TOSHIBA 32AV833

wielkopolan44
Posty: 111
Rejestracja: 24 maja 2012, o 19:19
Odbiornik: CABLETECH oraz w telewizorze
Instalacja antenowa: Antena zbiorcza na dachu bloku, kierunkowa.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Poznań-Śrem

TOSHIBA 32AV833

Post autor: wielkopolan44 » 30 maja 2012, o 16:45

Kupiłem jakiś tydzień temu telewizor z wbudowanym dekoderem do NTC. Po podłączeniu załwarzyłem od razu różnicę lepszy obraz itp. (braknie 3 kanałów TVP ale o tym już nie wspomnę) Od 1 czerwca dostępne będą 2 nowe kanały TVP: TVP 1 i 2 HD. I mam pytanie w jakim miejscu one będą bo obecnie mój Telewizor wyszukuje chyba 25 kanałów z czego każdy się powtarza: 1.TVP 1, 2. ESKA.TV... i chyba od 14 pozycji te same kanały (mam po prostu każdy kanał x2) I mam pytanie właśnie co do tego bo skoro nie mam 3 kanałów TVP to czy te 2 w HD będę miał?

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: NTC w telewizorze Toshiba

Post autor: arik92 » 30 maja 2012, o 16:55

Wygląda to tak jakbyś odbierał MUX1 i MUX2 z dwóch lokalizacji i telewizor dubluje kanały na liście. Czy Twój TV pokazuje może kanał lub częstotliwość dla danego programu? Piszesz, że nie odbierasz trzech kanałów TVP, a więc pewnie TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia, czyli nie odbierasz MUX3, w którym od 1 czerwca TVP2 będzie w HD.
TVP1 w HD będzie natomiast w MUX1, który odbierasz.

Awatar użytkownika
Wojewoda82
Posty: 183
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 10:01
Odbiornik: LG 32LD465
Toshiba 32HL833
Wiwa 90 + stary kineskopowy tv
Instalacja antenowa: Yagi 19- elem. z symetryzatorem umieszczona pod dachówką + rozgałęźnik ART/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1,2,3 - Ślęża

Re: NTC w telewizorze Toshiba

Post autor: Wojewoda82 » 30 maja 2012, o 16:59

Przy dublujących się kanałach TVP z mux 1 i mux 3 kanał TVP 1 HD będzie na mux 1 natomiast kanał TVP 2 HD będzie na mux 3. I analogicznie kanał TVP1 SD będzie na mux 3 natomiast kanał TVP 2 SD będzie na mux 1.


Czyli ustaw sobie kanał TVP 1 pochodzący z mux 1 na pierwszym miejscu a z mux 3 wywal gdzieś na koniec listy. Natomiast TVP 2 z mux 3 daj na drugie miejsce, a z mux 1 wywal na koniec listy.

Edit: Jeśli wyłapujesz 2 razy mux 1 to lepiej zamiast automatycznego strojenia, wyczyścić listę kanałów i ręcznie wprowadzić numery (lub częstotliwości) muxów które ciebie interesują.

Edit 2: Jeśli w tej chwili odbierasz tylko mux 1 i 2 to w obecnej sytuacji będziesz odbierał jedynie TVP1 HD.
Ostatnio zmieniony 30 maja 2012, o 17:03 przez Wojewoda82, łącznie zmieniany 1 raz.

wielkopolan44
Posty: 111
Rejestracja: 24 maja 2012, o 19:19
Odbiornik: CABLETECH oraz w telewizorze
Instalacja antenowa: Antena zbiorcza na dachu bloku, kierunkowa.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Poznań-Śrem

Re: NTC w telewizorze Toshiba

Post autor: wielkopolan44 » 30 maja 2012, o 17:02

trochę nie rozumiem... bo mam możliwość ustawienia kanałów po swojemu ale czy to cos zmieni?? Raczej nie bo to tylko kolejność. Chciałem to jakoś usunąć ale telewizor nie ma takiej możliwości a szkoda;/ Czasami się obraz tnie ale to nic w porównaniu z analogiem więc narazie nie narzekam.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Próbowałem ręcznie wyszukiwać ale wyskakuje jakiś błąd czy coś;/
W analogu recznie się stri i jest ok a w tych nowych telewizorach to jakaś masakra

Awatar użytkownika
Wojewoda82
Posty: 183
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 10:01
Odbiornik: LG 32LD465
Toshiba 32HL833
Wiwa 90 + stary kineskopowy tv
Instalacja antenowa: Yagi 19- elem. z symetryzatorem umieszczona pod dachówką + rozgałęźnik ART/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1,2,3 - Ślęża

Re: NTC w telewizorze Toshiba

Post autor: Wojewoda82 » 30 maja 2012, o 17:06

Włącz strojenie automatyczne czy jak to się tam u ciebie nazywa i zaraz je przerwij. Powinno wyczyścić wszystkie znalezione kanały. Wtedy w strojeniu ręcznym wprowadź numery kanałów muxów które masz z bliższego nadajnika i wyszukaj je. Wtedy nie będziesz miał niepotrzebnego dubla.

Jeśli przerwanie strojenia automatycznego nic nie da to przywróć ustawienia fabryczne i wtedy ręcznie skanuj kanały bo inaczej znowu zdubluje.

Podaj model telewizora...

Jak mieszkasz w Poznaniu to pewnie kanały będą takie:

Poznań Śrem
mux 1 k.23 490 MHz 100 kW
mux 2 k.39 000 MHz 100 kw
mux 3 k.28 530 MHz 20 kw
Ostatnio zmieniony 30 maja 2012, o 17:11 przez Wojewoda82, łącznie zmieniany 1 raz.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: NTC w telewizorze Toshiba

Post autor: arik92 » 30 maja 2012, o 17:10

We wcześniejszych postach pisałeś, że nie odbierasz TVP INFO Poznań, ale Gorzów, więc wygląda to tak jakbyś MUX1 odbierał z Jemiołowa lub Wichowa na kanale 45.
Jak możesz to podaj model tej Toshiby.

Jeśli będziesz wyszukiwał ręcznie kanały to tak przedstawiają się częstotliwości dla MUX-ów

Ze Śremu:
MUX1 - kanał 23, częstotliwość 490 MHz
MUX2 - kanał 39, częstotliwość 618 MHz

Z Jemiołowa:

MUX1 - kanał 45, częstotliwość 666 MHz
MUX2 - kanał 46, częstotliwość 674 MHz
Ostatnio zmieniony 30 maja 2012, o 17:15 przez arik92, łącznie zmieniany 2 razy.

wielkopolan44
Posty: 111
Rejestracja: 24 maja 2012, o 19:19
Odbiornik: CABLETECH oraz w telewizorze
Instalacja antenowa: Antena zbiorcza na dachu bloku, kierunkowa.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Poznań-Śrem

Re: NTC w telewizorze Toshiba

Post autor: wielkopolan44 » 30 maja 2012, o 17:11

Zrobiłem tak ostatnio i po przerwaniu nic nowego nie dodało a kanały co były wcześniej zostały.

Model mojego telewizora to chyba: Toshiba 32AV833
---------------------
Mieszkam jakieś 60km od Poznania więc może dlatego odbiera Gorzów nie wiem no ale Poznania niestety nie mam;/

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: NTC w telewizorze Toshiba

Post autor: rockhound » 30 maja 2012, o 17:13

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem wojewoda82 ale chyba troche źle tłumaczysz,bo tvp 1 HD zastąpi dotychczasowy tvp1 SD i tak samo z tvp2 i nie trzeba będzie niczego przesuwac ani kasować

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: NTC w telewizorze Toshiba

Post autor: arik92 » 30 maja 2012, o 17:14

@rockhound, ale kolega @wielkopolan44 nie odbiera MUX3, więc TVP2 HD nie odbierze, pozostaje mu TVP2 SD z MUX1.

wielkopolan44
Posty: 111
Rejestracja: 24 maja 2012, o 19:19
Odbiornik: CABLETECH oraz w telewizorze
Instalacja antenowa: Antena zbiorcza na dachu bloku, kierunkowa.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Poznań-Śrem

Re: NTC w telewizorze Toshiba

Post autor: wielkopolan44 » 30 maja 2012, o 17:16

Dobra skupmy się bardziej na tym co mam zrobić abym miał wszystkie kanały NTC jakie do tej pory są dostępne. Dla przypomnienia nie mam 3 kanałów TVP: Kultura, Historia, Polonia oraz regionalnego tvp poznań tylko gorzów.

Awatar użytkownika
Wojewoda82
Posty: 183
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 10:01
Odbiornik: LG 32LD465
Toshiba 32HL833
Wiwa 90 + stary kineskopowy tv
Instalacja antenowa: Yagi 19- elem. z symetryzatorem umieszczona pod dachówką + rozgałęźnik ART/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1,2,3 - Ślęża

Re: NTC w telewizorze Toshiba

Post autor: Wojewoda82 » 30 maja 2012, o 17:21

Funkcja Automatyczne strojenie całkowicie
przestraja telewizor i może zostać użyta do
aktualizacji listy kanałów.
UWAGA: Zaleca się okresowe Automatyczne
strojenie, aby upewnić się, że zostały
dodane wszystkie nowe usługi.
UWAGA: Utracone zostaną wszystkie bieżące
kanały i ustawienia, na przykład
zablokowane kanały.


Wyciąg z e-instrukcji strona 23

To co pogrubione jest celem który chce ci przekazać.

Zapisz sobie z jakich kanałów obecnie odbierasz muxy. Potem wybierz mux 1 który masz lepszy (sygnał i jakość). Odłącz na chwile antenę. Włącz automatyczne strojenie (wystarczy samo DTV). Jak skończy (i nic nie znajdzie) to podłącz antenę i wprowadź ręcznie kanały (ręczne dostrajanie DTV) które sobie zapisałeś.

Edit: czyli pewnie odbierasz Żagań i Zieloną Górę. Trzeba przekręcić antenę na Poznań. Ile masz kilometrów do Poznania i jaka antena? A lipa, zbiorcza jest...
Ostatnio zmieniony 30 maja 2012, o 17:25 przez Wojewoda82, łącznie zmieniany 2 razy.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: NTC w telewizorze Toshiba

Post autor: arik92 » 30 maja 2012, o 17:22

Skoro nie masz tych trzech kanałów, to znaczy, że instalacja zbiorcza do której masz podłączony TV nie odbiera MUX3 ze Śremu na kanale 28 i trzeba to załatwić z administracją lub kimś kto się tą instalacją zajmuje.

wielkopolan44
Posty: 111
Rejestracja: 24 maja 2012, o 19:19
Odbiornik: CABLETECH oraz w telewizorze
Instalacja antenowa: Antena zbiorcza na dachu bloku, kierunkowa.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Poznań-Śrem

Re: NTC w telewizorze Toshiba

Post autor: wielkopolan44 » 30 maja 2012, o 17:23

@wojewoda ale przecież idzie tylko wszystkie na raz programy wyszukać a nie muxami. Nie wiem możliwe, że ciebie nie zrozumiałem...

@arik92
Jakiś miesiąc temu był facet od TV bo u sąsiadów nie działałało coś i mówił, że zwiększył nam częstotliwość (czy jakoś tak) i mówił, że teraz gdybyśmy chcieli to moglibyśmy mieć TV z dekoderem do NTC bo wcześniej by nie działało więc raczej będzie ok.

Awatar użytkownika
Wojewoda82
Posty: 183
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 10:01
Odbiornik: LG 32LD465
Toshiba 32HL833
Wiwa 90 + stary kineskopowy tv
Instalacja antenowa: Yagi 19- elem. z symetryzatorem umieszczona pod dachówką + rozgałęźnik ART/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1,2,3 - Ślęża

Re: NTC w telewizorze Toshiba

Post autor: Wojewoda82 » 30 maja 2012, o 17:27

http://www.toshiba-om.net/LCD/PDF/Polis ... Polish.pdf

Strona 24, ręczne dostrajanie DTV

Mając pustą listę kanałów zawsze można użyć strojenia automatycznego, albo ręcznie wyszukać poszczególne muxy wprowadzając numer kanału lub/i jego częstotliwość. U mnie też TV dubluje kanały i zbieram 3 muxy z Dolnego Śląska i w porywach 2 muxy z Żagania. Czyli miałbym zdublowane 13 kanałów (plus TVP INFO z Gorzowa). Dlatego robię tak jak pisałem wyżej. Nie używam strojenia automatycznego...

wielkopolan44
Posty: 111
Rejestracja: 24 maja 2012, o 19:19
Odbiornik: CABLETECH oraz w telewizorze
Instalacja antenowa: Antena zbiorcza na dachu bloku, kierunkowa.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Poznań-Śrem

Re: NTC w telewizorze Toshiba

Post autor: wielkopolan44 » 30 maja 2012, o 17:36

U.. jest mały problem ja nie mam czegoś takiego jak ustawianie częstotliwości;/ nie wiem dlaczego jest tylko ustawianie sygnału słaby dobry itd. (nie wiem po co to). sprawdziłem i nie pomogło kurcze no:( trochę techniki i się człowiek gubi:)


Edit:
Ale coś w tym jest to mówisz bo w analogu odbieram normalnie 5 kanalów ale idzie wyszukać gorzów w słabej jakości.
Ostatnio zmieniony 30 maja 2012, o 17:41 przez wielkopolan44, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wojewoda82
Posty: 183
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 10:01
Odbiornik: LG 32LD465
Toshiba 32HL833
Wiwa 90 + stary kineskopowy tv
Instalacja antenowa: Yagi 19- elem. z symetryzatorem umieszczona pod dachówką + rozgałęźnik ART/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1,2,3 - Ślęża

Re: NTC w telewizorze Toshiba

Post autor: Wojewoda82 » 30 maja 2012, o 17:41

Najedź na opcję kanał RF w ręcznym dostrajaniu i tam możesz pilotem wpisać numer kanału który chcesz wyszukać, sprawdzić, porównać jakość i siłę sygnału itp.

Jaki kanał ci się w tej chwili wyświetla gdy oglądasz TVP a jaki jak oglądasz TVN (w ręcznym dostrajaniu)?

Podaj numer kanału jaki ci się wyświetla na:
TVP1
drugim TVP 1
TVN
i z jaką siłą i jakością
Ostatnio zmieniony 30 maja 2012, o 17:45 przez Wojewoda82, łącznie zmieniany 1 raz.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: NTC w telewizorze Toshiba

Post autor: arik92 » 30 maja 2012, o 17:45

Według instrukcji na stronie 25, którą podał @Wojewoda82 jest pokazane, że jak wejdziesz w MENU>Ustawienia>Ręczne dostrajanie DTV to masz tam pasek z siłą i jakością, a także zakładkę "Kanał RF", gdzie możesz zmieniać kanał i zobaczyć jak dla danego kanału wygląda jakość i siła, a następnie wyszukać.

wielkopolan44
Posty: 111
Rejestracja: 24 maja 2012, o 19:19
Odbiornik: CABLETECH oraz w telewizorze
Instalacja antenowa: Antena zbiorcza na dachu bloku, kierunkowa.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Poznań-Śrem

Re: NTC w telewizorze Toshiba

Post autor: wielkopolan44 » 30 maja 2012, o 17:49

akurat w tej chwili inna osoba weszła na TV więc nie mogę teraz wejść ale z tego co pamiętam to 1. to tvp 1 2 eska tv (kawałek nie pamiętam ale pamiętam, że chyba po 10 (TVN) jest TVP 2 info itd. po kolei czyli 13 14 15 itd.

A ten kanał RF to co to jest bo nie pamietam?


2 stronę zaczynamy:D
Ostatnio zmieniony 30 maja 2012, o 17:56 przez wielkopolan44, łącznie zmieniany 1 raz.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: NTC w telewizorze Toshiba

Post autor: arik92 » 30 maja 2012, o 17:52

Kanał RF to kanał na którym odbierasz dany multipleks.

Awatar użytkownika
Wojewoda82
Posty: 183
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 10:01
Odbiornik: LG 32LD465
Toshiba 32HL833
Wiwa 90 + stary kineskopowy tv
Instalacja antenowa: Yagi 19- elem. z symetryzatorem umieszczona pod dachówką + rozgałęźnik ART/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1,2,3 - Ślęża

Re: NTC w telewizorze Toshiba

Post autor: Wojewoda82 » 30 maja 2012, o 17:53

To jest numer kanału który jest obecnie odbierany pakiet mux. Będzie to prawdopodobnie 45 i 41 lub 46.

"Ukryta prawda", czy "Dlaczego ja?" :)
Ostatnio zmieniony 30 maja 2012, o 17:55 przez Wojewoda82, łącznie zmieniany 1 raz.

Odpowiedz