MEDIA-TECH MT4171 DVB-T STICK

pks1981
Posty: 6
Rejestracja: 11 listopada 2012, o 19:14
Odbiornik: DVB-T STICK MT4171

Re: MEDIA-TECH MT4171 DVB-T STICK

Post autor: pks1981 » 28 listopada 2012, o 21:51

shadowqq pisze:Sposób pks1981 działa :D
Mam Win 8 64-bit. Uruchomiłem system w trybie awaryjnym podałem mu wtedy sterowniki te o których pisał lasarus zrestartowałem i uruchomiłem w normalnym trybie i działa.
Wczesniej próbowałem już wielu rzeczy i dopiero to zadziałało.
Bobki z pomocy technicznej to nic nie wiedzieli jak to zrobić.

Dzięki pks1981 już miałem dość tego urządzenia i miałem go pchnąć komuś na inny system ale Ty mi pomogłeś w uruchomieniu
Nie ma za co dziękować, ja też miałem dosyć tego problemu i to co zrobiłem to było ostatnią rzeczą jaka mi przyszła do głowy, a w końcu z wiedzy o komputerach to jestem jeszcze laikiem i po prostu napisałem o tym z myślą że właśnie komuś może to się przyda, szkoda tylko że minął prawie miesiąc a technik z Media Techu który pisał stery dla tego urządzenia nie był w stanie mi pomóc, ale najważniejsze że pieniądze nie poszły w błoto a i przy okazji mogłem komuś pomóc.

Pozdrawiam i życzę cierpliwości podczas instalacji tego typu urządzeń.

P.S. Zakupiłem do tego tunera antenę samochodową z magnesem typu Korona + zasilacz do siatkowej anteny i zasięg jest rewelacyjny mimo oddalenia od nadajnika około 70 km, zarówno na zasilaczu samochodowym jak i sieciowym gorąco polecam.

torre24
Posty: 27
Rejestracja: 20 kwietnia 2011, o 11:01
Odbiornik: Samsung LE37B650
Opticum HD T90 (N2)
Media Tech MT4167
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + wzmaciacz dopuszkowy LNA 177 + zasilacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lysa Hora

Re: MEDIA-TECH MT4171 DVB-T STICK

Post autor: torre24 » 6 grudnia 2012, o 15:06

A ja mam problem - mam ustawioną lokalizacje Polska i nie znajduje mi kanałów czeskich, które normalnie odbieram na TV. Czy zmiana lokalizacji na Czechy i ponowne skanowanie pozwoli DODAĆ czeskie kanały pozostawiając polskie? Problem zarówno w Media Center jak i Total Media.
Update: w Media Center wybrałem lokalizację Czechy i wyszukał mi tylko kanały polskie. W Total Media też. Jak więc odbierać na tym ustrojstwie czeskie stacje?

Lazarencjusz
Posty: 5
Rejestracja: 2 stycznia 2013, o 23:19
Odbiornik: MT4171 USB
Instalacja antenowa: Pokojowa zwykłą badziewna antena
Nadajnik - obiekt nadawczy: 10km

Re: MEDIA-TECH MT4171 DVB-T STICK

Post autor: Lazarencjusz » 2 stycznia 2013, o 23:21

Ja mam taki problem że nie mam żadnego zasięgu. Mieszkam w Krakowie 3km od nadajnika i wydaje mi się to dziwne. Reinstalowałem sterowniki i nic to nie dało. W innym programie też próbowałęm i nic. O co tu chodzi?

penknife
Posty: 232
Rejestracja: 4 maja 2012, o 20:03
Odbiornik: 1.MT4171,
2.Wiwa HD-50 NEW
Instalacja antenowa: 1. Dipol pół-falowy +symetryzator lub co akurat podleci,
2. BiQuad na 706MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Miłki(~12km)

Re: MEDIA-TECH MT4171 DVB-T STICK

Post autor: penknife » 3 stycznia 2013, o 10:49

Od którego nadajnika (Chorągwica)?
Korzystasz z dołączonego do zestawu patyka jako anteny?
Gdzie dokładnie odbierasz (chociażby ulicę podaj)?


PS. dla centrum Krakowa dla Chorągwicy dystans wynosi ok 15,6km w/g http://dvb-mobile.pl/dvb-t_finder.html

Lazarencjusz
Posty: 5
Rejestracja: 2 stycznia 2013, o 23:19
Odbiornik: MT4171 USB
Instalacja antenowa: Pokojowa zwykłą badziewna antena
Nadajnik - obiekt nadawczy: 10km

Re: MEDIA-TECH MT4171 DVB-T STICK

Post autor: Lazarencjusz » 3 stycznia 2013, o 16:13

Zweryfikowałęm informacje i nadajniku. Najbliższy odemnie to na Malczewskiego ok 10km. W swoszowicach mieszkam. To jest około 10km. Na antenie, tej patyczakowej, próbowałem coś odebrać. Teraz podpiąłem taką pokojową i jest to samo. Zewnętrznej nie mam.

penknife
Posty: 232
Rejestracja: 4 maja 2012, o 20:03
Odbiornik: 1.MT4171,
2.Wiwa HD-50 NEW
Instalacja antenowa: 1. Dipol pół-falowy +symetryzator lub co akurat podleci,
2. BiQuad na 706MHz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Miłki(~12km)

Re: MEDIA-TECH MT4171 DVB-T STICK

Post autor: penknife » 3 stycznia 2013, o 16:27

Popraw informacje w profilu i zapoznaj się z działem o antenach.

Poza tym napisz dokładnie z jakiej anteny korzystasz lub zrób jej zdjęcie i wstaw, gdyż wyrażenie pokojowa jest zbyt niejednoznaczne.
Podaj również system operacyjny na jakim pracujesz oraz wersje(32 czy 64bit?).

do sprawdzenia jakości sygnału można użyć między innymi:
- Prog Finder
- Splash Lite

więcej informacji znajdziesz w:
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=812
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=1605
Ostatnio zmieniony 3 stycznia 2013, o 16:29 przez penknife, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: MEDIA-TECH MT4171 DVB-T STICK

Post autor: m@rtops » 3 stycznia 2013, o 16:29

"nasz" nadajnik to Kraków/Chorągwica - ok 10 km od Swoszowic ;)
http://www.dvbtmap.eu/viewbookmark.html?bookmark26244

Lazarencjusz
Posty: 5
Rejestracja: 2 stycznia 2013, o 23:19
Odbiornik: MT4171 USB
Instalacja antenowa: Pokojowa zwykłą badziewna antena
Nadajnik - obiekt nadawczy: 10km

Re: MEDIA-TECH MT4171 DVB-T STICK

Post autor: Lazarencjusz » 3 stycznia 2013, o 16:36

Antena to dokładnie TESCO 003468 podpinana do prądu, tzn. z wbudowanym wzmacniaczem (czyli zwykły badziew, który jako tako analogowo odbierał). System Windows 7 64bit.

Lazarencjusz
Posty: 5
Rejestracja: 2 stycznia 2013, o 23:19
Odbiornik: MT4171 USB
Instalacja antenowa: Pokojowa zwykłą badziewna antena
Nadajnik - obiekt nadawczy: 10km

Re: MEDIA-TECH MT4171 DVB-T STICK

Post autor: Lazarencjusz » 3 stycznia 2013, o 17:17

Odinstalowałem sterownik i zainstalowałem na nowo (po raz n-ty) i wykryło mi Polsatowskie zakodowane kanały. Więc nie wiem o co chodzi.

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: MEDIA-TECH MT4171 DVB-T STICK

Post autor: m@rtops » 3 stycznia 2013, o 17:32

a skorygowałeś kierunek nadajnika? :? (czy nadal na malczewskiego?)

Lazarencjusz
Posty: 5
Rejestracja: 2 stycznia 2013, o 23:19
Odbiornik: MT4171 USB
Instalacja antenowa: Pokojowa zwykłą badziewna antena
Nadajnik - obiekt nadawczy: 10km

Re: MEDIA-TECH MT4171 DVB-T STICK

Post autor: Lazarencjusz » 3 stycznia 2013, o 17:42

Tak. Antena jest w dobrą stronę. Z resztą. Zawsze była tylko teraz cokolwiek zaskoczyło.

pks1981
Posty: 6
Rejestracja: 11 listopada 2012, o 19:14
Odbiornik: DVB-T STICK MT4171

Re: MEDIA-TECH MT4171 DVB-T STICK

Post autor: pks1981 » 11 stycznia 2013, o 09:34

torre24 pisze:A ja mam problem - mam ustawioną lokalizacje Polska i nie znajduje mi kanałów czeskich, które normalnie odbieram na TV. Czy zmiana lokalizacji na Czechy i ponowne skanowanie pozwoli DODAĆ czeskie kanały pozostawiając polskie? Problem zarówno w Media Center jak i Total Media.
Update: w Media Center wybrałem lokalizację Czechy i wyszukał mi tylko kanały polskie. W Total Media też. Jak więc odbierać na tym ustrojstwie czeskie stacje?
Kolego z tego co wiem to Polskie DVB-T jest nadawane w sygnale MPG-4, a Czeskie na MPG-2 i to dlatego nie złapiesz sygnału z Czeskich nadajników, dlatego na początku cyfryzacji w Polsce pojawiły się telewizory z MPG-2 które nie odbierały sygnału Polskiej telewizji cyfrowej. Tunery nie mają wbudowanych koderów MPG-2 tylko MPG-4 kompatybilne z polskim systemem nadawania telewizji cyfrowej.
Pozdrawiam i miłego oglądania.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2344
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Odp: MEDIA-TECH MT4171 DVB-T STICK

Post autor: JaroslawMroczkowski » 11 stycznia 2013, o 10:46

Nie spotkałem jeszcze odbiornika MPEG-4, który nie obsługiwałby MPEG-2.

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: MEDIA-TECH MT4171 DVB-T STICK

Post autor: AdamP » 11 stycznia 2013, o 11:16

pks1981 pisze: Tunery nie mają wbudowanych koderów MPG-2 tylko MPG-4 kompatybilne z polskim systemem nadawania telewizji cyfrowej.
Opowiadasz jakieś bajki, wytłumacz mi w takim razie dlaczego moje TV z mpeg4 odbierają polskie i czeskie NTC. Na STB miałem tak samo. Jeszcze nie słyszałem o odbiorniku mpeg4 nie obsługującego mpeg2.

Marx
Posty: 148
Rejestracja: 17 maja 2011, o 13:36
Odbiornik: pecet
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy?

Re: Odp: MEDIA-TECH MT4171 DVB-T STICK

Post autor: Marx » 13 stycznia 2013, o 22:05

Tunery usb w ogóle nie mają pojęcia o zawartości strumienia. Może tam być dowolny kodek użyty. Dekodowaniem zajmuje się komputer czy to za pomocą cpu czy też w większości nowoczesnych komputerów robi to karta graficzna. Tak więc nie ma żadnego znaczenia czy to mpeg 2 czy mpeg 4.

lukas
Posty: 1
Rejestracja: 27 lutego 2013, o 19:30

Re: MEDIA-TECH MT4171 DVB-T STICK

Post autor: lukas » 27 lutego 2013, o 19:48

Witam,
Specjalnie zarejestrowałem się żeby prosić o pomoc. Dziś kupiłem tuner o którym mowa i mam identyczne problemy, tzn. wszystkie programy jak i czasem cały system zawiesza mi się podczas skanowania programów TV. Przy instalacji sterowników nie ma przycisku "finish", a cały instalator zawiesza się na końcu. Dodatkowo po tych operacjach komputer się nie chce wyłączyć, a i programy obsługujące TV nie chcą się zamknąć nawet z poziomu procesu.

Próbowałem rozwiązania opisanego przez pks1981 niestety nic to nie dało. Ogólnie wygląda to tak:

W win7 x64 w normalnym trybie po instalacji sterowników mam niby w menadżerze urządzeń urządzenie "IT9135 BDA Device", ale tak jak wyżej opisywałem, żaden program nie potrafi z tym tunerem współpracować. Zrobiłem tak jak kolega wyżej opisywał. Włączyłem system w trybie awaryjnym z obsługą sieci. Ustawiłem obydwa pliki: DrvInstall.exe i DrvUninstall.exe na tryb zgodności z systemem windows XP SP2. Puściłem uninstall, potem install. O dziwo po instalacji przycisk "finish" się pojawił. Nic to jednak nie dało. Dodatkowo zauważyłem, że po takim odinstalowaniu poprzez plik DrvUninstall.exe urządzenie nie znika z menadżera urządzeń.

Spróbowałem odinstalować to urządzenie z poziomu menadżera. Tuner zniknął. Zainstalowałem go na nowo przez DrvInstall.exe (wszystko cały czas w trybie awaryjnym) i zauważyłem, że w menadżerze oprócz tunera pojawiło się jeszcze parę innych urządzeń w kategorii "kontrolery dźwięku, wideo i gier". Niestety po zresetowaniu komputera i powrocie do trybu normalnego urządzenia te zniknęły i został sam tuner, a problem jak był tak jest dalej ;(.

Dodam, że nie mam problemu z samoistnym odłączaniem się urządzenia jak ktoś pisał wyżej. Tuner instaluje się normalnie (pomijając przycisk "finish", heh) i najzwyczajniej w świecie istnieje cały czas w menadżerze. Niestety nie działa tak jak powinien.

Proszę o jakieś porady bądź ewentualnie dokładniejszą instrukcję jak robicie to w trybie awaryjnym, bo może pomijam coś ważnego. Aha, w trybie awaryjnym nie da się ustawić trybu zgodności (system wyświetla komunikat, że jest to tam niemożliwe) dlatego robię to z poziomu trybu normalnego, a potem przechodzę do awaryjnego i wtedy ustawienia trybów zgodności zostają.

Dzięki z góry i pozdrawiam.

Edit: Próbowałem też sterowniki które udostępnił lasarus i też nic z tego.

Awatar użytkownika
krzos
Posty: 189
Rejestracja: 15 lipca 2011, o 20:40
Odbiornik: Not Only TV LV5TDLX
Instalacja antenowa: DavBol TV:N LUX z wzmacniaczem SWA 955-T Turbo-Quatro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: Odp: MEDIA-TECH MT4171 DVB-T STICK

Post autor: krzos » 1 czerwca 2013, o 23:24

Kupiłem ten tuner w Carefourze za 30zł. Z odbiorem kanałów jest lepiej niż na Arivie T55.
Dołaczona antenka jest bardzo dobra.
Domyślnie dodane oprogramowanie powodowało zwiechy. Wybrałem VLC, jednak przełaczanie się między programami jest trudne.
Da się odebrać za pomocą tego tunera HBBTV?

Platforma testowa:
Procesor:
Intel Pentium M 1.4
RAM: 512MB
Grafika zintegrowana z rodzielczością 1024x768

czunkara
Posty: 3
Rejestracja: 10 czerwca 2013, o 14:08
Odbiornik: DVB-T STICK LT MT4171

[USB] MediaTech MT4171 (DVB-T STICK LT )

Post autor: czunkara » 10 czerwca 2013, o 16:32

Witam serdecznie.

Zakupiłem sobie ostatnio w "Neonecie" na promocji taki tunerek na usb MediaTech MT4171 (DVB-T STICK LT) z kluczem do programu SrcSoft Total Media 3.5.

Zainstalowałem sobie ten programik, skonfigurowałem, wyszukałem kanału (znalazł 35 kanałów) i jak chcę sobie włączyć jakiś program do obejrzenia, to pokazuje się kłódka.

Ok, myślę sobie. Zainstaluję inny program. Z innym programem to samo. Ale tu mała podpowiedź - sygnał jest łapany z nadajnika Cyfrowego Polsatu i jest prawdopodobnie kodowany. Program usunąłem, ponieważ i tak nic w nim nie dało rady zrobić.

Moje pytanie - jak zmienić nadajnik w tym programie ArcSoft'a?

Pozdrawiam, Adam

Awatar użytkownika
krzos
Posty: 189
Rejestracja: 15 lipca 2011, o 20:40
Odbiornik: Not Only TV LV5TDLX
Instalacja antenowa: DavBol TV:N LUX z wzmacniaczem SWA 955-T Turbo-Quatro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy

Re: MEDIA-TECH MT4171 DVB-T STICK

Post autor: krzos » 10 czerwca 2013, o 16:34

Ja polecam program VLC do ogladania DVB-T (pisze z angielskiego systemu)

czunkara
Posty: 3
Rejestracja: 10 czerwca 2013, o 14:08
Odbiornik: DVB-T STICK LT MT4171

Re: MEDIA-TECH MT4171 DVB-T STICK

Post autor: czunkara » 10 czerwca 2013, o 16:34

Próbowałem, ale niestety nadal nic.

Do tunera podłączyłem antenkę z zestawu (patyka). Nie mam możliwości podłączenia innej anteny niestety.

Urządzenie podłączone do laptopa, antena wyjęta na dach 2-piętrowego budynku (mam biuro na poddaszu). Sygnał powinien lecieć z Kołowa (jestem w Gryfinie).

Czy może ktoś coś doradzi?

Odpowiedz