FERGUSON ARIVA 250 COMBO

kaliope
Posty: 37
Rejestracja: 12 maja 2012, o 21:03
Odbiornik: Ariva T65 oraz 250 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: kaliope » 9 sierpnia 2012, o 15:29

Proszę o pomoc. Zakupiłem ten sprzęt i wszystko działa super oprócz jednego defektu. Mianowicie, na jednym MUXsie, a dokładnie rzecz biorąc MUX2 (kanał 64) mam co chwilę zanik lub brak sygnału i nic nie ma na tych paru kanałów, kiedy sygnał jest na 100% bo podpinam moją ARVIE 65 i wszystko ładnie chodzi. Co to może być? Wgrałem nowsze oprogramowanie i to samo,

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: sem » 9 sierpnia 2012, o 21:00

Mam to samo.64 k.to wysoka częstotliwość i potrzebna jest dobra i odpowiednio ustawiona antena.

root
Posty: 24
Rejestracja: 22 maja 2012, o 12:44
Odbiornik: Ariva 210 Combo
Instalacja antenowa: Siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: Odp: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: root » 9 sierpnia 2012, o 22:06

Włącz w ustawieniach zasilanie dvb-t.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: sem » 10 sierpnia 2012, o 00:28

@root.Skąd pewność,że ma antenę z wzmacniaczem.W innym przypadku narazi tuner na awarię.

grzegorz_kozacki
Posty: 24
Rejestracja: 6 kwietnia 2011, o 10:00
Odbiornik: TV Toshiba SL833,
Wiwa HD 90
Instalacja antenowa: UHF: DPM 15 elem.
VHF: DPM 6 elem.
Zwrotnica: Televes 404010
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chrzelice (UHF), Góra Św. Anny (VHF)

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: grzegorz_kozacki » 10 sierpnia 2012, o 10:36

Coś ten nowy soft to rewolucji nie wniósł.
Przeglądanie wyników YouTube i innych serwisów nadal powoduje notoryczny restart urządzenia.
YouPorn przy skorzystaniu z opcji Szukaj wyrzuca komunikat Brak dostępu do sieci. Poza tym wyniki są przypadkowe i są niezależne od zmian w Opcjach.
Przy zmianie kanału na ułamek sekundy widoczny jest komunikat Brak dostępu czego nie było w poprzednim sofcie.
Korzystałem z opcji aktualizacji przez sieć (FTP) i wszystko zostało przywrócone do ustawień fabrycznych. Czyli jeśli nie miałbym listy kanałów w pliku to zabawa od nowa.
Poza tym skoro już przywracane są ustawienia fabryczne to zasilanie DVB-T powinno być ustawione domyślnie na wyłączone czego nadal nie zrobiono. Jeśli nie odłączy się anteny telewizji naziemnej to po aktualizacji można uszkodzić sobie elektronikę w instalacji antenowej (zależy na ile jest odporna na dodatkowe napięcie z dekodera).
Nadal trzeba podwójnie kliknąć OK, aby wybrać kanał z listy (wystarczyłoby 1x).

kaliope
Posty: 37
Rejestracja: 12 maja 2012, o 21:03
Odbiornik: Ariva T65 oraz 250 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: kaliope » 12 sierpnia 2012, o 17:45

A po co ta funkcja zasilania dvbt? o co chodzi? mam telmora ze wzmaczniaczem.

A druga rzecz, jak podpinam arive 65 to sygnał i jakość mam na wszystkich muxach około 90% a jak podepnę 250 to jakosc mam 90% a siłę 66%... i tego też nie rozumiem....czemu inaczej odczytują te parametry?

grzegorz_kozacki
Posty: 24
Rejestracja: 6 kwietnia 2011, o 10:00
Odbiornik: TV Toshiba SL833,
Wiwa HD 90
Instalacja antenowa: UHF: DPM 15 elem.
VHF: DPM 6 elem.
Zwrotnica: Televes 404010
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chrzelice (UHF), Góra Św. Anny (VHF)

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: grzegorz_kozacki » 12 sierpnia 2012, o 17:58

Funkcja zasilania DVB-T sluzy zasilenia wzmacniacza antenowego czy anteny aktywnej bez koniecznosci uzycia zasilacza przy wtyczce antenowej.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: m@rtops » 12 sierpnia 2012, o 18:26

kaliope pisze:arive 65 to sygnał i jakość mam na wszystkich muxach około 90%
ciekawe bo max jakości w t65 to 80% :lol:

kaliope
Posty: 37
Rejestracja: 12 maja 2012, o 21:03
Odbiornik: Ariva T65 oraz 250 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: kaliope » 12 sierpnia 2012, o 20:53

m@rtops pisze:edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.
Ok, zapędziłem się. Porobiłem specjalnie fotki. Tak jak pisałem, ta sama instalacja, te same warunki itd. Skąd ta różnica? Na Arivie 65 jest o 30% większa siła?????????? Natomiast jakość na 64 kanale na combo 250 jest aż 90% a obraz zrywa i nagle mam ‘brak sygnału’. (Na arivie jakośc pewnie tez jest ok 90% tylko, że on pokazuje max 80, to wiem). Podłączam szybko A65, a sygnał jest i programy na 64 kanale normalnie lecą i nic nie zrywa. Tak jak pisałem, mam Telmor 850 na wzmacniaczu.

Obrazek

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: m@rtops » 12 sierpnia 2012, o 21:07

no to sprawdź jeszcze rozdzielczość - jeżeli masz 1080p na 250-tce to może tak się dziać :?

kaliope
Posty: 37
Rejestracja: 12 maja 2012, o 21:03
Odbiornik: Ariva T65 oraz 250 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: kaliope » 12 sierpnia 2012, o 21:29

na 250-tce nie jestem w stanie ustawić 1080. Mam max 576 lub 'by source', czyli pewnie automatycznie, nawet na programach HD

slawek03100
Posty: 1
Rejestracja: 17 sierpnia 2012, o 10:15
Odbiornik: Ferguson Ariva 250 Combo
Instalacja antenowa: na dachu
Nadajnik - obiekt nadawczy: warszawa

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: slawek03100 » 17 sierpnia 2012, o 10:24

Ponoć można. Trzeba wejść w ustawienia tv i tam przełączyć na 2 opcję. Tak mi wytłumaczył sprzedawca. :mrgreen:

tomkep
Posty: 1
Rejestracja: 10 września 2012, o 21:49

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: tomkep » 10 września 2012, o 22:05

Od kilku dni męczę się z tym sprzętem. W dwóch słowach: dno i kanał.

Zauważone problemy:
  • Reset po próbie wyboru napisów na kanale TV5 Monde Europe (Astra 1). ITI-2850 nie ma z tym żadnych problemów. Podejrzewam, że liczba wystawianych napisów jest większa niż to tuner jest w stanie przetrawić.
  • Odbiornik często nie uruchamia się z podłączonym dyskiem twardym (WD 1T 3.5 cala z własnym zasilaniem). ITI-2850 nie ma z tym żadnych problemów.
  • Odbiornik w ogóle nie uruchamia się z dyskami 2.5 cala (SAMSUNG, LG) bez własnego zasilania. ITI-2850 nie ma z tym żadnych problemów.
  • Odbiornik czasami nie nagrywa zaprogramowanych audycji (np. zaprogramowałem 10.09.2012 nagranie serialu Ranczo na TVP1 HP na DVB-T - odbiornik w tym czasie był aktywny, a nagrania nie ma). ITI-2850 nie ma z tym żadnych problemów.
  • Odbiornik czasem nie włącza TV mimo włączonej funkcji HDMI CEC.
  • Odbiornik wyłącza TV po zakończeniu nagrania, pomimo, że TV pracuje w trybie odbioru DVB-T, a nie z wejścia na którym podłączony jest tuner. ITI-2850 nie sprawia tego typu problemów.
  • Włączenie TV w trakcie nagrania powoduje automatyczne przełączenie na tuner satelitarny (mimo, że nie mam na to chęci). Tuner niepotrzebnie wystawia sygnał na wyjście w trakcie nagrania, powinien to zrobić dopiero na wyraźne życzenie użytkownika (włączenie).
  • Odbiornik resetuje się od czasu do czasu bez wyraźnej przyczyny.
  • Zmiana kolejności kanałów na jednej z list powoduje zmianę kolejności kanałów na innych listach, na których również występują te same kanały.
  • Jak to już ktoś z przedmówców zauważył - YouPorn nie działa. Pal licho, niespecjalnie mi zależy. Za to zależy mi na wywaleniu tej opcji z menu (małe dzieci w domu). Nie da się.
Pozytywy (tak, są, znaczy jest, jeden):
  • Działają kanały z pakietu bezpłatnego z karty TNK HD.
Chciałem zmienić ITI-2850 z TNK HD na tę Arivę z NCAM TNK HD z kilku względów:
  • Własna numeracja i układ kanałów.
  • Możliwość obejrzenia nagrań na innym sprzęcie.
  • Możliwość bezbolesnej przesiadki na innego dostawcę (mam moduł Polsatu, tuner powinien też działać z Cyfrą+).
Na razie widać, że punkty 1 i 2 działają słabo. Punktu 3 jeszcze nie sprawdzałem i nie wiem czy chcę.

W chwili obecnej, moim zdaniem, szkoda pieniędzy na ten sprzęt. Za rok, jak popracują nad softem i porządnie go przetestują - może.

Tomek

kaliope
Posty: 37
Rejestracja: 12 maja 2012, o 21:03
Odbiornik: Ariva T65 oraz 250 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: kaliope » 16 września 2012, o 12:31

Internet mam, bo chodzą google maps, filmiki na dailymotion a z youtuba nic nie idze.... ado tej pory chodziło bez zarzutów. Tzn znajduje ładnie wszystko ale jak kilknę żeby otworzyć jakis filmik z YT to jest info 'connection failed' Ktoś wie o co chodzi? Czy możliwe, że Ferguson nie wykupił jakieś liecencji ostatnio i zablkowali? Wiem, że na N'ce tak raz było, że nie było YT przez miesiąc bo TVN nie opłacił czegoś tam.

qweir205
Posty: 152
Rejestracja: 19 lutego 2012, o 22:25
Odbiornik: TV LG 32LG2000 + OPTICUM RED SLOTH COMBO
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa Ze Wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Św.Krzyż /g.Św Marcina

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: qweir205 » 25 września 2012, o 16:13

Dostępne jest nowe oprogramowanie 1.20B1 dla odbiorników Ariva 52E, 102mini, 102E, 150Combo, 202E oraz 250Combo.
http://www.ferguson-digital.eu/pl/compo ... 9/393.html

_chris_

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: _chris_ » 15 października 2012, o 14:11

Jedna uwaga dla ustawiających antenę tym odbiornikiem. Dla softów V.120.B1 i wcześniejszych odbiornik pokazuje przy wzroście poziomu odbieranego sygnału DVB-T spadek wartości %.

Przykładowo:
-50dBm --> 68%
-62dBm --> 71%
-72dBm --> 74%
-80dBm --> 76%

Inna rzecz, że nie tylko to combo tak ma...

Ale poza tym, to sama czułość odbiornika DVB-T jest OK.

wojski1
Posty: 1
Rejestracja: 18 października 2012, o 22:02

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: wojski1 » 18 października 2012, o 22:10

Mam problem z synchronizacją napisów z obrazem podczas odtwarzania filmów z pamięci zewnętrznej. Czy nie macie takiego problemu? A może jest coś co należy zrobić czego nie wiem?
Mam najnowszy soft ze strony fergusona w tym urządzeniu.

kaliope
Posty: 37
Rejestracja: 12 maja 2012, o 21:03
Odbiornik: Ariva T65 oraz 250 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: kaliope » 10 listopada 2012, o 11:10

wgrałem nowy soft, już widze pierwsze zmiany na plus. youtube znów śmiga, wyłączenie telewizora nie wyłącza automatycznie dekodera...bo mnie szlag trafiał

kaliope
Posty: 37
Rejestracja: 12 maja 2012, o 21:03
Odbiornik: Ariva T65 oraz 250 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: kaliope » 10 listopada 2012, o 13:19

oho....za bardzo wychwaliłem....okazuje sie ze po zmnianie softu nie moge wyszukac polskich kanałów FTA na hotbirdzie .... nie ma np 4fun.tv, tele5, tv biznez, rebel TV, polonia 1...o co chodzi?

qweir205
Posty: 152
Rejestracja: 19 lutego 2012, o 22:25
Odbiornik: TV LG 32LG2000 + OPTICUM RED SLOTH COMBO
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa Ze Wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Św.Krzyż /g.Św Marcina

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: qweir205 » 10 listopada 2012, o 13:37

spróbuj wyszukać ręcznie te kanały

Odpowiedz