OPTICUM STB HD N1

jarroq
Posty: 19
Rejestracja: 21 września 2011, o 17:52
Odbiornik: LV6TMPVR4 7828
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa YAGA + LNA-177 60km minimalne wzmocnienie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce *Łosice*

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: jarroq » 27 października 2013, o 09:13

Przeskoczyłem na 1.0.21 (Software HD STB 1.0.21 2013-09-25 PL_wersja_z _wyświetlaczem_numerycznym). Do tej pory miałem software 1.0.19.
Jest więcej błędów niż poprawek.
Mam teraz tuner który nie widzi plików mp3 a zdjęcia odtwarza tak:
Obrazek

Można wykonać downgrade na tym tunerze?

Kamilx
Posty: 823
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: Kamilx » 27 października 2013, o 12:34

U mnie na Opticum HD T80plus można wgrać. U mnie także nie widzi plików .mp3 w wersji 1.0.21 z 25 września, ale posiadam też wersję 1.0.21 z 9 września, która działa prawidłowo, ale tylko mam na Opticum HD T80plus.
Jaki masz dokładnie model dekodera? Piszesz w wątku o HD T90, że wgrałeś wersje dla STB.

jarroq
Posty: 19
Rejestracja: 21 września 2011, o 17:52
Odbiornik: LV6TMPVR4 7828
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa YAGA + LNA-177 60km minimalne wzmocnienie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce *Łosice*

Re: OPTICUM HD T90

Post autor: jarroq » 27 października 2013, o 21:01

Najmocniej przepraszam, pomyliłem tematy.
Mam STB HD N1. Proszę o przeniesienie mojego postu :).

edit/ przeniesiono

jarroq
Posty: 19
Rejestracja: 21 września 2011, o 17:52
Odbiornik: LV6TMPVR4 7828
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa YAGA + LNA-177 60km minimalne wzmocnienie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce *Łosice*

Re: OPTICUM STB HD N1

Post autor: jarroq » 31 października 2013, o 21:39

Dzięki za przeniesienie.
Wróciłem do softu 1.0.19 i wszystko jest ok:). 1.0.21 nie nadaje się. Czy posiada ktoś 1.0.20?

Awatar użytkownika
mathome
Posty: 224
Rejestracja: 20 grudnia 2010, o 11:27
Odbiornik: SamsungC650
Ferguson Ariva252COMBO
Wand Tv
Opticum T90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 z symetryzatorem / ATX 91/ kabel Triset 113-25m
Anteny 12m n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krosno(Sucha Góra)/Bardejov + TROPO

Re: OPTICUM STB HD N1

Post autor: mathome » 31 października 2013, o 23:24

software-hd-stb-1-0-20-2013-07-03_cameleon_pl_wersja-z-diodoc-na-panelu-przednim.original
LINK http://ntcpolska.strefa.pl/oprogramowan ... iginal.zip

software-hd-stb-1-0-20-2013-07-03_cameleon_pl_wersja_z-_wyZOwietlaczem_numerycznym.original
LINK http://ntcpolska.strefa.pl/oprogramowan ... iginal.zip

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1872
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: OPTICUM STB HD N1

Post autor: Poland » 25 stycznia 2014, o 22:07

Tymczasem niespełna dwa tygodnie temu firma "Opticum" wydała kolejną aktualizacje do tunera STB HD N1 którą to tradycyjnie w dwóch wersjach można pobrać na tej stronie: http://www.opticum.com.pl/pl/p/dekoder-stb-hd-n1
Najważniejsza zmiana którą to wprowadza wersja 1.0.22 to coś co przyda się niektórym w dniu 15 lutego i 27 kwietnia tego roku a mianowicie funkcja monitorowania oferty. Polega ona na tym że tuner (po załączeniu opcji w menu ustawień wyszukiwania oraz ponowieniu wyszukiwania kanałów) poinformuje o zmianie oferty multipleksów i zaproponuje wyszukiwanie stacji. Inna opcje które wprowadza nowa poprawka to zmiana algorytmu automatycznego powrotu do STANDBY po nagraniu (jeżeli tuner obudził się po to by nagrywać i nie ma następnego nagrania w pobliżu - wraca do trybu STANDBY) oraz zapamiętywanie numeru strony telegazety.
Aktualizacje tradycyjnie można wgrać poprzez USB.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1872
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: OPTICUM STB HD N1

Post autor: Poland » 18 czerwca 2014, o 07:46

Przepraszam za post pod postem ale 16 czerwca ukazał się kolejny soft dla Opticuma STB HD N1 lecz tylko dla wersji z wyświetlaczem numerycznym. Zmiany wprowadzone w nowym sofcie o numerze kodowym 1.0.23 to:
- dodano nowy styl listy kanałów (oś czasu)
- poprawiono błąd wyświetlania napisów TTX
- dodano funkcję minimalizacji Teletegazety (3x OK)
- opóźniono wyświetlanie notyfikacji o braku sygnału
- przeprowadzono optymalizację części kodu
Soft do pobrania ze strony producenta: http://www.opticum.com.pl/pl/p/dekoder-stb-hd-n1
Moim zdaniem niestety się nie postarali i przy okazji niestety zignorowali (by najmniej na razie użytkowników) wersji bez wyświetlacza. Co dziwne dystrybutor sprzętu czyli firma Globo Multimedia zapowiada nowe funkcjonalności dla swoich dekoderów. Opticum STB HD N1 dostanie z nich offsety ale dekodery kablowo-satelitarne dostaną na przykład aktualizacje przez OTA której to podobno nie da się wprowadzić na dekodery DVB-T. Podsumowując jestem lekko zawiedziony bo raz stać ich na więcej a dwa jak na razie jestem w grupie bez nowego oprogramowania :(

Edit - 29 czerwca: Z pewnym poślizgiem nowy soft pojawił się także i dla mojej grupy dekoderów czyli tych bez wyświetlacza.

lukk
Posty: 12
Rejestracja: 21 marca 2013, o 19:20
Odbiornik: Wiwa HD 50 memo
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 DIGITAL
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra (krosno)

Re: OPTICUM STB HD N1

Post autor: lukk » 23 marca 2015, o 23:03

Witam. Mam problem z tym Tunerem. Ma około dwóch lat ale do tej pory używany sporadycznie ale działał. Dzisiaj chciałem go włączyć i brak reakcji, czerwona dioda się świeci próbuje pilotem i przyciskiem na Tunerze i nic się nie dzieje. Wyłączenie z sieci także nie pomogło. Wie może ktoś o co chodzi ? Da się temu jakoś zaradzić czy czeka go tylko kosz ?

dr146
Posty: 86
Rejestracja: 23 sierpnia 2011, o 14:35

Re: Odp: OPTICUM STB HD N1

Post autor: dr146 » 26 marca 2015, o 19:51

Jeśli ma mniej niż 2 lata to udaj się do sprzedawcy albo wyślij do serwisu. Jeśli więcej to można naprawić ale sam nic nie zrobisz. Jeśli jesteś zainteresowany pisz na priv

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1872
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: OPTICUM STB HD N1

Post autor: Poland » 9 czerwca 2015, o 22:22

Mam pewne pytanie a mianowicie czego brakuje w Opticum STB HD N1 a co jest w innych tunerach do telewizji naziemnej?
Próbowałem porównać odbiornik z Wiwą HD-50 i wyszło mi że w Opticumie brakuje jednak możliwości rozbudowanego wpisywania częstotliwości z miejscami po przecinku.
Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie a mianowicie czy działa wam korzystanie z USB na wspomnianym modelu set-top-box'a bo u mnie niestety nie mimo że pendrive ma w sobie zawartość postaci plików których to wspomniany tuner nie widzi.

Odpowiedz