OMEGA T900

Rumcyk27
Posty: 5
Rejestracja: 2 maja 2012, o 12:29
Odbiornik: Omega T900

OMEGA T900

Post autor: Rumcyk27 » 3 maja 2012, o 09:26

Witam, kupiłem z ciekawości niewielki tuner DVB Omega T900, za nic w świecie nie mogę go uruchomić. Komputer widzi go jako IT9135 BDA Device, instalowałem Blaze 6.0 później 6.5 , Splasha i nic. Komp znalazł sterowniki automatycznie a programów do obsługi tunera musiałem szukać ręcznie w necie, bo załączona płytka nawet nie chciała wystartować. Gdy włączałem Blaze lub Splasha (szukanie kanałów) komputer wisiał i nic się nie działo. W tym tunerze jest chyba zamontowana dioda, która pewnie świeci gdy tuner pracuje - u mnie nic się nie dzieje. Czy są jakieś inne sterowniki do tego tunera, czy ma ktoś jakiś pomysł co należy zrobić?
Pracuję na Samsung R580 i5 M430 2.27Ghz, Ram 4G, GeForce GT 330, Win7x32bit zainstalowane kodeki K-lite Pack 6.0.4(Basic)

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Sterowniki Omega T900

Post autor: qwerty » 3 maja 2012, o 09:33

Pobierz sterowniki od LV5T Qube - ma ten sam chipset. Ewentualnie będziesz musiał edytować plik inf.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Sterowniki Omega T900

Post autor: janek 77 » 3 maja 2012, o 09:47

Po co ci sterownik skoro komputer widzi ten tuner poprawnie???
Tu masz linka do sterownika
http://www.blazevideo.com/download/IT9135DrvInstall.exe


Ale raczej masz słaby sygnał.
Jaką antenę uzywasz?

z zestawu?

jak daleko do nadajnika?

do 10-20 km może coś odbierzesz. Inaczej antena zewnętrzna dopasowana do warunków.

Rumcyk27
Posty: 5
Rejestracja: 2 maja 2012, o 12:29
Odbiornik: Omega T900

Re: Sterowniki Omega T900

Post autor: Rumcyk27 » 4 maja 2012, o 10:22

Zainstalowałem sterownik no i...nic, a może prawie nic. Po uruchomieniu programu rozpocząłem przeszukiwanie kanałów. Pasek postępu oczywiście w pozycji 0 i nic się nie dzieje, aż do momentu, gdy ekran zaczął się rozmazywać, a później się wyłączył, myślałem, że to tak ma być, zostawiłem taki stan na kilkanaście dobrych minut, ale to nic nie dało - ekran znów był czarny (wyłączony). Coś mi się wydaje, że są to wyrzucone pieniądze w błoto, co do anteny - używam standardowej, jakby to ustrojstwo zaczęło działać pokusiłbym się o lepszą, a tak jeśli kupię i znów nic - to szkoda kasy.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: OMEGA T900

Post autor: janek 77 » 4 maja 2012, o 12:25

niektórzy na forum też tak twierdzą...
kupiłem ma działać...

A co to jest standardowa antena?
Ta z zestawu?

ustrojstowo zacznie działać jak dostanie sygnał 8-)

tak jak pisałęm to nie wina sterownika bo system widział tuner.

a jak daleko masz do nadajnika?
i jak ustawiłeś ..hmm... standardową antenę?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: OMEGA T900

Post autor: @GUTEK@ » 4 maja 2012, o 12:56

Rumcyk27 uzupełnij profil, albo chociaż napisz ile masz kilometrów do nadajnika i z jaką mocą nadaje. Możesz sprawdzić to przykładowo na stronie www.dvbtmap.eu

Rumcyk27
Posty: 5
Rejestracja: 2 maja 2012, o 12:29
Odbiornik: Omega T900

Re: OMEGA T900

Post autor: Rumcyk27 » 6 maja 2012, o 08:08

@GUTEK@ dzięki za stronkę, wiesz, to chyba będzie problem związany z odległością od nadajnika, Najbliższy nadajnik znajduje się w odległości około 40 km w Bytomiu lub 50 w Opolu. Będę za kilka dni w Opolu przetestuje jak i czy to działa - nie spodziewałem się cudów za takie pieniądze. Jeśli będzie działało to wtedy rozważę kupno anteny, chociaż w takiej odległości od nadajników cokolwiek to pomoże?

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: OMEGA T900

Post autor: janek 77 » 6 maja 2012, o 09:26

Tak jak napisałem tuner Ci działa. Jeśli teraz mówisz, że masz 40 km to antenka z zestawu oczywiście nie wystarczy.
Podłącz normalną antenę zewnętrzną ustaw aby wskażnik jakości wskazywał 100% i będziesz miał odbiór.

Tu poczytaj o antenach
http://forum.emitel.pl/viewforum.php?f=39

http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=39&t=2561

http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=39&t=2930

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: OMEGA T900

Post autor: @GUTEK@ » 6 maja 2012, o 10:04

Rumcyk27 Obecnie nadajniki masz Opole/Chrzelice i Katowice/Kosztowy. W Bytomiu nic nie ma, ale wiem że na tej stronce coś ostatnio pomieszali. Sprawdzaj tam na mapach zasięgu, tam jest dobra lista nadajników.

Przy tych odległościach które masz marne szanse na odbiór tą dołączoną antenką, potrzebna będzie lepsza, najlepiej zewnętrzna. Jak będziesz w Opolu sprawdź, możliwe że uda Ci się odebrać, chociaż ten nadajnik też jest oddalony trochę od Opola.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: OMEGA T900

Post autor: janek 77 » 6 maja 2012, o 12:37

Rumcyk27
Ja radzę od początku, że nie ma co testować tuner co za różnica w Opolu czy gdzie indziej. Bo po co?
Bo te urządzenia w przeciwieństwie do tunerów hybrydowych, jak np Pinnacle 340e, jak juz pisałem w innym wątku, prawie nie ulegają uszkodzeniom.

No, chyba że celem takiego testu jest rozeznie czy takie rozwiązanie odbioru TV szczególnie DVB-T spodoba się właścicielowi tunera.
I jak się "przyjmie" to inwestycja w antenę.

Ale prawie każdy ma jakąś antenę do odbioru analogu...

Jak masz to użyj jakiejkolwiek anteny zewnętrznej np siatki czy yagi i zobacz czy to wystarcza do odbioru. Próbuj bez wzmacniacza . ewentualnie pózniej lekkie wzomconienie jeśli próby anteny z symetryzatorem nie dadzą odbioru. W wątkach wskazanych powyżej jest więcej info i nie ma co powtarzać

Rumcyk27
Posty: 5
Rejestracja: 2 maja 2012, o 12:29
Odbiornik: Omega T900

Re: OMEGA T900

Post autor: Rumcyk27 » 7 maja 2012, o 13:08

Dobra Dzięki Panowie, właśnie o to miałem pytać - czy mogę podłączyć antenę ze wzmacniaczem czy bez, bo mam przejściówkę do tego na antenę naziemną. Jeszcze dzisiaj sprawdzę czy to zadziała. :D

Rumcyk27
Posty: 5
Rejestracja: 2 maja 2012, o 12:29
Odbiornik: Omega T900

Re: OMEGA T900

Post autor: Rumcyk27 » 7 maja 2012, o 18:20

No i lipa. Testowałem to na antenie, która normalnie dołączona jest do odbiornika LCD i z niej odbieram cyfrowe programy na odbiorniku, jednakże po podłączeniu jej do tunera USB najpierw bez wzmacniacza - nic się nie działo, ze wzmacniaczem - ten sam rezultat. :?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: OMEGA T900

Post autor: @GUTEK@ » 7 maja 2012, o 18:27

No to reklamuj, widocznie masz uszkodzony.

Bez wzmacniacza, znaczy podłączałeś antenę z symetryzatorem, czy z wzmacniaczem ale odłączonym zasilaczem bo w takim przypadku nic nie odbierzesz bo wzmacniacz będzie tłumił.
Na tym "odbiorniku LCD" sygnał pokazuje mocny? Może być tak że, tuner USB będzie potrzebował lepszego sygnału niż ten wbudowany w telewizorze.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: OMEGA T900

Post autor: janek 77 » 7 maja 2012, o 18:50

Rumcyk27

Jeśli tylko odłączyłeś zasilacz to nic dziwnego, że nie odbiera.
Ale przy włączonym zasilaczu do wzmacniacza coś powinno być jeśli TV odbiera DVB-T.

Z 2 strony możesz mieć za słaby lub przesterowany sygnał.
Spróbuj jeśli masz regulowane wzmocnienie zmiejszyć może to coś zmieni.

co to za antena?

W WIN 7 tego K-lite to raczej nie potrzebujesz nawiasem mówiąc. Raczej instaluj tylko potrzebne kodeki
Ostatnio zmieniony 8 maja 2012, o 09:38 przez janek 77, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: OMEGA T900

Post autor: @GUTEK@ » 7 maja 2012, o 19:15

Rumcyk27 Jeszcze możesz ewentualnie spróbować z VideoLAN tak jak opisałem to tutaj: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=112653#p112653 (oczywiście częstotliwość wpisujesz taką na jakiej nadaje "twój" nadajnik)
... ale według mnie to jednak będzie coś z tunerem. Niestety ta tania chińszczyzna zdarza się że trafi się walnięta, lepiej jest z markowymi produktami np. Pinnacle/PCTV.

majk

Omega DVB-T Receiver T900

Post autor: majk » 5 czerwca 2012, o 12:34

Witam wszystkich, jestem nowy na forum i pisze od razu z problemem. Dostałem niedawno od ciotki dekoder DVB-T Omega T900 ponieważ nie potrafiła sobie poradzić z jego instalacją ani na stacjonarce ani w notebook'u. Uhahany przyjalem niespodziewany 'prezent' ale okazalo sie, ze nie tylko ona ma problem z jego instalacją, otóż dołączona do anten, pilota i usb płytka w ogóle nie chce zostać odczytana, czy znacie jakieś rozwiązanie tego problemu? Albo wiecie może skąd mógłbym pobrać sterowniki i w ogóle co będzie mi potrzebne do prawidłowego działania tego sprzętu? Szukałem w googlach, ale nie wiele mozna tam wygooglować, zresztą te fake'owe domeny typu 'lowicz.pl', 'karpacz.pl' raczej nie zachęcają do poszukiwan. Z gory dziekuję, pozdrawiam

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Omega DVB-T Receiver T900

Post autor: janek 77 » 5 czerwca 2012, o 12:38

http://www.blazevideo.com/driver/
weż iTE9135 i jakikolwiek soft np SPLASH LITE, SMARTDVB czy ALTDVB

emeryt2
Posty: 18
Rejestracja: 20 kwietnia 2012, o 20:54
Odbiornik: MT 4163 Navigator,Cabletech URZ0085,TV PANASONIC TX-L32G20ES
Instalacja antenowa: pokojowa,wewn.logarytmiczna 4 dB oraz SMATV zewn.zbiorowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn-Janki (Warszawa) odl.15km

Re: Omega DVB-T Receiver T900

Post autor: emeryt2 » 5 czerwca 2012, o 14:51

majk pisze:Witam wszystkich, jestem nowy na forum i pisze od razu z problemem. Dostałem niedawno od ciotki dekoder DVB-T Omega T900 ponieważ nie potrafiła sobie poradzić z jego instalacją ani na stacjonarce ani w notebook'u. Uhahany przyjalem niespodziewany 'prezent' ale okazalo sie, ze nie tylko ona ma problem z jego instalacją, otóż dołączona do anten, pilota i usb płytka w ogóle nie chce zostać odczytana, czy znacie jakieś rozwiązanie tego problemu? Albo wiecie może skąd mógłbym pobrać sterowniki i w ogóle co będzie mi potrzebne do prawidłowego działania tego sprzętu? Szukałem w googlach, ale nie wiele mozna tam wygooglować, zresztą te fake'owe domeny typu 'lowicz.pl', 'karpacz.pl' raczej nie zachęcają do poszukiwan. Z gory dziekuję, pozdrawiam
www.lechpo.eu/urz0085 software and driver

emeryt2
Posty: 18
Rejestracja: 20 kwietnia 2012, o 20:54
Odbiornik: MT 4163 Navigator,Cabletech URZ0085,TV PANASONIC TX-L32G20ES
Instalacja antenowa: pokojowa,wewn.logarytmiczna 4 dB oraz SMATV zewn.zbiorowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn-Janki (Warszawa) odl.15km

Re: Omega DVB-T Receiver T900

Post autor: emeryt2 » 5 czerwca 2012, o 14:54

majk pisze:Witam wszystkich, jestem nowy na forum i pisze od razu z problemem. Dostałem niedawno od ciotki dekoder DVB-T Omega T900 ponieważ nie potrafiła sobie poradzić z jego instalacją ani na stacjonarce ani w notebook'u. Uhahany przyjalem niespodziewany 'prezent' ale okazalo sie, ze nie tylko ona ma problem z jego instalacją, otóż dołączona do anten, pilota i usb płytka w ogóle nie chce zostać odczytana, czy znacie jakieś rozwiązanie tego problemu? Albo wiecie może skąd mógłbym pobrać sterowniki i w ogóle co będzie mi potrzebne do prawidłowego działania tego sprzętu? Szukałem w googlach, ale nie wiele mozna tam wygooglować, zresztą te fake'owe domeny typu 'lowicz.pl', 'karpacz.pl' raczej nie zachęcają do poszukiwan. Z gory dziekuję, pozdrawiam
www.lechpol.eu/urz0085.. software and driver

imagine

Re: OMEGA T900

Post autor: imagine » 6 czerwca 2012, o 19:09

Witam

Również zakupiłem sobie to ustrojstwo nazywane tunerem omega T900 napisze tak

Mieszkam w Lublinie centrum miasta do najblizszego odbiornika mam 1 km z tego odbiornika odbieram 7 kanałow TVP 1 HD TVP 2 TTV i jeszcze jakies takie badziewne oczywiście nie odbiera zbyt elegancko gdy tą antenke trzymam w mieszkaniu , musze ja wystawić przez okno na parapet wtedy odbiera bez zacinania. Drugi najbliższy odbiornik i zarazem z najwiekszym zsięgiem jest najprawdopodobnie w Piaskach 27 km od mojego miejsca zamieszkania.

Wykrywa mi 35 kanałów z tym że jest czarny obraz nie ma foni leci tylko czas siła sygnału jest niemalże perfekcyjna i teraz moje pytnie. O co tutaj chodzi ? że wykrywa mi 35 kanałow z wyśmienitą siłą zasięgu jednak nie ma ani foni ani obrazu .. czy ta antenka jest za malutka na odbieranie tego sygnału czy może ten program którego używam do ogladania jest źle ustawiony ?

Prosiłbym o wyjaśnienie.

Pozdrawiam

Odpowiedz