GoClever ANDROID 500

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5401
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: @GUTEK@ » 5 stycznia 2013, o 20:21

Piwek owszem możliwości większe, ale w obecnie dostępnych urządzeniach zero wygody w sterowaniu pilotem. Moim zdaniem po prostu ten system się do tego nie nadaje.

alex_777 zawsze możesz kupić tablet, są nawet z tunerami DVB-T.
Gdybyś się nie "wpakował w tandetę Fergusona (Ariva)" to byś kupił tandete GoClevera ;)

Piwek
Posty: 126
Rejestracja: 26 listopada 2012, o 12:20

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: Piwek » 5 stycznia 2013, o 20:37

Ja na Gocleverrze używam głównie xbmc, mam tam tvnplayer iple weeb.tv i kilka innych serwisów, które nie działają na smart tv pilot w zupełności do tego wystarcza. Jeśli chcę pograć lub skorzystać z jakichś innych aplikacji do sterowania używam telefonu z zainstalowanym droidmote lub mini klawiatury z czujnikiem ruchu i to jest rozwiązanie jeszcze lepsze niż pilot.

szpila
Posty: 202
Rejestracja: 4 kwietnia 2011, o 10:07
Odbiornik: OV-HomeBox>HDMI-DVI> LCDTV HDReady32"
Instalacja antenowa: Szerokopoasmowa Log 5-65, 2gie piętro balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, ok 25km

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: szpila » 5 stycznia 2013, o 22:16

Czy jest jakaś szansa na uruchomienie SkyPe? Jakaś kamerka z mikrofonem, ewentualnie sam mikrofon, może po BlueTooth (adapter BT)?
Wiadomo że koszty ale jak by nie wykastrowali BT to pewnie by działało bezproblemowo, "atrakcyjność" boxa w oczach szarego domownika - bezcenna ;) :?

zieltax
Posty: 12
Rejestracja: 15 października 2012, o 20:44
Odbiornik: GoClever Android BOX 500
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem zawieszona na balkonie

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: zieltax » 6 stycznia 2013, o 03:43

Witam. Mam urządzenie GoClever Adnroid BOX 500. Ostatnio wgrałem sobie plik przez update.restore.uboot.recovery.zip okazało się że jest to plik z MP016. Podniemił mi następujące pliki w urządzeniu.
aml_logo.img
recovery.img
ubootenv.img
ubootwhole.img

Problem tkwi w tym że urządzenie startuje tylko z karty sd z wgranym plikiem u-boot-aml-ucl.bin i opcją recovery.

Jak chcę wgrać oryginalne oprogramowanie go clever to występuje błąd podczas wgrywania ostatnich plików rozruchowych typu ubootenv i ubootwhole. Jak naprawić ten błąd.

Byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedź. bo teraz mam martwe urządzenie :)



Nikt nie jest mi w stanie pomóc....?


wrzucam dwie fotki
http://zieltax.boo.pl/1.JPG
http://zieltax.boo.pl/2.JPG
nagrałem jeszcze filmik
http://youtu.be/jwELd9pUdNc

PROSZĘ O POMOC W ROZWIĄZANIU MOJEGO PROBLEMU.......

PROSZĘ...

drozdek
Posty: 10
Rejestracja: 12 października 2012, o 15:10

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: drozdek » 6 stycznia 2013, o 08:39

Piwek pisze:Nawet jak zmienię tv na smart tv to i tak jako uzupełnienie będę miał jakiegoś boxa lub dongla z androidem. Wydaje mi się, że android zawsze będzie miał większe możliwości od smart tv.
Zapewniam Cię, że jak już kupisz telewizor z porządnym Smart TV ( ja też mama Samsunga, tylko dużo większego niż kolega @GUTEK@ ), to zmienisz zdanie... Smart TV na Samsungach, to jak prom kosmiczny w porównaniu z wozami drabiniastymi, jakimi są wszelkiego rodzaju przystaweczki na Androidzie. Mam na myśli prędkość i jakośc. Wszystko chodzi szybko, płynnie i nic się nie zawiesza. A najważniejsze, że wszystko działa tak jak ma działać.
Ja też kupiłem GoClevera i uważam, że to wyrzucone pieniądze. Z czasem, pewnie polepszy się prędkość i jakość obsługi na tych gadżecikach, ale póki co, nikomu nie polecam...
Co z tego, że każde toto na Androidzie ma większe możliwości, jak jest koszmarnie wolne i ma taką toporną obsługę ?
Jest to przydatna ciekawostka, owszem, ale tylko dla tych co lubią sobie w sprzęcie pogrzebać..

zbynex
Posty: 143
Rejestracja: 17 sierpnia 2011, o 10:46
Odbiornik: GOCLEVER BOX 500
OVERMAX HOMEBOX
Instalacja antenowa: Szerokopasmowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: zbynex » 6 stycznia 2013, o 09:18

@drozdek

Myślę że już wyczerpaliście temat co jest lepsze dla Was. Dwie strony tego tematu nic nie wnoszą dla użytkowników BOXa poza zbędnym czytaniem czegoś co jest nikomu nie potrzebne.

Nie można porównywać jednego urządzenia do drugiego które może być nawet 10x i więcej droższe od pierwszego. Każde z nich zostało zaprojektowane dla innej grupy odbiorców. BOX dla osób posiadających dobry TV a chcących mieć coś więcej, natomiast SmartTV dla osób które planują zakup nowego TV. W dodatku żadne z nich nie jest idealne.

Piwek
Posty: 126
Rejestracja: 26 listopada 2012, o 12:20

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: Piwek » 6 stycznia 2013, o 11:07

GoClever ANDROID 500 i inne odtwarzacze na androidzie to urządzenia dla osób, które lubią trochę przy nich "pogrzebać" i zdają sobie sprawę z tego, że większość aplikacji jest tworzona z myślą o urządzeniach dotykowych. Jeśli ktoś myśli, że dostanie wszystko na tacy to później narzeka... Kolejna sprawa to to, że takie odtwarzacze robią głównie Chińczycy i dopóki nie zabierze się za to jakiś poważny producent to nie wszystko w nich będzie działało jak należy. Trzeba sobie zdawać z tego sprawę podejmując decyzję o zakupie...


Wie ktoś może jak sprawić, aby box był rozpoznawany w google play jako tablet a nie telefon?

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5401
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: @GUTEK@ » 6 stycznia 2013, o 11:28

Trzeba pogrzebać w pliku build.prop, ale nie wiem która pozycja odpowiada za to jak urządzenie jest widziane przez Play.

Wygląda na to, że właśnie poważny producent się zabrał za to:
Archos TV Connect
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... ?t=2461854
http://www.cdrinfo.pl/news/rozpoznawani ... ect-39013/
http://www.tablety.pl/akcesoria/archos- ... androidem/

http://www.archos.com/products/home/arc ... bi&lang=en

Piwek
Posty: 126
Rejestracja: 26 listopada 2012, o 12:20

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: Piwek » 6 stycznia 2013, o 11:53

Wygląda to całkiem nieźle, ciekawe jaka będzie u nas cena, znając życie będzie to więcej 129 dolarów...

Też mi się wyładowało że trzeba coś zmienić w build.prop pytanie tylko co?

drozdek
Posty: 10
Rejestracja: 12 października 2012, o 15:10

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: drozdek » 6 stycznia 2013, o 13:27

Ja też kiedyś lubiłem sobie pogrzebać w sprzęcie :) Z tego co pamiętam, żeby gadżecik lepiej współdziałał z Marketem, nie trzeba nic grzebać w pliku build.prop ( oczywiście jak ktoś bardzo chce, to ten plik da się edytować), tylko prościej jest go podmienić z plikiem build.prop z urządzenia które ma autoryzację marketu. Pliki do podmiany, oraz jak to zrobić znajdziecie na forach o androidzie... Zapewniam, że podmiana jest banalnie prosta, należy znaleźć tylko odpowiedni plik... Nie zapewni to jednak i tak w 100% współdziałania gadżetu ze wszystkimi aplikacjami. Sprawdźcie dokładnie, to o czym piszę, bo już dawno przestałem zajmować się takimi sprawami i mogę źle pamiętać. Powodzenia.

r0bercik
Posty: 3
Rejestracja: 6 stycznia 2013, o 14:49

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: r0bercik » 6 stycznia 2013, o 14:54

Dzień Dobry.
Panowie, piszę bo mam problem, a mianowicie:
Mam zaktualizowanego GC do wersji "Android 2.3. 120803". Może się orientujecie w jako sposób mam w tym urządzeniu w opcji DVB-T ustawić kolejność kanałów (programów)? Siedzę nad tym już któryś dzień i nic. :-/

zbynex
Posty: 143
Rejestracja: 17 sierpnia 2011, o 10:46
Odbiornik: GOCLEVER BOX 500
OVERMAX HOMEBOX
Instalacja antenowa: Szerokopasmowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: zbynex » 6 stycznia 2013, o 15:21

@r0bercik Było już co najmniej 2 razy w tym temacie. Wystarczy poczytać.

np: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... &start=540

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: programista » 6 stycznia 2013, o 20:49

Piwek pisze:Podałeś, tylko że za 250 to nie widziałem takiego zestawu. Dziś sprawdziłem jeszcze raz i są rzeczywiście od 299 wczoraj wadziłem za minimum 329, więc to wcale nie jest tańszy zestaw.
Ale to nie mój problem, że ty patrzysz na alledrogo, ja to podałem czysto dla informacji, ale zalecam brać z aliexpress, gdzie wyjdzie zestaw taniej, w dodatku tyczy się to osób co mają tv z hdmi i dvb-t, bo starego tv w tym wypadku nie zamienisz w "smart tv".

I ogólnie wiesz jak ktoś ma nowy tv z dvb, hdmi i odtwarzaniem filmów to nie ma naprawdę sensu mieć dodatkowego boxa z dvb jeżeli już to ma.
@GUTEK@ pisze: Ten telewizor można dorwać na znanym serwisie aukcyjnym już od ok.1300zł (ze sklepów internetowych, nowy z gwarancją).
Szczerze to dość mały ekran, wiem , że to sprawa indywidualna, także ja przynajmniej tak uważam, że się nie opłaca, nie akceptuję też tv lcd/led, bo są to tv po prostu gorsze technologicznie, za podobną kwotę można mieć plazmę przewyższającą obrazem wszelkie lcd/led w tej cenie, jak i nawet sporo droższe, do tego można sobie dokupić zestaw o którym pisałem i mamy pełne niczym nie ograniczone smart tv, tanio i z wysoką jakością obrazu.

Co tak naprawdę daje smart tv? Zwykły tv ma dvb, hdmi, odtwarza także wszelkie filmy, funkcjonalność smart tv ogranicza się zatem do funkcji nowych programów w połączeniu z usługami sieciowymi.

Nie wątpię, że wbudowany smart działa lepiej od wspomnianych boxów, ale zestaw o którym piszę to jednak nie te same boxy tutaj omawiane i działa on sporo lepiej.

Jeżeli ktoś nie ma problemu, że wbudowany smart nie daje mu wolności w dostępie do aplikacji tak jak android to spoko, ja po prostu wolę dobry obraz + zewnętrzny smart bez ograniczeń.

r0bercik
Posty: 3
Rejestracja: 6 stycznia 2013, o 14:49

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: r0bercik » 6 stycznia 2013, o 22:19

zbynex pisze:@r0bercik Było już co najmniej 2 razy w tym temacie. Wystarczy poczytać.

np: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... &start=540

Tat. czytalem o tym wczesniej:
"Klikasz myszką na dole ekranu, wysuwa się dolny pasek menu klikasz ikonkę "i" otwiera się manager kanałów. Wybierasz kanał wciskasz na pilocie "0" i wybierasz co chcesz z tym kanałem zrobić."
Tyle tylko, że jak ja wciskam zero to kanały przestawiają się na radia, ponowne wcisnięcie zera przestawia ponownie na TV. I to nie rozwiązuje mojego problemu. :x

Może jakies inne sugestie?

zbynex
Posty: 143
Rejestracja: 17 sierpnia 2011, o 10:46
Odbiornik: GOCLEVER BOX 500
OVERMAX HOMEBOX
Instalacja antenowa: Szerokopasmowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: zbynex » 7 stycznia 2013, o 06:43

r0bercik Wymień firmware na nowszy np: OVERMAXa, GOCLEVERa lub spróbuj podmienić same pliki do obsługi DVB-T. Na firmware ICS sortują się bezproblemowo. Jak chcesz zachować gwarancję to poszukaj wcześniej w temacie linku do softu ICS GOCLEVER poprawionego przez Majkool. Jest to pełny soft chyba bez ROOTa taki jak był kiedyś na stronie GOCLEVERa.

darpla
Posty: 1
Rejestracja: 7 stycznia 2013, o 20:39

Goclever 500 BOX nie łączy się przez HDMI z TV Samsung 1080p

Post autor: darpla » 7 stycznia 2013, o 20:45

Witam

Zakupiłem Goclever 500 BOX.
Podłączyłem go do TV Samsung 37 '' 1080p (LE37M87BD) przez kabel chinch/minijack - działa.
Podłączyłem go do TV Samsung 37 '' 1080p przez kabel HDMI - nie działa.
W ogóle nie wykrywa boxa przez HDMI. Próbowałem na innym kablu HDMI, na którym poprawnie chodzi dekoder i również nie działa.

Kupiłem z mozliwoscią oddania jeden kabel HDMI za 59 zł i drugi kabel za 159 zł. Pod żadnym z nich nie działa BOX. (Komunikat w TV - "Tryb niedostępny").
W sklepie RTV AGD sprzedawca podłaczył pod TV Samsung LED za 1100 zł i BOX został wykryty pod każdym kablem HDMI.

Siedzę nad tym kilka godzin i nie mam pomysłów. Bardzo proszę o wskazówkę.

manyek
Posty: 1
Rejestracja: 7 stycznia 2013, o 21:56
Odbiornik: samsung

Re: Goclever 500 BOX nie łączy się przez HDMI z TV Samsung 1

Post autor: manyek » 7 stycznia 2013, o 22:06

hmmmmmmm a probowałes zmienic rozdzielczosc w urządzeniu????????? i pożniej podłączyć pod ten tv na którym ci nieodbierał-ja mam overmaxa i tez tak miałem-na tym tv co odbierał zmieniłem rozdzielczoscna 720w overmaxie a pozniej ze zmienionymi ustawieniamipodłaczyłem pod samsunga na którym mi nieodbierało i hula-pozdro

Piwek
Posty: 126
Rejestracja: 26 listopada 2012, o 12:20

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: Piwek » 7 stycznia 2013, o 23:15

Podłącz boxa przez dwa kable na raz, zmień rozdzielczość i szybko przełącz źródło obrazu w tv na hdmi żebyś zdążył zatwierdzić wybór.

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: programista » 10 stycznia 2013, o 15:44

Dość drogi ten Archos, na stronie podali tylko że procesor 1.5 gb i multicore, cokolwiek by to znaczyło, grafiki też nie podali. Pewno pad taki drogi, no i bez dvb-t, tymczasem za za 60 USD http://www.cnx-software.com/2012/12/27/ ... processor/

P.S. A jednak więcej info o archosie http://www.cnx-software.com/2013/01/10/ ... -on-video/

CPS
Posty: 21
Rejestracja: 29 kwietnia 2009, o 19:16
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Łosice (Chotycze)

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: CPS » 10 stycznia 2013, o 21:05

Wczoraj Panowie odkryłem nowy programik Seeder. Bardzo ładnie przyśpieszył nasz tuner i uczynił go chłodniejszm. Do działania wymagany jest ROOT. Dla celów edukacyjnych znalazłem wersję "testową" http://goo.gl/wWgx5. Ja już zakupiłem sobie oficjalnie i zachęcam innych koszt 5zł.

Odpowiedz