OPTICUM HD T80 ECO

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1670
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: Krosnoludek » 8 marca 2012, o 17:45

OPTICUM - HD T80 ECO
Obrazek
Obrazek
Obrazek

1. Obsługa systemów SD/HD (MPEG2 / MPEG4 H.264), DVB-T
2. Obsługuje pasmo 7 MHz lub 8 MHz
3. Wyjście video wysokiej rozdzielczości - HDMI
4. Wyjście video standardowej rozdzielczości - SCART
5. Obsługuje rozdzielczości video - 576p, 720p, 1080i, Full HD 1080p
6. Analogowe wyjście audio - 3,5mm jack
7. Cyfrowe wyjście audio S/PDIF - coaxial
8. Aktualizacja oprogramowania przez USB, OTA SSU
9. Jednoczesne wyjście obrazu na złączu HDMI i SCART
10.Złącze USB w standardzie USB 2.0
11. Automatyczne i ręczne wyszukiwanie kanałów
12. Elektroniczny przewodnik po programach - EPG (obsługuje polskie znaki)
13. Wielojęzyczne Menu, w tym Polskie
14. Time Shift (zatrzymywanie, przewijanie obrazu)
15. PVR Ready - możliwość nagrywania na zewnętrzny dysk USB
16. Blokada rodzicielska na kanały i Menu
17. Szybkie przełączanie pomiędzy kanałami
18. Możliwość tworzenia własnych list programów
19. Funkcje edycji kanałów: Usuń, Zablokuj, Pomiń, Przesuń, Zmień nazwę
20. Obsługa napisów ekranowych - Teletext, DVB
21. Obsługa Teletext OSD i VBI
22. Wbudowany dekoder dźwięku Dolby Digital oraz Dolby Digital Plus (E-AC-3)
23. Kolor obudowy - czarny
24. Współpracuje z dyskiem USB OPTICUM

Procesor główny: ALI 3601E

http://www.globo.com.pl/?y=3&cmd=show&c ... d_id=28#SZ

Awatar użytkownika
krzysiu111
Posty: 35
Rejestracja: 26 listopada 2011, o 18:03
Odbiornik: Opticum HD T80 plus
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa as4b
Nadajnik - obiekt nadawczy: TARNÓW G. ŚW. MARCINA

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: krzysiu111 » 10 marca 2012, o 09:32

A czym się różni ten STB od Opticum HD T80 Plus? :D Mniejszy pobór prądu czy co?

p-b
Posty: 282
Rejestracja: 9 października 2010, o 22:26

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: p-b » 10 marca 2012, o 11:11

;)
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 23:13 przez p-b, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1670
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: Krosnoludek » 10 marca 2012, o 20:59

krzysiu111 pisze:A czym się różni ten STB od Opticum HD T80 Plus? :D Mniejszy pobór prądu czy co?
Do porównania tył OPTICUM - HD T80plus
Obrazek
czyli widać, że w OPTICUM - HD T80 ECO dołożyli przelotkę antenową :D oraz obniżyli w dół wejście antenowe,
oraz z tego co widzę wymiarami
Ostatnio zmieniony 10 marca 2012, o 21:09 przez Krosnoludek, łącznie zmieniany 2 razy.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: alabama1 » 10 marca 2012, o 21:02

Prawie identyko, a pilot taki sam.

Kamilx
Posty: 823
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: Kamilx » 11 marca 2012, o 10:59

Jestem ciekawy jak na nim oprogramowania działa. Pilot prawie podobny.
Mój post 100

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: alabama1 » 11 marca 2012, o 12:46

Nie widzę żadnych różnic w pilocie.

Kamilx
Posty: 823
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: Kamilx » 11 marca 2012, o 12:53

Spójrz na przyciski: OK, głosność i tymi co kanały "przelatujesz".
EDIT: U MNIE SĄ INNE.
A poza tym co to jest przelotka antenowa?

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: alabama1 » 11 marca 2012, o 12:59

No ok nie jest wciśnięte (napis), tylko jest biała czcionka. A głośność i przelatywanie identyczne. Kupowałem w carrefour.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: m@rtops » 11 marca 2012, o 13:56

Kamilx pisze:A poza tym co to jest przelotka antenowa?
jest to wyjście anteny z dekodera na tv
czyli po wył dekodera możesz oglądać analog bez przepinania anteny

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1670
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: Krosnoludek » 20 marca 2012, o 12:36

Nowe oprogramowanie: Software_Opticum_HD_T80ECO_Cameleon_2012-03-01.zip
http://www.globo.com.pl/?y=3&cmd=show&c ... prod_id=28
.............................................................................................
ALI 3601E
Obrazek
http://www.ali.com.tw/index.php?option= ... 6&Itemid=8

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1670
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: Krosnoludek » 6 maja 2012, o 21:07

Nowe oprogramowanie:
Software_T80ECO_1.0.4_2012-04-27 link: http://www.globo.com.pl/wyslij_plik.php?id=891
http://www.globo.com.pl/?y=3&cmd=show&c ... prod_id=28

Pytanie, czy grafika też taka sama jak w wersji Cameleon ?

pablop
Posty: 1
Rejestracja: 13 maja 2012, o 00:17

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: pablop » 13 maja 2012, o 00:25

Witam, od paru dni uzytkuje tego Opticuma. Mam podlaczonego do kineskopowego Panasonica.
Sprzet udalo mi sie kupic w MM na jakieks promocji za niecale 100 PLN. Jak na taka kase to wszytko git. Jednej rzeczy nie moge rozeznac, czym rozni sie ustawienie w nagrywarce pomiedzy TS a PS ? Tak apropos nagrywania, jak to owia apetyt rosnie w miare jedzenie i juz sie klania przydatnosc drugiej glowicy. I mam pytanie, czy ustawienia rodzielczosci ekranu wplywaja jakos na przetwarzanie obraz na analogu (SCART), czy tylko na HDMI ?

Tunerek ma jeden minus - ma wyjscie cyfrowe dzwieku tylko na koncentryku, nie ma swiatlowodu.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1670
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: Krosnoludek » 18 maja 2012, o 12:59


Awatar użytkownika
Kingston87
Posty: 82
Rejestracja: 17 stycznia 2012, o 08:17
Odbiornik: Apollo AHD-122
Omega Mini DVB-T
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa
Wzmacniacz: GPS Wa-501S-3
Nadajnik - obiekt nadawczy: Suwałki i Giżycko

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: Kingston87 » 24 maja 2012, o 19:20

Zauważyłem jeszcze jedną różnice między ECO a PLUS to że ECO nie obsługuje pasma 6MHz.

cykada

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: cykada » 26 maja 2012, o 13:03

Niedawno kupiłem ten dekoder i jestem całkiem zadowolony. Wszystko śmiga, nic się nie zacina, kanały odbiera bardzo fajnie. Bardzo dobry stosunek jakości do ceny!

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1670
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: Krosnoludek » 10 czerwca 2012, o 13:44

Nowe oprogramowanie:
Software T80ECO 1.0.8 2012-06-05 link: http://www.globo.com.pl/wyslij_plik.php?id=906
http://www.globo.com.pl/?y=3&cmd=show&c ... prod_id=28
historia zmian



2012|05|25 1.0.6
-w light channel list dodano ikonę pokazującą aktualnie nagrywany kanał
-dostosowano ikony w media player (picture, movie, music)
-dodano tłumaczenia język grecki
-naprawiono mechanikę działania okna informującego o braku sygnału
-dodano drugi widok EPG – gazetowy


2012|06|01 1.0.7

-naprawiono wszystkie komunikaty dot. wyjątków w media player
-naprawiono błęd w którym napisy z telegazety zostawały w media player
-po skanowaniu kanałów powtórzone mają zmienione numery LCN by uniknąć powtórzeń
-naprawa błędu przycisku FAV
-usunięto jasnoszare pasy przy nie pełnym wyświetleniu obrazu video
-dodano możliwość zmieny kanałów podczas nagrywania za pomocą klawiszy numerycznych


2012|06|05 1.0.8

-naprawiono błąd złego początkowego kanału w nagrywaniu poprzez tajmer z okna Epg Jade
-poprawiono funkcjonalność okna wyboru rozdzielczości podczas oglądania kanałów

pasiczer

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: pasiczer » 19 czerwca 2012, o 14:38

Tuner nie odtwarza dźwięku w formacie DTS i napisów TXT. Napisy w formacie SRT nie są prawidłowo wyświetlane (zamiast polskich liter są puste pole). Tuner ma wgrane Software T80ECO 1.0.8 2012-06-05. Czy ktoś też ma takie problemy z napisami?

radekk82
Posty: 13
Rejestracja: 23 czerwca 2012, o 13:30
Odbiornik: OPTICUM HD T80plus

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: radekk82 » 23 czerwca 2012, o 15:23

zainstaluj najnowszego softa: http://globo.com.pl/?y=3&cmd=show&category=3&prod_id=28

historia zmian:
2012|06|15 1.0.9

-dodano funkcję zapisu EPG na USB, celem przyspieszenia ładowania EPG. W przypadku używania pendriva lub dysku USB, przy przejściu odbiornika w standby, odbiornik automatycznie zapisuje EPG na pendrive. po uruchomieniu odbiornika po standby i wykryciu dysku, EPG jest automatycznie wczytywane.

-poprawiona funkcjonalność ustawień rozdzielczości TV z Menu Ustawienia TV,oraz pod przuciskiem MODE na pilocie. po zmianie rozdzielczości odbiornik prosi o potwierdzenie wyboru rozdzielczości za pomocą jednego z klawiszy 0-9. jeżeli wybór nie zostanie potwierdzony w ciagu 15 sekund, odbiornik wraca do poprzednich ustawień.

-pprawiono okno EPG widok gazetowy

-poprawiono tłumaczenia

-zmiana mechaniki wyświetlania pasków jakości/siły sygnałów. paski są działają w szerszym zakresie i bardziej reagują na zmiany sygnału.

-naprawa błędu z wyświetlaniem subtitle DVBT oraz z telegazety

noe
Posty: 6
Rejestracja: 27 czerwca 2012, o 15:35

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: noe » 2 lipca 2012, o 15:16

Witam
Mam w planie zakup tego tunera ale muszę wiedzieć czy jest możliwość odtwarzania na tym tunerze formatów .mkv i .mov ?

Odpowiedz