OPTICUM HD T80 ECO

radekk82
Posty: 13
Rejestracja: 23 czerwca 2012, o 13:30
Odbiornik: OPTICUM HD T80plus

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: radekk82 » 2 lipca 2012, o 16:58

Jest, tuner odtwarza mkv i mov. \
Nie zapomnij wgrać najnowszego softu po zakupie.

noe
Posty: 6
Rejestracja: 27 czerwca 2012, o 15:35

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: noe » 10 lipca 2012, o 16:20

Witam, dzięki za odp.
Zdecydowałem się w końcu na zakup i jestem pozytywnie zaskoczony. Kreator szybko przeprowadził mnie przez instalacje i wyszukiwanie kanałów. Tuner bardzo prosty w obsłudze dzięki przejrzystemu menu. Fajna jest możliwość zmiany koloru. Obraz full hd, tvp1 i tvp2 pięknie odbierają (szkoda, że już po Euro). No i mediaplayer, który jak sam sprawdziłem odtwarza sporo formatów video i nie ma problemów z napisami do filmów.
Nie mam punktu odniesienia, ale dla mnie bardzo dobry tuner w przyzwoitej cenie :)

noe
Posty: 6
Rejestracja: 27 czerwca 2012, o 15:35

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: noe » 10 lipca 2012, o 17:53

pasiczer pisze:Tuner nie odtwarza dźwięku w formacie DTS i napisów TXT. Napisy w formacie SRT nie są prawidłowo wyświetlane (zamiast polskich liter są puste pole). Tuner ma wgrane Software T80ECO 1.0.8 2012-06-05. Czy ktoś też ma takie problemy z napisami?
Zainstaluj nowego softa http://globo.com.pl/?y=3&cmd=show&category=3&prod_id=28

amstat
Posty: 139
Rejestracja: 18 grudnia 2010, o 17:15
Odbiornik: WIWA HD90 TV LG M2362D-PC LG Kruger&Matz KM00188
Instalacja antenowa: Stara siatka bez symetryzatora i wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła-Skrzyczne

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: amstat » 2 sierpnia 2012, o 21:11

Sąsiad kupił ten tunek instalowałem mu kanały ale pilot jest strasznie oporny tzn.ten przycisk PAGE w ogóle nie działa jedynie kanały góra dół można zmieniać tymi środkowymi klawiszami i to trzeba je mocno naciskać w menu jak sie naciśnie przesuwanie to przeskakuje o pare linijek naraz.Czy u was też taki pilot toporny jest ? czy ten tylko jakiś felerny,gdy by sie mnie poradził nie polecił bym mu tego badziewia !!!!

noe
Posty: 6
Rejestracja: 27 czerwca 2012, o 15:35

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: noe » 11 sierpnia 2012, o 12:37

Hmm, ciekawe. U mnie pilot reaguje normalnie, nic mi nie przeskakuje o pare linijek. Może baterie stare?

Awatar użytkownika
Squelch
Posty: 6
Rejestracja: 26 sierpnia 2012, o 14:27
Odbiornik: OPTICUM HD T80 ECO
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit; Siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra; Leżajsk-Giedlarowa

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: Squelch » 26 sierpnia 2012, o 14:35

Pojawiła się nowa wersja oprogramowania, poprawiono dynamikę menu ręcznego wyszukiwania.

2012|08|20 1.0.11
-poprawiono dynamikę menu wyszukiwania ręcznego.
-2 poziomy szybkości zmiany poziomu głośności,
-poprawiono problem z resetowaniem EPG w widoku jednokanałowym po dodaniu timera,
-poprawiono zresetowanie odbiornika przy próbie zmiany języka EPG,
-poprawiono sposób zmiany głośności (wcześniejsze wersje miały problem "przytykanie dzwieku przy znikaniu paska głośności")
-dodano opcję automatycznego wyłączenia przy zaniku prądu.

http://www.opticum.com.pl/pl/p/hd-t80-eco

Awatar użytkownika
Squelch
Posty: 6
Rejestracja: 26 sierpnia 2012, o 14:27
Odbiornik: OPTICUM HD T80 ECO
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit; Siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra; Leżajsk-Giedlarowa

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: Squelch » 14 października 2012, o 14:51

Kolejna wersja oprogramowania:
http://www.opticum.com.pl/pl/p/hd-t80-eco

Brak listy wprowadzonych zmian...

Kamilx
Posty: 867
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: Kamilx » 15 października 2012, o 16:45

Zmiany:
-dodano znacznik dnia w widoku gazetowym EPG
-dodano wyświetlania klasyfikacji wiekowej w EPG jeżeli nadawna
-poprawiono błąd niegaśnięcia diody od USB, przy wyłaczniu odbiornika do standby
-dodano listę nadajników
-dodano opcję wyboru priorytetu sortowania LCN, jeżeli numer LCN się powtarza
-dodano opcję sortowania kanałow wg LCN, bez przypisywania kanałom numerów na stałe (gdy opcja sortowanie według nadajników na wyłączone)
-dodano obsługę napisów kodowanych w ANSI (dotyczy .srt oraz .txt(format TMPLAYER))
-poprawiono błąd znikania paska poziomu głośności niezgodnie z zadanym czasem OSD
-poprawiono działanie mediaplayera (znikanie paska po naciśnięciu klawiszy)
-poprawiono działanie Timer'ów (anulowanie timera przy naciśnięciu stop)

ChuckyCiechanow
Posty: 7
Rejestracja: 16 listopada 2012, o 01:17

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: ChuckyCiechanow » 16 listopada 2012, o 01:27


br1te
Posty: 5
Rejestracja: 24 stycznia 2013, o 09:40
Odbiornik: Opticum T80 Eco/N1

Opticum T80 i monitor LCD

Post autor: br1te » 24 stycznia 2013, o 09:57

Witam.
Zakupiłem dekoder DVB-T z zamiarem podłączenia go do monitora LCD (LG W2343T-PF) http://www.lg.com/pl/monitory/lg-W2343T-PF-premium. W zakładce funkcje specjalne odnalazłem HDCP, która ma satus "Tak". Ucieszony dokonałem wyboru dekodera oraz kabla, którym podłączę go do monitora. Wybór padł na Opticum T80 Eco/N1 http://tunery.tv/185,tunerytv-opticum-t80-eco-n1.html (link do specyfikacji). Zakupiłem również kavel HDMI-> DVI-D Dual Link. Po wcześniejszym podłączeniu do telewizora przewodem SCART wybrałem rozdzielczość i ku mojemu zdziwieniu po podpięciu pod monitor nie zadziałało. Próbowałem każdej kombinacji ustawień. Oto link do filmiku przedstawiającego prace na wszystkich rozdzielczościach: http://youtu.be/BFtY2LreNWw.(Film będzie dostępny około godziny 10)
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5417
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: Opticum T80 i monitor LCD

Post autor: @GUTEK@ » 24 stycznia 2013, o 10:19

Podstawowe pytanie, czy ten monitor obsługuje któreś z trybów obrazu, które posiada ten tuner?
HDCP akurat w tym przypadku nie jest do niczego potrzebne.

br1te
Posty: 5
Rejestracja: 24 stycznia 2013, o 09:40
Odbiornik: Opticum T80 Eco/N1

Re: Opticum T80 i monitor LCD

Post autor: br1te » 24 stycznia 2013, o 10:31

A można dokładniej, ponieważ średnio się orientuję w tych sprawach. W dekoderze są tryby: 480i, 480p, 576i, 576p, 720p_50, 720p_60, 1080i_25, 1080i_30, 1080p_24, 1080p_25, 1080p_30, 1080p_50, 1080p_60. Monitor powinien obsługiwać tryby bez przeplotu. Sprawdzałem wszystkie tryby, lecz na żadnym nie działa. Filmik będzie dostępny za 30 minut, więc on lepiej to zobrazuje.

ChuckyCiechanow
Posty: 7
Rejestracja: 16 listopada 2012, o 01:17

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: ChuckyCiechanow » 11 lutego 2013, o 14:09


br1te
Posty: 5
Rejestracja: 24 stycznia 2013, o 09:40
Odbiornik: Opticum T80 Eco/N1

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: br1te » 11 lutego 2013, o 16:34

może ktoś mi pomóc z moim problemem?

ChuckyCiechanow
Posty: 7
Rejestracja: 16 listopada 2012, o 01:17

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: ChuckyCiechanow » 13 lutego 2013, o 07:44

W ustawieniach wideo dekodera co masz wybrane ? RBG czy HDMI ? Jaka wersja oprogramowania ?

br1te
Posty: 5
Rejestracja: 24 stycznia 2013, o 09:40
Odbiornik: Opticum T80 Eco/N1

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: br1te » 15 lutego 2013, o 10:15

próbowałem HDMI i RGB. Każdy tryb, który napisałem próbowałem użyć. Niestety bez rezultatów.

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: zesepo » 19 lutego 2013, o 12:07

Nie prosciej zadzwonić do pomocy technicznej? Powinni pomóc :)

Awatar użytkownika
cignacy
Posty: 280
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: 42LB671, ARIVA 150C, C-ch 83Q. ARIVA T55 + monitor LCD.
Instalacja antenowa: ASP-8 - 8m n.p.gr. Wzm.przelotowy 12dB-5V z t-a. Druga pasywna 1m niżej.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrz-ne , Kosz-wy, Czechy

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: cignacy » 19 lutego 2013, o 16:46

A może trzeba w monitorze wybrać źródło sygnału ręcznie?

br1te
Posty: 5
Rejestracja: 24 stycznia 2013, o 09:40
Odbiornik: Opticum T80 Eco/N1

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: br1te » 20 lutego 2013, o 13:18

wybierałem źródło cyfrowe i brak rezultatu

ChuckyCiechanow
Posty: 7
Rejestracja: 16 listopada 2012, o 01:17

Re: OPTICUM HD T80 ECO

Post autor: ChuckyCiechanow » 9 kwietnia 2013, o 20:47


Odpowiedz