OMEGA T900

loleklolek
Posty: 352
Rejestracja: 25 sierpnia 2011, o 17:49
Odbiornik: LG LE4500
Philips PFL5405H/12
WIWA HD-50/HD-90
Instalacja antenowa: ASP-4A na balkonie (4m n.p.g., 30km), ASR-345 +wzmacznicz, na dachu (10m, 25km)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Olsztyn, RTCN Śrem

Re: OMEGA T900

Post autor: loleklolek » 6 czerwca 2012, o 19:23

Te 35 kanałów, to płatna usługa mobilna Cyfrowego Polsatu. Są to kanały kodowane, więc ich nie odbierzesz.

Jeżeli masz antenę prętową (kawałek druta), to pamiętaj, że celem lepszego odbioru programów bezpłatnych powinien być on ustawiony w poziomie.

imagine

Re: OMEGA T900

Post autor: imagine » 6 czerwca 2012, o 19:53

Więc Panowie żeby nie było złudzeń z własnego doświadczenia które nabyłem w dniu dzisiejszy na tej antence z zestawu omega t900 w terenie zabudowanym sygnał złapiecie do max 2km przy nadajniku z mocą nadawania 0,7 K(cośtam (bo sie nieznam) ). Ja mam ten komfort ze łapie 7 przynajmniej tych kanałow . Moze jakiś mecz Euro obejrzę.

chiredean

Re: OMEGA T900

Post autor: chiredean » 16 czerwca 2012, o 23:21

Witam,
Mam tuner Omega T900 i mam taki problem:
Podpinam go do anteny zewnętrznej kierunkowej z syntezatorem (pokojowej też, nawet kilku) i próbuję wystroic kanały (w Blazerze). Siła 100%, jakośc 0%. Cokolwiek to oznacza - żadnego MUXa nie łapie.
Podłączałem tuner do komputera kolegi, już "dostrojonego" - Blazer zapisuje sobie wystrojone kanały na dysku, pewnie nie tylko on - i wszystko śmiga jak należy. Zresztą on również używa tego tunera i nie narzeka.
Mam WinXP, ATI Radeon HD 3850
Odbieram z Chorągwicy (Kraków), w linii prostej pewnie nie więcej jak 15 km. Z resztą jak nie ma chmur to widzę, jak do mnie w nocy mruga. Nic mnie nie zasłania.
Proszę o pomoc, bo tuner mam od miesiąca, kombinuję z antenami, a Euro muszę oglądac u sąsiada. Żona puszczała mnie tylko na mecz naszych, więc już chyba nie pooglądam...

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: OMEGA T900

Post autor: janek 77 » 17 czerwca 2012, o 09:25

To skopjuj sobie od kolegi folder Blaze HD i zrzuć do swojego. Nadpisz wszystkie pliki. Będziesz miał jak to piszesz dostrojony.
Jeśli kolega używa też XP sprawdź czy macie ten sam sterownik.

Jeśli to nie pomoże.

Natomiast Twój problem to brak sygnału na co wskazuje jakość 0%.
Popraw ustawienie anteny. Sprawdź kable.

Użyj innego softu np Splash Lite czy SMartDVB i sprawdź czy coś się zmieni

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: OMEGA T900

Post autor: @GUTEK@ » 17 czerwca 2012, o 11:51

chiredean sprawdź czy masz dobrze zarobione wtyczki w tych antenach i w puszce antenowej. Jak masz możliwość podłącz antenę do telewizora i zobacz jak radzi sobie z odbiorem analogu. Skoro widzisz nadajnik, to obraz z analogu powinien być idealny.

Najlepiej to w programie do oglądania ustaw ręcznie kanał np. 64 to chyba MUX2 z Chorągwicy i próbuj ustawiać antenę.

FIONA

Re: OMEGA T900

Post autor: FIONA » 19 czerwca 2012, o 23:44

Witam na forum,
też mam problem z tą kartą.
Szukałam karty do odbioru telewizji kablowej, wcisnęli mi T900 i niestety nie odbiera tv analogowej.
W ustawieniach programu (BlazeVideo dołączony do karty) wchodząc w opcje wszystkie zakładki są aktywne (nagranie,wygląd,dźwięk,DTV,ogólne....)oprócz zakładki "Telewizja analogowa".
Czy to oznacza, że ta karta nie obsługuje tv kablowej a tylko DVBT?
I że problem jest z kartą a nie z moją kablówką?

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: OMEGA T900

Post autor: janek 77 » 19 czerwca 2012, o 23:56

ten tuner jest do DVB-T. Analogu nie odbiera.
Potrzebujesz tuner Hybrydowy w rodzaj
Not Only TV Hybrid LV5HD

tadekb1

Re: OMEGA T900

Post autor: tadekb1 » 21 czerwca 2012, o 09:28

Witam kolegów
Otóż przez przypadek stałem się użytkownikiem dekodera DVB Omega T900 a to z tej przyczyny że dekoder kupił kolega ale chwilowo nie miał dostępu do swojego komputera więc postanowił odpalić na moim.Kiedy postanowił dekoder zainstalować na swoim komputerze stwierdził,że nie może ponieważ dekoder można instalować tylko na jednym komputerze.Pytanie czy to jest prawda,ewentualnie jak możną obejść takie zabezpieczenie.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: OMEGA T900

Post autor: janek 77 » 21 czerwca 2012, o 13:10

Na sterownik nie ma licencji :lol: na 1 stanowisko.
Więc spokojnie może sobie tuner zainstalować

tomcio1

Omega T900 na jednym komputerze wykrywa kanały na innym nie

Post autor: tomcio1 » 21 czerwca 2012, o 22:40

Witam serdecznie.

Chciałem was prosić o radę ze świeżo kupioną kartę DVB-T Omega T900.

Chodzi mianowicie o to, że gdy podłączę kartę do jednego komputera (XP), to wykrywa 25 kanałów na oryginalnej antenie, natomiast, gdy podłącze tuner do komputera nr 2 (XP) zamiast wcześniej wspomnianego,(oczywiście antena zostaje w tym samym miejscu, co wcześniej), to Blaze włącza się, szuka kanałów, ale żadnego nie znajduje.

Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?
Wersja Blaze to 6.0 - otrzymałem ją z kartą.
Sterowniki na obu komputerach zainstalowane z oryginalnej płyty.

POZDRAWIAM i z góry dziękuję

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: OMEGA T900

Post autor: @GUTEK@ » 23 czerwca 2012, o 19:51

tadekb1 żadnego ograniczenia nie ma. Co najwyżej może być dla oryginalnego softu, ale wątpie by takie ograniczenie zrobili. To nie durny Microsoft ;)

tomcio1 spróbuj na tym drugim kompie podłączyć tuner na przedłużce USB, może łapie jakieś zakłócenia jak jest podłączony bezpośrednio.
Jak to nie pomoże napisz czy na obydwu masz te same paczki kodeków zainstalowane (i jakie to są) być może są jakieś konflikty.

tadekb1

Re: OMEGA T900

Post autor: tadekb1 » 23 czerwca 2012, o 21:34

No więc kolega przy próbie zainstalowania na swoim komputerze otrzymuje komunikat że padł ofiarą oszustwa komputerowego.A dekoder zakupiony legalnie.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: OMEGA T900

Post autor: @GUTEK@ » 23 czerwca 2012, o 21:42

Dobre. Widocznie BlazeTV (chyba ten program jest dołączany do tego tunera) wysyła przy sprawdzaniu numeru seryjnego jakieś ID komputera. Jeśli tak jest to jest to czysta głupota.
Tuner na pewno się instaluje, więc kolega może użyć dowolnego innego darmowego oprogramowania. Przykładowo SkyView, ProgDVB, SmartDVB, lub z ładnie wyglądających Splash Lite.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: OMEGA T900

Post autor: janek 77 » 23 czerwca 2012, o 22:44

tadekb1 pisze:No więc kolega przy próbie zainstalowania na swoim komputerze otrzymuje komunikat że padł ofiarą oszustwa komputerowego.A dekoder zakupiony legalnie.
tuner zakupiony legalnie. Ale zaisnatalowany nd 2 komputerach.
I pewnie na inne dane? 8-) i jeszcze przy otwartym połączeniu internetowym?

Sterownik może zainstalwoać więc z darmowym softem nie ma problemu

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: OMEGA T900

Post autor: @GUTEK@ » 24 czerwca 2012, o 14:02

No a potem się dziwią skąd tyle piractwa. Taki program to jak już to powinien być przypisany pod S/N tunera. tadekb1 może niech kolega spróbuje zablokować temu Blaze w firewallu dostęp do internetu. Możliwe że wtedy pójdzie, o ile już w rejestrze nie zapisał sobie czegoś.

tadekb1

Re: OMEGA T900

Post autor: tadekb1 » 25 czerwca 2012, o 16:09

Dzięki koledzy za podpowiedzi wszystkie przekazałem sąsiadowi jak coś będę wiedział to dam znać.

tadekb1

Re: OMEGA T900

Post autor: tadekb1 » 25 czerwca 2012, o 20:45

Widziałem sąsiada i wszystko gra,jak pierwsze odpalenie jest z internetem to coś tam się zapisuje,a przy drugim komputerze należy odłączyć internet i kłopotów z zainstalowaniem nie ma.Jeszcze raz wielkie dzięki dla kolegów od sąsiada.

chiredean

Re: OMEGA T900

Post autor: chiredean » 25 czerwca 2012, o 21:34

@GUTEK@ pisze:chiredean sprawdź czy masz dobrze zarobione wtyczki w tych antenach i w puszce antenowej. Jak masz możliwość podłącz antenę do telewizora i zobacz jak radzi sobie z odbiorem analogu. Skoro widzisz nadajnik, to obraz z analogu powinien być idealny.

Najlepiej to w programie do oglądania ustaw ręcznie kanał np. 64 to chyba MUX2 z Chorągwicy i próbuj ustawiać antenę.

Wtyczki, puszka antenowa, wszystko ok. Sprawdzałem wszystko przenosząc antenę z okablowaniem do sąsiada i podpiąłem mu pod TV. Analogi i DTV łapie z max. zasięgiem przy antenie skierowanej w podłogę.

U mnie lipa. Próbowałem VLC, SplashLite, SMartDVB i w każdym z tych softów taki sam efekt. Zero odbioru.

Mój problem przypomina sprawę tomcio1. Z tym, że próbowałem też na przedłużce USB i ten sam efekt.

Myślicie, że format kompa może coś pomóc? może to kwestia PC, a nie tunera?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: OMEGA T900

Post autor: @GUTEK@ » 26 czerwca 2012, o 13:58

Według mnie to tuner uszkodzony.
Tak by cokolwiek wykrył. Oczywiście istnieje możliwość że coś się sypło w sterownikach, ale wątpie w to. Możesz go ewentualnie próbować jeszcze zainstalować na innym komputerze.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: OMEGA T900

Post autor: janek 77 » 26 czerwca 2012, o 14:12

chiredean pisze: U mnie lipa. Próbowałem VLC, SplashLite, SMartDVB i w każdym z tych softów taki sam efekt. Zero odbioru.
a konkretnie to co?
tuner jest niewykrywany?
nie widać go menedżer urządzeń?
Soft wykrywa ale nie znajduje żadnych programów?

Odpowiedz