GoClever ANDROID 500

zbynex
Posty: 143
Rejestracja: 17 sierpnia 2011, o 10:46
Odbiornik: GOCLEVER BOX 500
OVERMAX HOMEBOX
Instalacja antenowa: Szerokopasmowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: zbynex » 3 maja 2013, o 21:21

Kolejna wersja softu do testowania. Tym razem bazuje na najnowszej wersji firmware OVERMAX HU 0304. Niestety problem braku video w strumieniach po opuszczeniu aplikacji DVB-T wciąż występuje.

Zmiany w stosunku do oryginału:
- wersja DEODEXED
- dodany ROOT
- wyłączona wewnętrzna karta SD
- karta włożona do czytnika montowana jako SDCARD
- wyłączenie urządzenia przyciskiem POWER bez potwierdzania
- zmodyfikowane działanie przycisków pilota w aplikacji DVB-T
- usunięte aplikacje EDLNA, ESHARE, EPLAY
- dodany ubootwhole.img

Link do wersji z nowym logo GOCLEVER:
http://www.sendspace.pl/file/847c0175a7f003e4b9442d8

link do wersji z logo OVERMAX:
http://www.sendspace.pl/file/80cf52258b3566cf29fc4ab

Link do paczki update podmieniającej launcher z ikoną XBMC:
http://www.sendspace.pl/file/a1ad33ee2673a138e7b744f

Link do najnowszej mojej kompilacji XBMC z 19-04-2013
http://www.sendspace.pl/file/544ac2daba03abe2879c422
Ostatnio zmieniony 4 maja 2013, o 13:35 przez zbynex, łącznie zmieniany 2 razy.

xavier_pl
Posty: 127
Rejestracja: 20 marca 2013, o 18:55

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: xavier_pl » 4 maja 2013, o 11:11

Przy okazji - bardzo dobrze rokujący produkt: http://www.hardkernel.com/renewal_2011/ ... 5235611947

--
Pozdrawia XavieR

szpila
Posty: 202
Rejestracja: 4 kwietnia 2011, o 10:07
Odbiornik: OV-HomeBox>HDMI-DVI> LCDTV HDReady32"
Instalacja antenowa: Szerokopoasmowa Log 5-65, 2gie piętro balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, ok 25km

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: szpila » 4 maja 2013, o 11:37

To jest raczej produkt dla fascynatów. Cena nie mała. Dodatkowo brak dvb-t dyskwalifikuje go z tego forum.

Mi osobiście wystarczyło by dodanie do XBMC obsługi dvb-t. Skoro Overmax coś jeszcze w firmware grzebie, może warto do nich napisać.

zbynex
Posty: 143
Rejestracja: 17 sierpnia 2011, o 10:46
Odbiornik: GOCLEVER BOX 500
OVERMAX HOMEBOX
Instalacja antenowa: Szerokopasmowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: zbynex » 4 maja 2013, o 12:03

@Szpila
Ostatnia modyfikacja softu overmax miała głównie na celu dodanie języka Magyar do wszystkich apk i są jeszcze jakieś zmiany w bibliotece kmplayer i amplayer i nic więcej.
Oni nic sami nie robią tylko jak jest problem zgłaszają go Chińczykom i czekają. Ja kiedyś pisałem do nich w sprawie XBMC że jest problem z zamykaniem spowodowanym przez biblioteki amplayer to odpisali że u nich jest super i podali link do wersji ze strony weeb.tv która nie ma wsparcia sprzętowego i nic się nie da na niej oglądać. Nie liczyłbym że coś w kierunku DVB-T na XBMC zrobią.

xavier_pl
Posty: 127
Rejestracja: 20 marca 2013, o 18:55

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: xavier_pl » 4 maja 2013, o 12:14

@szpila: Wystarczy malutki dongle DVB-T po USB i wszyscy są szczęśliwi. Gigantyczna wydajność a do tego możliwość uruchomienia UBUNTU przy poborze mocy ok 5W. Nic więcej nie potrzeba.

Świetnie byłoby mieć możliwość instalacji UBUNTU w naszym boksie.

--
Pozdrawia XavieR

djyankee
Posty: 9
Rejestracja: 10 grudnia 2012, o 09:03
Odbiornik: android box

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: djyankee » 4 maja 2013, o 12:41

Moja opinia na temat Goclevera ANDROID 500 jest następująca:
ostatnie softy i poprawki sprawiły w końcu że BOX działa naprawdę dobrze, chodziło mi przede wszystkim o używanie weeb.tv i do tego naprawdę BOX nadaje się w 99%!

daje 99% ponieważ na większych ekranach, typu 47' i więcej niestety obraz jest średni
jeśli stać kogoś na duży telewizor HD to niestety musi być go też stać na opłaty comiesięczne za abonament jakieś TV

tak niestety też zrobiłem i ja.. związałem się z umową z operatorem TV i dopiero teraz mogę powiedzieć, że obraz jest żyleta

ale jak wspomniałem wcześniej BOX 500 spełnia swoje zadanie, działa na nim wszystko to co powinno.. wiadomo zdarzają się jakieś bugi czy lagi i inne zwiechy, no ale.. nawet i najlepszy sprzęt potrafi się czasem przywiesić

ogólnie mogę śmiało polecić BOX'a, jednakże do mniejszych TV typu 37, czy 40/42 cale
wszystko instaluje się dosyć łatwo.. wtyczek jest naprawdę sporo do weeb.tv czy innych gadżetów ze sklepu play

jakby ktoś był zainteresowany to moj BOX leży w szafie i już nie będzie mi potrzebny, zapraszam na priv to "jakoś się dogadamy" ; )
zainstalowane wszystko i śmiga bardzo dobrze.. jednak moja plazma 50' wymaga lepszego obrazu (lub moje oko) ; )

Piwek
Posty: 126
Rejestracja: 26 listopada 2012, o 12:20

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: Piwek » 4 maja 2013, o 18:21

@djyankee
chcesz powiedzieć że filmy hd odtwarzane przez boxa są wyświetlane w kiepskiej jakości na tv 50 cali?

djyankee
Posty: 9
Rejestracja: 10 grudnia 2012, o 09:03
Odbiornik: android box

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: djyankee » 5 maja 2013, o 08:18

chce powiedzieć, że weeb.tv na dużym ekranie nie sprostał moim wymaganiom
co znaczy kiepskiej jakości ?
jednym pewnie taki obraz wystarcza inni wolą mieć obraz igła mając duży tv i chcąc się rozkoszować widokiem "klanu" w HD
wg mojej opinii obraz z weeb.tv różni się znacznie od obrazu z polskich providerów TV typu nc+ czy polsat czy vectra, upc itd..

czy kiepski? nigdzie tak nie napisałem.. jest średniej jakości (tzn. nie najlepszej) choć i to pewnie rzecz gustu tj wspomniałem wcześniej

szpila
Posty: 202
Rejestracja: 4 kwietnia 2011, o 10:07
Odbiornik: OV-HomeBox>HDMI-DVI> LCDTV HDReady32"
Instalacja antenowa: Szerokopoasmowa Log 5-65, 2gie piętro balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, ok 25km

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: szpila » 5 maja 2013, o 08:39

Weeb.tv raczej nie nadaje HD, logo programu nie można się sugerować. Parametry tv internetowej są zależne od wielu czynników. Nie mniej box odtworzy materiał w HD tylko trzeba mu taki podać.

Piwek
Posty: 126
Rejestracja: 26 listopada 2012, o 12:20

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: Piwek » 5 maja 2013, o 10:52

@djyankee
Sporo kanałów na weeb.tv jest w rozdzielczości 720p niestety kompresja jest spora i widzę to nawet na moich 32 calach. Jeśli nie odpowiada Ci jakość weeb.tv przy dużej przekątnej to nie pisz, że z tego powodu polecasz boxa do tv raczej poniżej 47 cali bo to nie wina boxa tylko jakości obrazu z weeb.tv.

djyankee
Posty: 9
Rejestracja: 10 grudnia 2012, o 09:03
Odbiornik: android box

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: djyankee » 5 maja 2013, o 11:39

ok, masz rację mój błąd:
nie polecam BOX'a do obsługi weeb.tv w TV większych od 47'
porównywałem do 37' 40' tam jakość obrazu nie razi tak w oczy jak w dużych ekranach, co nie znaczy że jest tak rewelacyjna jak w przypadku smartfonu 5'

nie mniej jednak opinia moja była na temat BOX'a i weeb.tv i tylko tego (taki był cel przy zakupie BOX'a, a patrząc na forum sporo osób pyta o obsługę weeb.tv, więc myślę, że warto napisać jasno jak to z tym jest)

na początku myślałem, że będę używał też dvb-t w tym BOX'ie stąd taki a nie inny wybór

giaur500
Posty: 1375
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: giaur500 » 5 maja 2013, o 12:50

Kupowanie takiego sprzętu do oglądania weeb.tv to jednak przepłacanie. Głównie chodzi tu o xbmc, które na androidzie chodzi dość kiepsko. Lepiej juz kupić Raspberry pi, xbmc działa o wiele lepiej, jest akceleracja sprzętowa, obsługa CEC a pobór mocy raptem 1W. I można kupić za 200 zł.

Warto tez zwrócić uwagę, że to HD z weeb.tv to zaledwie 1.5-2 Mbps przy 720p albo 1080p (przerobione z 1080i), zwłaszcza w tym drugim przypadku pikseloza kłuje w oczy tak że w ogóle nie daje sie oglądac nawet na ekranie 22 cale. O ile nieruchome sceny (takie jak np wiadomości ze studia gdzie prezenter sie nie rusza) wypadają znośnie, to reszta nie do zaakceptowania.

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: programista » 5 maja 2013, o 16:33

@djyankee
Ale co ma do tego BOX, że weeb.tv ma słabą jakość? Z boxem jest wszystko ok, każdy inny BOX też sobie nie poradzi w takim razie skoro jakość sygnału kiepska, więc twoje niepolecanie BOXa nie ma żadnego sensu.

szpila
Posty: 202
Rejestracja: 4 kwietnia 2011, o 10:07
Odbiornik: OV-HomeBox>HDMI-DVI> LCDTV HDReady32"
Instalacja antenowa: Szerokopoasmowa Log 5-65, 2gie piętro balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, ok 25km

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: szpila » 5 maja 2013, o 18:33

@giaur500
Za 200 zł to dostaniesz Raspberry Pi bez obudowy, zasilacza i pilota. Do tego jeszcze trzeba doliczyć tuner dvb-t. Sumarycznie wyjdzie drożej. I znowu jest to sprzęt dla pasjonatów.

Ma być prosto wyciągam z pudełka, wyszukuje kanały, instaluję aplikacje i oddaję pilota 'szaremu domownikowi'. Naszym boxom już niewiele do tego brakuje. Główny problem to software, hardware nawet daje radę.

slavy
Posty: 3
Rejestracja: 29 kwietnia 2013, o 20:38

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: slavy » 5 maja 2013, o 19:18

Prośba o jakąś instrukcję naprawy braku obrazu. Mam logo android później homebox a następnie czarny ekran. Jak klikam na strzałki to słychać klikanie. Od kilku dni nie moge ustawić po omacku programów w dvbt i tym samym przywrócić obrazu. Prośba o pomoc

oswaldini
Posty: 6
Rejestracja: 18 marca 2013, o 15:51
Odbiornik: GoClever 500

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: oswaldini » 6 maja 2013, o 19:08

Zbynex zrobił byś reupa na inny hosting albo dropboxa ?

Awatar użytkownika
vkmaxx
Posty: 1
Rejestracja: 7 maja 2013, o 13:53
Odbiornik: GoClever 500

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: vkmaxx » 7 maja 2013, o 14:04

Czy można jakoś łatwo przywrócić montowanie partycji 2GB (używaj jej żeby ciągle nie wpinać karty/pen'a)? No i żeby przywrócić montowanie USB/SD jako external_sdcard?

Czy ktoś próbował zapodać na naszym Andku skrypt Kick Ass Kernelizer z XDA? Mam pozytywne doświadczenia po zapuszczeniu tego skryptu na innych Androidach.
http://forum.xda-developers.com/showpos ... count=5021

Vince
Posty: 4
Rejestracja: 8 marca 2013, o 12:50
Odbiornik: GOCLEVER android box 500

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: Vince » 7 maja 2013, o 14:45

Witam,
Mam Goclever 500 i zaraz po zakupie zmienilem soft na najnowszy (ze strony prod - android 4.0 ). Wszystko odbyło sie bez problemów. Natomiast teraz kiedy próbuje zmienic soft (np ten z forum, badź na poprzednia/oryg wersje) CWM twierdzi ze plik ma nie poprawna wersje (dokładnego komunikatu nie pamietam, jesli bedzie potrzebny sprawdze i podam) - jedyne co moge zrobic to wgrywac sobie (w kółko) obecna wersje. :/
Help :)

walim
Posty: 2
Rejestracja: 7 maja 2013, o 18:19
Odbiornik: OverMax

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: walim » 7 maja 2013, o 18:36

Mam podobnie.
Wgrałem ze strony overmax.pl "Firmware Update - Magyar"
Po tej aktualizacji nie mogę wgrać nic ze strony, a soft który zrobił zbynex bardzo Mi się podoba.
Jednak po wgraniu jednego z softów przestały działać mi przyciski nawigacji.
Dlatego wróciłem do oryginalnego softu, z nadzieją że zaczną działać. Niestety.
Programy muszę przełączać teraz przyciskami nawigacyjnymi od strony klawiatury.

dodrzywolek
Posty: 3
Rejestracja: 9 maja 2013, o 20:41
Odbiornik: Box 500

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: dodrzywolek » 9 maja 2013, o 20:46

Dołączam się do prośby Slavy - czarny ekran i brak zaprogramowanych kanałów wcześniej. Pomoże ktoś ?

Odpowiedz