FERGUSON ARIVA 250 COMBO

kaliope
Posty: 37
Rejestracja: 12 maja 2012, o 21:03
Odbiornik: Ariva T65 oraz 250 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: kaliope » 10 listopada 2012, o 14:06

w saletliatnej nie ma opcji ręcznej, tylko automat

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2415
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: K63 » 10 listopada 2012, o 16:11

A w opcjach wyszukiwania zaznaczasz FTA czy kodowane ? No, chyba że nie masz w pamięci tunera częstotliwości z których nadają.

Awatar użytkownika
cignacy
Posty: 280
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: 42LB671, ARIVA 150C, C-ch 83Q. ARIVA T55 + monitor LCD.
Instalacja antenowa: ASP-8 - 8m n.p.gr. Wzm.przelotowy 12dB-5V z t-a. Druga pasywna 1m niżej.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrz-ne , Kosz-wy, Czechy

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: cignacy » 10 listopada 2012, o 18:05

kaliope pisze:w saletliatnej nie ma opcji ręcznej, tylko automat
Ręcznie szukasz z "lista transponderów" - podświetlasz dany transponder, naciskasz OK i otwiera się okienko z wyborem FTA lub KODOWANE, tv+radio - radio - tv, szukanie sieci i zatwierdzenie.

zaba44
Posty: 3
Rejestracja: 11 listopada 2012, o 19:03

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: zaba44 » 11 listopada 2012, o 19:13

Posiadam Arivę 250 od paru miesięcy, ale dopiero dzisiaj podłączyłem do tunera tv naziemną. Na telewizorze odbieram dobrze dwa multipleksy. Wyszukałem w tunerze ręcznie programy. Programy się ładnie dodały ale nie mogę ich oglądać. Wyskakuje że albo zakodowane albo brak lub zły sygnał. Mam instalację antenową wykonaną na multiswitchu i na innych sprzętach nie mam problemu z odbiorem. Zasilanie dvbt wyłączone. Posiadam najnowszą wersję softu. Ktoś mi może powiedzieć co robię źle??

Awatar użytkownika
cignacy
Posty: 280
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: 42LB671, ARIVA 150C, C-ch 83Q. ARIVA T55 + monitor LCD.
Instalacja antenowa: ASP-8 - 8m n.p.gr. Wzm.przelotowy 12dB-5V z t-a. Druga pasywna 1m niżej.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrz-ne , Kosz-wy, Czechy

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: cignacy » 11 listopada 2012, o 20:06

Po przełączeniu na kanał z DVB-T naciśnij przycisk "edit" na pilocie i napisz jaką masz siłę i jakość sygnału.

zaba44
Posty: 3
Rejestracja: 11 listopada 2012, o 19:03

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: zaba44 » 11 listopada 2012, o 20:34

siła 90 jakość 74
ale przy kanale jest też wyświetlone satelita transponder itd. Nie powinno być tv naziemna albo coś?

Awatar użytkownika
cignacy
Posty: 280
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: 42LB671, ARIVA 150C, C-ch 83Q. ARIVA T55 + monitor LCD.
Instalacja antenowa: ASP-8 - 8m n.p.gr. Wzm.przelotowy 12dB-5V z t-a. Druga pasywna 1m niżej.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrz-ne , Kosz-wy, Czechy

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: cignacy » 11 listopada 2012, o 20:47

W pozycji satelita ma być DVB-T, a w pozycji transponder częstotliwość w formacie xxxxxx/8M.
W moim 150C mam siłę sygnału DVB-T w granicach 72 - 91% i jakość w granicach 90%. W 120C jakość sygnału poniżej 76% powodowała problemy z odbiorem.

zaba44
Posty: 3
Rejestracja: 11 listopada 2012, o 19:03

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: zaba44 » 11 listopada 2012, o 21:19

Zrobiłem factory reset dodałem kanały na nowo i kanały dodały się poprawnie jako dvb-t. Nie mam pojęcie dlaczego wcześniej dodawały się jako satelitarne. Dzięki za pomoc

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2415
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: K63 » 11 listopada 2012, o 21:28

Z mojego doświadczenia wiem, że jakość poniżej 80 % powoduje problemy z odbiorem . Producent zaleca jakość powyżej tej wartości dla stabilnego odbioru. Jednak wg mnie najistotniejszym parametrem dla stabilnego odbioru jest bieżący BER - najlepiej 0 lub niewiele ponad. Miałem sytuacje, że przy jakości i sile sygnału 80-90 %, ale przy dużej ilości błędów odbiór nie był stabilny

kaliope
Posty: 37
Rejestracja: 12 maja 2012, o 21:03
Odbiornik: Ariva T65 oraz 250 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: kaliope » 11 listopada 2012, o 21:33

Szanowni koledzy, jak pisałem po zmianie softa nie mam żadnych polskich kanałów FTA na hotbirdzie, a miałem wszystkie na starym sofcie.

Generalnie na hotbirdzie znalazł mi pięknie masę kanałów…chyba ponad 400, ale właśnie nic z polskich. Sprawdzałem częstotliwość tych polskich i przykładowo:

4fun.tv jest na 10719, symbol rate 27500 i własnie taka częstoliowość jest ukazana kiedy wchodzę do ‘transporderów’ w menu ale pokazuje jakośc sygnału tylko 10%, i tak pokazuje na wszystkich częstotliwościach gdzie akurat są polskie kanały, np. TELE5, TVS, itp

Obrazek

A tam gdzie znalazł pozostałe powiedzmy 400 kanałów ….jakoś jest min 75%....a nawet 90% także konweter jest na 100% dobrze ustawiony, zresztą tak jak mówiłem do tej pory wszystko śmigało:
Obrazek

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: Jarosław Bałuka » 11 listopada 2012, o 23:25

Na tym forum koncentrujemy się na aspektach dotyczących odbioru telewizji naziemnej.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: m@rtops » 12 listopada 2012, o 16:03

nowy soft 1.20B6
http://ferguson-digital.eu/pl/pobierz/O ... .20B6.zip/

edit
Najważniejsze zmiany, które obejmuje wersja 1.20B6 to między innymi:

zmieniono usługodawcę dla "pogody online"
wyodrębniono usługę Web TV
poprawiono API wszystkich serwisów wideo
dodano usługę sprawdzania wyników ostatnich 10 meczów piłkarskich
poprawiono nagrywanie z timerów w tle - dotyczy głównie modeli Combo
i inne
Ostatnio zmieniony 12 listopada 2012, o 19:42 przez m@rtops, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sluuurp
Posty: 209
Rejestracja: 28 października 2010, o 13:07
Odbiornik: TV Samsung UE46D6500, ARIVA 250, N-BOX ITI-2850ST z DVB-T
Instalacja antenowa: Wzmacniacz AB011 Terra
Antena Opticum AX1000+
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo/Helpterberg

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: sluuurp » 15 listopada 2012, o 17:10

Czy ktoś wie, co zrobić, żeby na czuwaniu przepuszczał sygnał DVB-T do TV przez tą z tyłu przejściówkę (sygnał idzie tylko jak odbiornik SAT jest w pełni włączony, paranoja) . I jeszcze jedno. Czy jest możliwość jakaś żeby po zaniku napięcie nie włączał się odbiornik do pełnej pracy wraz z dyskiem, jak, to ma miejsce w Wiwach.
Prosił bym o w miarę szybką odpowiedź, bo jak nic się nie da z tym zrobić, to mam jeszcze trzy dni na oddanie odbiornika do sklepu.

Awatar użytkownika
cignacy
Posty: 280
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: 42LB671, ARIVA 150C, C-ch 83Q. ARIVA T55 + monitor LCD.
Instalacja antenowa: ASP-8 - 8m n.p.gr. Wzm.przelotowy 12dB-5V z t-a. Druga pasywna 1m niżej.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrz-ne , Kosz-wy, Czechy

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: cignacy » 15 listopada 2012, o 18:33

Mam uboższą wersję, czyli 150C, i nie ma możliwości żeby po zaniku napięcie nie włączał się do pełnej pracy.

Awatar użytkownika
sluuurp
Posty: 209
Rejestracja: 28 października 2010, o 13:07
Odbiornik: TV Samsung UE46D6500, ARIVA 250, N-BOX ITI-2850ST z DVB-T
Instalacja antenowa: Wzmacniacz AB011 Terra
Antena Opticum AX1000+
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo/Helpterberg

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: sluuurp » 15 listopada 2012, o 18:48

tomkep pisze:Od kilku dni męczę się z tym sprzętem. W dwóch słowach: dno i kanał.
W chwili obecnej, moim zdaniem, szkoda pieniędzy na ten sprzęt. Za rok, jak popracują nad softem i porządnie go przetestują - może.

Tomek
Masz stu procentową rację. Totalny szajs. Oddam ten tuner. Badziewie jak nic.
Żeby nie przepuszczał DVB-T na stendbaju do TV. Nie zawsze mam chęć włączać to g.. żeby oglądać telewizje naziemną, mam w telewizorze i nie mogę oglądac. To poczciwa Wiwka 90 przepuszcza sygnał na czuwaniu, a taki "luksus" nie. Odradzam kupna kategorycznie.
Ferguson jednak zawsze kojarzył mi się z traktorami i zdania nie zmienię.

Aha zapomniałem dopisać. Totalna klapa ze współpracą poprzez przejściówkę z kolei dwóch odbiorników SAT, NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI. Po co są w ogóle te obie przejściówki??? Chyba żeby zmylić nabywcę, a tym się sugerowałem najbardziej. One w ogóle nie działają :evil:

Edit 16-11-2012, działają na stendbaju z zegarem, bez zegara nie, mój błąd
Ostatnio zmieniony 16 listopada 2012, o 17:13 przez sluuurp, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2415
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: K63 » 15 listopada 2012, o 19:06

Mam co prawda A210, ale z oglądaniem TV na wyłączonym tunerze nie ma problemu. Natomiast włączanie się tunera po zaniku napięcia jest faktycznie upierdliwe.

sem
Posty: 395
Rejestracja: 22 stycznia 2011, o 18:18
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: sem » 16 listopada 2012, o 11:59

Żałowałem że nie poczekałem na 250 i kupiłem 220 ale po tych postach widzę,że nie ma czego żałować.Niby ma odtwarzacz HD i lepszy procesor ale jest podejrzanie tani w stosunku do 220.Nie rozumiem dlaczego wtykacie antenę naziemną do tunera mając tuner wbudowany w TV,w ogóle poco było kupować combo.

Awatar użytkownika
sluuurp
Posty: 209
Rejestracja: 28 października 2010, o 13:07
Odbiornik: TV Samsung UE46D6500, ARIVA 250, N-BOX ITI-2850ST z DVB-T
Instalacja antenowa: Wzmacniacz AB011 Terra
Antena Opticum AX1000+
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo/Helpterberg

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: sluuurp » 16 listopada 2012, o 16:59

sem pisze:Nie rozumiem dlaczego wtykacie antenę naziemną do tunera mając tuner wbudowany w TV,w ogóle poco było kupować combo.
Po prostu wygodniejsza obsługa wtedy jest i nagrywanie wszystkiego na dysk bez zabezpieczeń jakichkolwiek (można oglądać na komputerze, bądź iść do kogoś z nagraną audycją) Ponieważ mam jeszcze z karty programy SAT, a do TV musiał bym dokupić moduł, dużo droższy. Ale odkryłem przyczynę. Nie można w odbiorniku wyłączać zegara. Na stendbaju musi być zegar, wtedy wszystko chodzi, mam na myśli przejściówki. Jak pali się tylko czerwona dioda, to nic nie działa, pełny stendbaj, więc zwracam honor ARIVIE 250. Nawet dobry pomysł z tymi dwoma rodzajami stendbaju. Przy czerwonej diodzie zupełnie zimny jest, przy zegarze lekko ciepły.

Awatar użytkownika
cignacy
Posty: 280
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: 42LB671, ARIVA 150C, C-ch 83Q. ARIVA T55 + monitor LCD.
Instalacja antenowa: ASP-8 - 8m n.p.gr. Wzm.przelotowy 12dB-5V z t-a. Druga pasywna 1m niżej.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrz-ne , Kosz-wy, Czechy

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: cignacy » 16 listopada 2012, o 20:25

Zmierzyłem pobór mocy 150 COMBO i w stanie czuwania z zegarem bierze 14,1W. Przy pracy bierze 14,9W. W stanie czuwania bez zegara bierze poniżej 1W. Wynika z tego, że przy czuwaniu z zegarem nie działają tylko wyjścia sygnału audio-wideo. Start z takiego czuwania to około 1 sekunda. Z czuwania bez zegara start po 15 sekundach.

Awatar użytkownika
sluuurp
Posty: 209
Rejestracja: 28 października 2010, o 13:07
Odbiornik: TV Samsung UE46D6500, ARIVA 250, N-BOX ITI-2850ST z DVB-T
Instalacja antenowa: Wzmacniacz AB011 Terra
Antena Opticum AX1000+
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo/Helpterberg

Re: FERGUSON ARIVA 250 COMBO

Post autor: sluuurp » 29 listopada 2012, o 18:18

Zakupiłem parę dni temu ARIVĘ 250, tak jak pisałem wyżej i na drugi dzień dedykowany WiFi adapter Ferguson WO2 Standard 802.11.b/g/n. Odbiornik widzi moja siec, wpisałem klucz i odbiornik się połączył WiFi UPC. Niestety na tym koniec. Czyli jak chcę się połączyć z jakimś np. Web TV-Ipla, czy YouTube, itp wyskakuje napis pobieranie i za chwilę brak połączenia z siecią.
Z planszy rozrywka nic nie działa. Jak włączę tablet i jest jako ruter również wszędzie internet z tabletu jest i działa na urządzeniach peryferyjnych. ARIVA również widzi sieć mobilną, ale również nie łączy, tak jak na necie z UPC
Mam też również wgraną na tablecie Samsung Galaxy 8.9 LTE aplikację Ferguson remote, również nie działa, a powinno działać sterowanie odbiornika z tabletu na 3G. Czy ktoś jest w temacie mocny i może mi coś poradzić, co może być przyczyną tak dziwnego zachowania się tej opcji w odbiorniku. Sygnał WiFi na pasku prawie po 100%.
Będę wdzięczny za sugestie jakiekolwiek, bo ja już nie mam zdrowia.

Soft V1.20B6

Odpowiedz