OPTICUM HD T90

ptcom
Posty: 33
Rejestracja: 20 lipca 2012, o 16:26
Odbiornik: Wiwa HD90 NEW

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: ptcom »

I jeszcze kilka pytań:
1) Jak się zmienia soft w tym tunerze? Nagrywamy na sformatowany(FAT32) pendrive sam plik z softem, odpalamy Media Player i naciskamy OK i czekamy aż się zrestartuje? To wszystko?
2) Czy zmiana softu rzeczywiście powoduje utratę gwarancji?
3) Czy w tym tunerze istnieje możliwość aby w Standby na wyświetlaczu pojawiła się godzina?
Pozdrawiam.

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: zesepo »

Nie ostrzegał? U mnie w moim pudełku z odbiornikiem była taka informacja, w książeczce, tak samo na stronie internetowej.
A menu aktualizuje się przez pobranie odpowiedniego pliku na ich stronie internetowej, zapisaniu go na pendrive, i wybraniu funkcji "Aktualizuj przez USB". Tak wybierasz plik i naciskasz OK, reszta robi się sama. I gwarancji nie tracisz, chyba że to jakiś modyfikowany soft

gruby
Posty: 4
Rejestracja: 23 czerwca 2012, o 17:08
Odbiornik: Opticum HD T90
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin, Kołowo

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: gruby »

ptok pisze:
ptcom pisze:Witam Grupę :D
Właśnie dotarł do mnie zamówiony egzemplarz tego tunera. I już zgrzyt na samym początku. Po podpięciu do USB zewnętrznego dysku zasilanego tylko jednym kablem pojawia się komunikat: Usb short circuit .... i tuner zawieszony. Jak włożę pendriva 8 GB to bez problemu go wykrywa. Czyżby ten tuner na USB miał za mały prąd aby zasilić te dyski? Pisze dyski bo mam 2 i na obydwu tak jest. W innych tunerach np. Wiwa 90 i Cabletechu te dyski chodziły bez zająknięcia.
Ma ktoś jakis pomysł?
Pozdrawiam :D
Bo ten gówniany tuner ma zasilanie gniazda USB: 5V, 300 mA (maks.), podczas gdy standardem w gniazdach USB jest 500mA. W moim telewizorze sa dwa USB. Jedno USB 500mA, a drugie do twardego dysku 1A. A tu ścięli koszty i dali poniżej przyzwoitości.

http://www.sklep.proserwis.com.pl/tuner ... dvb-t.html
To, że usb ma mniejsze zasilanie to od razu znaczy, że tuner jest gówniany? Przecież nie każdy podłącza dyski, są użytkownicy którym wystarczy możliwość podłączenia pendrive i widocznie to jest urządzenie dedykowane dla nich (ewentualnie dysk można zasilacz z zewnątrz). Poza tym jak napisał zesepo informacja na ten temat nie została nigdzie zatajona, więc o co chodzi?

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2125
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: Krosnoludek »

Dzwoniłem dziś do Globo, i gościu potwierdził, że T-90 ma max 300 mA na gnieździe USB, stosować dyski twarde tylko z własnym zasilaniem.
Zapytałem się także dlaczego niema na ich stronie tunera T-90 i X8 combo, dostałem odpowiedź, że będzie odświeżana na dniach ich strona internetowa, i wtedy dodadzą.

I tak przy okazji, nowy ich tuner combo ma wyjść pod koniec sierpnia, a miał być na początku stycznia tego roku :lol:

ptcom
Posty: 33
Rejestracja: 20 lipca 2012, o 16:26
Odbiornik: Wiwa HD90 NEW

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: ptcom »

Kochani a odpowiecie mi na tę kwestię:
Czy w tym tunerze istnieje możliwość aby w Standby na wyświetlaczu pojawiła się godzina?

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2125
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: Krosnoludek »

No i jest już ten tuner na stronie Globo: http://opticum.com.pl/pl/p/hd-t90

oraz pojawił się kolejny "nowy" model Dekoder STB (HD N1) http://opticum.com.pl/pl/p/dekoder-stb-hd-n1 ,
po co Globo wprowadza co chwilę nowy model, jak praktycznie jest to to samo ?.

dzidekdrugi
Posty: 22
Rejestracja: 8 kwietnia 2011, o 21:08
Odbiornik: TV Sony Bravia KDL-32W4000
Instalacja antenowa: Antena DIPOL 19/21-69 DIGITAL na dachu 6-piętrowego budynku, kabel Triset
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn (widzialność anten)

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: dzidekdrugi »

25 lipca b.r. kupiłem ten tuner w RTV EURO AGD za 129 zł.W ciągu początkowych 5 godzin użytkowania zaprzestał pracy (zawiesił się) kilkanaście razy.Pomagało tylko i to na krótko wyjęcie i włożenie wtyczki zasilania. Musiałem odesłać go do serwisu. Jak na razie z powyższego powodu zaliczam go do grupy bubli.Na takiej samej instalacji antenowej inne tunery DVB-T (Maximum 102 PVR oraz wbudowany w TV Sony KDL-32W400) funkcjonują bez zarzutu.

gruby
Posty: 4
Rejestracja: 23 czerwca 2012, o 17:08
Odbiornik: Opticum HD T90
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin, Kołowo

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: gruby »

Wygląda na to, że to indywidualny przypadek. Na jakiś trefny egzemplarz musiałeś trafić

marjanek
Posty: 1
Rejestracja: 1 sierpnia 2012, o 20:51
Odbiornik: LE-46A956
Opticum T90
Instalacja antenowa: yaga 13element
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: marjanek »

Witam

Posiadam ten dekoder od kilku godzin. Jak na razie mam jeden problem, z zegarem w trybie stand-by. Po wyłączeniu wyświetlacz się wygasza, czy ten typ tak ma.
W takim wypadku po co w menu opcje ustawiania zegara?

dzidekdrugi
Posty: 22
Rejestracja: 8 kwietnia 2011, o 21:08
Odbiornik: TV Sony Bravia KDL-32W4000
Instalacja antenowa: Antena DIPOL 19/21-69 DIGITAL na dachu 6-piętrowego budynku, kabel Triset
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn (widzialność anten)

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: dzidekdrugi »

W nawiązaniu do mojego wpisu z 25.07.2012r. otrzymałem zwrotną przesyłkę z serwisu z tunerem OPTICUM HD T90, którego zaraz podłączyłem celem sprawdzenia. Po kilu minutach usterka z zanikiem sygału na wyjściu - ku mojemu zdziwieniu - pojawiła się ponownie. Jednak po dłuższej obserwacji odkryłem, że prawdopodobną przyczyną występującej usterki nie był tuner, lecz kabel HDMI.Jego poruszanie (dotykanie) podczas prób skutkowało wspomnianym objawem. Wymiana kabla na inny i w efekcie bezusterkowa do dziś praca tunera potwierdziła moją wcześniejszą obserwację. Wypada mi tylko zwrócić honor firmie OPTICUM i wycofać się z określenia tunera jako bubel.Pozdrawiam.

OrientMan
Posty: 46
Rejestracja: 24 lipca 2012, o 14:07
Odbiornik: Opticum STB HD1, Wiwa HD100 New
Instalacja antenowa: siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: OrientMan »

gruby pisze:
ptok pisze:
ptcom pisze:Witam Grupę :D
Właśnie dotarł do mnie zamówiony egzemplarz tego tunera. I już zgrzyt na samym początku. Po podpięciu do USB zewnętrznego dysku zasilanego tylko jednym kablem pojawia się komunikat: Usb short circuit .... i tuner zawieszony. Jak włożę pendriva 8 GB to bez problemu go wykrywa. Czyżby ten tuner na USB miał za mały prąd aby zasilić te dyski? Pisze dyski bo mam 2 i na obydwu tak jest. W innych tunerach np. Wiwa 90 i Cabletechu te dyski chodziły bez zająknięcia.
Ma ktoś jakis pomysł?
Pozdrawiam :D
Bo ten gówniany tuner ma zasilanie gniazda USB: 5V, 300 mA (maks.), podczas gdy standardem w gniazdach USB jest 500mA. W moim telewizorze sa dwa USB. Jedno USB 500mA, a drugie do twardego dysku 1A. A tu ścięli koszty i dali poniżej przyzwoitości.

http://www.sklep.proserwis.com.pl/tuner ... dvb-t.html
To, że usb ma mniejsze zasilanie to od razu znaczy, że tuner jest gówniany? Przecież nie każdy podłącza dyski, są użytkownicy którym wystarczy możliwość podłączenia pendrive i widocznie to jest urządzenie dedykowane dla nich (ewentualnie dysk można zasilacz z zewnątrz). Poza tym jak napisał zesepo informacja na ten temat nie została nigdzie zatajona, więc o co chodzi?
Chodzi o zgodność ze specyfikacją USB, ma być min. 500mA i szlus. Jeśli producent wypuszcza urządzenie z mniejszą obciążalnością prądową, to skutek jest taki że wprowadza dodatkową niezgodność, a użytkownicy słusznie będą wieszać psy na takim sprzęcie, gdy okaże się że podłączony dysk nie chce działać.
Osobiście brałem pod uwagę ten sprzęt do współpracy z dyskiem ale producent sam się skreślił na własne życzenie.
Jak dotąd drogą eliminacji zostaje Wiwa HD90 New, do której podpinałem z powodzeniem, poprzez pasywny hub USB, prądożerny dysk twardy i dwa czytniki kart SD (z kartami oczywiście).

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: zesepo »

A oni gdzieś napisali że gniazdo jest zgodne z jakimiś tam standardami? USB jest, bo jest.

adamos22
Posty: 11
Rejestracja: 10 września 2011, o 16:09

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: adamos22 »

zesepo pisze:A oni gdzieś napisali że gniazdo jest zgodne z jakimiś tam standardami? USB jest, bo jest.
Wejdź sobie na stronę i zobacz: http://i.imgur.com/pQCip.jpg?1.
Jest wyraźny zapis, że urządzenie posiada "Złącze USB w standardzie USB 2.0"
A teraz wejdź sobie np. tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Universal_Serial_Bus i zobacz co oznacza standard USB 2.0

Dla mnie to jest wprowadzanie klienta w błąd.

Dodam tylko, że na opakowaniu które miałem w ręce nie było żadnego zapisu o mniejszym natężeniu prądu w porcie, na stronie też o tym nie piszą, dopiero w instrukcji jest taki zapis. Kupując w sklepie raczej trudno wertować całą instrukcję w poszukiwaniu kruczków i błędów w specyfikacji.

PS, dziękuję za informacje o tym problemie, już miałem kupić ten dekoder ale coś mnie tknęło i zajrzałem na forum z komórki, co oszczędziło mi trochę czasu. Kto dziś używa dysków zewnętrznych z zasilaniem...

tv-fun
Posty: 53
Rejestracja: 16 lipca 2012, o 12:08
Odbiornik: OPTICUM HD T90
Instalacja antenowa: kierunkowa 11-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław/Ślęża

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: tv-fun »

PS, dziękuję za informacje o tym problemie, już miałem kupić ten dekoder ale coś mnie tknęło i zajrzałem na forum z komórki, co oszczędziło mi trochę czasu. Kto dziś używa dysków zewnętrznych z zasilaniem...
kto dziś używa dysków HDD, kiedy pendrive 32 GB USB 3.0 kosztuje mniej niż 100 zł

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: zesepo »

@adamos22 - a tego nie widziałem. Zapis "USB 2.0" pewnie dotyczył tylko prędkości. Jak ci nie pasi to pisz do UOKiK.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2516
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: JaroslawMroczkowski »

Skoro jest port USB, to powinien być zgodny z przyjętymi standardami, nie zależnie od tego czy i po co ktoś go będzie wykorzystywał.

tv-fun
Posty: 53
Rejestracja: 16 lipca 2012, o 12:08
Odbiornik: OPTICUM HD T90
Instalacja antenowa: kierunkowa 11-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław/Ślęża

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: tv-fun »

Skoro jest DVB-T na Dolnym Śląsku, to powinna być możliwa do odbioru a nie zakłócana analogowym polsatem :]

tv-fun
Posty: 53
Rejestracja: 16 lipca 2012, o 12:08
Odbiornik: OPTICUM HD T90
Instalacja antenowa: kierunkowa 11-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław/Ślęża

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: tv-fun »

Producent udostępnił nowe oprogramowanie, które likwiduje praktycznie wszystkie zauważone przeze mnie mankamenty które zgłosiłem producentowi i które producent obiecał usunąć. Ten dekoder jest naprawdę świetny - nie grzeje się, nie piszczy, działa błyskawicznie dzięki szybkiemu procesorowi i nie kosztuje wiele

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: zesepo »

@JaroslawMroczkowski, @adamos22 - chciałem przeprosić - rzeczywiście, dziś odkurzałem graty i znalazłem pudełko od dekodera, i jest tam na tyle napisane, że ma złącze USB 2.0. Nieżle :O

tv-fun
Posty: 53
Rejestracja: 16 lipca 2012, o 12:08
Odbiornik: OPTICUM HD T90
Instalacja antenowa: kierunkowa 11-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław/Ślęża

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: tv-fun »

ja się z Wami nie zgodzę, mianowicie jeśli kupujemy pasywny hub USB2.0, to on też ma logo USB, ale nie daje w każdym porcie 500mA, tylko dzieli wydajność prądową portu wejściowego na odpowiednią liczbę wyjść

Odpowiedz