WIWA MEMO CONTROL

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: @GUTEK@ » 28 marca 2013, o 16:16

Tak jak napisał Manek99, prawdopodobnie jakiś niestandardowy (mało popularny) format komunkacji, którego nie obsługuje Memo Control.

Elmak ma własną bazę kodów i własne procesory pod to, więc te kody które mają zaprogramowane na liście dostępnych będą działać.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1948
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: Krosnoludek » 28 marca 2013, o 17:45

Telewizor to Elemis Westa TC-401 http://tablica.pl/oferta/telewizor-elem ... 27oXh.html
pilot taki: http://www.elponbis.pl/elemis/60-nzs-20 ... lemis.html

Zrób może Gutek na pierwszej stronie, listę z którymi pilot Memo nie chce współpracować, mój niestety byłby pierwszy :cry:

Może macie jeszcze jakiś pomysł jak to ruszyć

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: @GUTEK@ » 28 marca 2013, o 17:54

Trochę poszukałem o tym pilocie. Wprawdzie nie znalazłem jaki tam zastosowano system komunikacji ir, ale jest to na pewno jakiś nietypowy.

OK, moge dopisywać na 1 stronie, które TV nie działają z Memo.

Maniek99
Posty: 581
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: Maniek99 » 28 marca 2013, o 18:01

@Krosnoludek
Poza przeróbką sprzętową(np. TV włączany z 8 nogi Euro) raczej nic nie wykombinujesz, jednak za podobne pieniądze można zorganizować nowszy TV.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1948
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: Krosnoludek » 28 marca 2013, o 21:18

Zrobiłem jeszcze zdjęcia pilota NZS-2030

Obrazek
Oryginał

Obrazek
Zamiennik

Naprawdę nie spodziewałem się że będę miał takie kłopoty z pilotem Memo, tym bardziej że Elmak działał. :evil:

buba555
Posty: 4
Rejestracja: 3 stycznia 2013, o 12:37
Odbiornik: hd-95

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: buba555 » 29 marca 2013, o 08:29

Jakoś mi się nie chce wierzyć że nie programuje się z NZS, elemisy działają z każdym pilotem RC5 ( możesz spróbować z każdym Philips, Daewoo)

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5397
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Miejscowość: Gliwice
Odbiornik: Astrometa DVB-T2 USB,
Telewizor z AndroidTV 9.0
Instalacja antenowa: Televes
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: @GUTEK@ » 29 marca 2013, o 11:44

Nie wiem jakie systemy IR obsługuje Memo. Na pewno jest to NEC, ale czy i jakie inne pozostałe to nie wiem.

Ceberebek
Posty: 83
Rejestracja: 5 lipca 2012, o 09:53
Odbiornik: WiWa HD-90 NEW
firmware-mod@GUTEK@
Instalacja antenowa: Cyfrowa-naziemna z anteny siatkowej

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: Ceberebek » 6 kwietnia 2013, o 10:17

Teraz dopiero zauważyłem po przesiadce z oryginału (HD-90),że w pilocie MC-002 "zabrali" przyciski "PREV" i "NEXT"...
Czy może są ukryte pod jakimiś innymi przyciskami?
Jeśli nie to spory babol ;-(

Maniek99
Posty: 581
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: Maniek99 » 6 kwietnia 2013, o 15:22

A do czego te przyciski były?

Ceberebek
Posty: 83
Rejestracja: 5 lipca 2012, o 09:53
Odbiornik: WiWa HD-90 NEW
firmware-mod@GUTEK@
Instalacja antenowa: Cyfrowa-naziemna z anteny siatkowej

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: Ceberebek » 6 kwietnia 2013, o 15:34

Oglądając np.film z pendriva można było przeskoczyć do kolejnego filmu-a teraz trzeba wyłączyć-przewinąć na liscie filmów i dopiero odpalić ;-(

Maniek99
Posty: 581
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: Maniek99 » 6 kwietnia 2013, o 15:50

Aha, MC-004 też niema takiej funkcjonalności.
Szkoda też że opcja recall (czerwony przycisk) działa tylko w czasie nagrywania.

Ceberebek
Posty: 83
Rejestracja: 5 lipca 2012, o 09:53
Odbiornik: WiWa HD-90 NEW
firmware-mod@GUTEK@
Instalacja antenowa: Cyfrowa-naziemna z anteny siatkowej

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: Ceberebek » 6 kwietnia 2013, o 16:19

I patrząc na zdjęcia z pierwszej strony tematu-wygląda,że żaden z pilotów MC nie posiada tej funkcji...
I jeszcze zastanawia mnie -po kiego połączyli przycisk "REC" z ">>"(przewijanie do przodu)?

Awatar użytkownika
#BEAVER#
Posty: 171
Rejestracja: 17 stycznia 2012, o 21:14
Odbiornik: LG LA620S, Wiwa HD-100,90,50, Ferguson T650i
Instalacja antenowa: "Kierunkowa" + symetryzator (300m n.p.m.+8m n.p.t.)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katow,Ornontowice,Wisła,Frýdek-M,Ostrava

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: #BEAVER# » 6 kwietnia 2013, o 23:20

Maniek99 pisze:A do czego te przyciski były?
Przydają się również przy przeglądaniu zdjęć...

Ceberebek
Posty: 83
Rejestracja: 5 lipca 2012, o 09:53
Odbiornik: WiWa HD-90 NEW
firmware-mod@GUTEK@
Instalacja antenowa: Cyfrowa-naziemna z anteny siatkowej

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: Ceberebek » 6 kwietnia 2013, o 23:27

Ooo...własnie...
Jednym słowem nie popisali się likwidując te przyciski :cry:

edit/ Pisownia !
Ostatnio zmieniony 8 kwietnia 2013, o 19:37 przez Ceberebek, łącznie zmieniany 1 raz.

asier
Posty: 86
Rejestracja: 10 marca 2011, o 21:11
Odbiornik: WIWA HD-85
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: asier » 8 kwietnia 2013, o 19:29

Krosnoludek pisze:Zrobiłem jeszcze zdjęcia pilota NZS-2030
Naprawdę nie spodziewałem się że będę miał takie kłopoty z pilotem Memo, tym bardziej że Elmak działał. :evil:
Spróbuję się wypowiedzieć w temacie pilota NZS-2030 do Westy. Kodowanie zastosowane w tym pilocie jest dość stare, wymyślone przez ITT/NOKIA. Nie jest to RC-5. Impulsy to krótkie szpilki a nie zmodulowana nośna 38kHz jak we wszystkich współczesnych pilotach na podczerwień. Pilot Memo nie wykrywa nośnej i dlatego się nie uczy.
Ostatnio zmieniony 6 maja 2013, o 08:34 przez asier, łącznie zmieniany 1 raz.

tomikwr
Posty: 4
Rejestracja: 28 kwietnia 2013, o 13:31
Odbiornik: TV Plazmowy LG, Cabletech
Instalacja antenowa: 2x antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Luboń Wielki - Rabka

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: tomikwr » 28 kwietnia 2013, o 13:36

Witam

Pisze tutaj pierwszy raz, jeśli gdzieś była odpowiedź do mojego pytania to bardzo przepraszam :) Moje pytanie brzmi: czy znajdę gdziekolwiek na rynku dowolny model dekodera WIWA z dołączonym pilotem MC-001? Bo z tego co widzę to chyba wszędzie dają MC-002 a mi zależy na tych dużych przyciskach od głośności do TV (pilot dla starszej osoby). Jeśli nie jest możliwe dostać takiej konfiguracji to będę zmuszony kupić dekoder + dodatkowy pilot :( co oczywiście przeniesie się na dodatkowe zbędne koszta.

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
m@rtops
Posty: 3040
Rejestracja: 16 stycznia 2012, o 19:05
Odbiornik: LG 47LA660S , Samsung LE32s71b+T65, LG M2094+wiwa hd90new
Instalacja antenowa: opticum AX 1000+ , 6m npt oraz Dipol 19/21-69 - obie bez wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica - 15km

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: m@rtops » 30 kwietnia 2013, o 09:26

tomikwr pisze:a mi zależy na tych dużych przyciskach od głośności do TV (pilot dla starszej osoby)
jeżeli ta osoba sobie poradzi ze zmianą kanałów za pomocą "strzałek" - 'góra/dół' to dlaczego ma mieć problem z głośnością przy użyciu "strzałek" - 'prawo/lewo' ? :roll:

rupertvelbob
Posty: 18
Rejestracja: 16 sierpnia 2011, o 14:19
Odbiornik: Signal HD-507
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: rupertvelbob » 30 kwietnia 2013, o 20:19

Pilot MC-004 nie programuje się z pilotem TP720 do telewizora Grundig.

asier
Posty: 86
Rejestracja: 10 marca 2011, o 21:11
Odbiornik: WIWA HD-85
Instalacja antenowa: antena zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: asier » 6 maja 2013, o 08:46

Nie mam pilota uczącego do wiwy, dlatego nie mogę sprawdzić. Teoretycznie pilot powinien się nauczyć kodów od TP720. Kodowanie w nim wymyślone było przez SIEMENSa. Nietypowa w tym pilocie jest jedynie częstotliwość 30kHz (typowe to 36-40kHz) oraz przebieg podzielony na trzy fazy (początkowa, repetowana i końcowa). Być może trzeba dobrze wycelować diodą nadawczą w odbiornik pilota uczącego albo spróbować z nowymi bateriami.

rupertvelbob
Posty: 18
Rejestracja: 16 sierpnia 2011, o 14:19
Odbiornik: Signal HD-507
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: rupertvelbob » 9 maja 2013, o 00:56

Dzięki asier za zmotywowanie do dalszych prób nauczenia MC funkcji TP720!

Zanim napisałem, że nie jest to możliwe zrobiłem kilka podejść do sparowania tych pilotów i nic. Nauczenie MC funkcji z pilota mini wieży Philips poszło bez problemu, więc pomyślałem, że z TP720 się nie da.

Ale po przeczytaniu Twojej odp. przysiadłem jeszcze raz.
Po kilku(nastu?) próbach - naciskanie długie, krótkie, szybkie - MC zapisał funkcję jednego przycisku. Później rozebrałem TP720 i z gołą diodą poszło sporo łatwiej.
Wydaje się, że podczas programowania trzeba przycisk na TP720 przytrzymać chwilę dłużej.

Najważniejsze, że się udało, bo bardzo zależało mi na pozbyciu się pilota od TV.
Jeszcze raz dzięki!

PS.
Czasami zdarza się, że któryś zaprogramowany klawisz przestaje działać, ale po jakimś czasie samoczynnie, lub po wyłączeniu i włączeniu TV jest OK.

Odpowiedz