WIWA HD-95 MEMO

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: Maniek99 » 7 grudnia 2013, o 12:40

@LaBt3c
A jesteś pewien że to AC3, a nie jakaś matroska z DTS?

LaBt3c
Posty: 9
Rejestracja: 1 lutego 2012, o 01:11
Odbiornik: T65

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: LaBt3c » 7 grudnia 2013, o 12:59

480p.BRRip.XviD.Ac3 taka wersja filmu.
Ostatnio był zwykły dvdrip z ac3 i też nie poszedł.

Dziwne, bo jakieś .mkv po kilka GB otwiera.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: @GUTEK@ » 8 grudnia 2013, o 19:19

A jak to przemuksujesz do mkv to też nie odtwarza?

LaBt3c
Posty: 9
Rejestracja: 1 lutego 2012, o 01:11
Odbiornik: T65

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: LaBt3c » 8 grudnia 2013, o 23:34

Olałem ten format. Obejrzałem w .mkv i dziala dźwięk.
To przykre,że ktoś wpadnie z penem a tu jakieś .avi nie odtworzy..

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: @GUTEK@ » 9 grudnia 2013, o 19:47

LaBt3c pisze:To przykre,że ktoś wpadnie z penem a tu jakieś .avi nie odtworzy..
To kup ODTWARZACZ MULTIMEDIALNY za 900zł, a nie TUNER z możliwością odtwarzania za 90zł.

Przy tej ilości kodeków, ich konfiguracji, kontenerów i w praktyce braku jakichkolwiek standardów kodowania, uważam że te wszystkie tanie tunery DOSKONALE sobie radzą z odtwarzaniem multimediów.

LaBt3c
Posty: 9
Rejestracja: 1 lutego 2012, o 01:11
Odbiornik: T65

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: LaBt3c » 9 grudnia 2013, o 20:25

Spinasz się niepotrzebnie. Kumpel ma jakiegoś fergusona za około 130 zł i mu to odtwarza dzwięk w tym filmie, więc dlaczego ta wiwa miałaby tego nie robić. Jak widzisz nie chodzi o to aby mieć sprzęt za grubą kase a raczej o soft, bo większość tych sprzętów ma bardzo podobne układy.
Na moim byłbym t65 nie było problemów z zanikającym dzwiękiem.

Nie potrzebuje kombajna multimedialnego, tylko prostego tunera do dvb-t oraz filmów.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: @GUTEK@ » 9 grudnia 2013, o 20:31

T65 i HD95 mają te same kodeki odblokowane (ten sam klucz licencji).

unimog1
Posty: 15
Rejestracja: 7 września 2013, o 19:21
Odbiornik: WIWA HD95memo
Instalacja antenowa: zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: unimog1 » 9 grudnia 2013, o 22:26

Przykładowo mi też Wiwka nieodtwarza plików avi wyższego bitratu,włącznie do FullHD,natomiast sprawdzałem na Ferguson T650i bez problemów,wszystkie pliki avi z mojej kamerki,bez żadnego zacięcia,odtwarza prawidłowo.No ale ogólnie jest dobrze!

eter
Posty: 610
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: eter » 10 grudnia 2013, o 02:26

Ja na mojej WIWIE nie miałem jeszcze sytuacji, żeby coś na niej nie "poszło". Oglądam bardzo dużo filmów z netu w najróżniejszych formatach .avi,.mp4,.mkv,.FLV SD i HD i jeszcze nie miałem sytuacji, żeby nie było dźwięku czy obrazu. Skoro nie odtwarza ci dźwięku AC3 kolego LaBt3c, wobec tego to jest jakaś usterka twojego egzemplarza. Nawet sprawdziłem specjalnie film .avi z AC3 z bitrate 320 KBps i częstotliwością próbkowania 48000 Hz i odtwarza normalnie.
Więc nie ma co tak wieszać psów na Wiwie tylko szukać przyczyny. Może coś się stało z tym kodekiem w sprzęcie i ponowne wgranie nawet tego samego softu pomoże.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: @GUTEK@ » 10 grudnia 2013, o 06:57

unimog1 pisze:Przykładowo mi też Wiwka nieodtwarza plików avi wyższego bitratu,włącznie do FullHD,natomiast sprawdzałem na Ferguson T650i bez problemów
Brawo! Porównywać zupełnie inne konstrukcje, które w dodatku dzieli 2 lata.

rradek21
Posty: 98
Rejestracja: 31 października 2011, o 18:52
Odbiornik: GIGABYTE U8300
WIWA HD95MC
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: rradek21 » 10 grudnia 2013, o 12:30

@Gutek, nie wiem czemu Ty tak usilnie bronisz tej Wiwy.
Prawda jest taka że ta pseudo firma powstała tylko na czas cyfryzacji, aby nachapać kase.
Jeżeli już wszystkim wcisną te swoje tunery, (gdzie żeby kupić produkt bez wad trzeba mieć dużo szczęścia) to za 3 lata firma zniknie, może nawet wcześniej.

Jeżeli ja miałbym kupować tuner drugi raz, to kupił bym markowy, od producenta który od wielu lat robi tunery i wie jak to się robi, a nie jak Wiwa.

biprotek
Posty: 339
Rejestracja: 2 września 2011, o 14:28
Odbiornik: GT30E, XS65Combo, Sloth Combo, RTL2832U, AJB3552/12
Instalacja antenowa: yagi-uda, zbiorcza, drut ;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Skrzyczne, CZ

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: biprotek » 10 grudnia 2013, o 14:06

rradek21 pisze:ta pseudo firma powstała tylko na czas cyfryzacji
Pozwolę się nie zgodzić, Wiwa, jak i Korr czy Bellwood należą do tego samego właściciela, są dłużej na rynku niż trwa cyfryzacja, pod tymi markami sprzedaje towary firma Kation (Proabit)/Linepro http://www.bellwood.pl/new/index.php?op ... &Itemid=40. Są to rózne artykuły RTV i AGD, wystarczy poszukać. A że to najtańsza chińszczyzna to akurat nic nowego - inni mają tak samo. I nie wiem, czy znajdziesz producenta z długim stażem w produkcji tunerów stb. Tak naprawdę, to wybór jest między platformami na mstar i ali plus niszowe sunplus i wirtualne na androida. Reszta to nie te pieniądze. Powodzenia.

ak6
Posty: 48
Rejestracja: 21 lutego 2013, o 08:34

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: ak6 » 8 stycznia 2014, o 11:30

No i moja trzecia wiwa poszła na serwis. To samo co w poprzednich. Wymiana flasha i aktualizacja oprogramowania. Pozostaje jednak niesmak, nieco rekompensowany szybką obsługą serwisu. Naprawa od ręki w ciągu 15 min.
Mam nadzieje, że to już koniec moich nieprzyjemności spowodowanych używaniem HD-95 MEMO

rradek21
Posty: 98
Rejestracja: 31 października 2011, o 18:52
Odbiornik: GIGABYTE U8300
WIWA HD95MC
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: rradek21 » 8 stycznia 2014, o 12:24

Koniec Twoich przypadłości będzie gdy kupisz markowy tuner, z Wiwami zawsze tak będzie gdyż one produkowane są po kosztach z najgorszych podzespołów.
W dodatku nie są testowane, ktoś wymyśli taki i taki model, rusza produkacja i sprzedaż, a gdzie testy które wyjawią błędy, problemy i usterki? Nie ma bo po co.

ak6
Posty: 48
Rejestracja: 21 lutego 2013, o 08:34

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: ak6 » 8 stycznia 2014, o 12:45

I tak i nie. Skoro nie potrzebuję wielu wymyślnych funkcji, z których i tak nie zamierzam korzystać, to kupuję budżetowy produkt, od którego wymagam jedynie poprawnego działania w jego podstawowych funkcjach. Przecież jest cała masa przykładów, gdzie sprzęt tańszy, prostszy, świetnie funkcjonuje, bez zarzutu przez długie lata. I nie mówię tu jedynie o dekoderach, chociaż również.
Rynek dekoderów jest nieco specyficzny, ponieważ powstawał dość szybko i obliczony był na krótki okres działania i maksymalny zysk w tym okresie. I tu mogę zgodzić się z tezą, że:
rradek21 pisze:W dodatku nie są testowane, ktoś wymyśli taki i taki model, rusza produkacja i sprzedaż, a gdzie testy które wyjawią błędy, problemy i usterki? Nie ma bo po co.
I w tym leży cały problem. Co nie zmienia faktu, że nie będę z tego powodu wydawał więcej pieniędzy niż muszę. Na szczęście serwis jest i działa szybko i poprawnie. Przechodziły mi przez myśl takie rzeczy, że wiwa powinna wycofać wszystkie wadliwe dekodery z rynku, naprawić je i oddać dopiero użytkownikom, ale biorąc pod uwagę to co napisałem na początku jest to, z ekonomicznego punktu widzenia, niewykonalne i na pewno nikt tego nie zrobi.
Pozostaje nam przełknąć tą żabę i oddawać wadliwe egzemplarze do naprawy.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: @GUTEK@ » 8 stycznia 2014, o 18:36

rradek21 pisze:Koniec Twoich przypadłości będzie gdy kupisz markowy tuner
Czyli jaki?

eter
Posty: 610
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: eter » 8 stycznia 2014, o 19:04

Pewnie można by psioczyć na Wiwę gdyby kosztowała "dużo". Mimo to powinna być mniej usterkowa. Ja posiadam Wiwę HD-50 i pomimo, że na TV poprzez HDMI jest lekkie przesunięcie foni względem obrazu (można to jakoś przełknąć) to jestem z niej zadowolony. Za takie pieniądze daje mi możliwość odtwarzania wszystkich plików jakie tylko jej zapodam, nagrywa i odtwarza w full HD oraz wysyła sygnał w jakości 1080p. Jest właściwie "multimedialnym" potworkiem.
Oczywiście zgadzam się, że nie powinny dziać się takie rzeczy jakie sygnalizują ostatnio forumowicze. To że tak padają, jest wiadomo denerwujące i psujące markę.
Niestety, coś złego się dzieje z nowymi modelami, pewnie po sukcesie pierwszych modeli producent "poszedł na całość" i chyba nie wyjdzie to mu na dobre.
Pozdrawiam.

rradek21
Posty: 98
Rejestracja: 31 października 2011, o 18:52
Odbiornik: GIGABYTE U8300
WIWA HD95MC
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: rradek21 » 9 stycznia 2014, o 01:18

Masz Wiwe HD 50? To wymień sobie w niej zasilacz bo prawdopodobnie masz najgorszy szrot, wymieniają za free.
Ot kolejna przypadłość każdego modelu, pewnie nawet nie wiedziałeś że w HD-50 montowali zasilacze niezgodne z normami.
Każdy model ma jakąś usterkę , każdy!

eter
Posty: 610
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: eter » 9 stycznia 2014, o 12:03

Wiem, że mogę mieć taki właśnie zasilacz. Pisałem do Wiwy w tym temacie i w odpowiedzi dostałem informację, że nie wpływa to na samą pracę urządzenia a jest związane z normą dotyczącą zakłóceń wytwarzanych przez niego. Nie zauważyłem u siebie jakiegoś wpływu na inne urządzenia więc nie widzę problemu.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: @GUTEK@ » 9 stycznia 2014, o 18:25

rradek21 pisze:pewnie nawet nie wiedziałeś że w HD-50 montowali zasilacze niezgodne z normami.
Każdy model ma jakąś usterkę , każdy!
Jakiś dokument na potwierdzenie tego?

Dowiem się w końcu jaki to markowy tuner nie ma żadnych usterek?

Odpowiedz