WIWA HD-95 MEMO

rudi
Posty: 7
Rejestracja: 3 czerwca 2013, o 20:33
Odbiornik: KM00186 Wiwa HD-95
Instalacja antenowa: ANTENA dachowa zamontowana na strychu z symetryzatorem i wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mysłowice to chyba Katowice Kosztow

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: rudi » 21 czerwca 2013, o 14:45

Witam! :o
Dziś kupiłem HD-95 i mam taki problem. Po wyłączenie LCN ustawiłem swoją kolejność programów. Po wyłączeniu tunera i ponownym włączeniu programy mają inną kolejność. Może coś trzeba ustawić żeby kolejność była taka jak ja chcę. Próbowałem aktualizować przez antenę, ale nic to nie dało. Może mieliście taki problem? :?

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1247
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: bogdanzieba » 21 czerwca 2013, o 14:58

Zaznacz sortowanie wg. ONID.

rudi
Posty: 7
Rejestracja: 3 czerwca 2013, o 20:33
Odbiornik: KM00186 Wiwa HD-95
Instalacja antenowa: ANTENA dachowa zamontowana na strychu z symetryzatorem i wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mysłowice to chyba Katowice Kosztow

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: rudi » 21 czerwca 2013, o 15:28

bogdanzieba pisze:Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.
ONID nic nie pomógł. Kanały dalej mają swoją kolejność. :(

-- połączono

W międzyczasie włączyłem ustawienia fabryczne, ale też nic nie dało, zmieniła się kolejność jeszcze inaczej

Awatar użytkownika
ynsiwy
Posty: 102
Rejestracja: 13 lutego 2011, o 10:48
Odbiornik: WIWA HD100/HD90/HD80
Instalacja antenowa: Zwykła siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: ynsiwy » 23 czerwca 2013, o 14:10

Zepsuła mi się wiwa hd 95, jak wygląda naprawa gwarancyjna? Wysyłam do producenta, czy do sprzedawcy, bo nie wiem jak się za to zabrać?

rudi
Posty: 7
Rejestracja: 3 czerwca 2013, o 20:33
Odbiornik: KM00186 Wiwa HD-95
Instalacja antenowa: ANTENA dachowa zamontowana na strychu z symetryzatorem i wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mysłowice to chyba Katowice Kosztow

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: rudi » 23 czerwca 2013, o 14:58

@ynsiwy
Nie pomogę Ci w Twoim problemie, bo nic mi się nie zepsuło, ale Ty możesz pomóc mi, ponieważ z tego co widzę masz doświadczenie w Wiwach. Nie mogę ustawić mojej kolejności kanałów, bo po wyłączeniu i ponownym włączeniu są znów pomieszane. Proszę napisz co mam zrobić.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1247
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: bogdanzieba » 23 czerwca 2013, o 18:53

ynsiwy pisze:Zepsuła mi się wiwa hd 95, jak wygląda naprawa gwarancyjna? Wysyłam do producenta, czy do sprzedawcy, bo nie wiem jak się za to zabrać?
Możesz przez sprzedawcę ale to długo trwa. Ja zawiozłem osobiście do producenta i po niecałym tygodniu miałem naprawioną.

Mam ten komfort, ze mieszkam w Warszawie :)

rudi
Posty: 7
Rejestracja: 3 czerwca 2013, o 20:33
Odbiornik: KM00186 Wiwa HD-95
Instalacja antenowa: ANTENA dachowa zamontowana na strychu z symetryzatorem i wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mysłowice to chyba Katowice Kosztow

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: rudi » 28 czerwca 2013, o 07:21

Z kolejnością programów poradziłem sobie sam. :idea: Powrót do ustawień fabrycznych > Ustawienie LCN wyłączone > ręczne skanowanie kanałów (tylko 3 MUX-y , poprzednio przy automat.skanowaniu wyszukało 1 niepotrzebny mux dodatkowo ze słabszym sygnałem). > Ustawienie kolejności programów (miejmy nadzieję ostatnie) :)

panaho
Posty: 187
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: panaho » 2 lipca 2013, o 15:49

No niestety moja Wiwa coraz częściej ma problemy z uruchomieniem się.
Ostatnim razem pomogło wrzucenie jeszcze raz firmweru z pendriva.
Dzisiaj podczas 3 takich prób: ERROR
Włączyłem ją i zostawiłem. Po ok. 10 minutach "załąpała" i pojawiły się programy.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: @GUTEK@ » 2 lipca 2013, o 17:26

Gwarancja, nie ma co kombinować, do wymiany jest pamięć.

marianxx
Posty: 8
Rejestracja: 22 marca 2013, o 23:11

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: marianxx » 3 lipca 2013, o 10:42

A ja mam takie pytanie.

Przy standby nie nagrywa mi zaprogramowanych audycji. Czy też tak macie?
Czy to znaczy, że tuner musi być włączony (czyli że musze go zostawić włączonego na całą noc - jakbym chciał cvoś nagrywać o 4:15)?
Dziwne to - chyba nie powinno tak być.

sl011
Posty: 5
Rejestracja: 25 marca 2013, o 11:51
Odbiornik: lg
Instalacja antenowa: sat, dvb-t zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: wawa

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: sl011 » 4 lipca 2013, o 09:53

marianxx, mam Wiwę 90 memo - programuję, wyłączam na noc na standby, a rano mam nagrane.

rudi
Posty: 7
Rejestracja: 3 czerwca 2013, o 20:33
Odbiornik: KM00186 Wiwa HD-95
Instalacja antenowa: ANTENA dachowa zamontowana na strychu z symetryzatorem i wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Mysłowice to chyba Katowice Kosztow

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: rudi » 4 lipca 2013, o 10:12

Jako, że nagrywam na nagrywarke stacjonarną nagrywam w ustawieniach nie jako nagrywanie tylko przeglądanie. Programuje, wyłączam i rano mam nagrane. 8-) Żeby wyłączyć napisy na amen trzeba wejść w ustawienia > język napisów i tam dopiero zaznaczyć wyłącz. Z pilota można wyłączyć jedynie napisy oglądanego programu, :twisted:

panaho
Posty: 187
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: panaho » 5 lipca 2013, o 12:10

No fatum jakieś :?
Kilka dni wcześniej u mnie teraz u matki "zdechła" Wiwa.
Taki profilaktyczny kontakt z serwisem, opis objawów i potwierdzenie tego co wcześniej napisał Gutek.
Serwis i wymiana "trefnego flash, które nawsadzali nam niestety Chińczycy" jak to mniej więcej określił pan z serwisu Wiwy.
No i 10~20 dni bez TV :|

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 942
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: Domel28 » 5 lipca 2013, o 12:38

Całe szczęście, że nie kupiłem tej Wiwy tylko Opticuma. Uff...

Awatar użytkownika
ykps
Posty: 55
Rejestracja: 29 września 2011, o 21:26
Odbiornik: Signal HD-527
Wiwa HD-95MC
Instalacja antenowa: kablówka, biquad z drutu...
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: ykps » 5 lipca 2013, o 20:33

Miałem dzisiaj w rękach świeżynkę ze sklepu i widziałem soft z oznaczeniem kwiecień 2013, niestety nie miałem możliwości zgrania, bo pudełko trafiło już do klienta. Na stronie oczywiście nowego softu brak... . Może jakiś nowy użytkownik zgra sposobem @Gutka@? WIELKIE być może w sprawie poprawionego odtwarzania mp3-ej z ntfs-a...?

marianxx
Posty: 8
Rejestracja: 22 marca 2013, o 23:11

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: marianxx » 6 lipca 2013, o 17:51

Hmm.... dziwna sprawa z tym nagrywaniem - może coś z tą aktualizacją oprogramowania jest.
Dzięki za info sl011.


A teraz odkryłem jeszcze coś - wsadziłem pendrive z filmem xvid, ac3 no i niestety dupa - nie odtwarza.Chyba zareklamuję jako towar niezgodny z opisem.

....
....
EDIT
Ech... to z pendrakiem coś nie tak było


A z tym nagrywaniem, to zaprogramowałem, wyłączyłem wiwe (ale zostawiłem włączony tv) no i widze na tv "OAD UPGRADE - Searching oad channel" itd.
Dziwne, bo mam wyłączone automatyczną aktualizację.
Wiecie jak to wyłączyć na stałe?

EDIT2
Jakieś dziwności z tą aktualizacją. Jeszcze raz zaprogramowałem, wyłączyłem wiwę (zostawiłem tv) i teraz nie widzę aktualizacji.
Kurcze - o co chodzi.


Edit3
chyba wiem - jak ma się zacząć nagrywanie (nadchodzi zaprogramowana godzina) to wiwa się nie włącza a jest ta aktuazlizacja...
O co chodzi? kurde. Reklamować?


Edit4
I chyba wiem o co chodzi. Wszedłem w menu, do aktualizacji, wybrałem OTA wyłączony i dałem OK. Choć nic nie mignęło, nigdzie nie było potwierdzenia to chyba dopiero teraz wyłączyła się ta automatyczna aktualizacja. Dziwne, bo można zmienić aktualizację na wyłączoną i tak w menu pozostaje, ale chyba nie jest wyłączana - dopiero po naciśnięciu OK.
Przynajmniej tak to u mnie zadziałało.
Nie zagmatwałem za bardzo???

Awatar użytkownika
ykps
Posty: 55
Rejestracja: 29 września 2011, o 21:26
Odbiornik: Signal HD-527
Wiwa HD-95MC
Instalacja antenowa: kablówka, biquad z drutu...
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: ykps » 7 lipca 2013, o 20:34

Potwierdzam ten błąd oprogramowania. Wiwa mimo wyłączonej w menu aktualizacji OTA przy zaprogramowanym nagraniu nie rozpoczyna go, a jeśli włączy się telewizor to zamiast nagrywania obserwujemy błękitny ekran z kreskami postępu "poszukiwania" aktualizacji, w tym czasie wyświetlacz nic nie pokazuje (zmienia się tylko kolor diody). Po wyłączeniu z pilota i ponownym włączeniu tunera wyskakuje komunikat o zaplanowanym nagraniu i rozpoczyna się nagrywanie spóźnione o jakieś 3-4 minuty, bo tyle wisiała na aktualizacji OTA. No nic, piszę maila do serwisu, może podeślą poprawione oprogramowanie.

bacablue
Posty: 2
Rejestracja: 8 lipca 2013, o 20:08
Odbiornik: Sony KDL-32S5600
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna UHF Dipol 19/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: bacablue » 8 lipca 2013, o 20:32

Witam wszystkich.
U mojej rodzinki są dwie Wiwy HD-95 MC i jak na jakiś znak jedna po drugiej z dwudniowym odstępem przestały działać. Tylko zielona dioda się świeciła w jednej a w drugiej na wyświetlaczu tylko ON. Po wgraniu softu wszystko ruszyło i śmiga.
I tu rodzi się pytanie: Czy to chwilowy zabieg, czy już będzie bezproblemowo?
Pozdrawiam.
Mariusz

panaho
Posty: 187
Rejestracja: 17 maja 2012, o 10:27

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: panaho » 9 lipca 2013, o 11:41

Kilka (kilkanaście) postów wcześniej w tym wątku można przeczytać, że ja również po wgraniu softu ponownie "ożywiłem" swoją Wiwę.
Podziałała jakiś tydzień i znowu padła. Niestety ten trik udał mi się tylko raz.
Teraz podczas próby wgrania softu tylko ERROR.
Druga Wiwa, którą posiadam padła 3-4 dni później i nawet nie podejmuje próby aktualizacji.
Oczywiście u Ciebie może być inaczej, w co jednak wątpię.
Po kontakcie z serwisem dowiedziałem się, że jakieś trefne pamięci powkładali do tych tunerów. Być może "skażona" jest tylko jakaś partia tych tunerów.

bacablue
Posty: 2
Rejestracja: 8 lipca 2013, o 20:08
Odbiornik: Sony KDL-32S5600
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna UHF Dipol 19/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: bacablue » 9 lipca 2013, o 19:47

Witam.
Czyli jednak przygotuję je do wysyłki :|
Pozdrawiam.
Mariusz

Odpowiedz