GoClever ANDROID 500

Piwek
Posty: 126
Rejestracja: 26 listopada 2012, o 12:20

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: Piwek » 26 listopada 2012, o 12:27

Udało się komuś znaleźć rozwiązać problem z dźwiękiem dts w filmach?
Podobno MT001 dekoduje dźwięk do stereo, da się zainstalować soft od tego na gocleverze?

Lechuuu
Posty: 7
Rejestracja: 27 listopada 2012, o 22:57
Odbiornik: GoClever Android Box 500
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: Lechuuu » 27 listopada 2012, o 23:08

Dzisiaj zakupiłem Android Boxa i jest problem z wyświetlaniem obrazu na telewizorze analogowym.
Urządzenie jest podłączone poprzez kabel CVBS oraz przejściówkę pod złącze euro (telewizor philips) i obraz wyświetlany jest czarno-biały. Na panelu przednim jak podłącze to jest tak samo.
Sprawdzałem także na drugim telewizorze (LG) również analogowym i ta sama sytuacja. Zmieniłem w telewizorze system z PAL na NTSC i dalej to samo.
Na telewizorze LCD (poprzez kabel CVBS) obraz wyświetlany jest prawidłowo.
Zmiana oprogramowania ze strony producenta także nic nie dała. Oba telewizory sprawne, bo jak podłącze jakikolwiek inny tuner lub odtwarzacz DVD to wszystko działa normalnie.
Przesiedziałem cały dzień dzisiaj nad tym, szukałem informacji na necie i nic nie mogę znaleźć... czy u was były/są tez takie problemy, czy tylko miałem pecha i trafiłem na wadliwy egzemplarz ?

lazaj007
Posty: 39
Rejestracja: 25 września 2012, o 07:22
Odbiornik: Android Box 500

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: lazaj007 » 28 listopada 2012, o 19:53

znalazłem kolejnego klona
różni się tym że ma innego pilota i brak w nim dvb-t.
plusem jest android 4.0.4
http://www.vdigi.com.hk/productdetail.php?prod=85

t_gumienny
Posty: 77
Rejestracja: 23 listopada 2012, o 18:00
Odbiornik: MK809III
Instalacja antenowa: Siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: śrem

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: t_gumienny » 29 listopada 2012, o 00:22

koledzy odkryłem co najbardziej zamula naszego boxa!
jest to wbudowana pamięć aml-c03ref gdy wejdzie się do ustawień i zrobi odłączenie pamięci tuner działa szybciej i myślę że to jest główny problem naszego urządzenia.
niestety odłączają ten nośnik nie można wejść ani w kartę pamięci ani np w pendrive.
wygląda na to że nasz box ma 2 pamięci jedna 2gb na której jest system i praktycznie cała jest wolna i druga to ta którą wyżej wymieniłem ma 1,45gb.
I tu pojawia się problem gdyż niestety odłączając tę pamięć nic nie można zainstalować a myślę że gdyby np zainstalował się xbmc w tej pamięci 2gb oraz do niego dodatki a pamięć aml-c03ref została by pusta tuner działałby zdecydowanie szybciej i się nie zawieszał.
jednak nie mam na tyle doświadczenia w andkach żeby coś pogrzebać w firmwarku.
może jakaś mądra głowa z forum mnie poprawi albo przyzna mi rację i coś z tym zrobi
pozdrawiam

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: @GUTEK@ » 29 listopada 2012, o 06:59

Tam jest jedna pamieć flash 2GB, na której część zajmuje system, a reszta jest podmontowana jako pamięć sd.

lazaj007
Posty: 39
Rejestracja: 25 września 2012, o 07:22
Odbiornik: Android Box 500

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: lazaj007 » 29 listopada 2012, o 09:33

mój box nieoczekiwanie zmarł, co najciekawsze poprostu po wyłączeniu go już się nie chce obudzić. dioda na dekoderze reaguje poprawnie, da się odpalić pilotem ale.... na ekranie TV ciemność, po hdmi i AV to samo :/

zed
Posty: 2
Rejestracja: 26 listopada 2012, o 10:40

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: zed » 29 listopada 2012, o 12:54

Ponowię pytanie. Czy ktoś próbował podkręcać procesor? Zainstalowałem SetCPU uzyskuje on uprawnienia superuser lecz pozwala zmieniać tylko częstotliwość minimalną, a maksymalną tylko w dół. Co ciekawe aTuTu pokazuje procesor A7 750MHz.Dlaczego MSPlayer widzi zewnętrzny dysk USB a XBMC, RootExplorer i inne go nie widzą?

t_gumienny
Posty: 77
Rejestracja: 23 listopada 2012, o 18:00
Odbiornik: MK809III
Instalacja antenowa: Siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: śrem

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: t_gumienny » 29 listopada 2012, o 15:00

@GUTEK@ a idzie jakoś zrobić aby ta pamięć nie podmontowywała się przy starcie?
pozdr.

Awatar użytkownika
ynsiwy
Posty: 102
Rejestracja: 13 lutego 2011, o 10:48
Odbiornik: WIWA HD100/HD90/HD80
Instalacja antenowa: Zwykła siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: Odp: GoClever ANDROID 500

Post autor: ynsiwy » 29 listopada 2012, o 17:45

@zed
Pewnie trzeba by wgrać inny kernel, który pozwala zwiększyć taktowanie. Tylko trzeba gdzieś poszukać, czy w ogóle jest.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: @GUTEK@ » 29 listopada 2012, o 18:07

Ten procek ma 750MHz, więc AnTuTu pokazuje poprawnie. Tak jak pisze ynsiwy, potrzeba modyfikowany kernel który pozwala na OC.

t_gumienny możesz edytować vold.fstab, ale jak sobie wyobrażasz działanie aplikacji bez pamięci na której trzymają swoje dane?

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: programista » 29 listopada 2012, o 21:16

Ale fakt, faktem, po wymontowaniu box przyspieszył.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: @GUTEK@ » 29 listopada 2012, o 21:23

Bo pewnie połowa aplikacji przestała działać.

t_gumienny
Posty: 77
Rejestracja: 23 listopada 2012, o 18:00
Odbiornik: MK809III
Instalacja antenowa: Siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: śrem

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: t_gumienny » 29 listopada 2012, o 21:49

przede wszystkim przyśpiesza start tunera.
i o to mi właśnie chodziło dzięki Gutek

Powiem tak ja używam go tylko do dvb-t, oraz xbmc a w nim pluginy: Ipla, vod tvp, weeb.tv, tvn player oraz plugin telewizja polska.

Krótka instrukcja co i jak.
-Instalujemy w boxie firmware zrobiony przez kolegę z forum goclever light.zip z karty pamięci.
-Skanujemy programy dvbt i układamy jak trzeba.
wrzucamy sobie na kartę pamięci pliki: xbmc-XIOS-100912.apk, repository.sd-addons.eu.zip repository.smuto-1.2.0.zip plugin.video.weeb.tv.0.1.21.zip
-instalujemy xbmc-XIOS-100912.apk - nie włączamy go po instalacji!(instaluje się ona akurat w głównej pamięci)
-Kopiujemy programem root explorer wszystkie pliki z karty sd do głównej pamięci np do nowego katalogu o nazwie pluginy
-teraz w root explorerze odszukujemy pliku vold.fstab, który znajduje się w katalogu "etc"
- otwieramy go przez text editor i edytuje linię w której jest "auto sd mount" dajemy na samym początku znaczek # i zapisujemy zmiany
-uruchamiamy ponownie boxa i już powinien się uruchomić od razu bez zamontowanej "spowalniającej pamięci" - sprawdzamy to w ustawieniach/pamięć
-teraz możemy uruchomić xbmc i zainstalować pluginy, które wcześniej wrzuciliśmy w katalog w głównej pamięci.
-Ja na końcu w opcjach xbmc zmieniam sobie język na PL oraz w opcjach skórki wyłączam ukrywam wszystkie zakładki poza WIDEO oraz dodaje sobie skróty do wgranych wcześniej pluginów.
-Ostatnią rzeczą którą robię to w pluginie weeb.tv wpisuje swoje dane premium i odznaczam sobie jeszcze opcję "najwyższa jakość" gdyż później nie ma problemów z przycinkami się kanałów.

jeszcze jedna rzecz, którą mogę poradzić przy jakimkolwiek zmienianiu kanałów w weeb.tv czy w vod tvp zawsze wciskaj klawisz "stop" przed zmianami dzięki temu nie zawiesi się xbmc.

Wszystkie pliki, które są potrzebne znajdziecie na moim chomiku
http://chomikuj.pl/t_gumienny/Goclever+android+box+500


!!!! ważna rzecz przez edycję tego pliku nie działa nam czytnik kart więc nie zainstalujemy już innych aplikacji, w razie czego zawsze można później go przywrócić do normy, na szczęście porty usb są aktywne i np pendrive jest widziany przez odtwarzacz filmów i zdjęć!!!!!!!!!!!



Pozdrawiam Tomek

zieltax
Posty: 12
Rejestracja: 15 października 2012, o 20:44
Odbiornik: GoClever Android BOX 500
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem zawieszona na balkonie

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: zieltax » 30 listopada 2012, o 02:24

Panowie czy moglibyście mi podrzucić waszą konfigurację ENV... <ubootenv> ??

Można to zrobić chyba komendą saveenv... zapisuje się wtedy w jakimś pliku.

Prośba Bardzo.

Oczywiście mam GoClever Android Box 500 :)

cybermisiek
Posty: 14
Rejestracja: 6 października 2012, o 09:02
Odbiornik: GOCLEVER ANDROID BOX 500
Instalacja antenowa: Opticum AX-800
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin - Kolowo

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: cybermisiek » 1 grudnia 2012, o 22:28

czy udalo sie komus dojsc w czym tkwi problem podczas odtwarzania filmow z formatem audio DTS?
np.wgrywajac firmware 20120826_Android_ICS-ATV-108-c03ref odtwarza wszystkie pliki wideo bez zadnego zajakniecia wlacznie z w/w dts podczas gdy inne nie odtwarzaja dts.a przetestowalem juz chyba z 10 roznych producentow firmware na sprzecie goclever 500. obecnie mam wgrane goclever super light udostepnione pare postow powyzej jednak do szczescia brakuje mi tylko te nieszczesne dts bo wiele filmow z mojej kolekcji posiada wlasnie taki format audio. (szumi naprzemian z cisza). poratuje ktos? mysle ze nie jestem jedynym ktory boryka sie z tym problemem.
tak na marginesie panowie pracujacy nad oficjalnym firmware najpierw umiescili wadliwy a pozniej go skasowali i olali uzytkownikow tego sprzetu !

Piwek
Posty: 126
Rejestracja: 26 listopada 2012, o 12:20

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: Piwek » 1 grudnia 2012, o 23:34

cybermisiek pisze:edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.
Co to za soft 20120826_Android_ICS-ATV-108-c03ref? działa na nim pilot i DVBT?
Mi też zależy na DTSie, próbowałem wgrywać soft od MT001 ale wywala jakieś błędy podczas instalacji.

cybermisiek
Posty: 14
Rejestracja: 6 października 2012, o 09:02
Odbiornik: GOCLEVER ANDROID BOX 500
Instalacja antenowa: Opticum AX-800
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin - Kolowo

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: cybermisiek » 2 grudnia 2012, o 02:28

juz nie pamietam czy dziala dvb-t ale wiem ze na pewno nie dzialal pilot natomiast dzialal perfekcyjnie dts. dlatego chcialbym przerzucic jakies pliki z tego firmware do obecnego z obsluga dts ale nie wiem co i jak.pomoze ktos ? zapodam linka dla zainteresowanych z tym firmware dzialajacym w dts

Piwek
Posty: 126
Rejestracja: 26 listopada 2012, o 12:20

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: Piwek » 2 grudnia 2012, o 09:39

Podaj linka może ktoś coś z tego wykombinuje.

cybermisiek
Posty: 14
Rejestracja: 6 października 2012, o 09:02
Odbiornik: GOCLEVER ANDROID BOX 500
Instalacja antenowa: Opticum AX-800
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin - Kolowo

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: cybermisiek » 2 grudnia 2012, o 22:44

link do firmware z dzialajacym audio w DTS na moim chomiku gdyz nie moge znalezc skad sciagnalem. http://chomikuj.pl/cybermisiek/GoClever ... dziala+dts moze ktos wyciagnie z niego pliki uzyteczne do dts ?

Piwek
Posty: 126
Rejestracja: 26 listopada 2012, o 12:20

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: Piwek » 3 grudnia 2012, o 17:44

cybermisiek pisze:edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.
Rzeczywiście DTS filmy z DTSem działają na tym sofcie. Próbowałem do niego dodać obsługę DVBT i pilota, ale to nie takie proste jak myślałem. Udało mi się tylko częściowo z pilotem.
Musi się za to zabrać ktoś kto się na tym zna.

Odpowiedz