WIWA HD-95 MEMO

eter
Posty: 610
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: eter » 9 stycznia 2014, o 18:35

Poza tym sprawa dotyczy zasilacza zewnętrznego, zawsze więc można sobie coś dobrać samemu o tych samych parametrach.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: @GUTEK@ » 9 stycznia 2014, o 18:44

Jak by przebadać zasilacze z routerów, tabletów, komórek, ba nawet żarówki ledowe. To podejrzewam że byłoby jeszcze ciekawiej niż w przypadku tunerów.

rradek21
Posty: 98
Rejestracja: 31 października 2011, o 18:52
Odbiornik: GIGABYTE U8300
WIWA HD95MC
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: rradek21 » 10 stycznia 2014, o 01:29

eter pisze:Poza tym sprawa dotyczy zasilacza zewnętrznego, zawsze więc można sobie coś dobrać samemu o tych samych parametrach.
Samemu można sobie dobrać? Można, ale ja ktoś kupuję coś to po to aby to służyło i nie było że sam sobie naprawię, czy wymienię, czy dobiorę.

W przypadku Wiwy każdy model ma coś na sumieniu, prawda Gutek? Ty wiesz o tym najlepiej że każdy model ma coś nie tak. Nie są po prostu testowane i robione z najgorszych podzespołów.
A dlaczego? Dla KASY:)

sl011
Posty: 5
Rejestracja: 25 marca 2013, o 11:51
Odbiornik: lg
Instalacja antenowa: sat, dvb-t zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: wawa

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: sl011 » 10 stycznia 2014, o 09:51

Witam
Czy na wyściu antenowym tego urządzenia jest zawsze sygnał wejściowy z anteny? Czy mogę go używać jako przejściówki do podłączenia TV, jak to robiło się dawniej z magnetowidami? Nawet jeśli tuner jest wyłączony w trybie oszczędzania energii?

A i jeszcze jeden drobiazg: jak zasig z pilota memo z HD95 ma się do pilota HD90 memo?

Dzięki z góry za pomoc.
S.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: @GUTEK@ » 10 stycznia 2014, o 17:43

rradek21 pisze:W przypadku Wiwy każdy model ma coś na sumieniu, prawda Gutek? Ty wiesz o tym najlepiej że każdy model ma coś nie tak.
Pokaż mi sprzęt który od początku jest dopracowany i nie ma żadnych błędów.

Wiwie się jednak należy wielki plus za aktualizacje do tunerów i wprowadzane poprawki. 90% inny producentów wydało to co dostało od chińczyka i zero aktualizacji.

A Ty skoro tak Ci ta Wiwa zalazła za skórę to podaj co masz za markowy cudowny tuner o którym napisałeś wcześniej i nie rób z tego takiej wielkiej tajemnicy.
sl011 pisze:Czy na wyściu antenowym tego urządzenia jest zawsze sygnał wejściowy z anteny? Nawet jeśli tuner jest wyłączony w trybie oszczędzania energii?
Tak na przelotce jest sygnał gdy tuner jest włączony i na czuwaniu, nie ma gdy odłączysz zasilanie.
sl011 pisze:jak zasig z pilota memo z HD95 ma się do pilota HD90 memo?
[/quote]
Raczej podobnie, obydwa piloty mają diodę ir na wierzchu (wcześniejszy model pilota Wiwy miał diodę za szybką)

Awatar użytkownika
tomarex
Posty: 202
Rejestracja: 23 maja 2009, o 22:41

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: tomarex » 10 stycznia 2014, o 23:22

@GUTEK@ pisze:
sl011 pisze:Czy na wyściu antenowym tego urządzenia jest zawsze sygnał wejściowy z anteny? Nawet jeśli tuner jest wyłączony w trybie oszczędzania energii?
Tak na przelotce jest sygnał gdy tuner jest włączony i na czuwaniu, nie ma gdy odłączysz zasilanie.
Niestety to jest nie w pełni prawda. Wszystko zależy od wersji softu.
5 razy wysyłałem 8 Wiw do serwisu, aby to poprawili.
Po pierwszej naprawie zmienili soft i zlikwidowali sygnał na przelocie.
Resztki sygnału były na niektórych kanałach bo przechodził przez pojemność układu.
Po ostatniej naprawie dodali w menu możliwość włączania i wyłączania tej funkcji.

rradek21
Posty: 98
Rejestracja: 31 października 2011, o 18:52
Odbiornik: GIGABYTE U8300
WIWA HD95MC
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: rradek21 » 11 stycznia 2014, o 00:19

@GUTEK@ pisze:
rradek21 pisze:W przypadku Wiwy każdy model ma coś na sumieniu, prawda Gutek? Ty wiesz o tym najlepiej że każdy model ma coś nie tak.
Pokaż mi sprzęt który od początku jest dopracowany i nie ma żadnych błędów.

Wiwie się jednak należy wielki plus za aktualizacje do tunerów i wprowadzane poprawki. 90% inny producentów wydało to co dostało od chińczyka i zero aktualizacji.

A Ty skoro tak Ci ta Wiwa zalazła za skórę to podaj co masz za markowy cudowny tuner o którym napisałeś wcześniej i nie rób z tego takiej wielkiej tajemnicy.
sl011 pisze:Czy na wyściu antenowym tego urządzenia jest zawsze sygnał wejściowy z anteny? Nawet jeśli tuner jest wyłączony w trybie oszczędzania energii?
Tak na przelotce jest sygnał gdy tuner jest włączony i na czuwaniu, nie ma gdy odłączysz zasilanie.
sl011 pisze:jak zasig z pilota memo z HD95 ma się do pilota HD90 memo?
Raczej podobnie, obydwa piloty mają diodę ir na wierzchu (wcześniejszy model pilota Wiwy miał diodę za szybką)[/quote]


No przecież wszystko masz w moim profilu.
Ja używam Gigabyte U8300 który jest bezproblemowy, tylko że to tuner do kompa, ale robi to co należy. Wiwe HD 95MC kupiłem dla starych i żałuje tego. Były dobre opinie o Wiwie gdy kupowałem ale teraz wyszło szydło z worka, drugi raz już NIGDY nie kupie Wiwy ani dla siebie ani dla nikogo innego. O Wiwie HD 95MC masz moje posty niżej i problemy jakie były do czasuu serwisu. Byłem osobiście w serwisie Wiwy i tam ludzie na małych wózkach wozili po 20-30 sztuk tunerów do naprawy. O czym to świadczy? Pczeczytaj moje poprzednie posty kolego.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: @GUTEK@ » 11 stycznia 2014, o 11:22

Ty tak serio? Porównujesz stacjonarny tuner z tunerem do kompa którego jedyne zadanie to przekazać sygnał z anteny a resztą zajmuje się komputer?

tomarex te Twoje Wiwy to model HD 90/95 czy inne? Ja miałem przez jakiś czas tak podłączony tuner i leciał przez niego sygnał do kompa i wszystko działało ok.

Awatar użytkownika
tomarex
Posty: 202
Rejestracja: 23 maja 2009, o 22:41

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: tomarex » 11 stycznia 2014, o 23:41

@GUTEK@ tak jak napisałem. Sygnał na przelocie był do czasu pierwszej naprawy.
Przy wymianie flasha zmienili oprogramowanie i zlikwidowali sygnał na przelocie.
Po kolejnej interwencji dodali w menu możliwość włączania i wyłączania sygnału na przelocie.
A modele to akurat Wiwa HD50 MC+ memo. Ale jak widzę wymiana flasha dotyczy części wszystkich Wiw.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: @GUTEK@ » 12 stycznia 2014, o 08:41

To jaką masz wersję oprogramowania?
Pamiętasz na jakich wersjach działało a na jakich nie?

Awatar użytkownika
tomarex
Posty: 202
Rejestracja: 23 maja 2009, o 22:41

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: tomarex » 12 stycznia 2014, o 22:43

Kilka razy mi odsyłali sprzęt i nie wiem czy za każdym razem zmieniali oprogramowanie.
W każdym razie za każdym razem były wykasowane programy.
Chyba w przedostatnim razem było:
Model: HD50 IRBOX
wersja oprogramowania: 130509.491511.1
Wersja sprzętu: 13B
Teraz nie mam jak sprawdzić gdyż sprzęt jest u klienta.

Ale mam inny egzemplarz w domu kupiony pod koniec lata z oryginalnym oprogramowaniem, nie był w naprawie i nie ma w nim sygnału na przelocie.
Wersja oprogramowania: 121101.491511.1

rradek21
Posty: 98
Rejestracja: 31 października 2011, o 18:52
Odbiornik: GIGABYTE U8300
WIWA HD95MC
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: rradek21 » 12 stycznia 2014, o 23:26

Weź Ty to wyrzuć na złom, bo ta cała Wiwa tylko do tego sie nadaję. Przeczytaj moje poprzednie posty i będziesz wiedział o co chodzi.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: @GUTEK@ » 13 stycznia 2014, o 16:46

Wiesz co z takimi radami to ty się wyrzuć z tego forum lepiej. :!:

rradek21
Posty: 98
Rejestracja: 31 października 2011, o 18:52
Odbiornik: GIGABYTE U8300
WIWA HD95MC
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: rradek21 » 14 stycznia 2014, o 01:13

@GUTEK@ pisze:Wiesz co z takimi radami to ty się wyrzuć z tego forum lepiej. :!:
To co Ty mu lepszego doradzisz, prócz straconego czasu, cierpliwości i nerwów?
Najlepiej wyrzucić i mniec święty spokój, kupić coś renomowanej marki.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: @GUTEK@ » 14 stycznia 2014, o 18:11

A przykładowo rozgałęźnik za 3zł i problem rozwiązany. Może wyda Ci się to dziwne ale nie każdego stać by wyrzucać sprawny sprzęt i kupować następny.

A ten kolegi tuner "renomowanej marki" to nadal pozostaje mitycznym skarbem o którym nikt nic nie wie. :lol:

ak6
Posty: 48
Rejestracja: 21 lutego 2013, o 08:34

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: ak6 » 14 stycznia 2014, o 20:21

@rradek21 Wiwa jaka jest, taka jest. Nie będę jej bronił za wszelką cenę bo trochę krwi mi napsuła. Ale to nie powód, żeby wywalać ją przez okno. Rzeczywiście ma upierdliwą wadę, ale po naprawie już nic jej nie dolega. A sam sprzęcik jest naprawdę fajny, za nieduże pieniądze i co najważniejsze daje to, czego inni nie chcą na razie dać - 1 pilot :P
Dla starszych ludzi nie ma nic lepszego.

gola2008
Posty: 5
Rejestracja: 17 września 2013, o 20:23
Odbiornik: Canva DVB-T 333 / Wiwa HD 102 MC

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: gola2008 » 22 stycznia 2014, o 10:07

Witam wgrałem do mojej Canvy dvbt 333 soft od wiwy hd 95 ze strony kolegi @GUTEK@ i mam teraz poważny problem z dekoderem bo nie działa mi pilot prawidłowy ... jest szansa żeby gdzieś dopaść oryginalny soft albo jakiś zamiennik dobrać
Obrazek

bartex9
Posty: 28
Rejestracja: 7 września 2011, o 15:53
Odbiornik: AVerTV Hybrid Volar HD
Instalacja antenowa: Antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: bartex9 » 3 lutego 2014, o 12:31

Mam bardzo dziwny problem z moim dekoderem. Otóż nie zapamiętuje on kolejności kanałów. Mimo, iż ustawię sobie jak tam chcę, to po ponownym uruchomieniu dekodera kanały znowu mają domyślną kolejność. Nie pomaga przywracanie ustawień do fabrycznych. Ktoś wie co jest nie tak i jak to ewentualnie naprawić?

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: Maniek99 » 3 lutego 2014, o 13:21

@bartex9
Było już wiele razy.
Nie skanuj automatycznie, tylko wybrane kanały.

distefano
Posty: 589
Rejestracja: 19 kwietnia 2013, o 19:15
Odbiornik: TV Panasonic 50"
Ferguson T65
LTC HD-302
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa 12 el. pasmo UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krzemianucha odl. 10 km

Re: WIWA HD-95 MEMO

Post autor: distefano » 3 lutego 2014, o 16:13

Funkcja LCN musi być wyłączona.

Odpowiedz