OMEGA T900

11cervantes11
Posty: 5
Rejestracja: 6 lipca 2012, o 17:49

Re: OMEGA T900

Post autor: 11cervantes11 » 6 lipca 2012, o 17:57

Witam. Od niedawna jestem posiadaczem wymienionego wcześniej urządzenia.
Zainstalowałem sterowniki do urządzenia na starym lapku(pentium 4 gH, 756mb ram, 16mb karta graficzna. Instalacja sterowników przeszła pomyślnie. I po wyszukaniu kanałów nie widzi ich. Ale to nie ta beczka bo wiem, iż jest to na 99% sprawka tak cienkiej karty graficznej. Ale usiłuje zainstalować na dwóch stacjonarnych( również pentium 4 takie same parametry co lapek poza kartą graficzną, która ma 128mb) i przy instalacji sterownika wyskakuje mi, że sprzęt nie przeszedł testów zgodności. Macie jakiekolwiek pomysły co z tym zrobić? Ja jestem zielony jak ogórek jakby co. Na każdym sprzęcie jest system Windows XP.

Pozdrawiam :)

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: OMEGA T900

Post autor: janek 77 » 6 lipca 2012, o 18:43

Zignoruj ostrzeżenie i zainstaluj.
Swoją droga sprżet się może P4 nie wyrabiać więc i tak nici z oglądania.

Problemy przy ogladaniu to brak video?
słaby sygnał?
Nie wyrabia się i jest wysokie obciązenie procka?

11cervantes11
Posty: 5
Rejestracja: 6 lipca 2012, o 17:49

Re: OMEGA T900

Post autor: 11cervantes11 » 6 lipca 2012, o 18:46

Zignorowałem błąd i zainstalowałem sterownik. Po zainstalowaniu oprogramowania włączam ten program i nie wyszukuje kanałów( na lapku wyszukuje i pokazuje, że jakość sygnału bardzdobra).

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: OMEGA T900

Post autor: janek 77 » 6 lipca 2012, o 22:32

Na lapku odbierasz TV bez przeszkód skoro jakość jest bardzo dobra?

Skopjuj sobie folder na Pc i też ju zbedziesz miał zeskanowane.

co to za program?

11cervantes11
Posty: 5
Rejestracja: 6 lipca 2012, o 17:49

Re: OMEGA T900

Post autor: 11cervantes11 » 6 lipca 2012, o 23:36

Nazwa programu to BlazeHDTV 6.0. I w folderze z programem na lapku jest o 1 plik mniej niż na stacjonarnym( przypominam, że na lapku wyszukało kanały ale nie chodzą ze wzlędu na 16 megową kartę graficzną), co mnie dziwi bo według mnie powinno być na odwrót. A nie mam pojęcia w którym folderze jest plik z kanałami gdyż BlazeHDTV zapisuje to automatycznie bez możliwości wybrania ścieżki.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: OMEGA T900

Post autor: janek 77 » 7 lipca 2012, o 09:02

To że rejestruje programy nie ma nic do czynienia z pokazywaniem wideo. i tyle.
karta grafiki do skanu nic nie ma.

Nadpisz cały folder. Skopjuj z lapka i wrzuć na PC. Może to pomoże.


Albo zainstaluj sobie coś innego. Np SSlash Lite czy SMARTDVB

http://www.smartdvb.net/smartdvb/download.html


http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... 354#p74354

11cervantes11
Posty: 5
Rejestracja: 6 lipca 2012, o 17:49

Re: OMEGA T900

Post autor: 11cervantes11 » 7 lipca 2012, o 10:50

No karta graficzna nie ma nic do skanu ale chyba do wyświetlania obrazu ale mniejsza o to.

W pierwszym podejściu nadpisałem folder a w drugim usunęłam stary i wkleiłem nowy. Znowu pyta mnie czy wyszukiwać kanały w obydwu przypadkach.

Zainstalowałem również splash lite i smart dvb i też nie wyszukuje kanałów.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: OMEGA T900

Post autor: janek 77 » 7 lipca 2012, o 11:02

menedzer urządzeń pokazuje tuner jako działający poprawnie?
Z tymi tunerami były problemy. były padnięte albo stery nie działały.

Spróbuj ten sterownik

http://www.lechpol.eu/model/urz0085
i soft

11cervantes11
Posty: 5
Rejestracja: 6 lipca 2012, o 17:49

Re: OMEGA T900

Post autor: 11cervantes11 » 7 lipca 2012, o 12:26

Menadżer pokazuję urządzenie jako działający właściwie. Odinstalowałem stary sterownik i zainstalowałem wskazany(z http://www.lechpol.eu/model/urz0085) i podczas instalacji nie wyskakuje ten błąd co przy instalacji pierwotnego. Jednak mimo to sytuacja się powtarza. Nie może znaleźć kanałów. Nie wiem czy ta informacja coś pomoże ale analogowe odbiera bez problemu TV.

emilanowski
Posty: 4
Rejestracja: 15 maja 2012, o 18:35
Odbiornik: Samsung LE37C530, tuner usb Omega T900
Instalacja antenowa: Digit activia, antena logarytmiczna made in CCCP
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski

Re: OMEGA T900

Post autor: emilanowski » 8 lipca 2012, o 10:32

Niedawno też stałem się szczęśliwym posiadaczem tego tunerka i mogę podzielić się różnymi wrażeniami na jego temat. Działam na sprzęcie Athon 2100+ 1,74 GHz (zużycie procesora sięga 65-85 %) grafika GeForce FX5900 XT 128 MB, 1 GB ramu, Windows XP SP2, usb 2.0. Odległość od nadajnika w linii prostej 16 km przysłonięte trochę blokami. Antena logarytmiczna (załączona antenka dawała radę tylko przy wystawieniu na zewnątrz i przedłużeniu domowej roboty miedzianym drutem). Załączone oprogramowanie do tunera Blaze HDTV 6.0 nie odpala się u mnie przynajmniej automatycznie z płytki, więc trzeba zrobić to ręcznie. Sterowniki oczywiście nie przechodzą testu zgodności, ale ignoruję ostrzeżenie i instaluje stery. Jedyny program z jakim tuner działa u mnie poprawnie to załączony. Inne np. ProgDVB, SmartDVB, DVBviewer, Chris TV i jeszcze inne cuda niewidy albo nie wykrywają urządzenia albo obciążają procesor albo wieszają kompa. Jedynka w HD działa, ale na mój sprzęt to za dużo na grafice więc klatkuje. Ścieżka dźwiękowa DD+ nie jest wykrywana (nie wiem czy tak powinno być). Inne ścieżki dźwiękowe (np. ta bez lektora na TVNie) wykrywana. W Blaze HDTV 6.0: nie mogę usunąć kanałów z listy, EPG nie działa poprawnie , nie ma funkcji LCN ani nie można poustawiać kolejności kanałów wg własnego życzenia - ale chyba ten typ już tak ma. Tuner się trochę nagrzewa, ale dopóki się nie spali nie przeszkadza mi to. Ogólnie jestem zadowolony, bo przy jakości obrazu rzędu 80-100% raczej nie ma przycięć obrazu ani pikselozy.

P.S.
Ktoś pisał, że diodka na tunerze mu nie świeci. W załączeniu jest pilot na podczerwień więc to jest po prostu IR :D

emilanowski
Posty: 4
Rejestracja: 15 maja 2012, o 18:35
Odbiornik: Samsung LE37C530, tuner usb Omega T900
Instalacja antenowa: Digit activia, antena logarytmiczna made in CCCP
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski

Re: OMEGA T900

Post autor: emilanowski » 9 lipca 2012, o 17:52

Jeszcze jeden program który działa u mnie z tym tunerem to DVBdream w wersji 1.7a - wcześniejsze wersje nie chciały działać, jakieś błędy wyrzucało itp.
Niestety pilot nie bardzo chce działać... :(

sapermiw
Posty: 1
Rejestracja: 28 lipca 2012, o 12:41
Odbiornik: Omega t-900
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kielce odległość 20km

Dekoder Omega t900 Problem

Post autor: sapermiw » 28 lipca 2012, o 12:46

Witam kupiłem wczoraj nowiutki dekoder na usb do laptopa i coś nie działa
Zainstalowałem sterownik i komputer wykrywa bez problemu,posiadam również Blaze DTV.60
i nie chce wyszukiwać kanałów próbowałem w Windows Media Center ale 1% szukania trwa około 10 minut i nie chce mi się aż tyle czekać.
Posiadam Antene siatkową zamontowaną na dachu z zasilaczem po podpięciu do TV odbiera całkiem nieźle ale mam stary telewizor dlatego zdecydowałem się na dekoder usb
nadajnik jest około 20 km ode mnie
System Windows 7 86x
Ram 4Gb
Procek Amd Athlon 2.2 x2
Karta Ati Radeon 4550 hd x Series
Posiadam laptopa z Toshiby

_Sheriff_
Posty: 9
Rejestracja: 7 sierpnia 2012, o 13:00
Odbiornik: T900 Omega
Instalacja antenowa: Pokojowa/Zew/Patyk

Re: OMEGA T900

Post autor: _Sheriff_ » 7 sierpnia 2012, o 13:02

Witam, a ja mam pytanie, jakie ustawienia wybrać w programie "Splash Lite" aby T900 Omega wyszukał programy?

DVBManiak

Re: OMEGA T900

Post autor: DVBManiak » 7 sierpnia 2012, o 13:08

Ustawienia -> Tuner TV -> Wybierasz region Europe, wybierasz częstotliwość (ustaw na górze i na dole tą samą, aby uniknąć zbędnego wyszukiwania, bo i tak można zapisać tylko jedną) daj szukaj, poczekaj, kilknij ok i masz.

_Sheriff_
Posty: 9
Rejestracja: 7 sierpnia 2012, o 13:00
Odbiornik: T900 Omega
Instalacja antenowa: Pokojowa/Zew/Patyk

Re: OMEGA T900

Post autor: _Sheriff_ » 7 sierpnia 2012, o 13:12

Dokładnie chodzi mi jaką częstotliwość wybrać?

I czy ma znaczenie. czy antenka ta z zestawu jest ustawiona poziomo lub pionowo?

DVBManiak

Re: OMEGA T900

Post autor: DVBManiak » 7 sierpnia 2012, o 13:19

Czy ja jestem jasnowidzem i wiem z jakiego nadajnika odbierasz? Podaj lokalizację i uzupełnij profil przede wszystkim.

_Sheriff_
Posty: 9
Rejestracja: 7 sierpnia 2012, o 13:00
Odbiornik: T900 Omega
Instalacja antenowa: Pokojowa/Zew/Patyk

Re: OMEGA T900

Post autor: _Sheriff_ » 7 sierpnia 2012, o 13:27

Miedzeszyn.
to będzie około 20km od Raszyna jak i PKiN


_Sheriff_
Posty: 9
Rejestracja: 7 sierpnia 2012, o 13:00
Odbiornik: T900 Omega
Instalacja antenowa: Pokojowa/Zew/Patyk

Re: OMEGA T900

Post autor: _Sheriff_ » 7 sierpnia 2012, o 19:51

Podłączyłem pod antenę która jest na dachu, tzw siatka, bez wzmacniacza
i efekt w 100% zadowalający, 22 programy w jakości cyfrowej i kilka w HD.

Niestety na tej malej antence z zestawu lub na antence pokojowej (bez wzmacniacza) brak kanałów.

Wygląda na to że będę musiał dodatkowy kabel pociągnąć z dachu do pokoju gdzie używam tunera dvb-t usb.
Ewentualnie jakaś antena na parapet z wzmocnieniem, bo pokojowa postawiona na zewnątrz na parapecie sygnał jest, obraz tez, ale nie da sie oglądać, za dużo zakłóceń, wiec podejrzewam ze jakaś dobra antena powinna dać radę.

yogidodo
Posty: 1
Rejestracja: 29 sierpnia 2012, o 16:39
Nadajnik - obiekt nadawczy: śrem

Re: OMEGA T900

Post autor: yogidodo » 29 sierpnia 2012, o 16:45

witam, problem rozwiązany:
1.skanuj kanały
2.zaawansowane
3 ustaw częstotliwość od 100000 do 999000 i AUTO
4 skanuj
powinniście wszystko znaleźć
najlepiej robić to wszystko na normalnej antenie a nie na tym co było dołączone do sprzętu u mnie wszystko działa i jest ok
Nie będę się rozpisywać na temat sterowników i oprogramowania bo koledzy wcześniej już to zrobili
pozdrawiam

Odpowiedz