GoClever ANDROID 500

skom
Posty: 34
Rejestracja: 28 września 2011, o 19:22
Odbiornik: Urz0083, Goclever Android Box 500
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: skom » 12 stycznia 2015, o 15:16

Oryginalny czyli XBMC 12?
Jak pisałem i na 12 i na 13 wszystko ok, mam tylko problem z 14 :(

szpila
Posty: 202
Rejestracja: 4 kwietnia 2011, o 10:07
Odbiornik: OV-HomeBox>HDMI-DVI> LCDTV HDReady32"
Instalacja antenowa: Szerokopoasmowa Log 5-65, 2gie piętro balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, ok 25km

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: szpila » 13 stycznia 2015, o 12:03

Soft (firmware) od Overmaxa, lekko zmodyfikowany + Kodi 14.0

markosc
Posty: 18
Rejestracja: 21 września 2014, o 14:26
Odbiornik: overmax

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: markosc » 14 stycznia 2015, o 22:13

szpila pisze:Soft (firmware) od Overmaxa, lekko zmodyfikowany + Kodi 14.0
możesz wrzucić gdzieś ten swój zmodyfikowany soft z Kodi?
Nie włączałem tunka kilka dni dziś włączam-masakra-ponad godzina i nie startuje-na tv "brak sygnału"
Wcisnąłem i zablokowałem power i podłączyłem zasilanie-chciałem wgrać soft od zbynexa z poprzedniej strony -już 1,5 godziny nie wskakuje zielony ludzik....
Padł całkiem?

szpila
Posty: 202
Rejestracja: 4 kwietnia 2011, o 10:07
Odbiornik: OV-HomeBox>HDMI-DVI> LCDTV HDReady32"
Instalacja antenowa: Szerokopoasmowa Log 5-65, 2gie piętro balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, ok 25km

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: szpila » 14 stycznia 2015, o 22:31

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Mam soft w którym podmieniłem launcher, standby, wywaliłem kilka aplikacji systemowych, odłączyłem pamięć wewnętrzną... Mam to teraz pakować w jakiś sposób, którego nie znam? Kodi i tak w nim nie będzie, nie jest aplikacją systemową.

markosc
Posty: 18
Rejestracja: 21 września 2014, o 14:26
Odbiornik: overmax

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: markosc » 15 stycznia 2015, o 09:05

myślałem,że wgram Twój soft i będzie ok,w końcu mi wskoczyło menu ale ekran jest powiększony i przesunięty,rozpoznaję tylko pozycję,,faktory reset,, możesz nspisać w jakiej kolejności od góry co jest?

szpila
Posty: 202
Rejestracja: 4 kwietnia 2011, o 10:07
Odbiornik: OV-HomeBox>HDMI-DVI> LCDTV HDReady32"
Instalacja antenowa: Szerokopoasmowa Log 5-65, 2gie piętro balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, ok 25km

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: szpila » 15 stycznia 2015, o 10:57

reboot system now
apply update
wipe data/factory reset
wipe cache partition
apply update from cache
wipe media partition
set efuse item



Proponuje kilkukrotnie wykonać:
wipe date/factory reset

skom
Posty: 34
Rejestracja: 28 września 2011, o 19:22
Odbiornik: Urz0083, Goclever Android Box 500
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: skom » 15 stycznia 2015, o 12:48

Co do powiększonego obrazu na Kodi zauważyłem że dzieje się to również podczas odtwarzania materiału z pendriva. Dzieje się to przy materiale SD, przy HD (720) wyświetlany jest cały obraz.
Dzieje się to nie tylko na TV HD Ready, ale również na monitorze HD
Poniżej zdjęcie z "obciętym" obrazam:
Obrazek
A tu poprawnie wyświetlany obraz (z XBMC 13.2 na tym samym boxie):
Obrazek

Może jakaś solucja? :)

PS. Mam też problem z napisami do filmów. Przy wtyczce GOtv i Genesis przu ustawieniu automatycznego pobierania napisów poprzez OpenSubtitles wszystko działa OK, natomias jeżeli dam sam wyszukiwanie sam czy na tych wtyczkach, czy na np. 1Channel mam cały czas ekran z wyszukiwaniem napisu, i nawet po godzinie czasu nic nie znajduje - tzn. cały czas szukanie napisu :(. Wszystko działało tym razem w wersji XBMC 12.0 czyli natywnej :)

szpila
Posty: 202
Rejestracja: 4 kwietnia 2011, o 10:07
Odbiornik: OV-HomeBox>HDMI-DVI> LCDTV HDReady32"
Instalacja antenowa: Szerokopoasmowa Log 5-65, 2gie piętro balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, ok 25km

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: szpila » 15 stycznia 2015, o 13:41

Co do powiększania obrazu to nie mam pojęcia - nic mi sie takiego nie przytrafiło.

Z napisami jest problem działały dopóki nie zintegrowano ich z XBMC/Kodi. Zauważyłem że po świeżej instalacji, znajduje napisy raz lub dwa, później niestety już nie działa. :( :cry:

markosc
Posty: 18
Rejestracja: 21 września 2014, o 14:26
Odbiornik: overmax

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: markosc » 15 stycznia 2015, o 21:31

szpila pisze:reboot system now
apply update
wipe data/factory reset
wipe cache partition
apply update from cache
wipe media partition
set efuse item



Proponuje kilkukrotnie wykonać:
wipe date/factory reset
Dzięki szpila za pomoc w podaniu kolejności-mam jednak problem,bo po wciśnięciu wipe data /factory reset to znów nic nie widzę -nie wiem jak ustawić kursor-gdzie jest "yes" -na pierwszej pozycji ?czy zjechać w dół?-co zrobić,żeby ten ekran nie był tak rozszerzony?

szpila
Posty: 202
Rejestracja: 4 kwietnia 2011, o 10:07
Odbiornik: OV-HomeBox>HDMI-DVI> LCDTV HDReady32"
Instalacja antenowa: Szerokopoasmowa Log 5-65, 2gie piętro balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, ok 25km

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: szpila » 16 stycznia 2015, o 11:33

7 razy w dół > ok

Co do rozjechanego obrazu to pewnie by pomógł inny telewizor (monitor) z tym że pewnie nie masz takiej możliwości skoro nie podłączałeś.

Ja mam podłączony kablem HDMI i u mnie obraz w recovery jest dobrze wyskalowany ale trochę faluje.
Nigdy nie podłączałem kabli AV, nie miałem takiej potrzeby - też można by spróbować, o ile masz odpowiedni kabel do tej skrzynki bo różni się on niestety od standardowego minijack-AV, ja swój dostałem po interwencji u sprzedawcy.

Jeżeli masz box GoClever, to z tego co pamiętam był on w jakiś tam sposób wadliwy i podobno warto zrobić downgrade do oryginalnego pierwszego softu. Musiałbyś poszukać tu na forum więcej szczegółów.

markosc
Posty: 18
Rejestracja: 21 września 2014, o 14:26
Odbiornik: overmax

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: markosc » 16 stycznia 2015, o 21:31

nie wpadłem na to ,żeby podpiąć tuner pod inny tv-spróbuję jutro lub w niedziele
nie mam Goclevera-mój tuner to Overmax homebox,musze poszukać "pierwotny" soft-może masz "namiar"?

szpila
Posty: 202
Rejestracja: 4 kwietnia 2011, o 10:07
Odbiornik: OV-HomeBox>HDMI-DVI> LCDTV HDReady32"
Instalacja antenowa: Szerokopoasmowa Log 5-65, 2gie piętro balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, ok 25km

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: szpila » 16 stycznia 2015, o 23:47

W Homebox pierwszy soft to Android 4.0. Tylko w GoClever downgrade do 2.3 coś pomaga.

markosc
Posty: 18
Rejestracja: 21 września 2014, o 14:26
Odbiornik: overmax

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: markosc » 17 stycznia 2015, o 22:49

mój homebox chyba do wymiany.....
zrobiłem reset factory kilka razy ,tak jak proponowałeś ,wgrałem zbynex-a i karta off
wszystko gra ale tylko do momentu ,gdy wyłączę tv.Dziwne ,ale gdy wyłączę tv a tuner jest włączony,to po włączeniu tv mam wyświetlone "brak sygnału" muszę wyłączyć tuner i włączyć ponownie ale trwa to ok 15 minut!!!To samo się dzieje gdy wyłączę i tv i tuner
Gdy wyłączę sam tuner a tv jest włączony ,to po włączeniu tunera homebox momentalnie staruje
o co kaman?
tuner połączony z tv po hdmi

co powiesz o :
http://www.ebay.com/itm/M8-Amlogic-S802 ... 566f816199
albo
http://www.ebay.com/itm/756-XBMC-Quad-C ... 43cfcc24fc

szpila
Posty: 202
Rejestracja: 4 kwietnia 2011, o 10:07
Odbiornik: OV-HomeBox>HDMI-DVI> LCDTV HDReady32"
Instalacja antenowa: Szerokopoasmowa Log 5-65, 2gie piętro balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, ok 25km

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: szpila » 18 stycznia 2015, o 08:33

Na którymś z softów, też mi tuner odpalał 5-7 min. Teraz nie mam tego problemu.
Spróbuj jeszcze firmware oryginalne.

Czasem jak włączę jednocześnie tuner i TV nie łapie synchronizacji i obraz miga, dlatego zwykle najpierw włączam tuner (czas startu ok 90sek)

markosc
Posty: 18
Rejestracja: 21 września 2014, o 14:26
Odbiornik: overmax

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: markosc » 18 stycznia 2015, o 11:18

szpila pisze:edit/ Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.

Na stronie Overmaxa jest aktualizacja z 05.02.2013 wersja 4.0.3- to chyba to
czy po wgraniu oryginału będę miał włączoną kartę wewnętrzną? Jeśli tak, to czy ją wyłączyć?Pytam,bo wcześniej pisałeś ,że masz soft Overwaxa lekko zmodyfikowany -czy masz wyłączoną wewn sd?
czy obecną sd w czytniku sformatować?
Oglądałeś te tunerki z ebay-a ?

szpila
Posty: 202
Rejestracja: 4 kwietnia 2011, o 10:07
Odbiornik: OV-HomeBox>HDMI-DVI> LCDTV HDReady32"
Instalacja antenowa: Szerokopoasmowa Log 5-65, 2gie piętro balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, ok 25km

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: szpila » 18 stycznia 2015, o 15:58

Pamięć wewnętrzną musisz odłączyć. Kilka postów wcześniej zbynex zamieścił odpowiednie update. Jeśli tego nie zrobisz, Kodi będzie gubić ustawienia.

markosc
Posty: 18
Rejestracja: 21 września 2014, o 14:26
Odbiornik: overmax

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: markosc » 18 stycznia 2015, o 17:33

wgrałem fabryczny soft ze strony overmaxa i po wgraniu a przed rebootem pojawił się taki napis:
E: Bad bootloader arguments "(nul)"
E:format_volume:fdisk.media failed on/dev/block/avnft 16 (1)
po uruchomieniu tunka na nowym sofcie nie mogę znaleźć żadnego kanału tv-przeszukuję automatycznie,ręcznie-nie znajduje nic,restartowałem tuner kilka razy,bo kiedyś też tak było ale tym razem kapa-nic nie pomaga.....
chyba pozostaje ebay....
mam starego laptopa,chyba taniej będzie kupić tuner dvbt do niego kabel hdmi

szpila
Posty: 202
Rejestracja: 4 kwietnia 2011, o 10:07
Odbiornik: OV-HomeBox>HDMI-DVI> LCDTV HDReady32"
Instalacja antenowa: Szerokopoasmowa Log 5-65, 2gie piętro balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, ok 25km

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: szpila » 19 stycznia 2015, o 11:53

Takie błędy mi zawsze wyskakują a i tak wszystko działa ok. Ten twój sprzęt jest chyba jednak wadliwy. :?

Co do tych box-ów to poszukaj na innych forach jakie mają opinie i co w nich nie działa. Na pewno podstawową wadą jak dla mnie jest brak tunera DVB-T - na tym forum o takich nie dyskutujemy.

markosc
Posty: 18
Rejestracja: 21 września 2014, o 14:26
Odbiornik: overmax

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: markosc » 20 stycznia 2015, o 10:34

wreszcie ,po wieluuuu reboot-ach wszystko gra(odpukać)
Jak zapisać,zgrać mój obecny soft ,żebym miał na przyszłość?

skom
Posty: 34
Rejestracja: 28 września 2011, o 19:22
Odbiornik: Urz0083, Goclever Android Box 500
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok

Re: GoClever ANDROID 500

Post autor: skom » 2 lutego 2015, o 15:24

Po updacie do 14.1 mój problem ze skalowaniem obrazu na materiale SD znkiknął - teraz wszystko jest OK :). Jeszcze tylko pozostaje rozwiązanie problemu z pobieraniem napisów (GENESIS - jeżeli ustawione jest automatyczne pobieranie - działa OK, natomiast na innych pluginach (np. 1Channel), jeżeli "ręcznie" wybieram pobierz napisy - to wyświetla się ekran pobierania i tak jest przez cały czas (1 - 5 - 30 - 60 .... minut - dopóki nie dam anuluj) :(. Może któryś z kolegów rozwiązał ten problem ?

Odpowiedz