OPTICUM STB HD N1

kapsel
Posty: 7
Rejestracja: 14 lutego 2011, o 11:17

OPTICUM STB HD N1

Post autor: kapsel » 16 września 2012, o 21:54

Witam!

Mam problem z STB HD N1, chodzi o to, że jak podłączam do niego monitor kablem DVI-HDMI to na monitorze nic się nie wyświetla. Widać, że monitor dostaje jakiś sygnał, ale na ekranie jest ciemność. Jak zmienię rozdzielczość na taką, której monitor nie obsługuje to dostaje info na ekranie, że takie sygnał nie jest obsługiwany jak ustawie poprawną dla monitora rozdzielczość to mam tak jak pisałem wcześniej czyli czarny ekran.
Dodam, że mam jeszcze dekoder Cabletech URZ0090, jak też Media-Tech MT4159 i na nich obraz jest wyświetlany.

Czy macie może jakiś pomysł? o co chodzi?

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: OPTICUM STB HD N1

Post autor: m@rtops » 16 września 2012, o 22:11

jeżeli masz tę opcję to zmień system na " ntsc" tam powinno być 60Hz (wskazane dla monitora)

kapsel
Posty: 7
Rejestracja: 14 lutego 2011, o 11:17

Re: OPTICUM STB HD N1

Post autor: kapsel » 16 września 2012, o 23:11

takiej opcji nie ma, ale w ustawieniach rozdzielczości są propozycje z różnymi odświeżaniami np 50 czy 60 to przy 720p. od 1080p są od 25 do 60. 1080i jest bez jeżeli dobrze pamiętam. oczywiście żadna zmiana nie daje rezultatu pozytywnego. :/

kapsel
Posty: 7
Rejestracja: 14 lutego 2011, o 11:17

Re: OPTICUM STB HD N1

Post autor: kapsel » 20 września 2012, o 15:39

wysłałem pytanie do supportu na temat tego problemu. Wstawiam odpowiedź bo może komuś się przyda

"Używając przelotki marki HAMA zakupionej w dużym markecie elektronicznym do Monitorów Samsung, iiyama, wszystko jest OK.

Być może przelotka nie używa wszystkich sygnałów potrzebnych do wyświetlenia obrazu?"

Niestety nie miałem możliwości sprawdzenia, ponieważ zwróciłem sprzęt do sklepu.

adds
Posty: 8
Rejestracja: 10 marca 2012, o 09:40

Re: OPTICUM STB HD N1

Post autor: adds » 25 września 2012, o 21:47

Poproszę o recenzję użytkowników, interesuje mnie jak się sprawuje pilot, jak wygląda menu i baner przy zmianie kanałów, jak długo się uruchamia i zmienia kanał. Widziałem go w sklepie i mnie zainteresował informacją o 2-rdzeniowym procesorze, w internecie znalazłem, że siedzi w nim układ ALI3601E. Z tyłu jest małe złącze jack pod które można podpiąć wzmacniacz audio, dzięki temu tuner faktycznie spełnia wszystkie wymogi zapisane w ustawie o cyfryzacji.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1872
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

OPTICUM STB HD N1

Post autor: Poland » 10 października 2012, o 14:28

Zacznijmy od tego że specyfikacja tego tunera jest dostępna pod tym linkiem: http://opticum.com.pl/pl/p/dekoder-stb-hd-n1
Mi ten tuner podoba się z tego względu że pozwala on na wyszukiwanie kanałów pod kątem obiektu nadawczego z którego realizowany jest przekaz danego multipleksu oraz że jest on zrobiony przez polskich techników stąd jest w pełni kompatybilny z polskim DVB-T. Nie ma też zastrzeżeń od strony pilota który jest dużych gabarytów ale radzi sobie z dalszymi odległościami. Atutem tego tunera jest też rozbudowane i nowoczesne menu którego kolor można zmieniać wedle uznania. Także z przełączaniem i uruchamianiem kanałów nie ma problemu - tutaj wszystko odbywa się w miarę szybko. Jedyną wadą tego tunera jest to pokazuje zafałszowane (niepoprawne) wskaźniki mocy i jakości sygnałów multipleksów. A wy co sądzicie o tym tunerze ?
Ostatnio zmieniony 11 października 2012, o 08:29 przez Poland, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1672
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: OPTICUM STB HD N1

Post autor: Krosnoludek » 10 października 2012, o 22:46

wątek o tym tunerze już istnieje: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=36&t=4820


/od Admina: dzięki za zwrócenie uwagi. Wątki połączono.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1872
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: OPTICUM STB HD N1

Post autor: Poland » 10 grudnia 2012, o 10:46

Tymczasem na stronie firmy Globo ukazały się 2 nowe aktualizacje do tunera Opticum HD N1 które to między innymi poprawiają funkcjonalność pamięci USB i teletekstu oraz poprawia listę nadajników na tą od Emitela ;)

franek
Posty: 6
Rejestracja: 26 kwietnia 2011, o 13:11

OPTICUM Dekoder STB (HD N1)

Post autor: franek » 23 stycznia 2013, o 15:54

OPTICUM Dekoder STB (HD N1)

Obsługa systemów SD/HD (MPEG2 / MPEG4 H.264), DVB-T.
Obsługuje pasmo - 6 MHz, 7 MHz lub 8 MHz.
Wyjście video wysokiej rozdzielczości - HDMI.
Wyjście video standardowej rozdzielczości - SCART.
Obsługiwane rozdzielczości video - 576p, 720p, 1080i, Full HD 1080p.
Analogowe wyjście audio - 3,5mm jack stereo.
Cyfrowe wyjście audio S/PDIF - coaxial.
Aktualizacja oprogramowania przez USB, OTA SSU.
Jednoczesne wyjście obrazu na złączu HDMI i SCART.
Zabezbieczenie HDCP do HDMI w wersji z kluczami HDCP
Złącze USB w standardzie USB 2.0.
Automatyczne i ręczne wyszukiwanie kanałów.
Elektroniczny przewodnik po programach - EPG (obsługuje polskie znaki).
Wielojęzyczne Menu, w tym polskie.
Time Shift (zatrzymywanie, przewijanie obrazu).
PVR Ready - możliwość nagrywania na zewnętrzny dysk USB.
Blokada rodzicielska na kanały i Menu.
Szybkie przełączanie pomiędzy kanałami.
Możliwość tworzenia własnych list programów.
Funkcje edycji kanałów: Usuń, Zablokuj, Pomiń, Przesuń, Zmień nazwę.
Obsługa napisów ekranowych - Teletext, DVB.
Obsługa Teletext.
Wbudowany dekoder Dolby Digital (downmix do stereo).
Wbudowany dekoder Dolby Digital Plus (E-AC-3)(downmix do stereo).
Kolor obudowy - czarny.
Współpracuje z dyskiem USB OPTICUM.

-- połączono

Cz ktoś ma ten tuner i może powiedzieć jak się sprawuje?

Siódemek
Posty: 2
Rejestracja: 9 lutego 2013, o 13:52
Odbiornik: OPTICUM STB HD N1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: OPTICUM STB HD N1

Post autor: Siódemek » 9 lutego 2013, o 14:05

Witam,
chciałem się dowiedzieć czy ten sprzęt odtwarza pliki w formacie .mp3, gdyż od godziny próbuje odtworzyć przeróżne formaty muzyki (.flac, .wav, oog, ...) żaden nie działa.

Ojciec zakupił takowy sprzęt (oczywiście bez konsultacji ze mną) i okazało się, że bardzo mu zależy na funkcji odtwarzania muzyki (a facet w sklepie, jak to facet w sklepie zapewniał, że ten sprzęt takową funkcję posiada).

Komuś udało się odtworzyć muzykę na tym cudzie techniki (okrzykniętym najlepszym odbiornikiem DVB-T/MPEG4 na SAT-DIGI-TV, chyba, że pod uwagę brano tylko DVB-T a nie całokształt).

Zastanawiam się czy nie oddać tego sprzętu i samemu wybrać mu coś w podobnej cenie co odtwarza .mp3.

Z góry dziękuję, Pozdrawiam Damian.

Awatar użytkownika
ibartolo
Posty: 90
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 14:06
Odbiornik: tv Panasonic , Opticum HD T80Plus
Instalacja antenowa: Logarytmiczno-Periodyczna Z Zasilaczem 2-12V Blok4Piętrowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: KosztowySkrzyczne MiędzybrodzieLysaHora

Re: OPTICUM STB HD N1

Post autor: ibartolo » 9 lutego 2013, o 16:24

po podłączeniu pendraiva naciśnij na pilocie usb (media player) i powinno wykryć i odtworzyć mp3.Ja mam inny model opticum i u mnie działa mp3

Siódemek
Posty: 2
Rejestracja: 9 lutego 2013, o 13:52
Odbiornik: OPTICUM STB HD N1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: OPTICUM STB HD N1

Post autor: Siódemek » 10 lutego 2013, o 10:09

niestety w ogóle nie widzi plików .mp3 z kolei widzi pliki .wav ale wg niego mają 0 KB i ich czas trwania wynosi 0 s.

Awatar użytkownika
ibartolo
Posty: 90
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 14:06
Odbiornik: tv Panasonic , Opticum HD T80Plus
Instalacja antenowa: Logarytmiczno-Periodyczna Z Zasilaczem 2-12V Blok4Piętrowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: KosztowySkrzyczne MiędzybrodzieLysaHora

Re: OPTICUM STB HD N1

Post autor: ibartolo » 11 lutego 2013, o 13:51

a próbowałeś wgrać nowy software?

kfap
Posty: 1
Rejestracja: 12 kwietnia 2013, o 19:01
Odbiornik: Opticum STB (HD N1)
Instalacja antenowa: Blow ATD21
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: OPTICUM STB HD N1

Post autor: kfap » 12 kwietnia 2013, o 21:04

Witam, mam ten sam problem z odczytywaniem plików .mp3 Niezależnie czy są one w folderach czy po prostu wrzucone na raz Media Player nie widzi utworów. Widzi okładki płyt, nazwy folderów, itd. ale samych plików już nie. Dodam, że z innymi typami plików nie mam problemów np. filmy .avi działają bez zarzutu, ale za to nie odczytuje napisów zarówno .txt jak i .srt
Chciałem za Waszą radą zaktualizować oprogramowanie, ale nie wiem, które jest odpowiednie do tego dekodera. Na stronie producenta jest kilka plików. Oczywiście chodzi o ten dekoder: http://opticum.com.pl/pl/p/dekoder-stb-hd-n1 W zakładce pliki jest wiele soft'ów. Mój dekoder to na 100% STB HD N1(nalepka pod spodem, pudełko, wygląd) i ma zarówno wyświetlacz kanałów jak i dwukolorową diodę standby.
Wersja oprogramowania spisana z menu dekodera:

main: 1.0.15_P
product: 11.6.2012 HDTV 114010
TDV11010-100 1.06.2010

vwrafi
Posty: 4
Rejestracja: 17 kwietnia 2013, o 09:04
Odbiornik: Opticum HD N1
Instalacja antenowa: zewnętrzna, kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: OPTICUM STB HD N1

Post autor: vwrafi » 17 kwietnia 2013, o 09:16

Witam. Mam ten tuner/dekoder i nie działa mi dysk USB. Podobno trzeba do niego podłączyć zewnętrzne zasilanie. Mój dysk ma port USB 3.0 i to wszystko. Jak do takiego dysku podłączyć zewnętrzne zasilanie skoro port to microUSB ? A swoja droga to jak mógł ktoś przyznać nagrodę najlepszego odbiornika DVB-T urządzeniu do którego nie można podłaczyć normalnie dysku USB tylko trzeba robić jakieś kombinacje ? Czy ta nagroda była kupiona po prostu ?

Edit: Już wiem że nic się nie da z tym zrobić. Dekoder oddałem do sklepu.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1872
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: OPTICUM STB HD N1

Post autor: Poland » 5 czerwca 2013, o 08:28

kfap pisze:Witam, mam ten sam problem z odczytywaniem plików .mp3 Niezależnie czy są one w folderach czy po prostu wrzucone na raz Media Player nie widzi utworów. Widzi okładki płyt, nazwy folderów, itd. ale samych plików już nie. Dodam, że z innymi typami plików nie mam problemów np. filmy .avi działają bez zarzutu, ale za to nie odczytuje napisów zarówno .txt jak i .srt
Chciałem za Waszą radą zaktualizować oprogramowanie, ale nie wiem, które jest odpowiednie do tego dekodera. Na stronie producenta jest kilka plików. Oczywiście chodzi o ten dekoder: http://opticum.com.pl/pl/p/dekoder-stb-hd-n1 W zakładce pliki jest wiele soft'ów. Mój dekoder to na 100% STB HD N1(nalepka pod spodem, pudełko, wygląd) i ma zarówno wyświetlacz kanałów jak i dwukolorową diodę standby.
Wersja oprogramowania spisana z menu dekodera:

main: 1.0.15_P
product: 11.6.2012 HDTV 114010
TDV11010-100 1.06.2010
Na stronie przy nowszych softach masz opisane jaki soft jest dla jakiego dekodera. Ja przykładowo wybieram te dla wersji bez wyświetlacza i dzięki temu teraz mam wersje 1.0.19. Moim zdaniem najgorszą wadą tego dekodera jest oszukiwanie z liczbą jakości i siły sygnału. A co do MP3 to u mnie są one odtwarzane bez problemu.

Ja tymczasem mam inne pytanie a mianowicie czy wam Opticumie STB HD N1 też się nie wykrywają stacje inne niż te z waszych podstawowych lokalizacji? Pytam się ponieważ sam nie mam nic poza trzema multipleksami z Chorągwicy chociaż w pobliżu mam jeszcze kilka innych nadajników
Tak swoją drogą dlaczego tuner oszukuje z liczbą jakości i siły sygnału nieco ją zawyżając - czy to jest jakaś usterka po stronie tunera?
Ostatnio zmieniony 5 czerwca 2013, o 22:39 przez Poland, łącznie zmieniany 1 raz.

Kamilx
Posty: 824
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM STB HD N1

Post autor: Kamilx » 5 czerwca 2013, o 17:06

W ciągu najbliższych dni pojawią się nowe softy dla dekoderów naziemnych. Będzie poprawka w mierniku sygnału. :)

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1872
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: OPTICUM STB HD N1

Post autor: Poland » 5 czerwca 2013, o 22:42

A skąd o tym wiesz ?? Chętnie posłuchałbym (a właściwie przeczytałbym) większej ilości informacji na temat nowego softu dla mojego tunera do DVB-T :-)

Kamilx
Posty: 824
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM STB HD N1

Post autor: Kamilx » 6 czerwca 2013, o 16:16

Wiem, bo piszę często do supportu. Zazwyczaj zmiany dla wszystkich dekoderów naziemnych są takie same.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1872
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: OPTICUM HD N1

Post autor: Poland » 7 lipca 2013, o 20:15

I oni tam odpowiadają ? Bo ja jak kiedyś pisałem swoje uwagi to niestety odpowiedź od nich nie przyszła. Tak poza tym czy mógłbyś napisać tutaj przykładową korespodencje od nich lub do nich - będę dzięki temu wiedział co i jak pisać
Tak przy okazji odbieracie coś oprócz swojego docelowego nadajnika na Opticumie STB HD N1 ? Bo u mnie przykładowo nie ma nic poza "Chorągwicą" i sądze że jest to wina mizernej czułości dekodera lub co gorsza miernika sygnału który pokazuje nieco zakłamane wartości.

Edit: W dniu 3 lipca 2013 roku pojawił się nowy soft dla dekoderów Opticum HD N1 oznaczony numerem 1.0.20 dla wersji z diodą i 1.0.120 (choć tak naprawdę to jednak 1.0.20) dla wersji z wyświetlaczem numerycznym czyli inaczej pisząc dla dekoderów Opticum HD T90. W wersji tej:
- zmodyfikowano bootloader dla modeli DSTB, T90 (zwiększono czułość czujki pilota)
- zmodyfikowano algorytm wyliczania siły i jakości sygnału
- zmodyfikowano algorytm wyboru trybu video (przycisk mode na pilocie)
- zaktualizowano listę nadajników (na dzień 21.05.2013)
Co ciekawe w samym sprzęcie przy sofcie melduje się data 2 lipca czyli o dzień wcześniejsza niż publikacja softu na stronie producenta.

Odpowiedz