WIWA MEMO CONTROL

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: @GUTEK@ » 17 lipca 2013, o 19:32

Tak, to 5 przycisk programowalny.

tomaszmister
Posty: 4
Rejestracja: 17 lipca 2013, o 19:05
Odbiornik: WIWA HD 80 Mini
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa typu Yagi, na dachu domu, bez przeszkód terenowych wokół
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: tomaszmister » 17 lipca 2013, o 23:52

Dziękuję bardzo za pomoc !!

panaho
Posty: 188
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: panaho » 18 lipca 2013, o 06:47

tomaszmister pisze:...
4. przełączanie na AV1 (na dekoder dvb-t)
5. przełączanie na AV2 (na satelitę)
...
A czy u Ciebie przełączanie AV1, AV2 nie jest sekwencyjne?
Wtedy wystarczyłby jeden przycisk.

tomaszmister
Posty: 4
Rejestracja: 17 lipca 2013, o 19:05
Odbiornik: WIWA HD 80 Mini
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa typu Yagi, na dachu domu, bez przeszkód terenowych wokół
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: tomaszmister » 18 lipca 2013, o 18:19

Niestety wszystko wskazuje na to, że przełączania pomiędzy AV1 i AV2 nie dałoby się w jakiś sposób rozwiązać za pomocą jednego tylko przycisku :-/

Jest to telewizor Panasonic Quintrix tx-29ps11p

Próbowałem znaleźć sposób rozwiązania tego poprzez ustawienia w konfiguracji telewizora (gdyby udało się wykombinować, że np. dane wejście AV samo automatycznie uaktywni się zawsze wtedy, gdy włączone zostanie podłączone do niego urządzenie), niestety nie daje on możliwości wprowadzania aż tak szczegółowych ustawień.

W tym telewizorze jego pilot ma przycisk TV/AV do przełączania między wejściem antenowym analogowym, a dodatkowymi wejściami AV1, AV2 i AV3.

Natomiast do wyboru (przełączania) pomiędzy AV1, AV2 i AV3 służą przyciski kolorowe (wykorzystywane w zależności od kontekstu również np. przez telegazetę).

Gdy dawniej do tv podłączony był tylko tuner satelitarny, wtedy wystarczało używanie samego przycisku TV/AV, choć w praktyce zazwyczaj nie był on potrzebny, gdyż telewizor autoamtycznie przeskakiwał. Jeśli najpierw włączony został telewizor (do odbioru tv analogowej), a następnie włączony został tuner sat., wtedy telewizor sam automatycznie przeskakiwał na kanał AV z tunerem (i chyba działa to również w odwrotną stronę, że wyłączenie urządzenia podłączonego pod AV automatycznie przełączało telewizor na odbiór tv analogowej)

Natomiast dodanie dekodera DVB-T do kolejnego wejścia AV spowodowało potrzebę przełączania pomiędzy nimi - pomiędzy AV1 i AV2.

Telewizor sam zapamiętuje, które wejście było ostatnio używane, ale wszystko na to wskazuje, że nie ma innego sposobu niż użycie oddzielnych przycisków do wyboru pomiędzy AV1 i AV2.

Ciekawe czy tak jest również w przypadku wielu innych telewizorów.
Jeśli tak (i przy założeniu, że do tv oprócz dekodera dvb-t podłączony jest również tuner sat.), wtedy jedynym w pełni praktycznym modelem MEMO CONTROL okazałby się właśnie ten pięcioprzyciskowy model 002.

W przyszłym tygodniu już będę go mieć, także wtedy mam nadzieję już nie będzie więcej potrzebny 3 pilot od TV Panasonica :-)

tomaszmister
Posty: 4
Rejestracja: 17 lipca 2013, o 19:05
Odbiornik: WIWA HD 80 Mini
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa typu Yagi, na dachu domu, bez przeszkód terenowych wokół
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: tomaszmister » 23 lipca 2013, o 11:21

Faktycznie w pilocie Memo Control model MC-002 wszystkie 5 przycisków udało się zaprogramować i jest OK

dzięki temu pilot od TV Panasonica trafił do szafy :-)

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: vigoo » 23 lipca 2013, o 18:36

Fajnie, że to przetestowałeś na sobie. Mam taki sam TV + tuner sat. Teraz MC-002 rozwiąże i u mnie ten problem :)

lellek
Posty: 3
Rejestracja: 16 maja 2012, o 10:39

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: lellek » 25 sierpnia 2013, o 11:49

Witam mam problem z pilotem wiwa MC-001 jak włoze nowe baterie to działa ale przy napięciu baterii 1,37v już nie działa tzn widac ze dioda zapala się ale słabo świeci i bardzo szybko rozładowuje baterie pilot. Rozbierałem go i nie widać żadych oznak zalania pilota itp.

Maniek99
Posty: 572
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: Maniek99 » 25 sierpnia 2013, o 12:10

@lellek
Sprawdź jaki prąd bierze na nowych bateriach z wciśniętym przyciskiem i bez, wtedy coś będzie można wnioskować.

grzech1991
Posty: 9
Rejestracja: 25 sierpnia 2013, o 21:57
Odbiornik: WIWA 80HD EVO MEMO
Instalacja antenowa: Antena siatkowa

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: grzech1991 » 28 sierpnia 2013, o 22:33

Mam pilota MC0004, bawiłem się nim z TV Daewoo 21". Jeden z nowszych, głośnik mono, srebrna obudowa.

Programowałem z oryginalnego pilota, na starych bateriach.

Power i AV bez większych problemów.
Z podgłaszaniem trzeba było raz powtórzyć procedurę (pilot pulsował, że zapamiętane ale w TV nie działało).
Z przyciszaniem to samo, tylko trzeba było powtórzyć około 5 razy nim zaskoczyło.

Poza tym, zero problemów - śmiga jak trzeba.

p.s da się sprawdzić jakoś z jakiego nadajnika korzystam? Bo na działce wszyscy mają anteny w przeciwnym kierunku do najbliższych nadajników...

bbogi
Posty: 28
Rejestracja: 15 sierpnia 2011, o 21:46
Odbiornik: WIWA HD 50 NEW + DISP
Instalacja antenowa: Siatka + LNA177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Skrzyczne, + okolica

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: bbogi » 29 sierpnia 2013, o 03:28

grzech1991

jak napiszesz gdzie masz działkę, to poszukamy nadajnika.

grzech1991
Posty: 9
Rejestracja: 25 sierpnia 2013, o 21:57
Odbiornik: WIWA 80HD EVO MEMO
Instalacja antenowa: Antena siatkowa

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: grzech1991 » 29 sierpnia 2013, o 11:31

Upuszczona pinezka
w pobliżu Rzeczna 59

http://goo.gl/maps/PVyfl

Antena skierowana na Katowice trochę

krisorek
Posty: 2
Rejestracja: 14 lutego 2014, o 14:02

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: krisorek » 14 lutego 2014, o 14:11

Witam. Widzę, że już dość dawno była ostatnia wypowiedź, ale może jeszcze ktoś z uczestników tej dyskusji śledzi temat.
Kupiłem pilota MC-004 i u mnie nie działają przyciski CHANEL +/-. Reklamowałem i w sklepie powiedzieli że tak ma być, że kanały przełącza się strzałkami i jeden ze sprzedawców też ma takiego pilota i niby też przełącza strzałkami. Jeśli ktoś posiada takiego pilota to proszę o odpowiedź, czy te przyciski działają, czy nie, bo dla mnie coś tu nie gra :-/ Nadmienię, że posiadam tuner hd-50
Z góry dzięki za odpowiedź

airbob
Posty: 8
Rejestracja: 10 maja 2013, o 01:06
Odbiornik: Wiwa95 memo
Instalacja antenowa: siatka bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: airbob » 15 lutego 2014, o 11:57

Może to kwestia tunera. U mnie na HD95 działają i strzałki i +/-.
Podczas nadawania pilota mruga dioda pod klawiszem Power, po tym można skontrolować czy pilot nadaje.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: @GUTEK@ » 15 lutego 2014, o 12:00

krisorek jaka wersja oprogramowania?

krisorek
Posty: 2
Rejestracja: 14 lutego 2014, o 14:02

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: krisorek » 15 lutego 2014, o 13:54

wersja oprogramowania 111117.4915111

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: @GUTEK@ » 15 lutego 2014, o 16:37

Wgraj najnowszą.

oltom71
Posty: 13
Rejestracja: 30 marca 2011, o 13:09
Odbiornik: LV6T MPVR4,WIWA HD 50
Instalacja antenowa: Dipol 11/21-69 z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: oltom71 » 16 lutego 2014, o 12:23

krisorek pisze:Witam. Widzę, że już dość dawno była ostatnia wypowiedź, ale może jeszcze ktoś z uczestników tej dyskusji śledzi temat.
Kupiłem pilota MC-004 i u mnie nie działają przyciski CHANEL +/-. Reklamowałem i w sklepie powiedzieli że tak ma być, że kanały przełącza się strzałkami i jeden ze sprzedawców też ma takiego pilota i niby też przełącza strzałkami. Jeśli ktoś posiada takiego pilota to proszę o odpowiedź, czy te przyciski działają, czy nie, bo dla mnie coś tu nie gra :-/ Nadmienię, że posiadam tuner hd-50
Z góry dzięki za odpowiedź
Na sofcie 120713.491511.1 działają przyciski CHANEL +/- i strzałki w pilocie MC-004 z WIWA HD 50

blind44
Posty: 48
Rejestracja: 25 września 2011, o 15:36
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Dipol 19-elementowa 19/21-69 z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock / Rachocin

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: blind44 » 16 grudnia 2014, o 21:21

Witam. Porada dla właścicieli pilotów MC-004 gdy świeżo po zakupie nie działają dobrze niektóre przyciski: należy rozłożyć pilota(najlepiej za pomocą paznokcia:)) i wyrwać niedocięte szare gumki z otworów słupków ustalających obudowy położenie przycisków(nie ma przez nie dobrego styku i trzeba mocno wciskać przyciski). Przez taki drobiazg prawie miałem reklamować pilota. Teraz wszystko działa aż miło:)

90tomash
Posty: 70
Rejestracja: 4 kwietnia 2013, o 12:42
Odbiornik: Wiwa HD-95 MC
Instalacja antenowa: SIATKA na zewnątrz + INA177 + zasilacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław Ślęża

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: 90tomash » 6 stycznia 2015, o 09:29

witam, mam pyatnie dotyczace wiwa hd95 mc, chce podlaczyc ja via HDMI do monitora lg i chciałbym zapytac jaki ma byc to kabel bo w instrukcji jest napisane ze 1.3 , czyli jak kupie 1.4 to nie bedzie kompatybilny wstecz ?

edit/ Pisownia PL! Regulamin forum.

Maniek99
Posty: 572
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA MEMO CONTROL

Post autor: Maniek99 » 6 stycznia 2015, o 14:55

@90tomash
Niema znaczenia jakie ma HDMI, natomiast może być problem z kompatybilnością rozdzielczości i odświeżania, dlatego warto kupić przez net i mieć możliwość zwrotu.
Albo nie kombinować i odrazy kupić monitor z tunerem (ale wtedy pewnie nie będzie nagrywania, lub będą one szyfrowane).

Odpowiedz