STRONG SRT 8106 (z modulatorem)

zazdrosny
Posty: 46
Rejestracja: 3 maja 2012, o 19:39
Odbiornik: Opticum T80plus, Pinnacle 340e

Re: STRONG SRT 8106 (z modulatorem)

Post autor: zazdrosny » 14 października 2012, o 10:53

Czy po podłączeniu tego tunera do telewizora przez modulator można oglądać tylko zaprogramowany kanał cyfrowy z tunera, czy też przesyła on oprócz tego kanały analogowe z anteny?

W tunerze Iberosat TDT5000, który był sprzedawany w zeszłym roku, była taka możliwość dzięki wejściu RF IN:
SatKurier pisze:Iberosat TDT5000
Na panelu tylnym znajdziemy: wejście antenowe z przejściem do kolejnego urządzenia, wejście modulatora z przejściem do innego sprzętu (...). Jeśli zamierzamy korzystać z modulatora i jednocześnie nie utracić dostępu do kanałów analogowych, należy (...) najpierw doprowadzić sygnał z anteny naziemnej do wejścia głowicy DVB-T w odbiorniku, które z kolei należy połączyć pętlą z wejściem modulatura. Dzięki temu dostanie on sygnał TV analogowej i jednocześnie zmiksuje go ze zmodulowanym obrazem z dekodera, który wpuści na wybrany kanał.
W tym Strongu nie ma takie wejścia. Czy to znaczy, że po podłączeniu go przez modulator będzie tylko 1, zaprogramowany kanał z tunera, czy to jest jakoś połączone w środku i jednak będą też dostępne kanały analogowe?

Strong:
Obrazek
Iberosat:
Obrazek

KrzysztofK
Posty: 3
Rejestracja: 1 sierpnia 2012, o 05:34
Odbiornik: Strong SRT 8106
Instalacja antenowa: Fracarro PU4F na balkonie, h = 7 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra, 65 km

Re: STRONG SRT 8106 (z modulatorem)

Post autor: KrzysztofK » 4 listopada 2012, o 04:51

zazdrosny pisze:Czy po podłączeniu tego tunera do telewizora przez modulator można oglądać tylko zaprogramowany kanał cyfrowy z tunera, czy też przesyła on oprócz tego kanały analogowe z anteny?
Niestety nie ma wewnątrz tunera takiego zmiksowania tych sygnałów, musisz tego dokonać na zewnątrz. Dla różnych kanałów analogowej TVP2 i wyjścia modulatora mam następującą sytuację:

Wyjście TO TV:
Bardzo dobrze odbieram analogową TVP2 i nie ma śladu sygnału wyjściowego modulatora (idealny śnieg).

Wyjście MODULATOR:
Zero analogowej TVP2 (idealny śnieg) i oczywiście odbieram czysto sygnał wyjściowy modulatora.

Nie pozostaje więc nic innego, jak uznać klasę tunera w kwestii dobrego ekranowania.

zazdrosny
Posty: 46
Rejestracja: 3 maja 2012, o 19:39
Odbiornik: Opticum T80plus, Pinnacle 340e

Re: STRONG SRT 8106 (z modulatorem)

Post autor: zazdrosny » 7 listopada 2012, o 13:30

Czyli tak, jak podejrzewałem, jednak tylko cyfrowy... W takim razie ten Iberosat był dużo lepszy, szkoda, że już go nie można kupić :(

Co ciekawe, napisałem w tej sprawie do producenta i dostałem odpowiedź z serwisu Ragz, gdzie zostało przesłane moje pytanie, że tuner powinien jednak wysyłać wszystko.
Witam.
Sygnał który jest podawany na wejście antenowe dekodera powinien być w całości przekazany na wyjście antenowe dekodera. Tak więc dekoder powinien odebrać kanały cyfrowe i przekazać je do TV na określonej częstotliwości a dodatkowo TV powinien wyszukać kanały analogowe przekazane z anteny przez dekoder przewodem antenowym.

Pozdrawiam/Regards

Pawel Bendzel <pawel.bendzel@ragz.com.pl>
Kierownik Serwisu Monitorów i Dekoderów
Ragz Sp. z o.o.
92-236 Łódź
Piłsudskiego 143

http://www.ragz.com.pl
Jednak to powinien mnie nie bardzo przekonało (jak widać słusznie). Tym bardziej, że już kiedyś naprawiałem w tym serwisie kamerę i przekonywali mnie, że jak podłączę ją do telewizora przez przejściówkę, to będę mógł nagrywać na nią programy telewizyjne. A to też wtedy okazało się nieprawdą.

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: STRONG SRT 8106 (z modulatorem)

Post autor: biprotek » 8 listopada 2012, o 18:09

Wystarczy zwykły sumator antenowy - sygnały z wyjść TO TV i MODULATOR podać na wejścia sumatora, a z jego wyjścia do telewizora. Uznali, że jak nie będzie tv analogowej to nie ma sensu miksować sygnałów a modulator ma sens przy starym tv...

darekbyd
Posty: 4
Rejestracja: 1 czerwca 2012, o 14:21
Odbiornik: Digyboxx T4
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa na dachu
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: STRONG SRT 8106 (z modulatorem)

Post autor: darekbyd » 27 maja 2013, o 17:43

Zakupiłem niedawno ten odbiornik, gdyż mam stary tv, gdzie musiałem go połączyć przez wyjście modulatora (oczywiście jeden z kilku tv w domu) i ku mojemu zdziwieniu jest w tym odbiorniku wersja oprogramowania SRT8106_V1.1.1a, mimo że na oficjalnej stronie ostatnią wersją dla tego odbiornika jest SRT8106_V1.0.8 Czy ktoś również tak ma, bo nie wiem, czy producent nie wgrał jakiejś nowszej, ale nieoficjalnej wersji, a być może kupiłem odbiornik, który był testowany przez (być może) poprzedniego właściciela, który oddał produkt w przeciągu 10 dni po zakupie i tym samym pozostawił po sobie pamiątkę?

Awatar użytkownika
rastel82
Posty: 50
Rejestracja: 28 lipca 2012, o 21:42
Odbiornik: PS51E530+Ariva 120 Combo|3x Ariva T65|Cabletech 0083, 0085.
Instalacja antenowa: 4x Sowar Dexta Euro; 3x 6 mnpt + 11 mnpt
Nadajnik - obiekt nadawczy: PL JG/ŚK 1-3, L1| CZ 1-3 | DE - Löbau

Re: STRONG SRT 8106 (z modulatorem)

Post autor: rastel82 » 19 czerwca 2013, o 20:21

Pobór prądu

Czuwanie z zegarkiem - 0,9W
Tuner włączony - 6,0W - 6,3W

Urządzenie pomiarowe:
miernik Velleman
model Netbpem5

KrzysztofK
Posty: 3
Rejestracja: 1 sierpnia 2012, o 05:34
Odbiornik: Strong SRT 8106
Instalacja antenowa: Fracarro PU4F na balkonie, h = 7 m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra, 65 km

Re: STRONG SRT 8106 (z modulatorem)

Post autor: KrzysztofK » 10 sierpnia 2013, o 04:10

Witam,

Pozwolę sobie napisac pare słów po rocznym użytkowaniu tunera SRT-8106.

Na początek informacja o jakości odbioru na wspomnianej przeze mnie w przedostatnim poście antenie Fracarro PU4F zawieszonej na balkonie 7 metrów nad ziemią. Niestety z perspektywy roku muszę powiedzieć, że ta instalacja antenowa nie nadaje się do odbierania DVBT. Bywają okresy bardzo częstych zacięć w odbiorze mimo iż zwiększono moce nadajników. Będę tą antenę przenosił na dach.

Tuner użytkuję z niezmienioną wersja softu 1.0.4. Na stronie producenta czytam, że nowsza wersja 1.0.8 niewiele nowego wnosi, więc odpuszczam sobie ryzyko aktualizacji.

Przez ten rok używałem tunera głównie do nagrywania i potem odtwarzania programów w celu omijania reklam. Bezpośrednie moje oglądanie TV, to może było 10% czasu spędzonego przy tym urządzeniu. Tuner ten ma w odtwarzaczu funkcję przeskoku o zadeklarowany czas np. 3 minuty, co bardzo ułatwia omijanie reklam, ale pewnie mają to też inne tunery.

Generalnie tuner sprawuje się bez zarzutu. Zawiesił się może z 3 razy, ale miało to miejsce w sytuacji, kiedy oczekiwał na wybudzenie się mojego HDD lubiącego spać przy bezczynności, co trwa kilkanaście sekund, a ja naciskałem w tym czasie inne funkcje w pilocie. Sytuacja ta nie jest jednak gwarantem zawieszenia, pewnie powodem jest dopiero naciskanie wówczas odpowiedniej sekwencji klawiszy. W stanie oczekiwania na takiego HDD odtwarzacz w tunerze jest jakby zamrożony.
Edycja 2013-08-12: Znalazłem, że można ominąć problem usypiania takiego dysku. Trzeba włączyć Timeshift, ale z innym niż domyślnym nastawem w opcjach pracy PVR, trzeba ustawić: Menu > Media+ > Konfiguracja PVR > Nagrywanie z Timeshift = Wyłącz. Wówczas podczas pracy Timeshift ręczne nagrywanie startuje zawsze od chwili załączenia tego nagrywania, bez wliczania czasu od załączenia Timeshift.

Nie zauważyłem więcej sytuacji opisanej wcześniej tj. nie respektowania deklaracji czasu ręcznego nagrywania. Tu wszystko wydaje się ok.

Przez ok. 3 miesiące audio z tunera transmitowałem do amplitunera Yamaha RX-797 przez DAC w nagrywarce audio Yamaha CDR-HD1500 uzyskując jeszcze lepszą jakość dźwięku. Jednak niewygoda w takim nieoptymalnym korzystaniu z tej nagrywarki (nie takie proste załączanie w niej funkcji DAC i praca jej HDD) spowodowała, że powróciłem do analogowej transmisji audio z tunera, która i tak jest bardzo dobra (całkiem niezły DAC jest w tym tunerze).

A co mi się nie podoba lub chciałbym poprawić w tym tunerze?

Przede wszystkim nawigacja po nagranych programach przy ich większej ilości. Jak mam nagrane np. 200 programów, to przejście np. z pozycji 5 do pozycji 100 jest jednym wielkim mozołem - przytrzymanie klawisza niewiele przyspiesza, daje tylko tyle, że nie trzeba wiele razy wciskać. Sprawy nie ułatwia fakt, że po załączeniu tunera i wejściu do odtwarzacza, szukanie zawsze zaczyna się od pozycji pierwszej, a nie od ostatnio podświetlonej (jednak w danej sesji załączenia powraca do ostatnio podświetlonej). Ale może jest jakaś funkcja np. przeskoku o 10 pozycji, o której nie wiem. Poza tym szkoda, że nie ma możliwości jakiegoś porządkowania nagrań np. stałe pozycje nie do skasowania w jednym katalogu, a pozostałe do oglądnięcia i skasowania - w drugim. Lub przynajmniej przenoszenia "w górę - w dół". Może po prostu to menu nie jest dedykowane dla archiwizowania nagrań, ale do nagrywania/kasowania. Gdyby to była muzyka, gdzie jeden utwór słucha się wiele razy, taka liniowa nawigacja byłaby nie do przyjęcia. Nie mówię, że jest to przypadłość akurat tego tunera, bo nie za bardzo znam inne modele.

Szkoda, że w menu programowania nagrywania nie ma możliwości deklaracji dni tygodnia np. nagrywania programów od poniedziałku do piątku. Można oczywiście w soboty tylko przesuwać daty. Zauważyłem jednak, że nadawcy lubią czasem przesunąć stałe pozycje np. o 5 min, więc nawet cotygodniowe reprogramowanie z EPG nie musi być takie złe.

Nie podoba mi się ograniczenie długości wyświetlanego opisu programu w spisie nagranych programów. Przykładowo nagram kilka odcinków filmu "Zabili go i uciekł - odc. 1" itd., a potem na spisie nie widzę już numeru odcinka. Powinno być to rozwiązane albo korzystniejszym rozkładem tj. aby tekst miał do dyspozycji całą szerokość ekranu, albo skrolowaniem.

Edycja akapitu 2013-08-12:
Zaktualizowałem soft do wersji 1.0.8 i już na tym sofcie udało mi się wyłapać i przeanalizować błąd, który bardzo rzadko, raz na kilkadziesiąt przypadków, występował też w wersji 1.0.4.
Ten błąd to fakt, że bardzo rzadko tuner nie sygnalizuje stanu zaprogramowanego nagrywania na wyświetlaczu LED (napis REC) i na ekranie (czerwona kropka). Wskazania są takie jakby tylko się włączył o zaplanowanej godzinie - odnosi sie mylne wrażenie, że nagranie nie doszło do skutku. Dopiero jakieś polecenie pilotem np. próba wejścia do menu odświeża sygnalizację (czerwona kropka). Jakiś trywialny błąd programowy.

W kwestii bezpośredniego oglądania TV nie zauważyłem jakiś specjalnych wad, czy niedoróbek.

Podsumowując, tuner spisuje sie dobrze, opisane wady są małe, spokojnie można z nimi żyć.

Odpowiedz