUX 3 brak, MUX 1 i 2 OK, MUX 4 na granicy zasięgu, raz jest raz nie ma. Jestem po drugiej wymianie dekodera i cały czas taki sam piach, pomóżcie!

bolo6
Posty: 4
Rejestracja: 8 października 2011, o 12:16

Re: T-HD 1000 Cyfrowy Polsat Technology

Post autor: bolo6 » 2 lutego 2014, o 11:03

Mam mały problem z zasilaniem anteny do tego dekodera.
Otóż po 2- miesięcznej pracy, przestał odbierać sygnał.
Pierwsza myśl- dekoder, ponieważ po podłączeniu wiwyHD90 widzi bez problemu muxy, ale...
Podłączenie przez przelotkę z wiwy, th 1000 widzi wszystkie muxy i działa bez zarzutu.
Cóż, pomyślałem zasilacz, wymieniłem, odłączyłem wiwę, połączyłem th 1000 bezpośrednio, i nic, dalej brak sygnału. w sumie wyniniłem już 3 zasilacze i dalej jestem w punkcie wyjćia. Z wiwą działa, bez niej nie. Wiwa działa nawet bez wymiany wtyczek, chociaż słabiej.
Już skończyły mi się pomysły.
Jeżeli możecie, pomóżcie, bo mama mi suszy głowę.

torre24
Posty: 27
Rejestracja: 20 kwietnia 2011, o 11:01
Odbiornik: Samsung LE37B650
Opticum HD T90 (N2)
Media Tech MT4167
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + wzmaciacz dopuszkowy LNA 177 + zasilacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lysa Hora

Re: T-HD 1000 Cyfrowy Polsat Technology

Post autor: torre24 » 2 lutego 2014, o 13:25

@bolo6 myślę, że to problem z anteną. Z tego co piszesz to masz podobne objawy jak u mnie. Ja starałem się korygować połóżenie anteny po problemach z MUX 3 (jak ustawiłem antenę na Czechy, to MUX 3 krzaczył, jak ustawiłem na Wręczycę (bokiem do Czech) chodziło ok.
Nie wiedzieć czemu teraz mam ustawione na Czechy i wszystko działa. Zdarza się, że trzeba chwilę poczekać aż kanały z MUX 3 wskoczą. Dodam, że w Częstochowie gdzie mieszkam ów MUX 3 można odbierać z dwóch bardzo mocnych nadajników (Wręczyca i Katowice) na tym samym, 41 kanale. Może to powoduje zakłócenia? Specjalistą nie jestem więc nie wiem...

flashka
Posty: 6
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 09:54
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódż, Kozłowiec, Kielce,

Tuner DVB-T cyfrowego polsatu

Post autor: flashka » 16 lutego 2014, o 15:58

Witam!
Wczoraj zostałem poproszony o przeprogramowanie 3 szt. w/w dekodera w 3 różnych lokalizacjach i okazało się, że na wszystkich nie działa Tv Trwam, wyszukuje się , jest EPG natomiast brak obrazu i dźwięku( czarno i głucho ). Wszystkie pozostałe programy działają bezproblemowo łącznie z TVP ABC. Czy ktoś w forumowiczów zetknął się takim problemem. Czy może te dekodery wymagają aktualizacji oprogramowania ?

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: T-HD 1000 Cyfrowy Polsat Technology

Post autor: Jarosław Bałuka » 16 lutego 2014, o 22:18

Nadawca prawdopodobnie musi zaktualizować listę o nowe kanały do odbioru.

pawel319
Posty: 17
Rejestracja: 15 stycznia 2013, o 15:45

Re: T-HD 1000 Cyfrowy Polsat Technology

Post autor: pawel319 » 17 lutego 2014, o 21:40

jest jakiś błąd w oprogramowaniu dekodera który uniemożliwiał poprawny odbiór Tv Trwam. Dzisiaj Emitel zmienił nadawanie Tv Trwam prawdopodobnie aby wyeliminować ten problem do czasu wypuszczenia przez CP nowego oprogramowania.
Jarosław Bałuka pisze:Nadawca prawdopodobnie musi zaktualizować listę o nowe kanały do odbioru.
przecież ten dekoder jak i wszystkie inne sprzedawane w Polsce muszą być zgodne ze specyfikacją i odbierać wszystkie kanały a nie tylko te narzucone przez operatora. Czarny ekran na Tv Trwam to pewnie po prostu wina kiepskiego oprogramowania tego dekodera (zresztą to nie jedyny problem z tym sprzętem)

Awatar użytkownika
KoRaB
Posty: 41
Rejestracja: 21 listopada 2012, o 10:06
Odbiornik: Maximum T-105
Instalacja antenowa: antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: Tuner DVB-T cyfrowego polsatu

Post autor: KoRaB » 25 lutego 2014, o 12:35

flashka pisze:Witam!
Wczoraj zostałem poproszony o przeprogramowanie 3 szt. w/w dekodera w 3 różnych lokalizacjach i okazało się, że na wszystkich nie działa Tv Trwam, wyszukuje się , jest EPG natomiast brak obrazu i dźwięku( czarno i głucho ). Wszystkie pozostałe programy działają bezproblemowo łącznie z TVP ABC. Czy ktoś w forumowiczów zetknął się takim problemem. Czy może te dekodery wymagają aktualizacji oprogramowania ?
Nie mam co prawda dekodera Cyfrowego Polsatu, tylko innej marki dekoder DVB-T. Też nie miałem TV Trwam, z tym że nie było tylko obrazu.
Trzeba po prostu zresetować dekoder i na nowo wyszukać i ustawić wszystkie kanały. U mnie to pomogło. Obraz na TV Trwam jest.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1247
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: T-HD 1000 Cyfrowy Polsat Technology

Post autor: bogdanzieba » 25 lutego 2014, o 13:10

Telewizory u mnie same sobie poradziły ze zmianą parametrów a WIWY już nie :)

DZIARA
Posty: 1
Rejestracja: 24 czerwca 2014, o 23:07

Re: T-HD 1000 Cyfrowy Polsat Technology

Post autor: DZIARA » 24 czerwca 2014, o 23:15

Witam serdecznie, mam problem z danym tunerem. T-HD 1000 nie reaguje na pilota. Myślałem, że to wina baterii, ale kupiłem nowe i dalej to samo. Wymianiłbym jeszcze pilota, ale wątpie, żeby to była jego wina, ponieważ po próbie wciśnięcia przycisku do zmiany kanału (strzałką) menu zmienia pasek kanału bez przerwy, a obraz kanału jest ten sam i nie reaguje na przyciski np. OK lub EXIT. Dopiero pomaga restart tunera i przez jakąś chwilę działa. Czy jest jakaś szansa na zwrot tunera do CP i wymianę na działający ? Z góry dziękuję za pomoc.

Awatar użytkownika
rusticalming
Posty: 102
Rejestracja: 11 października 2012, o 11:29
Odbiornik: Opticum x7
Ariva 250 combo
Ariva T650i
Instalacja antenowa: OPTICUM AX900
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kisielice/Iława

Re: T-HD 1000 Cyfrowy Polsat Technology

Post autor: rusticalming » 25 czerwca 2014, o 10:01

@DZIARA

Może być to zarówna wina pilota, jak i czytnika podczerwieni.
Wymień to w POSie.

gawix
Posty: 10
Rejestracja: 6 stycznia 2016, o 20:58
Odbiornik: T-HD 1000
Instalacja antenowa: antena zewnętrzna, balkon

T-HD 1000

Post autor: gawix » 6 stycznia 2016, o 21:01

Witam, zainstalowałem dzisiaj dekoder cyfrowego polsatu T-HD 1000, podłaczyłem do anteny zewnętrznej, odpaliłem instalacje kanałów i znalazło mi ich tylko 8. Kanały są tylko i wyłącznie z telewizji polskiej. TVP1,2, Historia i tak dalej. Mieszkam w Krakowie, na Ruczaju, antene mam skierowaną na oko na Kraków Chorągwica. Czym to jest spowodowane? Nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, w niektórych przypadkach ludzie mieli po prostu antenę mieszkaniową która nie wystarczała. Ja mam antene zewnętrzną umieszczoną na balkonie. Co poradzicie? Dwóch anten zewnętrznych przecież mieć nie będę, a mieszkanowiej nie mam zamiaru dokupić.
Dodam że interesuję mnie tylko telewizja naziemna, czyli resztą kanałów (polsat sport news, fokus tv, i inne)

poxipol
Posty: 1819
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: T-HD 1000

Post autor: poxipol » 6 stycznia 2016, o 22:12

Jak widać to masz nie tylko problem z odbiorem MUX-4.
Z opisu można przypuszczać że przy wyszukiwaniu programów znalazło tylko MUX-3 z Krzemionek K 50
Przy poprawnej instalacji ( brak opisu ) powinno wyszukać 25 programów z Chorągwicy K 23,25,50 ew.47
MUX-4 nadawany jest na K 33 z nadajników Kopiec Kościuszki,Wieża Ciśnień,HTS,Skawina w polaryzacji odwrotnej jak inne MUX-y
W dużo przypadkach wystarcza jedna antena do poprawnego odbioru,ale bywa też że konieczne jest stosowanie dodatkowej anteny.

gawix
Posty: 10
Rejestracja: 6 stycznia 2016, o 20:58
Odbiornik: T-HD 1000
Instalacja antenowa: antena zewnętrzna, balkon

Re: T-HD 1000

Post autor: gawix » 7 stycznia 2016, o 10:04

Podłączyłem z ciekawości małą antenę pokojową jako drugą antenę. Co ciekawe, znalazło mi więcej programów, ale kodowanych cyfrowego polsatu (Polsat Sport, Polsat Sport Extra, Comedy Central etc.) a po kanałach typu Polsat/TVN etc. ani śladu. Balkon mam skierowany na wschód Krakowa z Ruczaju. Prostopadle do Zakopianki. Jakieś rady?

naziemna-ntrc
Posty: 707
Rejestracja: 16 grudnia 2013, o 11:58

Re: T-HD 1000

Post autor: naziemna-ntrc » 7 stycznia 2016, o 10:28

Opisz swój problem w tym dziale. http://forum.emitel.pl/viewforum.php?f=25
Przede wszystkim napisz coś więcej na temat swojej anteny.

gawix
Posty: 10
Rejestracja: 6 stycznia 2016, o 20:58
Odbiornik: T-HD 1000
Instalacja antenowa: antena zewnętrzna, balkon

Re: T-HD 1000

Post autor: gawix » 7 stycznia 2016, o 10:52

Ok, napisałem tam temat. Dzięki za pomoc. O antenie nie wiele wiem, tyle tylko że jest to antena zewnętrzna siatkowana. Wytargałem ją ze strychu w domu... tylko zdjęciem mogę poratować :D

witold59
Posty: 7
Rejestracja: 18 stycznia 2016, o 18:53
Odbiornik: dekoder telewizji naziemnej TH-1000
Instalacja antenowa: antena siatkowa bez wzmacniacza Karczew pow Otwock 30 km od Warszawy
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: T-HD 1000 Cyfrowy Polsat Technology

Post autor: witold59 » 22 stycznia 2016, o 18:58

Witam chcialem sprawdzic czy na tym dekoderze zlapie 8 Mux ale dekoder nic nie wykryl ,mieszkam okolo30 km od Warszawy kierunek Otwock.Przelaczylem antene bezposrednio do telewizora (Samsung LE-37B650) ale tez nic telewizor nie znalazl (antena siatkowa bez wzmacniacza) pozostale M-uxy odbieraja bez zastrzezen
)

Odpowiedz